Yatırımcı Arıyorum

Kendi İşinizi Kurmak İçin Atmanız Gereken 7 Adım

Yeni İş Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Bu rekabetçi ekonomide kendi işinizi kurmak zor bir iştir, ancak başlangıçtan önce dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar aşağıda belirtilmiştir.

Türkiye’de, kendi işinizi kurmak zor bir iş değildir. Bir işletmeyi yönetmek ilk başta stresli olabilir, ancak iyi bir kariyer adımı ve ardından mükemmel bir geleceğe adım atmanıza da sebep olacaktır. Bir işletmenin kurulması ve düzgün işleyişi için; girişimcinin kararlılığını ve tam odaklanmasını gerektirir.

Bir iş kurmadan önce, girişimciler şu ana adımları atmalıdır:

1- Kişisel Hedefleri Yönetmek

Bir girişimci, bir iş kurmadan önce kişisel hedeflerini değerlendirmelidir. İşletmenin geleceği hakkında net bir görüş için, girişimcinin aşağıdakiler gibi bazı temel soruları anlaması gerekir:

  • Neden bir iş kuruyorsunuz?
  • Hangi sektör işletmeniz için karlı ve uygun?
  • Hangi sektörde becerileriniz var?
  • Sermaye yatırımı nereden alınır?
  • Aklınızda olan ürün ve hizmet nedir?
  • İşletmenizi açtıktan sonra iş planınız nedir?
  • Yarına yönelik hedefleriniz nedir?

Bunlar, belirli bir süre sonra nerede olmak istediğinizi bilmek için faydalı olan ve doğru kararları almanızda yardımcı olacak bazı sorulardır. Sadece bir şeye sahip olmak için tutku yeterli değildir, doğru bir planlama gerektirir ve herhangi bir adım atmadan önce güçlü ve zayıf yanlarınızı da bilmelisiniz.

2- Sektör Analizi Yapmak

Doğru zamanda hangi sektörde bir işe başlayacağınıza karar verdikten sonra, doğru fizibilitenin yapılması gerekiyor. Analiz yaparken, tüm yönleri ile iyi bir çalışma yapmanızda fayda olacaktır:

  • Yatırım yapmak için en uygun zamanın doğru zaman olduğu?
  • Pazar büyüklüğü ve ne kadar yatırımın gerektiği?
  • İşletmenizin sektörünüzdeki tedarikçi firmaları kimlerdir?
  • Yerel, bölgesel, marka olarak rakipler kimlerdir ve kendi tüketicilerine hangi ürün / hizmetleri sağlıyorlar?
  • Sektörünüzde mevcut riskler ve fırsatlar nelerdir?
  • Tüketicinin ihtiyaçlarını ve isteklerini bilmek için pazar araştırması.
  • Krediye veya yatırımcıya ihtiyaç duyduğunuzda, size can simidi olacak yardım noktası.

Liste büyük ama bunlar bir girişimcinin en uygun yere yatırım yapmasına yardımcı olan bazı beklentilerdir. İşinizin büyümesi, iyi bir sektör analizine bağlıdır. İş Yeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler

3- İşletmeyi Yasal Hale Getirmek

Gerçekte, bir işletmenin fiilen yürürlüğe girdiği ilk adım, belirtilen yasa ve yönetmeliklere göre kayıt altına alınmasıdır. İşletme türüne bağlı olarak, gerekli yasal evraklar, lisanslar veya ruhsatlar gerekebilir.

Yeni bir iş kurarken, işletmenizi T.C. kanunları gereğince ilk olarak vergi dairesine kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bununla birlikte bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekmektedir. Anlaşma sağladığınız muhasebeci, işyerinin tüm açılış süresi boyunca tüm yasal konularda size yardımcı olacaktır.

Ama siz yine de ticari büyüklüğünüze ve iş kollarınıza göre aşağıda yer alan şirket türleri ile başlangıç yapabilirsiniz:

  • Şahıs şirketi
  • Adi ortaklık
  • Limited şirketi
  • Komandit şirket
  • Kollektif şirket
  • Kooperatif şirket
  • Anonim şirketi

4- Planlama Sürecini Başlatmak

İşletmenizi büyümede daha az engelle karşılaşmak istediğiniz senaryoları planlamanız gerekir. Plan, amaçların ve hedeflerin düzeltilmesine, uygun kararların alınmasına, yetki ve sorumlulukların uygun şekilde dağıtılmasına, ürününüzün/hizmetinizin nasıl pazarlanacağına, işinize yatırım yapmak için nasıl yatırımcı çekileceğine ve hedef pazarın (kitlenin) kim olduğunu bilmenize yardımcı olur.

İş için sermaye elde edinin

Ne kadar sermaye gerektiğine, işletmenin büyüklüğüne ve piyasayı yakalayabilmesine bağlıdır. Firma için sermaye elde etmek için, planı yürütme, yatırımcıları çekmeye başlama, devlet  veya özel bankalardan ve piyasada bulunan diğer birçok fondan kredi alabilirsiniz. Veya Kobi Vadisi aracılığı ile yeni yatırımcılara ulaşarak, projeniz veya şirketiniz hakkında yeni yatırımcılar bulabilirsiniz.

Yeni bir işyeri için en uygun konum

İşletme için uygun bir yer bulmak zor bir iştir, mükemmel bir iş yerine karar vermede etkili olan başlıca faktörler; müşterilere yakınlık, tedarikçilere yakınlık, uygun iş gücü arzının bulunması, yeterli altyapı, vb.

Deneme ve hata

Bir çocuk ilk önce yürümeyi öğrenir, sık sık düşer ama sonunda bir başarıya ulaşır. Bir girişimcinin kendi işini başlatması, hatalarının olması, bu hatalardan ders çıkarmak büyümeye yol açması ile benzerdir. Deneme ve yanılma yöntemi ile çok ciddi zaman ve maddi kayba uğrayabilirsiniz. Ama unutmamanız gereken en önemli nokta, istikrarı sağlayarak sağlayacağınız deneyimlerle başarılı bir gelecek için adım atmış olursunuz. Atasözünde olduğu gibi: hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments



bayilik veren firmalar
iş planları
Yatırımcı Bul
"Kobi Vadisi; 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK tarafından onaylı Yer Sağlayıcı'dır. Bu sebeple içeriklere yapılan yorumları araştırma yükümlülüğü yoktur. Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz yorumları iletişim sayfasından bildirebilirsiniz."
Uyarı: bu sayfada bulunan; bilgiler, içerikler veya yorumlar yatırım tavsiyesi değildir.
google news icon
Google News üzerinden bizi takip ederek, en yeni içeriklerden haberdar olabilirsiniz