Yatırımcı Arıyorum

Kamu Bankaları Kredi Destek Paketi

Kamu Bankalarından Destek Kredisi Almak

Koronavirüs salgını, şirketlerin iş yapamayıp işçilerini işten çıkartmaya, tarımla uğraşan çiftçinin üretim yapamamasına neden oldu. Restoranlar kapandı, kuaförler belli süre müşteri alamadı. İnsanların işsiz kalması, faturaların ve kiraların ödenememesine, temel ihtiyaçların karşılanamamasına neden oldu.

Ekonominin kötü gidişatına dur demek ve piyasaların canlanmasına katkıda bulunmak için kamu bankaları, vatandaşların ve iş dünyasının ekonomisini düzeltmek için faaliyete geçerek yeni kredi destek paketi açıklamasında bulundu. Diğer bankaların henüz bir uygulaması yok.

Yeni destek paketine göre, birinci el ya da ikinci el konut kredileri, 1 yılı ödemesiz olmak üzere 15 yıl vadeli kredi kullanma imkânı sunuluyor. 2. el taşıt kredi faizi ise %0,82 olarak belirlendi. Pandemi nedeniyle tatil planlarını ertelemek zorunda kalan kişiler için de tatil kredisi seçeneği sunulurken, bisiklet almak için de kredi alınabilecek. Kredi Destek paketleri ve kredi faiz oranları neler, bir bakalım.

Kamu Bankasından Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi çekmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kredinin geri ödemesini yapacağınız bir bütçenizin olması gerekmektedir. Kredi olanaklarını araştırırken, vade sonunda kaç lira ödeyeceğinizi de öğrenmeniz gerekir. Kredi çekeceğiniz zaman, ihtiyacınız olan krediyi çekmeye özen gösterin. Yani ihtiyaçlar için ihtiyaç kredisi, konut için konut kredisi alın. Bu kredilerin faiz oranları, taksit sayısı ve ödeme miktarı farklılık gösterecektir. Bu yüzden ihtiyacınız kadarını ve kredi türünü tercih edin.

Dosya masrafı da bir başka önemli unsur. Eğer dosya masrafı çok yüksek ise başka bankadan kredi başvurusunda bulunun. Hayat sigortası da çok önemli. Muhakkak yaptırın çünkü ödeme zamanı süresinde başınıza bir şey gelirse, tüm para sigorta şirketince bankaya ödenecektir. Böylece aileniz de mağdur olmayacaktır. Ödeyebilme gücünüz varsa taksit vade sayısını az tutmanız iyi olur. 60 ay yerine 46 ay gibi süreler için kredi talebinde bulunabilirsiniz. KOBİ’lerde Ticari Kredi Kartı Kullanımı

Kredi Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Kredi başvuruları;

  • 2 Haziran’dan itibaren konut kredisi başvuruları başladı
  • 5 Haziran’dan itibaren de sosyal hayatı destek kredisi ve taşıt kredileri için başvurular alınmaya başlayacak
  • Tatil destek kredisi için tarih ve hangi kanaldan başvuru yapılacağının ise Haziran ayı ilk hafta içinde açıklanması bekleniyor

Kamu Bankasında Konut Kredisi

Konut piyasasının son zamanlarda durgun olması nedeniyle kamu bankaları, konut kredisi faiz oranlarında ve taksit ödemelerinde yeni bir dönem başlattı. Düşük faiz oranları ve 1 yıla kadar ödememe amaçlı kredi paketinde, 10 yıla kadar olan vadeler ise 15 yıla uzatıldı.

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üç büyük şehirde alım yapılacak konutlar için 750 bin TL geri kalan şehirler için de konut alımlarında 500 bin TL’ye kadar kredi kullandırılabilecek. Kredi faiz oranı ise %0,64.

İkinci el konut almak isteyenler ise yine 1 yıl ödemesiz, 0,74 kredi faiz oranı ve 15 yıl vade ile kredi imkânından yararlanabilecek. Örnekle açıklayacak olursak;

Sıfır bir konut almak istiyorsunuz. Çekmek istediğiniz kredi miktarı ise 100 bin TL 12 ay ödemesiz seçeneği belirlersek;

Kredi miktarı – Ay – Taksit – Geri Ödeme Miktarı

100.000 TL – 12+168=180 ay – 1.019 TL – 171.184,00 TL

Eşit taksitli kredi de ise 100.000 TL’lik kredi 180 ay, 937,00 TL geri ödemesi ile 168.709 TL kredi çekme imkânı tanınmaktadır.

İkinci el konut kredilerinde ise;

Kredi miktarı – Ay – Taksit – Geri Ödeme Miktarı

100.000 – 12+168=180 – 1.095 TL – 183.925,00 TL

Eşit taksitli kredi kullanımlarında ise;

100.000 TL kredi, 180 ay, 1.007 TL taksit ile 181.285,00 TL geri ödemesi ile kredi verilmektedir.

Faizlerin düşmesi ile konut kredileri kullanımında ciddi bir artış beklenirken, tek olumsuz durum ise bu durumu fırsat bilen, konut sahiplerinin konut ücretlerinde artış yapmış olmasıdır. Bu yüzden, konut alacak olanların, alacakları evin gerçek fiyatının belirlenmesi sağlanmalı, gerekli anlaşma yapıldıktan sonra konut kredisi başvurusu yapması gereklidir.

Kamu Bankasında Taşıt Kredisi

Korona pandemisi, toplu taşımaya olan ilgiyi azalttı. Şimdi pek çok kişi, kendisini ya da ailesini daha güvenli götürüp getirmek için ikinci el dahi olsa bir araç alabilmek için kredi başvurusunda bulunmaya başladı. Burada dikkat edilmesi gereken ikinci el fiyatları da dâhil olmak üzere araç fiyatlarının da bazı satıcılar tarafından artırılmış olması.

Yerli üretim araçların tercih edilmesini büyük ölçüde sağlamak amaçlı katkı paylı yerli üretime özel taşıt kredisi, yüzde 0,49 ile yüzde 0,69 faiz oranlı krediler olarak tüketicilerin hizmetine sunuldu.

Yerli üretim yaparak anlaşması bulunan firmalardan, motosiklet de dâhil olmak üzere 0 Km. ticari ya da binek araç satın almak isteyen kişilere, anlaşmalar dâhilinde taşıt kredisi verilecek. Yine motosiklet de dâhil olmak üzere, ikinci el araç almak isteyenler, kurumsal ya da bireysel müşterilere en az 6 ay ödemesiz, 60 ay vade ve yüzde 0,82 faiz oranı ile 150 bin TL’ye kadar kredi verilebilecek.

Binek Otomobil Kredi

Kredi Miktarı Vadesi – Taksit Miktarı – Geri Ödeme Miktarı

50.000 – 6+54= 60 – 1.253,00 TL – 67.647,00 TL

Ticari Otomobil Kredi

Kredi Miktarı – Vadesi – Taksit Miktarı – Geri Ödeme Miktarı

50.000 – 6+54= 60 – 1.223,00 – 66.043,00

Sosyal Hayatı Destek Kredisi

Kredi veren bankaların yaptığı ortak açıklamada, sosyal hayatı destek kredisi adı altında bir kredi verileceği açıklandı. 1 Haziran’dan itibaren kamuoyuna yapılan açıklamada, yerli üretimi desteklemek, ekonomisi olumsuz etkilenen vatandaşlara gerekli desteği sunmak amaçlı olduğu belirtilmiştir.

Bir belirtilen husus da, bu sunulan imkânı, müşterilerin ürün ve hizmet taleplerinde fiyat artışı olarak yansıtan firmaların da bu imkân dışına çıkartılacağını da belirtmişlerdir. Kredi kullandırılma aşamasında, kredi kapsamına uyan ve bu amaçla faaliyet gösteren işletme ve firmalarla çalışılacağı belirtilmiştir. Nefes Kredisi Nedir?

Firma Katkı Paylı Tüketici Kredileri

Elektronik, ev tekstil, beyaz eşya, mobilya, bisiklet, çeyiz gibi yerli üretim yapan firma ve işletmeler ile bireysel müşterilerin finans ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş kredidir.

Ziraat Bankası, anlaşma yaptıkları firmaları web sitesinden yayınlamaya başladı. Bu firmalardan size uygun olanları belirleyerek bankalara başvuru yapmanız halinde, 3 Bin TL ile 30 Bin TL arasında kredi talebinde bulunulabilecek. 6 ay ödemesiz olarak, yüzde 0,55 faiz oranı ve 60 ay vade ile kredi çekilebilecek. 

Faturalı Tüketici Kredisi

Bu kredi türü de, bireysel müşterilerin, bu kez de anlaşmalı firmalar harici yerli üretim yapan işletme ve firmalardan satın alacakları, elektronik, ev tekstil, beyaz eşya, mobilya, bisiklet, çeyiz, küçük ev aletleri gibi ihtiyaçlarının satın alınmasına katkı sağlamak amaçlı kullandırılan kredi türüdür.

Bu kredi de 3.000 – 30.000 TL kredi tutarlı, 6 ayı ödemesiz toplam 60 ay vadeli ve yüzde 0,82 faiz oranlı kredi verilmektedir.

Kamu Bankalarında Tatil Destek Kredisi

Tatil destek kredisi, pandemi sürecinde oldukça etkilenen turizm sektöründe canlılık yaratmak amacıyla hazırlanmış olan bir kredi çeşidi. Bu destek paketi de iki çeşitten oluşuyor.

Tatil destek tüketici kredisi, tatile çıkmak isteyen ama bütçesi tatile çıkmaya uygun olmayan banka müşterilerinin seyahat ve tatil giderlerinin sağlanması amaçlıdır.

Vakıfbank, Halk Bankası ya da Ziraat Bankası ile yapılan anlaşma ile seyahat planlayan müşterilerin seyahat firmasına başvurarak, 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli ve yüzde 0,67 oranlı aylık faiz ile seyahat imkânlarından yararlanması amaçlanmaktadır.

Tatil destek kredi kartı uygulaması ise, vatandaşların almak istedikleri tatil paketini, kredi kartı kullanarak, 3 ay ödeme yapmadan 18 aylık ve faizsiz destek alabilme olanaklarına sahip olacaktır. Bankaların, hizmetlerinden yararlanacakları firmaları yakında açıklaması bekleniyor.

Not: bu içerikte yer alan bilgi ve oranlar günümüz şartları ile aynı olmayabilir.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments