Kadınların İş Yaşamındaki Zorlukları
İçindekiler
Son yıllarda kadınların aktif iş yaşamındaki rolleri hızla ilerlemekte. Üretime katkı sağlayan kadınların oranı da fazla. Ancak iş dünyasındaki engeller, onların pek çok alanda eşitsizliğe uğramalarına neden oluyor.
İşyerlerinde eşitlik olması gerektiğinin belirtilmesine rağmen, kadınlar hem maaş açısından hem de işte yükselme açısından, erkek meslektaşlarına oranla hala büyük dezavantajlara sahip.
Kadınların işgücü ve ekonomiye katkısı göz önüne alındığında, fırsat açığının kapatılması için işverenlere ve devlete önemli görevler düşüyor.
Kadınlarda Fırsat Açığının Nedenleri
Ülkemizde ve dünyada, üniversite bitirmiş veya bir meslek sahibi olmuş kadınların bir kısmının, bazı nedenlerden dolayı iş hayatına atılamadıkları da malum. Bu da kadın iş gücünün erkeklere oranla daha az olduğunun göstergesi.
Türkiye’de çalışan kadınların oranına baktığımızda, çok azının üst düzey yönetici olup, işletmede söz sahibi olduğunu görmekteyiz. Bunun içinde pek çoğunun kendi işini kurması gerekiyor ki söz sahibi olsun.
Kadınların liderlik rollerine ilerlemede karşılaştığı engeller nelerdir?
- Nitelikli kadın adayların yetersizliği: Kadınlar, teknoloji, bilim, matematik ve mühendislik gibi alanlarda yeterince temsil edilmemektedir. Sonuç olarak üst yönetim ve şirketlerin üst kurullarında daha az temsil edilip söz sahibi olmaktadır.
- Önyargılar: Erkeklerin hâkim olduğu pek çok işletmede, hala kadınlara karşı önyargı sergilenmektedir.
- Aile Yükümlülükleri: Bir aile kurmak isteyen kadınlar, çocuk sahibi olup yetiştirmek için kariyerlerine ara vermek zorunda kalabilirler.
- Kültürel Önyargılar: Bazı kültürlerde hala kadınların – evde kalan ev hanımı ve anne olmanın geleneksel rolü- olduğunu düşünüyorlar. Yani kadın evde olmalı ve tek görevi de annelik olmalı.
Kadınlar Fırsat Açığı ile Nasıl Mücadele Edebilir?
Maalesef, şirket kurullarında, kadını temsili artırmada en başarılı ülkeler, zorunlu kota uygulayan ülkelerdir. Avrupa Birliği yasama organı olan Avrupa Komisyonu, 2017 yılı itibarıyla eşitsizliğin azaltılması amacıyla, kadınlar için yüzde 40’lık bir kota istedi. Buna karşılık İngiltere’nin yüzde 25’i hedeflediği belirtilmiş.
Kota uygulamasına karşı çıkanlara göre, şirket yönetim kurulları pozisyonlarında yer alacak, nitelikli kadın aday olmadığı yönünde fikirleri mevcut. Bu durumla mücadele etmek isteyen bazı kuruluşlar, nitelikli kadınlar için, kurul üyesi olmaları adına gerekli olan, beceri ve deneyimleri sağlamak amacıyla, sponsorluk ve mentorluk programları kullanmaktadır.
Kadınlar İş Hayatında Engelleri Nasıl Aşabilir?
Şirket sahibi bir ailenin kızı olarak işin içinde yetişmiş iseniz, kariyeriniz için pek gelecek kaygısı taşımazsınız çünkü zaten iş hayatında 1–0 önde başlamışsınızdır. Ancak tabi ki kendinizi geliştirmeniz kaydıyla iyi bir yönetici olabilirsiniz.
İşinde ve Maaşında Yükseltme Çalışmaları
Bir kadın personel iseniz; ne kadar çok çalışırsanız çalışın, işyerinde yükselme ya da maaş artışı gibi imkânlardan yararlanamazsınız. Bu imkânları sağlayan patron sayısı çok azdır. Bir işe başvurduğunuz zaman bile, alacağınız maaşın erkek personelden daha az olduğunu görebilirsiniz. Yani kadınların çok azı yüksek ücret talebinde bulunuyor.
Bu durumu kendi lehinize çevirmek için önce kendi değerinizi anlayın ve şirket için neler yapabileceğinizi gösterdiğinizde, maaşınızın ve şirket pozisyonunuzun yükseldiğini göreceksiniz. Özgüveniniz yüksek olsun. Kadın Girişimcilerin Aşması Gereken Zorluklar
Yetenekleri ve Başarıları Geliştirmek
İşinizle ilgili yeteneklerinizi geliştirmek, işyerinizde üst düzeyce fark edilmenize ve hak ettiğiniz yere gelmenize sebebiyet verecektir. Kendini geliştirme, kariyer gelişiminin gerekli bir parçasıdır.
Patronlarınızın yeteneklerinizden ve başarılarınızdan haberdar olması gerekir. Diyelim ki bir projeyi olması gereken süreden daha az sürede ve uygun bir bütçeyle bitirdiniz. Bu durumu patronunuza bir not ile bildirmek, ekibinizde size yardımcı olanlara iltifat etmek, profilinizi yönetimle geliştirmek için güzel bir yoldur.
Yapılması Gereken Değişiklikleri Önermekten Çekinme
İşyeri çalışanları, çoğu zaman işyerinde yapılması gereken bir değişikliği önermek istediklerinde, haksız ve saygısız muamele göreceklerinden çekindikleri için geri çekilmektedir. İyi patronlar, bu değişikliklerin gerekli olduklarına inandıkları için, personelin fikirlerini almakta, bu hem patron hem de personel açısından, memnuniyet verici bir durum olmaktadır. Çünkü çok güzel iş geliştirme fikirleri ortaya çıkabilir.
Görüşlerinizi ve iş geliştirme fikirlerinizi patronunuzla konuşmalısınız. Çünkü kendinize sakladığınız fikirlerin hiçbir anlamı ve değeri yoktur.
Bir Kariyer Koçu İşe Alın
Kariyeriniz durgun ya da şu anki işinizden hiç memnun değilsiniz. Bir kariyer koçundan yardım alın. Kariyer koçu, işe geri dönmenize, ilerleme ve maaşınızın artması için adımlar atmanıza ve alternatif olarak kariyerinizin daha iyi olmasına yardım edecektir.