Karpuz Yetiştiriciliği Yapmak
İçindekiler
Ülkemiz büyük bir tarım ülkesidir. Yeryüzünde kendisini besleyebilecek iklim özelliklerine ve bereketli topraklara ve su kaynaklarına sahip nadir ülkelerden biridir. Tarımın yeniden geliştirilmeye çalışıldığı, topraklarımızın ıslahı, sağlıklı tohumların üretimi için yoğun çaba sarf edildiği günümüzde tarım sektöründe faaliyet göstermek, girişimde bulunmak hem ülkemizin genel kalkınma politikalarına dolayısı ile üreterek büyüme hedeflerine uygun hem de yeni girişimde bulunacak kimselerin kazanç elde etme amacına ve büyümesine uygun platform niteliği taşıyor.
Tarım ürünlerinden biri olan karpuz ülkemizde çok sevilerek tüketilen lezzetli ve bir o kadar faydalı meyvelerden biri. Tarım sektörü içindeki üretim durumu nedir, arz talep durumu nasıl bir süreç izlemektedir bilimsel kaynaklardan yararlanarak incelemekte fayda var.
Türkiye Karpuz Üretiminde Küresel Pazarın Neresinde?
Ülkemiz Çin’den sonra dünyadaki en büyük karpuz üreticisi, küresel boyuttaki karpuz ihtiyacının %20 kadar bölümü Türkiye tarafından karşılanıyor. Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu, Marmara bölgelerinde yaygın biçimde üretim yapılıyor koşullar son derece uygun.
1 Dekar alana 700-100 arası tohum ekilebildiği, elde edilecek karpuz veriminin ise 3 ile 5 ton aralığında olduğu belirtiliyor. Tarım bilgilerinde paylaşılan önemli bir husus ise sulu bölge ile kuru bölgede yapılan üretimde yarı yarıya bir verim farkının oluşabileceği. Kuru bölgede yapılan tarım faaliyetinde verim nerede ise yarıya düşebiliyor.
Karpuz ekimi ile hasat zamanı arasındaki süre 90-120 gün arası verilse de kontroller önem taşıyor. Karpuz hasadının püf noktaları karpuzun kabuğunun parlak olması, sapının kolay kırılması, vurulduğunda tok bir ses çıkarması karpuz hasadının zamanının geldiğinin habercisi. Mayıs – Eylül aralığındaki aylarda hasadı yapılan karpuz Temmuz – Ağustos boyunca bol tüketilmektedir.
Tohumculukta Türkiye’nin Güçlü Yönleri
Tohumculukta Yakın Geçmiş
Hasadın bol ve lezzetli olması karpuz tohumlarının kalitesi ile yakından ilgili. Karpuz tohumu hakkında konuşmadan önce tohumculuk dünyada ne zaman önem kazandı neden önemli kısaca incelemek yararlı olacaktır. Tohumculuk faaliyetleri 1970 yılından itibaren dünya ticaretinin gündeminde yerini almaya başlıyor. Bugünle karşılaştırıldığında bütün olanaklar dezavantaja sahip nitelik taşıyor Araştırma- Geliştirme faaliyetleri yetersiz, ulaşım daha zor bu bağlamda pazarlama ve dağıtım çeşitli sorunlar içeriyor haliyle ticarette cazibe potansiyeli düşük. Ancak Ar-Ge çalışmalarına hız verilmesi bu süreçte teknolojik olanakların gelişme göstermesi, dünyanın küreselleşme sürecine girmesi tohumculuk faaliyetini 1980 yıllarından itibaren gelişme sürecine taşıyor.
1970 yılında dünya tohum ticareti 10 milyar dolar olarak gerçekleşirken bu rakam 2007 yılında 36,5 Milyara ulaşmıştır. Türkiye’de 1982-1985 yılları arasında gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilir ardından ülkemizdeki tohum sektörü 2008 yılında 375 milyon dolarlık pazar hacmine ulaşır. Aynı dönem 130 milyon dolar civarında da ithalat gerçekleştirir Türkiye.
Tohumculuğun Güçlü Yönleri Nelerdir?
- Tohumculuk için elverişli olan ekolojik yapıya sahip
- Topraklar verimli
- Zengin su kaynaklarına sahip
- Tohumluk üretmek için kiralanabilen arazi olanakları mevcut
- Gelişmiş sulama alt yapısına sahip
- Dünya pazarlarının orta noktasında bulunması nedeni ile ticari ulaşım açısından avantajlı
- İletişim olanakları, uzman iş gücüne sahip
- Pazarlayabileceği çok fazla bölgeye ve yükselen gelişen tarım sektörüne sahip
- Tohumculuk ülkemizde örgütlenmiş, dinamik yapı sergileyen, nitelikli iş gücüne sahip
Karpuz İhracatı Hakkında Bilgiler
Türkiye yılda 6 Milyon Ton karpuz üretiyor, dünyada en büyük üretici Çin’den sonra ikinci sırada yer alan ülkemiz karpuzda beklediği ihracat rakamlarını yakalayamamış. Türkiye’de önemli karpuz üreticisi illerimizden biri Adana. Bölgenin ziraat odası yetkililerinin yaptığı yorumlarda ihracatın özellikle Avrupa odaklı ihracatın geliştirilmesi için müşteri profili ve beklentilerinin iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Türk tüketici yüksek miktarlarda ve nerede ise her öğünde karpuz tüketen özellik sergilerken Avrupalı tüketicinin karpuzu sadece meyve olarak tükettiği ve miktarının Bir İki dilimle sınırlı olduğunu belirterek Avrupa bölgesine yapılacak üretimlerde belki de daha düşük ağırlıkta daha ufak karpuzlar üretmek gerektiği ön görüsünde bulunulmuş.
Ziraat odaları ve Üniversitelerin iş birliği ile üretimin planlanması ihracata yönelik üretimde üreticinin bilinçlendirilmesi çalışmaları 2015 yılında gündeme gelmiş. Kaliteli üretim, gerektiği kadar üretim bilincinin oluşturulması için daha fazla çaba gösterilmesi hedeflenmiş.
Karpuzun kurutularak tüketilmesi ve pazarlanması da ürün ile ilgili bir başka sektör yaş sebze meyve sektöründe girişimci olmak bu ürünlerden birinde yatırım yaparak hem ülke ekonomisine değer katmak hem yüksek kazanç elde etmek mümkün. Tarım, yaş sebze ve meyve ihracatı ülkemizde teşvik alan istihdam yaratan önemli ekonomik faaliyetler tohumculuktan, üreticiliğe, yaş sebze meyve ihracatından kurutulmuş meyve ticaretine kadar sektörün pek çok aşamasında girişimci olmak ya da bayi olarak başarılı olmak mümkün.