Yatırımcı Arıyorum

Komisyonculuk Yaparak Para Kazanmak

Komisyonculuk Yapmak

Komisyoncu, üretilen ve satılacak olan bir malın alım, satım ve ulaştırma gibi işlemlerine aracılık yapan kişilere verilen addır. Komisyoncular yaptıkları bu işlemler nedeniyle ücret alırlar. Komisyon ücretleri yüzde olarak belirlenir.

Yüklü oranlar da sermayeler yatırarak riskler alınan bir iş değildir komisyonculuk. “Kazanmam gerek, kendi işimin patronu olmak istiyorum“ diyenlerin yapılması tavsiye edilen iş alanlarından sadece biri halindedir. Ürün ya da hizmet üretimden alıcıya giden yolda birçok aşama kat eder. Alıcının eline ulaşıncaya kadar toptancıdan perakende satış ve satış elemanın elinden gibi birçok yoldan geçer.

Komisyon Nedir?

Kâr payı, ulaşım ücreti ve tanıtım ücretleri eklenerek bir ürün ya da hizmetin fiyatı belirlenmektedir. Oluşturulan fiyat da toptancı, üreticinin ve firmaların ürün hangi kademelerden geçmiş ise hepsinin ürün ya da hizmet üzerin de bir kar oranı vardır. İş alanında bu bütün aşamalar da satışa sunulmuş üründen sağlanan kara “komisyon “diyebiliriz.

Komisyon, kişiler arasındaki anlaşmaya bağlı olarak ya alıcı ya satıcı ya da her iki taraf tarafından ödenebilir. Bankalar da yaptıkları bazı işlemlerden dolayı komisyon adı altında ücretler alırlar.

Komisyoncunun Çalışma Şekli

Ürünün ya da hizmetin mağazalarda veya dükkanlarda satılması yerine, çalışma arkadaşları oluşturup satış ortakları durumuna getirilerek belirli komisyon verilir ve alıcılarla iletişime geçilerek satışın gerçekleştirilmesi talep edilir. Komisyoncu, satıcı ve alıcıyı buluşturarak, fiyat oranlarının arttırılması piyasa analizi yaparak ürünün sunumunu gerçekleştirmektedir.

Aslında insanın en büyük sermayesi aklı, bilgisi ve yetenekleridir. Maddi olanaklar tabi ki önemli bir unsur ama ne yapacağınızı ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, maddi imkanlar yetersiz durumda kalıyor. Herhangi bir iş alanında, üretici ve tüketiciyi buluşturarak satış gerçekleştiğinde komisyonu alır. İş yeri açmaz, personel ücreti ve sigorta bedeli ödemezsiniz sadece aklınızı ve kabiliyetlerinizi kullanarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunlarına göre komisyoncular 4 gruba ayrılmıştır.

Gümrük Komisyoncuları: Eşyaların ya da üretilen bir malın, üreticinin ya da satıcının adına ithal, ihraç veya transit işlemlerini gümrükte takip eden kişilerdir.

Taşıma İşleri Komisyoncuları: Belli bir ücret (komisyon) karşılığında, bir başkası ya da kendi adına mal taşıyan kişilerdir. Yapılan sözleşme karşılığında eşyanın belli bir kısmını ya da tamamının nakliyesinden sorumludur.

Satım-Alım komisyoncusu: Sözleşme hükümlerine uymak koşulu ile, malları kendi adına ya da bir başkası adına, belli bir ücret karşılığı alım-satım işlerini yürüten kimsedir.

Diğer İşler Komisyoncuları: bu komisyonculuk türüne örnek bankaları gösterebiliriz. Bir başkasına para gönderileceği zaman verilen havale emirlerinde bankalar belli bir ücret karşılığı, kişiler arası para transferi yapabilirler.

Komisyoncu Nasıl Çalışır?

Bir alan belirleniyor, müşteri ve satıcı arasında iletişim kuruluyor, pazar yaratılıyor ve satış gerçekleşerek kâr payını alıyor. Alıcı ve satıcı arasında ilişkileri takip altına alıp ilişki trafiğini yönetmek ve çözümler bulmakla yükümlüdür. Satışın gerçekleşmesi komisyonculuk yapanlar için para akışı kazanç kaynağı anlamına gelmektedir.

Bir nevi bir komisyoncu kendini düşünerek alıcının ürünü ya da hizmeti alıcının alması için çabalamalı satışı gerçekleştirerek üzerine düşen payı almalıdır.  Bazı komisyoncular nadir durumda olsa da sabit ücret düzeyinde de çalışabilirler.

Komisyoncu Çeşitleri

Komisyoncu çeşitlerine bir baktığımızda farklı şekillerde komisyonculuk yapıldığını görürüz.

Ürün Satışı Yaparak Komisyonculuk Yapmak

Kıyafet, aksesuar, gıda maddeleri ya da herhangi bir ürünü, belli bir yerden toptan alarak, üzerine komisyon eklenerek, para kazanma işine ürün satış komisyonculuğu adı verilir. Müşterinin iyi tanınması, hedef kitlenin iyi analiz edilmesi, reklamların kitle odaklı yapılarak tanıtımların özenli bir şekilde yapılması gerekir. Bu sayede bu komisyon türünden çok iyi kazanç elde edilebilir.

Genel olarak bu siteler %10-15 ya da %20 gibi oranlarda komisyon alırlar.

Sebze-Meyve Halinde Komisyonculuk Yapmak

Sebze-Meyve halleri, ürünlerin tarladan üreticiden alınıp, tüketiciye ulaştırılması için sebze, meyve ve su ürünlerinin bir arada toplandığı yerlerdir. Üretici, ürettiği ürünü toptancıya satar. Toptancı da aldığı ürünü hale götürüp komisyonculara satar. Komisyoncu da almış olduğu ürünü manav, market ya da ürünü satacak olan balıkçıya satar. Böylece ürün tarladan ya da üretim yerinden, tüketiciye ulaşmış olur. Komisyoncunun yaptığı işlerden aldığı komisyon oranı %8’i geçemez.

Aracı Komisyoncular

Aracı komisyoncular, alım-satım işlerine aracılık eden ve yaptıkları işler karşılığında komisyon alarak kazanç sağlayan kişiye verilen isimdir. Bu kişilere brokerde denmektedir. Genelde finans alanında, sigorta ya da emlak brokeri olarak faaliyette bulunurlar. Bu kişiler hem kurumlara hem de bireylere hizmet sunabilirler.

Satıcılara Müşteri Bulan Komisyoncular

Bazı komisyoncular alım-satım işlemi yerine sadece satıcılara müşteri bularak komisyonculuk yapmaktadır. Özellikle otomotiv sektöründe bu komisyonculara çok rastlanmaktadır.

Ürünü üreten ya da sadece satış işi ile uğraşan satıcı, komisyoncu aracılığı ile müşteri bulur ve her müşteri için komisyoncuya belli bir yüzde üzerinden ücret ödemektedir.

Emlak Komisyoncuları

Emlak komisyoncuları, gayrimenkul alım-satımı ve kiralanması üzerinden işlem yapar ve bu yaptıkları işlemlerden dolayı hem alıcıdan hem de satıcıdan belli oranda komisyon almaktadır.

Emlak komisyoncusu olmak için milli eğitim bakanlığı onaylı kurs diploması ya da Emlak bölümü üniversite diploması gereklidir.

Emlak komisyonculuğu için belge alım tarihi 31 Ağustos 2020 yılına kadar uzatılmıştır. Bu tarihten itibaren belge sahibi olmayanlar emlak komisyonculuğu yapamayacaktır.

TİCARETTE KOMİSYONCULUK

Tüm ticari sektörlerde komisyonculuk yapılmaktadır. Emlakçılıkta, bayiliklerde de durum böyledir. Belli bir yüzde oranı ile çalışılıp kazanç elde edilir. Sebze pazarında tüccarlar, sebze ya da meyveyi, üreticiden belli bir komisyon karşılığı, yine üretici namına satıp komisyon bedelini üreticiden alırlar. Her mevsimde kazanan mesleklerin başında komisyonculuk gelmektedir.

Alım-satım işinde yapılan işin, mal ya da süre ile belli olması ve komisyon ücretinin de belirlenmesi gerekmektedir. Ticaret komisyonları, geleneksel bir komisyoncunun gelir akışının büyük çoğunluğunu oluşturur. Bazı durumlarda komisyonlar, bir aracının toplam gelir akışının %75’ini oluşturabilir.

Komisyoncunun Görevi

Komisyoncuların görevlerinden biri, alıcıyı bulup talep ettiği ürün ya da hizmeti satın alması için müşteriye getirmesi görevidir. Komisyoncu, yaptığı işi tamamlamadan ödeme ücretini kazanmış olmaz. Günümüzde en çok pazarlama, emlak, gayrimenkul ve artık internet pazarlama alanların da yoğun olarak yapılmaktadır. Komisyonculuk yapanlar ticaret süresinin kısalmasını sağlarken alışveriş ve satışın hızlanmasını hedeflemektedirler. Komisyonculuk işini internet üzerinden de olmak üzere kolaylıkla kabiliyeti olan herkesin yapabileceği meslekler arasında yer alıyor.

Komisyoncular, ayrıca bağımsız işletme sahipleridir.

Komisyon Sözleşmesi

Komisyon sözleşmeleri, komisyoncu ile vekalet veren kişi/kişiler arasındaki iş ilişkisini düzenleyen kuralların olduğu sözleşmelerdir. Komisyoncunun faaliyet konusunun, haklarının, karşı tarafa olan borçlarının, her iki tarafın uyması gereken kuralların ve yetkilerinin belirtildiği sözleşmelerdir.

Komisyoncunun Sözleşmeye Dayalı Hakları

Komisyoncunun yapılan sözleşmeye dayalı bazı hakları bulunmaktadır.

  • Komisyon sözleşmesine bağlı olarak ödediği para ve harcanan giderleri talep hakkı
  • Komisyon ücretini talep etme hakkı
  • Kendi kendisiyle işlem yapma hakkı
  • Malın açık artırma ile satışının talep hakkı

Komisyoncunun Sözleşmeye Dair Borçları

Sigorta Yapma ve Bildirme Borcu

Komisyoncu, vekalet ile iş yapıyorsa vekalet verene, yaptığı işlem ve işlerle ilgili bilgi verme borcu vardır. Ayrıca vekalet veren talimat vermiş ise, malları her türlü hasara karşı sigorta yaptırmalıdır.

Garanti Borcu

Komisyoncu, sözleşme dahilinde yerine getirmeye taahhüt ettiği ve garanti verdiği her hususu yerine getirmelidir.

Özen Borcu

Komisyoncunun borçlarından biri de taraflara karşı özen borcudur. Eşyanın defolu ya da ayıplı olması halinde zararın tespitini yapmak, eşyaları koruma altına almak ve taraflara bilgi vermekle sorumludur.

KOMİSYONCULUK GÜVEN GEREKTİRİR

Komisyonculuk, işyeri açılarak masrafların karşılanmak zorunda olunmayan, riske atılacak büyük sermayelere ihtiyaç olunmayan bir iştir. Komisyoncunun ikna gücü yüksek, hitabet yeteneğine, pratik zekaya sahip ve güvenilir karakterde olması gereklidir.

Bir komisyoncunun güven ortamı yaratması önemlidir çünkü hiç kimse güvenmediği komisyoncu ile çalışmak istemez. Bu yüzden en önemli kriterlerden biri de güvenilir olmaktır.

kobi vadisi

Yorumlar(4)

  1. Cevap yaz
    efsun yorumu:

    merhaba ben de böyle bir iş arıyorum komisyonculuk ,hangi firmalar yapıyor acaba

  2. Cevap yaz
    hakank yorumu:

    Benim İşletmeme Müşteri bulması için komisyoncu arıyorum. Fakat Komisyonculara nereden ve nasıl ulaşılır bilmiyorum. Komisyoncuların bilgilerinin yer aldığı bir web sayfası ya da meslek kuruluşu var mıdır?

    • Cevap yaz
      Yüksel yorumu:

      E-posta adresinizi verirseniz sizinle temasa geçebilirim.

    • Cevap yaz
      HAKAN yorumu:

      İşletmeniz nerede ve hangi sektör üzerine acaba.

Yorumunuz