Yatırımcı Arıyorum

İşyerini Satma Adımları

Bir İşyerini Satmak

Yerel bir işletmeyi satmak, pek çok hususu içeren, karmaşık bir girişimdir. Satışın ilerlemesi aşamasında bir komisyoncu, bir muhasebeci ve hukuki işlemler için bir de avukat bulundurulması gerekir. Satıştan kar edip etmemeniz satışın nedenine, satışın zamanlamasına, işletmenin faaliyetinin gücüne ve yapısına bağlı olarak değişecektir.

Ticari satışlar, zamanınızın büyük kısmını alacaktır. Satışınızı gerçekleştirmek için, sağlam bir plan oluşturulmalı ve müzakereleri başarılı bir şekilde yürütmeniz gerekecektir. Başarılı bir satışın oluşması için de bazı durumları gözden geçirmesi ve işletme sahibinin kendisine bazı soruları sorması gerekir.

İşletmeyi Satma Aşamaları

Bir işletmeyi kurmak oldukça zordur. Satmak daha kolay bir aşama olmasına rağmen, dikkatli düşünülmeli ve gerçekten satmaya karar vermeden herhangi bir işleme başlanmamalıdır.

Satış Sebepleri

İşletmeci işini satmaya karar verdiğinde, potansiyel alıcının soracağı ilk soru şudur. İşletmeyi neden satıyorsunuz? Kişi pek çok sebepten dolayı işini satmak zorunda kalabilir. Bu sebepler genel olarak;

  • Emeklilik
  • Yaşlılık ve işletmeyi sürdürecek hiç kimsesinin olmaması
  • Ortaklık anlaşmazlıkları
  • İşletme sahibinin vefatı ile varislerinin işletmeyi satmak istemesi
  • Kişinin çok çalışmaktan yorulması ve işletmenin artık kar elde etmediğinin düşünülmesi, bir işletmenin satışa sunulması için nedenlerden bazılarıdır.

İşletmeyi satmanın en zor olduğu satış sebebi ise işletmenin kar elde etmediğinin düşünülmesidir. Bu durum alıcıları da uzak tutmaktadır çünkü hiç kimse parasının boşa gitmesini istemez.

Bu yüzden işletmeyi satma zamanlamanızı iyi yapmanız gerekir. Artan kar, tutarlı gelir rakamları, güçlü müşteri tabanı ve birkaç yıl kapsayan ve kar getiren sözleşmeler, işletmenin hızlı satılmasında büyük rol oynayacaktır.

Satışın Zamanlaması Nasıl Yapılmalıdır?

İşletmeyi satmak fikriniz varsa, satış için gereken tüm hazırlıkları bir ya da iki yıl öncesinden başlatmanız gerekir. Hazırlık, bir işi daha yüksek karlı hale getirmek için tüm finansal kayıtlarınızı, işletme yapınızı ve müşteri tabanınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu gelişmeler alıcı için de işletmeye geçişi kolaylaştıracak ve işletmeyi sorunsuz sürdürmesine yardımcı olacaktır.

İş Değerlemesi Yapılmalı mı?

İş değerlemesi, işletmenizin değerini belirlemeniz için gereken bir araçtır. İşletmenin fiyatını çok yüksek ya da çok düşük olarak fiyatlandırmadığınızdan emin olmak için, işletmenizin değerini belirlemeniz gerekir. Bir değerlendirme şirketi ile anlaşarak ya da mali müşavir aracılığı ile bir iş değerlemesi yapmanız yerinde bir karar olacaktır.

Aracı Kurum Kullanmalı mıyım?

İşinizi kendinizin satmak istemeniz sizin paradan tasarruf etmenizi ve komisyoncu ücreti ödemekten kaçınmanızı sağlar ancak aracı kurum da işletmenizden yüksek komisyon ücreti almanız için şirketiniz için en yüksek fiyatın verilmesini sağlayacaktır. Bu arada zaman kaybına uğramayacağınızdan ve satış işinizle ilgilenen birileri olacağından, işlerinize daha rahat konsantre olabilirsiniz.

Belge Hazırlama

İşletmenin satışını ilanını vermeden evvel, mali beyanlarınızı ve işletmenin 3-4 yıllık vergi beyanlarınızı toplamanız ve bunları bur muhasebeci ile incelemeniz gereklidir. Ek olarak, işletme ile birlikte satılacak tüm ekipmanların da bir listesinin oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca çalıştığınız tedarikçiler ile yapılan sözleşmelerin birer örneğini ve irtibat numaralarını da listelemeniz gerekir. İşletmenin olduğu yar kira ise, kira sözleşmesinden de birer örnek hazırlayın ve tüm bu belgeleri potansiyel alıcılara dağıtın.

Eğer işletmenize ait ekipmanlar ya da araçlar, herhangi bir sebepten dolayı satıştan önce bozulmuş ise, satıştan önce arızaların ve bozuklukların giderilmesi gerekmektedir. Çünkü satış fiyatına bu ekipmanlar da dahil edileceğinden. Alıcıya sağlam teslim edilmesi gerekir. Aksi halde tazminat davası ile karşılaşmanız mümkündür.

Bir Alıcı Bulmak

Bir işletmenin satışı, satış ilanından itibaren 6 ay ile 2 yıl arası sürebilir. Doğru alıcıyı bulmak ta zordur. Reklamlarınızı sınırlandırmadığınız takdirde daha fazla potansiyel alıcıya ulaşmanız mümkün olabilir.

Potansiyel alıcı bulmak için yapmanız gereken ise onlarla sürekli iletişim halinde olmaktır. Alıcı ile anlaşamama ihtimalinize karşılık, birkaç alıcı ile de irtibat halinde bulunmanız gerekecektir.

Alıcı ile anlaşma aşamasında detayları bir muhasebeci ya da bir avukat ile belirleyip bunu yazılı şekle dönüştürmeniz daha yararınıza olacaktır. Potansiyel alıcılar, size ait bilgileri korumak için hazırlayacağınız gizlilik anlaşmalarını imzalamalıdır.

Alıcı taraf ise size belli bir zaman zarfında, kendilerine rakip olabileceğiniz düşüncesiyle, rakip olmamanız için bir anlaşma imzalatabilirler. İmzalı satın alma sözleşmesini emanete alın.

Kazançların Elde Edilmesi

Satıştan elde ettiğiniz karı harcamadan önce biraz beklemenizde yarar var. Finansal hedeflerinizi özetleyen bir plan oluşturun. Aniden çıkabilecek borçlanmalara karşı, finans durumunuzu gözden geçirerek borçları ödemeye özen gösterin. Ödenmeyen borçlar ileride yüksek faiz ve haciz olarak geri dönebilir. Bu yüzden kazancınızı bir süre yeni yatırıma yönlendirmeyin.

Ayrıca emeklilik ve hastalık gibi durumlar açısından da tedbirinizi almanız gerekmektedir. İşletmenin satışı sıcak bir pazarın da varlığını gösterir. Ayrıca eğer tek kişilik bir işletme ise, üzerinizdeki iş yükünü hafifletecektir.

İşyerimi Satmak İçin Yatırımcı Arıyorum

Bu aşamadan Kobi Vadisi platformu olarak, size destek olabiliriz. Türkiye genelinde binlerce farklı satılık işyeri ilanına ev sahipliği yaparak hem alıcıları hemde satıcıları buluşturuyoruz. Sizde işletmeniz satmak için yeni müşteriler arıyorsanız, tek yapmanız gereken; yatırımcı arıyorum sayfasını ziyaret ederek ilan verebilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz