Yatırımcı Arıyorum

İşletmeler, Kriz Döneminde Nasıl Büyüyebilirler?

Kriz Döneminde İşletme Yönetimi

Kriz dönemlerinde uzmanların genellikle hem fikir olmadığı bir konu vardır; o da krizin tarihinin ne olacağıdır. Her ne kadar bu konuda hem fikir olmasalar bile krizin olacağı konusunda hemen hemen hepsi hem fikirdirler.Olası bir ekonomik gerilemede,şirketlerin bu krizden korunması için buna hazır olması gerekir. Bazı durumlarda mevcut kriz bir veya iki yıl devam edebilirken,planlı ve akıllıca hareket eden şirketler için bu kriz dönemi bir fırsat olabilir. Ve bu dönemlerde şirketi koruyan alanlara yatırım yapılması sayesinde aynı zamanda kârı da artırabilirler.

Krizde Koruma Sağlayan Büyüme

Bu dönemlerde çoğu yatırım risk teşkil etse de, yeni bir hizmet hattı başlatmak veya satış personelini ikiye katlamak daha fazla gelir getirebilir. Ancak iyi planlanmadığında ters etki göstererek işin sonu olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu yazımızda kriz dönemlerinde korunmak için uygulanabilecek stratejiler ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Bu stratejileri göz önünde bulundurmak kriz döneminde büyümeyi hatta kâra geçmeyi sağlayabilir. Şirketlerde Kriz İletişimini Geliştirme Stratejileri

Kriz Dönemi Müşteri Stratejileri

Müşteriyi elde tutmaya odaklanmak

Bir durgunluk söz konusu olduğunda, müşteri tabanının küçülme ihtimali yüksektir. Bunu göz önünde bulundurarak, en iyi kriz korumasının yeni müşteriler kazanmak olduğu düşünebilir. Ancak, yeni müşteri edinmenin ve elde tutmanın maliyeti ile sağladığı fayda dengesinin kontrolü göz ardı edilmemelidir. Müşteriyi elde tutma oranını sadece %5 artırmak, karın %25 ila %95 oranında artmasına faydalı olabilir.Başka bir deyişle, en iyi seçenek mevcut müşteri tabanını güçlendirmektir.

Müşterinin elde tutulması içinilla yüksek maliyetli çalışmalar yapmaya gerek yoktur, bazı düşük maliyetli yöntemlerle de uygulanabilir. E-postaları kişiselleştirmek, kullanıcılar için ürünü en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan eğitim içeriği oluşturmak, müşteri hizmetleri personelin müşterilere karşı cömert ve nazik davranışları düşük maliyetli çalışmalar arasında gösterilebilir. Ve bilinmelidir ki; müşteriler farklı şekillerde hizmet aldığı markayı kolay kolay gözden çıkartmayı düşünmezler.

Self-servis teklif etmek

Müşteriler kendi ürün sorunlarının çoğunu kendileri çözebilirler ve bunu yapmak isterler. Her ne kadar bazı zorluklar için uzman yardımına ihtiyaç duyabilseler de, tüketicilerin neredeyse dörtte üçü bir tür self servis istemektedirler. Müşterilere bu istediklerini sunmak sadece müşteri deneyimini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda müşteri hizmetleri personeline boş zaman yaratır, bu sayede daha zor sorunlarla daha rahat şekilde ilgilenebilirler. Bu çalışma; durgunluk başladığında, daha az maaş ödemesi yapmayı sağlarken, müşterilerin kendi kendilerine hizmet etmeleri için daha fazla fırsat yaratır.

Self servis ortamı yaratmak için her şirket kendi iş modeline uyarlanabilirliğini düşünmesi gerekir. Kiosklar, işletmeler için akıllı bir yaklaşımken, sohbet botları online veya telefonla birçok ihtiyacı karşılayabilir. Ya da blogu sorun gidermeye yönelik içeriklerle güncellemek veya sohbet botu yetenekleri ile kişilerin karmaşık sorunlarını çözmek şeklinde self servis hizmeti uyarlanabilir.

Mükemmel çekirdek ürün çıkarmak

İş dünyası liderleri ufukta bir durgunluk gördüklerinde, genellikle yeni pazarlarda yer edinmeye çalışarak bu durgunluğa tepki verirler. Kimse hangi pazarda ne kadar zorlanacağını tahmin edemeyeceği için, mümkün olduğunca çok sayıda ürün çıkarmaya çalışmanın en iyisi olduğunu düşünürler.

Yeni bir pazara girerken, o pazarın zorluklarını görmek için, büyük durgunluk döneminde büyük teknoloji şirketlerinin nasıl ilerlediğine göz atmak gerekir. Mesela oyun sistemlerinden tabletlere ve site dışı sunuculara kadar her şeye sahip olan Microsoft, binlerce ürün ve hizmeti kesmek zorunda kalmıştır. Bu arada, Apple’ın satışları da aslında iPhone, iPod ve Mac ürünlerine odaklandığı için artmıştır.

Şirket bütün ürünlerine ince ayarlar yapmak yerine, en iyi yaptığı üründeki problemleri düzeltmeye çalışmalıdır.Anketler aracılığıyla müşteri geri bildirimleri alınmalı ve bu bilgiler ışığında Ar-Ge çalışmaları yönlendirilmelidir. Mesela bir teknoloji firması daha az harcama yaparak ara yüze odaklanabilir. Çünkü daha şık, kullanımı kolay bir ürün, müşteri deneyimi için en uygun maliyetli desteklerden biridir.

Kriz Dönemi Çalışan Stratejileri

Çalışan sadakatinin karşılığını ödemek

İşletme yavaşlamaya başlarsa, çalışanlar batan bir gemide olduklarını düşünerek endişe ederler. Durgunluk öncesi, dönem çalışanlarının ücretini artırmak için yanlış bir zaman gibi görünse de, bu durum çalışanlara şirketin istikrarlı çalışanları ve değerli oldukları olduklarına dair güçlü bir işaret gönderir. Bu dönemde ekip üyelerine durgunlukların geçici olduğunu hatırlatılmalıdır. Uzun süreli çalışanlara, örneğin en az üç ila beş yıl boyunca orada bulunanlara, maaşlarında bir artış sağlanabilir. Ya da kâr paylaşımı teklifi verilmeyi düşünülüyorsa, her çalışanın çalışma süresi için paylaşılan kâr yüzdesi artırılma düşünülebilir.

Yapılan çalışmalara göre, çalışanlara yatırım yapmanın diğer harcama türlerinden daha iyi yatırım getirisi sağladığını belirlenmiştir. Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları, şirketin gelirinin onda birini sermaye iyileştirmelerine tahsis edilmesinin verimliliği yaklaşık %4 oranında artırdığını tespit edilmiştir. Fakat bununla birlikte %10’unu çalışan sermayesine yatırmak, verimliliği ortalama %8,5 arttırdığı gözlemlenmiştir.

Uzaktan çalışma modelini uygulamak

Kriz dönemlerini aşmak için tüm stratejiler doğru olarak uygulanmış olsa bile, kriz dönemleri yine de zor dönemlerdir. Eğer mümkünse çalışanları firmada tutmak en iyisidir ama şirket giderlerinin %70’ini işçilik giderleri olduğu düşünüldüğünde bu azımsanacak bir masraf değildir. Ve söz konusu durgunluk dönemi olunca bu daha fazla önem taşımaktadır. Bu yüzden işletmedeki hangi görevler için uzaktan çalışma modelinin uygun olabileceği yönünde bir çalışma yapılmalıdır. Bir serbest çalışanı geleneksel bir çalışandan daha fazla saat başına ödemek zorunda kalınsa bile, çalışan bordro vergilerini ve avantajlarını hesaba katıldığında yine de tasarruf edilir.

Eğer şirket güçlü ve biraz da ha şanslıysa personel çıkarmak zorunda kalmaz. Fakat durum ne olursa olsun her şirketin bu gibi dönemler için çekirdek bir ekibi olması lazımdır ve onları elde tutmak gerekir. Bu arada, bu çekirdek ekibin içinde blog gönderileri, web sitesi denetimleri ve marka güncellemeleri gibi görevleri aksatmadan götürecek bir kişi sürekli korunmalıdır.

Tedarikçi ilişkilerini güçlendirmek

Durgunluk kaskadlar oluşturur. Bir tedarikçi görünüşte güvenli bir alanda olsa bile, piyasalar çökmeye başladığında durumun ne olacağını asla kimse bilemez. Örneğin herkesin yemek yemesi gerekiyor, ancak gıda dağıtım hizmetleri hala tarımsal üretimdeki düşüşlere karşı hassastır. Bu riskten dolayı tedarik zinciri gözden geçirilmelidir ve kritik satıcılar için, birincil satıcının risk altına girmesi durumunda bir yedeği olduğundan emin olunmalıdır. Geri kalan eksiklikler için bir plan hazırlanmalıdır. Örneğin, baskı sarf malzemeleri için çoğu durumda dijital belgelerle çalışabilir ve gerekirse mürekkep kartuşları doldurabilir.

Ayrıca bir satıcı tüm siparişlerini yerine getiremezse, onu yakından izlemek gerekir. Bu durumlarda, kişisel ilişkiler hangi hesaplara hizmet verileceğini belirleme eğilimindedir. Doğum günün kutlu olsun e-postası veya tatil hediyesi göndermek kadar basit bir yolla, tedarikçiler sürekli sıcak ilişkiler için uzun bir yol kat edilebilmesi sağlanabilir. Bu en azından, satıcı sorunlarını çözmek için gelecekte fırsatlar sunabilir.

Pazarlamayı daha ölçeklenebilir yapmak

Çoğu şirketin kriz zamanlarında harcamalarını ilk kestiği alanların başında pazarlama gelir. Mesela tanıtım giderlerini azaltmak, operasyonel veya yasal olanları azaltmaktan daha iyidir. Ancak asıl mesele, şirketlerin pazarlama bütçelerinin en başta şişirilmesine izin vermesidir. Tereddüt edilen pazarlama taktiklere yatırım yapmak yerine verimli, ölçeklenebilir olanlara yatırım kaydırılmalıdır. Pazarlamaya yapılan yatırımların üçte ikisinde e-posta en iyi geri dönüşü sağlamaktadır. Bir kampanya hazırladıktan sonra bunun ölçeklendirmesi için daha fazla e-posta adresi toplamak yeterlidir.

Bunun yanında diğer online kanallar da iyi sonuçlar elde edilebilir. Çünkü günümüzde müşteri bir ürünü araştırırken, Google’a yönelir ve bu yüzden SEO akıllı bir yatırımdır. Aynı şekilde sosyal medya da benzer bir hikâye oluşturarak, birçok müşteriye ulaşılabilirken maliyeti neredeyse sıfırdır.

Kriz Yönetimi

Bir şirket kabul etsin ya da etmesin ekonomiyi asla kontrol edemez. Doğal bir felaket, ülke genelinde bir hastalık tehdidinin yaşanması ya da siyasi sebeplerden dolayı ekonomik kriz yaşanabilir. Ekonominin belirsiz olması şirketlerin onun merhametinde olduğu anlamına gelmez. Eğer şirketler akıllıca ve planlı hareket ederlerse bu durgunluk dönemlerinde daha güçlü olabilir ve aşabilirler. Hatta büyüme devam ederek karlılıklarını bile artırabilirler. Kriz Dönemlerini Aşmak İçin Yapılması Gerekenler



kobi vadisi

Yorumunuz