Yatırımcı Arıyorum

KOBİ’lerin Sıkça Yaptığı Hatalar

Küçük İşletmelerin Genellikle Yaptıkları Yanlışlar

Küçük orta boy işletmeler (kobi) yaptıkları hatalar yüzünden faaliyetlerine çok fazla devam edememektedir. İş konusunda deneyime sahip olmayan kişilerin iş kurması, yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadan iş kurma çalışmaları, bir süre sonra cesaretlerinin kırılmaları ile işlerini sonlandırmaktadır.

Bir işe başlamak için sadece cesaret yeterli değildir. Belki önemli bir faktördür ancak sadece cesaretle işe başlamak, avantajları riske çevirebilir. Küçük işletmeler, genelde kuruldukları ilk yıl bitmeden iş faaliyetlerini bitirmek ve piyasadan çekilmek durumunda kalırlar.

Bu başarısızlıklarının nedenleri;

  • Sektör hakkında tam bilgi almadan işe başlanması
  • yönetim ve sermayenin yetersiz oluşu
  • fizibilite etüdünün sağlıklı bir şekilde yapılmamış olması
  • haksız rekabet ortamının oluşması
  • alacakların tahsilindeki sorunlar neticesi küçük işletmeler başarısız olmaktadır

Küçük İşletmelerin En Önemli Yanlışları

Küçük işletmenin başarılı olması için, iyi yönetilmesi, finansal kaynaklarının yeterli oluşu, doğru zamanda doğru sektörde faaliyet göstermeleri gibi pek çok sebep gösterilebilir. Ayrıca başarısız olmaları için de sebepler bulunmaktadır.

Bu sebepler;

Bir İş fikri Üzerinde Israrcı Olmak ve Sektörü Tanımamak

Küçük işletmelerde yapılan en önemli hatalardan biri, iş için birçok fikir seçip, hangisinin daha fazla başarı ve para getireceğini düşünmektir. Kazanç ve başarı elbette önemlidir ancak, işin niteliklerini bilmeden, alınması gereken bir eğitim var ise alınmadan, tam bir sektör analizi yapmadan fikrin uygulanmasına kalkışmak, başarısız olmanın unsurlarındandır.

Örneğin, diyelim ki girişimci, otomotiv sektöründe bir iş yapmak istiyor. Otomotiv sektörü oldukça geniş bir sektördür. Araç parça üretimi, yedek parça üretimi, araç satışı, yedek parça satışı, lastik satışı, lastik imalatı gibi pek çok işi sayabiliriz. Artık günümüzde doğa dostu araçların da etkili olmaya başladığını varsayarsak, girişimci kişinin yoğunlaşacağı şey elbette kazanç sağlamak olacaktır.

Ancak, para kazandırıyor diye sadece bu sektörde ısrarcı olunmamalıdır. Otomobiller hakkında hiçbir bilgiye sahip değilseniz, piyasayı tanımıyorsanız, daha önce sektörde bir geçmişiniz yoksa sadece para kazandırıyor diye otomotiv işine girmek, bir süre sonra kazanç değil, yüklü miktarda borç ve başarısızlık getirir. Bu yüzden tek bir fikirde ısrarcı olmak iyi değildir.

Pazarlama Planının Olmaması

Pazarlama planı, insanları işletmenize çekmenin yolunu gösteren bir sistemdir. İyi hazırlanmış bir pazarlama planı ile doğru hedef kitlenizi belirleyebilir, hangi bölgelerde ürünlerinizin daha çok talep gördüğünü belirleyebilir ve buna göre stratejinizi oluşturabilirsiniz.

İster üretim sektöründe olun isterseniz bir hizmet verin, etkili bir pazarlama stratejiniz yoksa piyasada tutunamazsınız. Pazarlama planınızı yapmak için de sağlam bir araştırma yapmanız gerekir. Ürünleriniz / hizmetiniz hangi kitleye hitap ediyor, yaş grubu ne, hedef kitlenizin cinsi gibi faktörleri göz önünde bulundurularak yapılacak bir pazarlama planı başarılı olmada etken olmaktadır. Aksi takdirde kaybettirir.

Müşterilerini Tanımamak

Müşteri, bir işletmenin kar etmesinin sebebidir. Çünkü ürün ve hizmetlerinizi onlara satarsınız. Hitap ettiğiniz müşteri kitlesini tanımanız, onların tercihlerini ve isteklerini göz önünde bulundurmanız, satışlarınızın artmasını ve iyi kazanç elde etmenizi sağlayacaktır.

Her müşterinin ihtiyacı ve isteği farklıdır. Diyelim ki her kesimden kişilerin gelip alışveriş yapabilecekleri bir giyim mağazanız var. Daimi müşterileriniz de mevcut. Ancak, mağazanıza gelen daimi müşterilerinizi hala tanıyamamış ve isteklerini yerine getirmemiş olmanız, bu durum bir süre sonra onların da artık mağazanıza gelmemesine neden olur. Hangi yaş grubunun hangi tarz kıyafetleri tercih ettiğini bilmeniz önemlidir. Ayrıca son trend kıyafetleri de takip etmeniz gerekir. Müşterilerini tanıma çabasında bulunmayan işletmelerin başarılı olmaları imkânsızdır.

Nakit Durumunu Önemsememek

İşletmenin nakit durumu, devamlılığını sağlaması ve gerekli madde ve ham maddelerin, personel ücretlerinin ve her ay ödenmesi gereken vergileri ödemek gibi giderlerin ödenmesi için gerekli bir etkendir. Bu yüzden nakit durumunuzu her ay düzenli olarak takip etmelisiniz.

İşletmenin nakdinin önemsenmemesi, takip edilmemesi, nakdin yetersiz olması, faturaların, primlerin ve vergi gibi önemli ödemelerin zamanında ve düzenli bir şekilde yapılmamasına yol açar. Bu da hem kişilere hem de devlete olan borçların birikmesi anlamına gelir ki, nakit durumu bozuk olan işletmelerin pek çoğu borç içinde faaliyetlerini sonlandırmıştır.

Çalışanları Önemsememek

Bir işletmenin en önemli unsurlarından biri de, çalışan insan gücüdür. İşletmede en iyi verimliliği yakalamak için de, personelin motivasyonunun artırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Gerekli motivasyon çalışmalarının yapılmadığı bir iş yeri, verimli olmaz bu da kar elde edilmesini güçleştirir. Bu nedenle personelin verimliliğinin artırılması için, küçük işletmelerin organizasyonlar düzenlenip, ödüllendirme sistemine geçilebilir.

Mutsuz personel, verimsiz personeldir. Bu hem iş hayatına hem de özel yaşantısına olumsuz yansır. İş yaşantısında başarı ödüllendirilmeli, başarısız kişiler de cesaretleri kırılmadan, başarılı olmaları için desteklenmelidir. Yanlışlarından dolayı herkesin yanında personeli azarlamak, başarılarını yeterince takdir etmemek personelin motivasyonunun ve buna bağlı verimliliğin düşmesine yol açabilir.

Satış Planlarının Olmaması

Tıpkı pazarlama planı gibi satış planı da bir işletme için önemlidir. İyi hazırlanmış planlar işletmeyi daima başarıya götürür ve kazanmasını sağlar. Satışların nasıl, nereden ve kimlerden geleceğine dair gerçek bir yol haritasına ihtiyacınız olacaktır. Başarılı bir performans için satış planı olması şarttır, ancak pek çok işletme bunu önemsememektedir. Hatta uygulamak için de bir şey yapmamaktadır.

Üst yönetimin, bu sürecin ne kadar önemli olduğunun farkında olmaması ya da konu ile ilgilenmemesi, en çok küçük işletmelerin yaptıkları hataların başındadır. Hiçbir işletmede satışlar tek bir tahmine bağlı olarak yapılamaz. Bu yüzden detaylı bir satış planı olmayan işletmeler, bu hatalarından vazgeçmek zorundadır.

Tek Başına Çalışmaya Kalkmak

Küçük işletmeler genelde ya tek kişinin, ya da en az iki kişinin ortak olması suretiyle oluşmuş işletmelerdir. Tek kişilik işletmelerde kararlar tek mekanizmaya aittir, işletme sahibi. Her şeyin anahtarı sizsiniz ancak unutulmaması gereken bir şey vardır ki, bu da; işletmeyi büyütmek, başarıya götürmek için her şeyi sizin yapamayacak olduğunuzdur.

Bu durumda, iyi bir ekibin oluşturulması gerektiğini bize gösterir. Güçlü bir ekip, siz işletme dışında iken, tıpkı siz orada imişsiniz gibi çalışır. Büyümenin şartı sadece iyi bir patron ve iyi satışlar demek değildir. Ayrıca iyi bir ekip gerekir. Önemli kararları ekibinizle tartışmalı, hangi fikrin iyi ve kötü olduğuna karar verebilmelisiniz.

Profesyonelleşme

Küçük işletmeler amatör kaldıkları sürece, ilerleme göstermez ve başarısız olurlar. Bu yüzden profesyonellik önemlidir. Bir amaç belirlemeli, başkalarının fikirlerini önemsemeli ve işletme dışından da işi ile ilgili bilgi ve öneri almaları gerekir.

Profesyonelleşme, işletmedeki yönetim ve çalışanların işinde profesyonel olması, tüm ekipmanların ve aletlerin profesyonel hale getirilmesi ve işletmenin dışında iş yapılan kişilerin de profesyonel kişilerden seçilmesi anlamına gelir. Profesyonel personelin artışı, işletmenin büyümesine, verimliliğinin artarak sürdürülebilir olmasına etkendir. Bu yüzden amatör ruhundan vazgeçmeyen işletmeler, başarılı olamazlar.

Vazgeçmek

İş dünyasında yapılan hatalardan biri de işletme sahibi girişimcilerin, hemen ilk zor durumda vazgeçmeleridir. Ancak bu önemli bir hatadır. Başarılı olmuş dev şirketlerin geçmişlerine baktığımızda, pek çoğunun birçok başarısızlıktan sonra zirveye çıkmış olduklarını görmekteyiz.

Küçük işletmelerin girişimcileri, ilk zorlukta pes etmekte ve girişimlerinden vazgeçmektedir. İş dünyasında pes etmek kaybetmektir ki çabuk vazgeçmek, daha sonra bu kararınızdan pişman olmanıza yol açabilir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments