Yatırımcı Arıyorum

KOBİ’lerin Yaptığı Ortak Hatalar ve Çözüm Noktaları

Şirketlerin Ayakta Kalma Koşulları

İşe yeni başlayan KOBİ’lerin ayakta kalma koşulları, bir önceki yıla nazaran daha da zorlaşmaktadır. Çünkü, pazardaki çetin rekabet her geçen gün artmaktadır. Yine de tüm bu şartlara rağmen Dünya genelinde KOBİ’ler büyük bir yüzdeyi oluşturmaktadır. Tabi ki her küçük işletme sahibi hırslı, idealist ve işletmesinin büyümesini istemektedir fakat herkesin optimum nakit bakiyeleri veya marjları bir değildir. Hal böyle olunca bu koşullarda işini ayakta tutmak ve büyütmek isteyen KOBİ sahiplerinin ortak yapılan hatalardan kaçınması gerekir.

Şirketi Büyütürken Hata Yapmayı Engellemek

İşte işverenlerin işini nasıl etkili bir şekilde büyüteceğini ve sık yapılan hatalardan korunacağına dair beş ipucu:

Nakit Akışının Kötü Yönetilmesi

Bir şirketteki nakit akışının kötü yönetilmesi, işletme başarısızlığına katkıda bulunan en büyük faktörlerden biridir. Nakit stoklara bağlanmışsa ve çok fazla para yoksa mevcut olan nakit ile ödeme öncelikleri belirlenmelidir. Bu ödeme sıralamasında faturalar mümkün olduğunca erken ödenmeli, ön ödemeler ve dönüm noktası ödemelerine öncelik verilmelidir. Şayet mümkünse müşteriden tahsil edilecek borçlarla ödemeler yapılmaya çalışılmalıdır.

Ürün yada Hizmetin Düşük Fiyatla Satılması

Düşük ücret, zamana, beceriye veya kaynaklara doğru şekilde değer verememektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı verilemeyen bu değer, ürünlerin veya hizmetlerin çok ucuza satılması şeklindedir ve çoğu zaman büyük yanlış olarak kabul edilir. Mevcut stoklarını bozdurarak nakit sıkıntısı sağlamak şirketi ileri ki dönemde zora sokacak geçici bir stratejidir ve bir şeyler ters gidiyor demektir. Ucuza mal ve hizmet satmak aynı zamanda şirketin prestijini sarsan bir durum olarak değerlendirildiğinden alacaklıları ve müşterileri endişelendirerek ilişkilerin zedelenmesine neden olabilir.

Güçlü nakit akışı ve marjları arasında güçlü bir ilişki vardır ve güçlü bir nakit dengesi büyümek için güvenle yatırım yapmayı mümkün kılar. Para yoksa, çoğu zaman büyüme yok demektir. Fakat en azından firmanın hayatta kalması için nakit akışını koruyacak stratejiler geliştirmesi gerekir. Ön ödemeli alım yapacak müşteri, düşük faizli kredi bu nakit akışını düzeltebilmenin bir yolu olarak seçilebilir.

Teslimat İçin Çok Zaman Harcanması

KOBİ’ler ilk piyasaya girdiklerinde genelde ürün ya da hizmet sunan, sadece kurucu üyeyle faaliyete başlarlar. Zamanla iş büyür ve işe alımlar yapılmak zorunda kalınır. Fakat başlangıç dönemindeki gibi kurucu üyelerin yani işverenin her işle ilgilenme alışkanlığı devam eder. Her ne kadar o işle ilgilenecek personel alınmış olsa bile işverenin bu tutumu aslında bir alışkanlıktır. Bazen işletme sahipleri kendilerini günlük yapılan teslimatla çok fazla meşgul ederler ve bu durum ölçeklenebilirliği, büyümeyi sınırlayan bir durumdur. Bu bazen işi yönetmek yerine o işin yapılması olarak tanımlanır.

Oysa bir işverenin firmasını ayakta tutmak ve büyütmek için yapması gereken çok önemli işler vardır. Günlük rutinde yapılması gereken işlerin kontrolünü yapması elbette görevidir ama o işi kendisinin yapması aşması gereken bir durumdur. Bu durum zamanla kronikleşerek, her işin en iyisini kendisi biliyor ve yapıyor şeklinde algılanacak duruma gelebilir ve personel çıkışlarına bile sebep olabilir. Ayrıca yönetimde çok önemli riskler kaçırılacak işi ve firmayı tehlikeye sokabilir. Bu hata çoğu KOBİ sahibinin yaptığı ortak bir hatadır ve kesinlikle düzeltilmesi gerekir.

Sipariş Devamlılığının İhmal Edilmesi

Bazı işletmeler proje bazlı işler sunarlar ve hizmetleri veya ürünleri bir ay yüksek talep gördükten sonra bir sonraki günlerde düşük talepli olabilirler. Bu yüzden bir projenin ortasındayken, bir sonraki projenin hazırlıkları yapılmalı ve sipariş akışı sağlanmalıdır. Bu çok önemli bir durumdur çünkü böylece önümüzdeki aylarda sağlanması gereken sürekli iş arzı ancak bu şekilde yaratılabilir.

Sözleşmesiz Sipariş Üretimi

Ürünler veya hizmetler bir sözleşme eşliğinde satış yapılırsa, işletme bir dönemden diğerine daha yüksek bir tahmin edilebilirlik ile geçebilirken daha istikrarlı bir marj ve nakit elde etme şansı yakalanabilir. Bu, işverenlerin büyümek için nasıl yatırım yapacaklarına dair daha bilinçli kararlar vermelerini sağlar. Müşterilerle bağlayıcı bir sözleşme olmaması durumunda hem gelecek dönemle ilgili plan yapılamaz hem de üretilen hizmet ya da ürün, sevkiyat öncesi bir sebep gösterilmeksizin iptal edilebilir. Şayet ön ödemeli olarak sipariş bağlantıları yapılırsa hem hammadde alımı için nakit girdisi sağlanır hem de sebepsiz iptal durumu olursa zarar miktarı minimum seviyeye indirilmiş olur.

Sağlıklı Büyüme Yöntemleri

Genellikle kurucu üye ile faaliyete başlayan ve her işi kendisi götürmeye alışan çoğu KOBİ işvereni, hayatta kalmak ve büyümek için insanüstü bir çaba sarf eder. Fakat hayatta kalmak için bazı durumlarda sadece çabalamak yetmez; meslektaşlarının hatalarından ders alarak aynı hataları yapmamak bu süreci kolaylaştıran faktörlerin başında gelmektedir.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments