İşyerinde Pazarlama Denetimi Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Bir pazarlama denetimi, pazarlama planınızın, amaçlarınızın, stratejilerinizin ve küçük işletmenizde yürütülen mevcut faaliyetlerin kapsamlı bir incelemesidir. Amaç neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını görmektir, böylece iyileştirme alanlarını tanımlayabilirsiniz.
Başarılı yapılan bir pazarlama kontrolü, pazarlama da zayıf ve güçlü yönlerinizi belirlemenize yardımcı olur, böylece kaynaklarınızı gelecekte nereye koyacağınız konusunda sağlam kararlar verebilirsiniz.
Pazarlama Denetim Süreçleri Nelerdir?
Pazarlama denetimini düzenli aralıklarla yapmazsanız, para kaybediyor olabilirsiniz ve hepsi bu değildir. İşte pazarlama denetiminin her küçük işletme için iyi bir fikir olmasının 5 nedeni;
1- Pazarlama Faaliyetlerinizi Hedeflerinizle Hizalayın
Birçok girişimci küçük işletmelerde günlük yapılan operasyonlarda, büyük resmin ve şirketin uzun vadeli hedeflerine odaklanmalarını kaybetmeleri nedeniyle, sadece günlük yükümlülüklerle ilgilenmektedir. Bu olduğunda, belirli bir pazarlama stratejisinin neden uygulandığını ve işletmenin başarılı bir şekilde uygulayıp uygulamadığını belirlemek ve hatırlamak zor olabilir. Bir pazarlama denetimi geri adım atmanın, iş planınıza ve pazarlama planınıza dönmenin ve yürüttüğünüz günlük faaliyetlerin iş hedeflerinizi desteklediğinden emin olmanın bir yoludur.
2- İşinizde Neyin Çalışmadığını Görün
Bir pazarlama denetimi, işletme sahiplerinin, bu etkinliklerin başarılı olup olmadığını belirlerken uygulanmakta olan tüm pazarlama etkinliklerini keşfetmelerine yardımcı olur. İşinize, araştırmanızdan toplanan verilerle donanmış objektif bir gözle bakma, işinizin iyi performans göstermediği pazarlama alanlarına ilişkin karar çağrıları yapma zamanıdır. Ardından, daha fazla başarı elde etmek için etkinliklerin nasıl geliştirileceğine veya pazarlama çabalarınızda hangi yeni taktiklerin kullanılacağına ilişkin kararlar verebilirsiniz.
3- Yeni Fikirlere ve Farklı Stratejilere Maruz Kalmak
Bir pazarlama denetimi, dış faktörlerin yanı sıra işletmeniz için önemli miktarda araştırma gerektirir. Bir denetim yapmak için birincil neden olmasa da, araştırma süreci işinizde denemek için yeni fikirler keşfetmenin mükemmel bir yolu olabilir. Örneğin, araştırmanız sırasında, rakibinizin asla yapmayı düşünmediğiniz bir şey yaptığını keşfedebilirsiniz. Birkaç değişiklikle ve etkinliği kişiselleştirdikten sonra, muazzam potansiyeli olan yeni pazarlama etkinlikleri geliştirebilirsiniz.
4- Rekabet Şartlarına Derinlemesine Bakış
Başarılı pazarlama, pazar, hedef kitleniz ve rekabet şartları gibi bir dizi faktörün derinlemesine anlaşılmasını gerektirir. Bir pazarlama denetimi, rakiplerinizin kim olduğunu araştırmanın harika bir yoludur. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini keşfederek, müşterilerinize yaklaşma şeklinizi geliştirebilir, böylece işiniz zirveye çıkarabilirsiniz. Sektörde Rekabet Avantajı Nasıl Sağlanır?
5- Uzun Dönemde Zaman ve Para Tasarrufu Sağlar
Bu tür düzenli kontrol işlemleri olmazsa farkında bile olmadan birkaç sonuç üreten pazarlama faaliyetlerinde zaman ve para harcıyor olabilirsiniz. Düzenli olarak bir pazarlama denetimi yapmak, işletmeniz için en uygun etkinliklere odaklanmanıza yardımcı olarak pazarlama yatırımınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olur.
Pazarlama Kontrolü ve Yönetimi Yapmak
Pazarlamanın kontrolü, pazarlamada hedeflenen noktaya ulaşmak için planlanan stratejilerin faydalı olup olmadığını ve doğru hedefler belirlemeye fayda sağlayacak bir denetleme sürecidir. Kısaca mevcut pazarlamanın performans ölçümü olarak da adlandırmak mümkündür. Bu süreçte pazarlamanın amaçlarını tespit etmek için gerçekleşmiş sonuçların ortaya koyulma süreci, ana sorunların tespiti, kritik noktaların belirlenmesi, bu kritik noktaya gelmeden önce gereken tedbirlerin alınması, gerektiğinde pazarlama stratejilerinin değişimini içerir. Bu denetim; kontrol türleri olarak senelik planların kontrolü, yapılan etkinliklerin faydalarının ölçümü, karlılık ölçümü, satış analizlerinin yanında finansal analizlerin gözden geçirilmesini de gerektirir. Finansal ölçümler yapılan yatırımın geri dönme yüzdesinin bulunmasını sağlar.
Etkili bir şekilde yapılan pazarlama yönetimi; tesisin hedeflediği amaçlara ulaşmasında etkili bir oynar. Ve pazarlama da ana unsur personeldir. Pazarlama araçlarının yüksek performanslı çalışabilmesini koordine edecek pazarlama departmanı kendi yeteneklerini, çevre koşullarını, işin özelliklerini ve rekabet şartlarını göz önünde tutarak şirketin pazarlamasında etkin bir rol alır. Bu yüzden başarılı bir pazarlama demek rolünün sorumluluklarını bilip şirketini yukarılara taşıyabilecek kimlik demektir. Bu kişilerin başarılı ve yüksek verimlilikle çalışması için şirketlerinde üzerine düşen görevler vardır. Kısaca bahsetmek gerekirse, bu kişilerin fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını yakından takip ederek karşılanması başarı için şarttır.
Bir pazarlama denetimi genellikle mevcut tüm işletme belgelerinin hedeflere ve planlara açıklık açısından gözden geçirilmesini, halihazırda yürütülen stratejilerin bir listesini derlemeyi, işletmedeki kilit personelden girdi toplamayı ve dış faktörler gözden geçirmeyi içerir.
Doğru Pazarlamayı Yapmak
Bir işletme pazarlamaya başladığı andan itibaren pazarlama denetimi de başlaması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde yapılan pazarlama planının başarılı olup olmadığı bilinmez ve körlemesine bir satış politikası izlenir. Buda günümüz rekabet şartlarında bir firmanın kaçınılmaz sonunu hazırlar demek sanırım yanlış olmaz.