Yatırımcı Arıyorum

Kaymak Ağacı Meyvesi Yetiştiriciliği Yapmak

Kaymak Ağacı Meyvesi Yetiştirmek

Kaymak ağacı meyvesini düşünerek mi “tadından yenmez sözünü” söylemişler bilinmez ama bu meyve ağızda bıraktığı aromadan dolayı oldukça iddialı duruyor. Menşei olan Güney Amerika ve Avusturalya’da yoğun olarak üretilen ve tüketilen Kaymak ağacı meyvesi tropikal bir meyve türüdür.

Diğer adı Feija olan bu meyve içerdiği; A, B, C, E, K vitamini ve yapraklarındaki biyokimyasal zenginlikten dolayı bilinirliği artmış ve ilgi görmeye başlamıştır. İçinde Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke tarafından mercek altına alınan Feija tarımda yatırım yapmayı düşünenler için düşünülmesi gereken bir alternatiftir.

Kaymak Ağacı Meyvesi Nasıl bir Meyvedir?

Yetişkin döneminde 7 metreye kadar uzayabilen meyve ağacı, yetiştiriciliği yapılan ülkenin kullanım amacına göre ağaç formu değişiklik gösterebilir. Mesela İngiltere de güzel çiçeklerinden dolayı peyzajda duvar kenarlarında sarmaşık vazifesi görürken, Uruguay; Brezilya da meyve olarak yetiştiricilik yapılmaktadır. Kışın dâhil yaprak dökmeyen dayanıklı bir yapıya sahiptir ve budama yapılmadığında çalılık formunda küçük ağaç görüntüsündedir. Peyzajda dikkat çekmesinin nedeni çiçek açtığı dönemde üst dallarının kırmızı, alt dallarının gümüş ve gri renk armonisine sahip olmasıdır.

Meyve şekli elips şeklindedir ve yumurta ebatlarında olan meyve, sulu, dolgun yapısının yanında jölemsi kıvamda pasoya sahiptir. Yarı parlak görüntüye sahip ve hafif taneli bir içi vardır. Çekirdekli yapısı 40 – 100 arasında çekirdek içerebilir. Olgunlaşan meyve nazik bir şekilde hasat edilmelidir yoksa vuruk çarpık ya da kesilmeler de oksitlenme etkisi kısa dönemde kendini belli eder ve kahverengiye dönüşür. Olgunlaşmamış meyvelerin olgunlaşmasını sağlamak amaçlı depolanmasının elma ile birlikte yapılması durumunda olgunlaşma süreci kısalır.

Kaymak Ağacı Meyvesinin Faydaları ve Kullanım Alanları

Meyve olarak tüketiminin yanında, soslar, salsalar, tatlılar, kekler, köri ve jölelerde kullanılabilen bir meyvedir. Bunun yanında ticari amaçlı üretilen çay, çikolata, tahıl, şarap, reçel, tatlı, votka üretiminde de kullanılmaktadır. Aroması ve dolgun yapısı lezzet kaybına uğramadan saklanabilir olması kullanım yelpazesini genişletmektedir.

Kaymak ağacı meyvesi tabi ki sadece gıda sektöründe kullanımı ile sınırlı değildir. Anti kanser özelliğinden dolayı kanser hastalıklarının tedavisinden tutunda, tansiyon ve kolesterol düşürme de etkili olduğu bilinen meyve, sağlık sektöründe de kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra depresyon, bitkinlik gibi belirtilerin yok edilmesi ağız ve diş sağlığındaki yararlarıyla da sağlık sektörü için önem taşımaktadır.

Kaymak Ağacı Meyvesi Yetiştirme Koşulları

Sıcağı seven kaymak ağacının tadı kıyaslandığında muadillerine göre daha yüksek sıcaklıklarda yetişenler daha tatlıdır. Subtropikal iklim şartlarında yüksek verim vermesinin yanında -12 derecelere kadar dayanıklılığı olan bir ağaç türüdür. Sıcaklık açısından bakıldığında zeytin ağacına benzese de su gereksinimi biraz daha fazladır. Bu yönüyle zeytin yetiştiriciliği yapılan bölgeler bu meyvenin yetiştirme alanları olabilir. 50-60 yıl ömre sahip olan bu ağaçlar ekilmesinin 3. yılında çiçeklenip meyve vermeye başlar.

Dalların yapısından dolayı sert rüzgâr ve darbeden korunması gerekirken, meyve döneminde hasattan önce yaşanacak don meyveye zarar verir. Bu meyve ağacının ekimi yapılırken belirtilen 1 dekara 60-110 fidan dikimi yapılabileceği ve meyve hasadının 550-1800 kg civarında olduğudur.



Kaymak Ağacı Meyvesinin Geleceği Konusunda Öngörüler

Hatırlarsanız bundan 15-20 yıl önce muz ve kiwi sadece otellerin menülerinde ve lüks manavlarda bulunan bilinirliği az ya da sınırlı sayıda tüketiciye sahip bir meyve iken, yetiştiriciliğinin artması ile manav, market ya da semt pazarlarında yer alan bir meyve haline dönüşmüştür. İşte Kaymak ağacının meyvesinin durumu da tam manasıyla budur. Ülkemizde henüz peyzaj ve hobi bahçelerinde yetiştirme aşamasında olan bu meyve 2006 yılında ülkemizle tanışmasına rağmen ticari anlamda yeterince ciddi bir yetiştiriciliği bulunmamaktadır. Peyzaj ve hobi bahçesindeki kaymak meyveleri daha küçük ebatlarda olmasına rağmen ticari amaçlı yetiştirilen ülkelerdekiler daha büyük ebatlardadır.

Kaymak ağacı meyvesi; tanımlanan tadıyla, ananas, çilek, kavun, guava ve nane kombinasyonlarından oluşuyor. Ticari ekimi yapıldı takdirde yerli pazarda da yer bulacağı konusunda umut vadeden bir meyve olarak görülüyor. Fide güncel fiyatı yaşına göre 40 – 150 TL arasında değişiklik göstermekle birlikte sertifikalı fidan seçilmesi tavsiye ediliyor.

Tropikal Meyve Üretim Desteği

Günümüzde Tarım Bakanlığı tarafından tropikal meyve de dâhil olmak üzere pek çok meyve üretimine destek projeler mevcuttur. Kaymak ağacı yetiştiriciliği düşünenler; Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden detaylı bilgi alabilirler.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Saliha Alim yorumu:

    Ben alıp dikeli 18 yıl oldu çiçeğinide meyvesinide görmedim dışı erkek mi dikmek lazım

Yorumunuz