Yatırımcı Arıyorum

Kaz Yetiştiriciliği – İş Fikri

Kaz Yetiştiriciliği Yapmak

Kaz yetiştiriciliği ülkemizde çok az yapılan ama çok karlı işlerden biridir. Kaz yetiştiriciliği toplum tarafından pek fazla bilinmemektedir. Kaz yetiştiriciliği yapanlar ise, bu işin çok karlı bir iş modeli olduğunu söylüyorlar. Kaz eti yüksek oranlı beslenme değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içerdiğinden dolayı sağlıklı bir et türüdür. Kaz ciğeri ise lüks restoranlarda çok yüksek fiyatlara satılıyor. Bunun yanında kazların tüyleri de ekonomik açıdan çok fazla önem taşıyor. Kaz yetiştiriciliği yapmak zor mudur? Kaz yetiştiriciliği nasıl yapılır? Karlı bir iş midir? Ne kadar yatırım gerektirir?

Tüm soruların cevabını bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Kaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kaz yetiştiriciliği yapmak için öncelikle orta halli bir sermayeniz olması gerekiyor. Bunun dışında kazları besleyebileceğiniz bir alan (arazi, bahçe, çiftlik) gerekiyor. Büyük düşünüyorsanız, sistemli bir çiftlik yaparak iş bünyesinde daha çok gelişebilirsiniz. Lakin bunu yapmak için ahım şahım bir alana ihtiyacınız da yoktur. Bir köy evinin bahçesinde bile yapabilirsiniz. Benzer şekilde, köy evinin bahçesinde yapıp aylık milyarlar kazananlar var ülkemizde. Lakin daha çok açık alanlarda da yetiştirilebiliyor. Havanın çok aşırı soğuk olmadığı alanlarda, yetişkin kazlar barınağa girmeyi tercih etmezler. Bu yüzden seçeceğiniz alan iklim şartlarına göre elverişli olmalıdır.

Öncelikle diğer kanatlı hayvanlara göre bakımı çok daha kolay olan kazlarda birçok cins bulunmaktadır. Bu cinslerde, maliyet kar analizini hesaplamak size bağlıdır (bu konuda uzman bir kişiden destek almanızı tavsiye ederiz). Daha çok yumurta veren kazlar daha çok tercih edilmektedir. Kaz barınağı, folluk, yemlik, suluk ve kuluçka en önemli malzemelerdir. Az sayıda bir kaz yetiştiriciliği yapacaksanız ve dayanıklı bir cins kaz üretimi yapacaksanız kaz barınağı yapılması zorunluluğu yoktur. Eğer büyük düşünüyorsanız ve yapacaksanız da yaptığınız barınağın havalandırması ve yeterli aydınlığı olmalıdır. Eğer folluklar yapacaksanız boyutları 60X60 ya da 50X50 olmalıdır. Folluk uzunluğu ise 45-50 santimetre arasında yapabilirsiniz. Yemliğiniz mümkünse barınak içerisinde olmalıdır. Kazlara her zaman temiz su temin edilmelidir. Rahat içebileceği genişlikte suluklar olması gerekiyor. Kazların yumurta verimi Ocak ayında başlar ve Temmuz ayına kadar sürer. Cinslere göre de farklılık gösteren verimler, ortalama bir hayvan sezonda 30-40 civarında yumurta üretir. Kazların bulundukları yerde her gün en az 14 saat aydınlatma yapılmalıdır. Kaz yumurtalarının kuluçka süresi ortalama 29-31 gün sürer. Kuluçka makinesi kullanmıyorsanız yumurtayı Rus ördeklerinin altına koyarak, kuluçkada Rus ördeklerini kullanabilirsiniz.

Kaz bulundurduğunuz yerde asla alıştırmadan kedi köpek barındırmayınız. Mümkünse altlıklar günlük olarak değişmelidir. Altlıklar, kazların altını sıcak tutması için yapılır. Kaz hayvanları, otlamaya alıştırılmalıdır. Kazların bulunduğu yerin etrafı kazların kaçamayacağı yükseklikte tel örgü veya duvar ile korunmalıdır. Diğer kanatlı hayvanlara göre çok daha az masrafı bulunmaktadır. Hastalıklara dayanıklı oldukları için ilaç masrafınız yok denecek kadar az olacaktır, böylece veteriner giderleriniz de en aza inecektir. Bunun yanında ölüm kaybınız çok daha az olacaktır. Kapalı bir barınakta kaz yetiştirecekseniz 250 wattlık tek bir ampül bile sizin için yeterli olacaktır.



Kaz Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Kazanılır?

Ortalama bir kazın fiyatı 140 ile 180 TL arasında değişmektedir. Bir sezonda 40 yumurta veren bir kazdan rahatlıkla 32-33 yavru alma verimi vardır. Bu durum, satacağınız fiyata göre karlılığınız değişebilir. Aldığınız yavrudan bir dahaki sezon için de yavru alabilirsiniz. Bu yüzden sürekli devamlılık sağladığı için çok karlı bir iştir. Ortalama yetişkin bir kazın bakımına göre de ciğer gramı değişebilir. Lakin ortalama bir ciğer 600 gram kadardır. Bu ciğer 900 grama kadar çıkabilmektedir. Piyasada ise 550 gram kaz ciğerinin fiyatı 156 TL’dir. Yani anlatmak istiyoruz ki; kazın sadece ciğerinden bile çok yüksek paralar kazanabilirsiniz. Ayrıca eti ve tüyünden de kazanç sağlanmaktadır. Ek olarak ise bazı hastalıklara kaz yağının iyi geldiği söylenir. Bu açıdan da insanlar hastalıklar için kaz yağını çok pahalı fiyatlara satın alabilir. Bu işi gerçekten büyük bir şekilde yapacaksanız büyük karlar elde edersiniz. Küçük bir üretime bile başlasanız dahi, zamanla büyütebilirsiniz. Türkiye’de çok fazla yaygın olmayan bu karlı iş modeli olan kaz hayvanı yetiştiriciliğine başlamanın tam zamanı.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Uğur Karakuş
Uğur Karakuş
4 yıl önce

Ardahanlı bir vatandaş olarak ye kaz eti gör lezzeti derim yollardır kaz bakarız ama büyük çaplı üretim için sağlam sponsor bulabilirsem bilgi ve becerilerim ile Türkiye’de kaz etini her bölgeye tanıtmak isterim.

İsimsiz yorumcu
İsimsiz yorumcu
4 yıl önce
Yanıtlanan kişi  Uğur Karakuş

Gel beraber yapalım

Hasan Aydin
Hasan Aydin
4 yıl önce
Yanıtlanan kişi  İsimsiz yorumcu

Sponsor yokmu