Yatırımcı Arıyorum

Kelp Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kelp Nedir?

Son zamanlarda popülerliğinin artmasıyla birlikte piyasadaki ürünlerde ciddi bir artış gözlemlenen: Kelp bitkisi.

Kelp nedir? Nerelerde kullanılır ve faydaları nelerdir? Kelp işi yapmak? bu yazımızda kelp hakkında sıkça sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Kelp’ler, dünya genelinde özellikle sığ ve besin bakımından zengin sularda yetişen deniz yosunlarıdır. Şeker yosunu olarak bilinen kelp, formu nedeni ile deniz kemeri ve şeytan önlüğü olarak da anılmaktadır. Rengi sarımsı kahverengidir ve uzunluğu 12 metreye kadar büyüyebilmektedir. Kuruduğunda yaprak üzerinde beyaz bir tatlı toz oluşur. Yüzlerce yıldır tıp ve gıda sektöründe kullanılmış olan bu deniz yosunu, günümüzde gıda sektörünün haricinde farklı alanlarda da yerini almaktadır. Gıda sektöründe genellikle dondurma, salata sosu ve hatta çikolatalı sütte kıvam artırıcı olarak kullanılan yan ürünlerle işlenmektedir.

Bunun yanında çiğ, pişmiş, toz halinde ve takviye gıda olarak pek çok farklı şekilde doğal yosun tüketilebilmektedir. Birçok Asya mutfağında temel bir ürün olan bu deniz yosunu türü, temel bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır.

Peki, Kelp hangi alanlarda ve nasıl kullanılır kısaca bir göz atalım;

Kelp’in Beslenme Faydaları

Kelpler; besin maddelerini çevrelerindeki deniz ortamından emdiği için yosun zenginliği bakımından zengindir. İçeriğinde vitaminler, mineraller, eser miktarda elementler ve enzimler bulunmaktadır. Beslenme uzmanları bu şeker yosununu, önemli mineral içeriğinden dolayı genellikle “Süper Gıda” olarak kabul etmektedirler. Özellikle metabolizma veoptimaltiroid fonksiyonu için önemli olan iyotla konsantrasyonu sağlamaktadır.

Ulusal Sağlık Enstitüleri Kelp gibi deniz yosunlarını iyot açısından zengin doğal besin kaynaklarından biri olarak değerlendirmektedir. Yosunların dikkate değer miktarda içerdiği besin maddeleri demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, B2 vitamini, niasin, tiamin, A, B-12, B-6 ve C vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerin ve besinlerin metabolizmaya yararları çok önemlidir. Özellikle B vitaminleri hücresel metabolizma için önemlidir ve vücudumuza enerji sağlar. Beslenme uzmanlarına göre, yosun ve lahana gibi birçok sebzede, daha fazla kalsiyum olduğunu belirtmektedirler. Kalsiyum güçlü kemikler ve kas fonksiyonunu korumak için çok önemlidir.

Kelp’in Hastalıklarla Mücadele Yetenekleri

Enflamasyon ve stres birçok kronik hastalık için risk faktörü olarak kabul edildiğinden dolayı uzmanlar birinin diyetine yosun dâhil etmenin çok sayıda sağlığa yararı olabileceğini söylemektedirler. Kelp, içerdiği antioksidanlarla, hastalığa neden olan serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı olan doğal bir besin kaynağıdır.

C vitamini gibi antioksidan vitaminler ve manganez ve çinko gibi mineraller stresle mücadeleye yardımcı olur ve kalp sağlığına faydalıdır.  Kelp’in kanser de dâhil olmak üzere kronik hastalıklarla savaşma yetenekleriyle ilgili birçok iddia bulunmaktadır. Son dönemde yapılan çalışmalar, deniz sebzelerinin östrojenle ilişkili ve kolon kanserleri, osteoartrit ve diğer şartlardaki rolünü araştırmaktadır.

Araştırmacılar yosunların kolon ve meme kanserlerinin yayılmasını yavaşlatabildiğini bulmuştur. Kelp’de fucoidan adı verilen bir bileşik, akciğer kanseri ve prostat kanserinin yayılmasını da önleyebilir.

YouTube video player

Kelp’in Kilo Vermede Bilinen Rolü

Son yıllarda, araştırmacılar yosunun potansiyel yağ engelleme özellikleri üzerinde de yoğun çalışmalar yapmaktadırlar. Yapılan bu çalışmalar ışığında yosun aljinat denilen doğal bir lif içerdiğinden, bağırsaktaki yağ emilimini durdurabileceğini göstermektedir. Kelp, diyabet ve obezite için büyük bir potansiyele sahip olabilir, ancak araştırmalar halen başlangıç ​​aşamasındadır. Çalışmalar ayrıca kahverengi deniz yosununun glisemik kontrolü etkileyebileceğini ve kan şekeri seviyesini azaltarak tip 2 diyabetli insanlara fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Bağırsaktaki yağ emilimini yavaşlatma potansiyeline ek olarak, yosun yağ ve kalori bakımından düşüktür.

Her geçen gün popülaritesi artan bu deniz yosununun faydalarını özetlersek; kalsiyum konstrasyonu sütten 10 kat fazladır. Lifli yapısından dolayı kilo vermede yağ sindirimi ve emilimini önemli ölçüde azaltmasının yanında, kozmetik sektöründe yaşlanma etkileri geciktirici ve saç sağlığı için kilit besin öğelerini içermektedir. Bu yosunlar insanlığa sadece besin sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda ekolojik faydalar sağlamaktadırlar. Dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerinden olan Kelp, denizden azot, fosfor ve karbondioksit emer. Toprak bazlı bitkilerden beş kat daha fazla karbon emilimi yapar. Ayrıca 150’den fazla su canlısı türünü çeken yapay bir resif görevi görür.

Özellikle Amerika okyanus kıyılarında doğal olarak yetişen kelp, şimdilerde; Japonya, Kore, Norveç, Çin, İzlanda da kurulan okyanus çiftlikleri ile ivme kazanan bir sektördür. Kuzey Amerika kıyı ülkeleri ve 40 farklı ülkeden bu konuda bilgi ve fizibilite çalışması istenmektedir.

Kelp Üretimi İşi Yapmak

Peki, tüm dünyada her geçen gün bilinirliği artan bu besin kaynağını yetiştirmek için Türkiye’de Kelp tarlaları kurmak mümkün mü? Konu hakkında ayrıntılı bilgi için kelp üretimi iş fikri hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz