Yatırımcı Arıyorum

Kendine Dışarıdan Bakabilmek

İnsanın Kendine Dışarıdan Bakabilmesi

Bir insanın gelişebilmesi için yapması gereken en temel şey kuşkusuz kendisini dışarıdan görebilmesidir. Gelişmek eksikleri gidermek ve doğru adımlarla ileriye yönelik adımlar atabilmek olarak tanımlanacak olursa kendinizi dışarıdan görmeniz bu doğrultudaki en doğru adım olacaktır. Bu durum hayatın her alanında böyle olduğu gibi iş hayatının da ayrılmaz parçasıdır.

Nerede olduğunuzu bilmeniz, nereye gideceğinizi görebilmeniz için en büyük başlangıç olacaktır. Yani kendinize koyduğunuz hedefe ulaşabilmeniz için önce nerede olduğunuzu bilmeli, olduğunuz yerden hedefinize giden en kısa yolu da kafanızda çizmelisiniz. Ancak bu şekilde hedefinize ulaşabileceğiniz adımlar atabilirsiniz.

İnsanın Kendini Değerlendirmesi

Kendinizi dışarıdan görüp değerlendirmeniz için yapmanız gereken en önemli şey ise iş analizidir. İş analizi kendinizi tamamen yaptığınız işten soyutlayıp bir rakip gibi araştırmanızdır. Örneğin inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin patronusunuz ve iş analizi yapmak istiyorsunuz. Kendinizi ve bu iş için görevlendireceğiniz insanları kendi firmanızdan soyutlayarak yabancı bir firmanın çalışanları gibi görmelisiniz. Bu şekilde kendi açıklarınızı arayarak daha nesnel sonuçlar elde edebilirsiniz.

İş analizi, belirli bir işin tüm ayrıntıları ile incelenmesi ve araştırılmasıdır. Bu incelemeler sonucunda personel açığı ya da fazlalığı, iş gücü, performans değerlendirilmesi ve bu performansın nasıl arttırılacağı, bütçe dağıtımının planlanması ve personel ücretlerinin adil olarak belirlenmesi. İşe alınacak personelin nasıl seçileceği ve ne gibi eğitimlere tabi tutulacağı gibi birçok konu sonuca ulaştırılabilir.

İş analizi yapması için kuracağınız ya da görevlendireceğiniz ekipte bu işte tecrübe sahibi olan danışmanlar ve analistler bulunmalıdır. Bu insanlar sizi objektif olarak incelemeye tabi tutmalı ve korkmamalıdırlar. Herhangi bir korku ya da çekinme ortamında bu analizler doğru sonuçlar vermeyecektir.

İş analizleri anket, mülakat ya da gözlem gibi yollarla yapılabilir. Müşterilerinize kısa sorular ile anketler yapabilir ya da kendi işinizi dışarıdan gözlemleyerek analizler yapabilirsiniz. Ayrıca doğrudan çalışanlarınızı belirli dönemlerde mülakatlara çağırabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki iş analizi işin nasıl yapılması gerektiği konusunda size danışmanlık vermez; sadece mevcut işin nasıl yapıldığını, hangi araç ve gereçlerin nasıl kullanıldığını objektif olarak size raporlar. Ayrıca bu rapora danışman tarafından bu iş için çalışanlara verilmesi gereken eğitimler ya da çalışanları seçerken nelere dikkat edilmesi gibi konular da eklenebilir. İş Hayatında Kaçış Odası Oluşturmak

Kişisel Gelişim İçin Analiz Yöntemleri

Yaptığınız işi analiz edip kendinizi dışarıdan objektif olarak gördükten sonra kendinize birkaç soru sormalısınız. Örneğin “olmam gereken yerde miyim, hedefime en kısa yoldan ulaşmam için ne yapmam lazım, eksiklerim ne ve bu eksiklerimi nasıl kapatabilirim?” gibi sorular, analiz sonrası yanıtlamanız gereken sorulardan sadece birkaçıdır.

Bu soruları doğru bir şekilde cevaplamak ve yolunuza daha sağlam adımlarla başlamak için yapmanız gereken şeyleri de gelin inceleyelim.

1- İş Şemasını Oluşturmak

Yaptığınız işin bir şemasını oluşturmalısınız. Bu şema sizi oldukça özetler biçimde tarif etmeli ilk bakışta anlaşılacak düzeyde olmalıdır. Bu şemayı ne kadar basit ve net biçimde oluşturursanız üzerinde o kadar kolay işlem yapabilirsiniz. Unutmayın ki bu şema, sizim için tüm analizi üzerinde yorumlayacağınız bir harita görevi görecektir.

2- Çalışan Planlaması Yapmak

Bu adımda mevcut çalışanlarınızı değerlendirecek, iş gücünüzü hesaplayacak ve bu doğrultuda ne yapmanız gerektiğini hesaplamaya çalışacaksınız. Örneğin işe almanız gereken ya da işten çıkarmanız gereken insanları bu noktada belirleyeceksiniz. İşe alacağınız insandan ve mevcut çalışanlarınızdan beklediğiniz şeyler de bu adımda şekillenecektir. Böylece işe alacağınız insanları da nasıl seçeceğinizi ve onları herhangi bir eğitimi tabi tutup tutmayacağınızı da belirlemiş olacaksınız. Çalışanların Moralini Yüksek Tutmak İçin 7 Sebep

3- Materyal Planlaması Yapmak

Gerekli materyalleri ve bu materyallerin dizaynını bu adımda yapacaksınız. Örneğin bir bilgisayar alınması gerekiyor ve bu bilgisayar için de yer açılması gerekiyor. Ya da ofise yeni bir masa açılıp yeni bir çalışma alanı açılması gerekli… Bu gibi adımları nasıl atacağınızı bu başlıkta belirleyebilirsiniz.

4- Ücret Dağılımı

Çalışanlarınızın yaptığı iş ve bu iş doğrultusunda hak ettikleri ücretlerin adil şekilde belirlenmesi bu adımda çözüme ulaşacaktır. Bu konuda ne kadar adil olursanız çalışanlarınızdan alacağınız verim o kadar fazla olacaktır. Çünkü insanlar özellikle iş hayatlarında hak ettikleri konumda olmayı isterler. Adil bir ortamda olduklarını bilirlerse de hak edecekleri konumu sürekli yükseltmek için çalışırlar. Böylece sizin de onlardan aldığınız verim artar.



kobi vadisi

Yorumunuz