Yatırımcı Arıyorum

Kobiler İçin KGF Teminatlı Krediler ve 2020 Nefes Kredisi

Türkiye’de tam anlamıyla Mart ayında ortaya çıkan Koronavirüs salgınından sonra pek çok sektör küçülme yolunu seçti. Kepenk indiren esnaf sayısı çoğunlukta. Kepenk indirmeyen esnaflar zaruri ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz market ya da fırın sahipleri gibi bir elin parmaklarını geçmiyor. Pandemiyle birlikte tüketim de azaldı.Bu duruma gelene kadar herhangi bir geçiş dönemi yaşamayan esnaf ve kobiler ortaya çıkan sorunları çözmeye çalışıyor. Esnafa ve kobilere destek için öncelikle KGF Çek Destek Kredisi ve işletmelerin temel giderlerini karşılamak üzere KGF Opeks Kredisi ismiyle iki temel çözüm paketi hazırlandı ancak yeterli olmadı. KGF Çek Destek Kredisi 30 Hazirana kadar verilen çeklerin ödenmesi için verildi. KGF Opeks Kredisi ise esnafın ve kobilerin kira ve personel maaş ödemelerinin yapılması için veriliyor. Bankalar 30 Haziran tarihine kadar KGF Opeks Kredisi ve KGF Çek Destek Kredisi vermeye devam edecekler. Her iki krediye de başvurma süreniz bulunuyor.

Nefes Kredisi 2020 Hakkında

Tam da bu dönemde zor durumda kalan küçük ve orta ölçekli işletmelere ve esnaflara TOBB, KGF ve anlaşmalı banka olan Denizbank aracılığıyla “Nefes Kredisi” verilmesi kararlaştırıldı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle zor durumda kalan küçük ve orta ölçekli işletmelere TOBB, KGF ve anlaşmalı bankalar yapısında verilecek olan nefes kredisi kobiler için gerçekten nefes olma özelliği taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda 2 kez verilen nefes kredisi 2020 yılı için cirosu 25 milyon tl ve altında olan işletmelerin faydalanabileceği kobilere nefes aldıracak bir kredi türü. Nefes kredisi şimdilik Deniz Bank aracılığı ile kullanılabiliyor. İşletmenize “Nefes” aldırmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurunuzu yapabilirsiniz.

İşte, 2020 yılında verilecek Nefes Kredisi’ne başvurmak için atacağınız adımlar.

Nefes Kredisi 2020 Özellikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne üye olan odalar (TOBB) bir kaynak koyuyor ve odanın koyduğu kaynağın saptanan katı kadar bankaların kredi dağıtması Nefes kredisinin temel özelliği olarak ön plana çıkıyor. Bu nedenle her kentte bağlı olduğunuz ticaret odası ve ticaret borsasının Deniz Bank’a koyduğu kaynak önem kazanıyor. TOBB nefes kredisine katkı sağlıyor ama bu katkının yeterli olması beklenmiyor. Bağlı bulunduğunuz kentin ticaret odasının yatıracağı kaynak o kentte dağıtılacak kredi sayısını da etkilemesi bekleniyor. Mesela, Balıkesir’de yaşıyorsanız Balıkesir Ticaret Odası’nın Deniz Bank’a yatıracağı mevduat orada dağıtılacak olan kredi sayısını etkileyecek. Dolayısıyla, üyesi olduğunuz Ticaret Odası ve Ticaret Borsası alacağınız kredinin üst limitini saptayacak. Mesela, 0-3 milyon TL cironuz varsa kullanabileceğiniz kredinin üst limiti 50 bin TL iken bağlı bulunduğunuz ticaret odası krediden daha fazla oda üyesinin faydalanması için aldığı bir kararla, kullanacağınız kredi 30 bin TL olarak belirlenebilir. Kısacası, üst limit uygulaması kentten kente değişiyor. Kullanacağınız nefes kredisinin en güzel yanı 2020 yılı içinde ödeme yapmamanız ve toplam vadenin 18 ay içinde kalması. Alacağınız kredinin faiz oranı yıllık %7,5 olacak. Yıllık faiz oranını aylara böldüğünüzde 0.625 aylık faiz oranına denk geliyor. Yılın sonuna kadar ödeme yapmadığınızı düşündüğünüzde TOBB tarafından ortaya koyulan kaynağın çok değerli olduğu meydana çıkıyor.

Nefes Kredisine Nasıl Başvurulur?

Her ticari kredi başvurusunda olduğu gibi Nefes Kredisi 2020 ‘ye başvurmak için belirlenen özel koşullar bulunuyor. Nefes kredisinden TOBB üyesi olan Ticaret Odası üyeleri, Sanayi Odası üyeleri, Deniz Ticaret Odası üyeleri ve Ticaret Borsası üyeleri yararlanabiliyor. 2020 yılı için verilecek olan Nefes kredisinden oda – borsa üyesi olsa bile Tarım Kredi Kooperatifleri, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri, Döviz Büfeleri, Faktoring Şirketleri yararlanamamaktadır.

Bunun dışında Nefes kredisine başvurmanız için aşağıdaki şartları taşımanız gerekir;

  • Aktif vergi levhalı müşteriyseniz
  • Asgari bir yıldır faaliyet gösteriyorsanız
  • Ticari ve kredi siciliniz bozuk değilse
  • KGF teminatlarını sağlıyorsanız

2020 yılında verilecek Nefes Kredisini alarak işletmenizi ekonomik açıdan rahatlatabilir, işletmenizin nefes almasını sağlayabilirsiniz.

KGF Teminatlı Küçük İşletme Can Suyu Kredisi

Hükümet tarafından nefes kredisinin yanı sıra KOBİ ve KOBİ dışı işletmeler için kullandırılan Küçük İşletme Can Suyu Kredisi’nden de yararlanabilirsiniz. Can Suyu Kredisi 31.12.2020 tarihine kadar başvuruda bulunabileceğiniz bir kredi türüdür. Küçük İşletme Can Suyu Kredisi işletmenizin ihtiyaçlarını karşılamak, işletmenizin üzerinde oluşan pandeminin olumsuz ekonomik etkilerinin azaltmak, ticari hayatınızı sürdürmenizi ve mevcut istihdam düzeyinizi korumayı hedefliyor. Küçük İşletme Can Suyu Kredisi şahıs firmalarına kullandırılıyor. Halkbank tarafından verilen krediye hazırladığınız belgelerinizle başvurabilirsiniz.

Küçük İşletme Can Suyu Kredisine Kimler Başvurabilir?

Her ne kadar pandemi sırasında zora düşen işletmeleri desteklemek üzere KGF teminatlı olarak verilecek bir kredi olsa da, başvuru için istenen bazı özellikleri taşımanız gerekiyor.

Küçük İşletme Can Suyu Kredisine başvurabilmek için;

  • Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası ya da Meslek Odaları’ndan birine kayıtlı olmanız
  • İşletmenizin yıllık cirosunun 3.000.000 TL’yi geçmemesi
  • İşletmenizin iktisadi faaliyetlerini sürdürmesi
  • İşletmenizi 01.04.2020 tarihinden önce kurmuş olmanız
  • İşletmenizin ticaret sicile kayıtlı olması
  • İşletmeniz hem ticaret sicile kayıtlı hem de esnaf sicile kayıtlı ise krediyi kullandıran banka Halkbank’ın esnaf kredileriyle ilgili devam eden kredi riskinizin bulunmaması
  • İşletmenizin iflas, fesih, iflas erteleme, tedbir ve konkordato kararı olmaması
  • İşletmenizin aktif takip kaydı olmaması

Ön koşullarını taşıyor olmanız gerekiyor. Ön koşullara uygun olan işletmeniz için Küçük İşletme Can Suyu Kredisi alabileceğiniz uygun kredi türleri arasında yer alıyor. Can Suyu kredisi kullanarak işletmenize ufak bir soluk aldırabilirsiniz.

KGF Teminatlı Krediyi Ödeyemezseniz Ne Olur?

Küçük işletmelere sunulan Kredi Garanti Fonu teminatlı krediler ihtiyacı olan küçük işletmeler için çok cazip ödeme koşullarına sahip. Ama istenmeyen bir durum karşısında aldığınız krediyi ödeyememe gibi bir sorun oluşursa ne olur? Bilindiği gibi KGF, 2 yıl önce yapılanmasını değiştirdi. KGF teminatlı kredilerin kefalet oranı %85. Bunun anlamı 100 bin TL tutarında bir kredi kullanmışsanız, 85 bin TL’si, KGF tarafından güvence altına alınmış olduğunu gösteriyor. Kredinizin taksitlerini geciktirmeye başladığınız 30. günden itibaren bankanız KGF’ye gecikme ile ilgili bilgi verir. Takip işlemine ise 91. günden itibaren başlayabilir. Eğer, 91 günlük bir gecikmeniz oluşursa kredi dosyanın bankanızın avukatına verilir ve bağlı olduğunuz banka şubesi KGF tazmin talebi sürecini başlatır. Süreç içinde kredi başvurusu sırasında vermiş olduğunuz evrakların yanı sıra güncel mali verileriniz ve bazı bilgileri kapsayan evrakları da temin ettikten sonra KGF’dan çevrimiçi olarak kefalet tutarı istenir. Bilgi ve evraklar noksan değilse KGF kefil olduğu tutarı bankanızın takip hesabından düşmek üzere gönderir. Bankanız bu durumda alacağından mahsup eder. Fakat evraklarınızda eksiklik söz konusuysa KGF kefaletini geri çeker ve bankanıza hiçbir ödeme yapmaz. KGF’nun kefaletini geri çektiği durumda bankanız diğer teminat yolları aracılığıyla hukuki haklarını arar.

KGF Ödeyemediğiniz Kredi Konusunda Ne Yapacak?

KGF aldığınız kredinin %85 i kadarını bankanıza öder. Ancak bankanız geriye kalan %15’lik kısmını almak için avukatı aracılığıyla tahsil eder. Sürecin başında KGF ve bankanız arasında bir protokol imzalanır. Kurumların imzaladığı bu protokole göre tüm teminat yapısından teminat oranı kadar birbirlerinden sorumludurlar.

Kurumların birbirlerinden sorumlu olmaları durumunu şöyle açıklayabiliriz: Mesela, 100 bin TL kredi kullanılmış ve bütün evraklar tamamlandıktan sonra KGF teminat verdiği 85 bin TL’yi geri ödemişse geriye kalan 15 bin TL için bankanızın avukatı hukuki haklarını arar. Bankanızın avukatı hukuki haklarını konutunuza koyacağı ipotek, taşıt rehini, kefalet, icra, haciz vb. gibi yolları koyarak arar. Tahsil edilen tüm tutarın %15’lik kısmını bankanız alır, %85’ini ise KGF alır.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments