Konsinye Ne Demek?
İçindekiler
Konsinye, malların satışı için yetkili bir üçüncü şahsın mülkiyetinde bırakıldığı bir düzenlemedir. Tipik olarak gönderici, satıştan elde edilen gelirin bir yüzdesini (bazen büyük bir yüzde) komisyon şeklinde alır.
Konsinye anlaşmaları sanat eserleri, giysiler ve aksesuarlar ve kitaplar gibi çeşitli ürünler için yapılır. Bazı perakende satış türleri, üreticilerin ürünlerini tüketicilere satmak için perakende mağazalarına güvendikleri özel bir sevkiyat biçimi olarak görülebilir. Ancak ikinci el mağazalar ve ikinci el mağazalar daha tipik olarak konsinye uygulamasıyla ilişkilendirilir.
Yani; konsinye, malların satılmak için üçüncü bir tarafa bırakıldığı bir düzenlemedir. Malları konsinye olarak satan taraf, kârın bir kısmını ya sabit oranlı bir ücret ya da komisyon olarak alır. Konsinye satış anlaşması yoluyla satış, ürün veya hizmet satmanın düşük komisyonlu, düşük zamanlı yatırım yolu olabilir.
Çoğu konsinye mağazası ve çevrimiçi bayi şartlar sunar, ancak bazıları müzakere etmeye hazırdır. Mallarınızı satmak için, fiziksel bir mağazanız veya çevrimiçi bir pazaryeriniz yoksa sevkiyat iyi bir çözümdür.
Konsinyenin Avantajları
Konsinye satışın da avantajları vardır. Ebay gibi çevrimiçi şirketler, belirli bir dereceye kadar konsinye satış mağazalardır, satışın belirli bir yüzdesi için insanlara mallarını sergilemek ve satmak için bir pazaryeri sunarlar. Bu, bir bireyin kendi web sitesini oluşturma, müşteri çekme ve ödeme süreçlerini ayarlama zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Konsinye satış, mağaza varlığı olmayan kişi ve işletmeler için harika bir seçenektir. Ürünlerin satış için reklâmını yapmaya zamanı olmayan veya isteği olmayan satıcılar, muhtemel alıcıların programlarına uymak için işten izin almak, fiyat araştırması yapmak ve bir ürünün satışıyla ilgili görevlere katlanmak için genellikle ilk elden sevkiyat ücretini bulurlar.
Sevkiyat ücreti, işi başkasına vermek için ödenmesi gereken bir bedeldir. Özellikle düşük bir ücret için pazarlık yapmayı başarırlarsa, bu ücret daha ucuza mal olabilir. Rayiç Bedel Nedir?
Konsinye Ödeme Yapısı
Bir ürünü konsinye satmak isteyen bir kişi, bir konsinye mağazasına veya satışını kendi adına yapması için üçüncü bir şahsa teslim eder. Üçüncü şahıs, malın mülkiyetini almadan önce, ürün satıldığında gelir paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varılmalıdır.
Çoğu konsinye mağazasında, mağazaya ödenen satış fiyatının yüzdesini ve satıcıya ödenen yüzdeyi gösteren standart ücret tarifeleri vardır. Bununla birlikte, birçok konsinye dükkânı, özellikle daha fazla gelir potansiyeli sunan sanat eseri gibi daha büyük satışlar için pazarlık yapmaya isteklidir. Konsinye mağazasına ve satılan ürüne bağlı olarak satıcı, konsinye ücretlerinde satış fiyatının yüzde 25 ila 60’ını ödeyebilir.
Konsinye düzenlemeleri tipik olarak belirli bir süre için geçerlidir. Bu süreden sonra satış yapılmazsa mal sahiplerine iade edilir. Alternatif olarak, gönderi süresi karşılıklı anlaşma ile uzatılabilir.
Konsinye Satış Nedir?
Konsinye satışlar, bir tarafın (gönderenin) başka bir tarafa (alıcıya) satmak için mal sağladığı bir ticaret anlaşmasıdır. Ancak, alıcı satılmayan malları göndericiye iade etme hakkına sahiptir. Kısacası, konsinye satış, mal sahibi adına mal satışının üçüncü bir tarafa emanet edildiği bir sözleşmedir. Konsinye satışlara, konsinye mallar da denmektedir.
Gönderici, alıcıya mal gönderdiğinde, yevmiye kaydı gerekli değildir. Bununla birlikte alıcı, malları sattığında, göndericiye önceden belirlenen satış tutarını öder. Gönderici bundan sonra nakit için borç ve satışlar için bir kredi kaydedecektir. Ayrıca, ilgili envanter miktarını, satılan malların maliyetine borç ve envantere kredi olarak tasfiye edecektir.
Alıcı, belirli bir tarihten önce, tüm malları satamazsa, malları göndericiye iade edebilir. Bu nedenle, gönderici mülkiyetin risklerini ve ödüllerini üstlenirken, alıcının mallar satılıncaya kadar mallar için ödeme yapması gerekmez.
Konsinye satışta, mallar için yeni ve genişletilmiş toptan ve perakende pazarlar arayan satıcılar, genellikle konsinye satışlarını ekonomik avantajları için kullanabilirler.
Konsinye Satışların Avantajları
Bir satıcının (üretici) satın alma pazarına daha fazla maruz kalması için toptan ve perakende satış noktalarına mal yerleştirmesine izin verir.
Toptancı ve perakendecinin, sermayeleri envantere bağlı olmadığı için malları envanterde stoklaması için bir teşvik sağlayabilir.
Toptancıları ve perakendecileri, genellikle talep eksikliği nedeniyle satın alamayabilecekleri mevsimsel veya başka şekilde yeni piyasaya sürülen ürünleri stoklamaya teşvik edebilir.
Üreticiye, bir alıcıdan sipariş beklerken bir depoda saklanması ve izole edilmesi yerine, malı satın alma pazarında bırakma imkânı sağlar.
Konsinye satışların göndericiye sağladığı avantajlar şunlardır:
- Alıcıya malı göndererek stok tutma maliyetlerinden tasarruf sağlar
- Ürünü satmak için bir liste oluşturmaya zaman harcaması gerekmez
- Bir perakende vitrin oluşturmasına gerek yoktur
- Alıcıyı mallarını stoklamaya ikna etmeyi kolaylaştırır
Alıcı için avantajları ise;
- Mallar için peşin ödeme yapmasına gerek yoktur
- Satılmamış mallar ücretsiz olarak iade edildiğinden risk azaltılır
- Mallar son kullanıcılara satılana kadar, ödeme yapılmasına gerek yoktur
Konsinye Satışların Dezavantajları
Konsinye satışı kullanıp kullanmayacağınıza karar verirken, dezavantajlarına bakmanız gerekir. Bir toptancı veya perakendecinin raflarında malınız teşhir edilirken, onlar satılıncaya kadar para kazanamazsınız.
Üretici olarak satılan malların ödemeleri için uzun süre beklemeye yetecek kadar nakit bulundurmanız gerekir.
Mallar, fiziksel kontrolünüz dışında olduğundan, envanter malların genel olarak maruz kaldığı hasarı ve müşteriyi kötüye kullanmayı kontrol edemezsiniz.
Toptancıların ve perakendecilerin malın maksimum maruziyetiyle ilgili olarak verdiği raf kararlarını her zaman etkileyebilirsiniz. Alıcılar, envantere yatırılmış herhangi bir sermayeye sahip olmadıklarından, sevk edilen mallar satılmazsa, hızlı bir yatırım getirisi elde etmek için en avantajlı teşhir noktalarına tamamen sahip oldukları envanterini yerleştirme eğiliminde olabilirler.
Sevk edilen mallar satılmazsa hiçbir yatırım kaybetmeyeceğinin bilincindedir. Sahip oldukları envanter satılmazsa kaybederler.
Kişisel satışın önemli olduğu yerlerde, tamamen sahip olunan mallar, sevk edilen malların üzerinden teşvik edilebilir. Çünkü yine yatırımın olduğu yerde, yatırımın geri dönüşü önemlidir.
Satıcının brüt marjı, sevk edilen malların satışındaki komisyon yüzdesinden daha büyükse, satıcı tamamen sahip olunan malların satışını tercih etme eğiliminde olabilir. Bu nedenle alıcıya, alıcı için bir komisyon şeklinde çekici bir teşvik sağlamanın önemi tanıtılmaktadır. Başka bir deyişle, yatırımı telafi etme nedeni mevcut olmadığından, alıcının malı satmak için güçlü bir nedene ihtiyacı vardır.
Gönderici için dezavantajlar;
- Doğrudan kullanıcılara satmaktan daha az gelir elde etmektedirler
- Risk ve maliyet korunur ve satılmayan mallar alıcıya ücretsiz olarak iade edilir
- Sevkiyat üzerindeki mallara, alıcılar tarafından yeterli tanıtım veya görünürlük vermeyebilir
Alıcı için dezavantajlar:
- Çok sayıda mal satılmadığında stok tutma maliyetleri
- Konsinye ile ilgili envanteri yönetmede potansiyel zorluk
Konsinye Satışın Amacı Nedir?
Bariz dezavantajlarla bile, konsinye satışın amacınıza hizmet edebileceğine karar verebileceğiniz zamanlar olabilir. Bayinin satmaması durumunda hiçbir yükümlülük oluşturmayan bir pazarlama aracı olarak kullanılabilir. Sonuç olarak bu tür bir uygulama, bayi için en azından mallarınızı stoklamak için çekici bir teşvik sağlayabilir. Satıcının hiçbir riski yoktur.
Genellikle konsinye olarak satılan malların örnekleri arasında yumurtalar, ampuller, bahçe tohumları ve süpermarkette bulunanlar gibi saksı bitkileri bulunur.
Bozulabilir mal söz konusu olduğunda (ister kalite, ister mevsimsel isterse cazip olsun) bayiler, satılmaması durumunda yatırımda büyük bir mali kayıp tehdidi yoksa genellikle stoklarına koymayı düşünmeye daha meyillidir.
Satış kaydı bulunmayan yeni tasarlanmış ve üretilmiş bir ürün olması durumunda, bayiler yatırım kayıpları en aza indirilirse, promosyon konusunda daha hevesli olabilirler.
Konsinye satış sizin için çekici olabilir veya olmayabilir. Bu, sizin durumunuza bağlıdır. Pazar testi izin konsinye satış kullanabilirsiniz. Yeni bir ürünün nasıl satılacağını veya satılıp satılmayacağını öğrenmenin oldukça ucuz bir yolu olabilir.
Kısaca, üzerinde diğer pazarlama durumlarına göre daha az kontrole sahip olduğunuz çeşitli faktörler, risklerin kaynaklarınızın çekebileceğinden daha büyük olabileceği anlamına gelir. Üreticiler, toptancı ve perakendeciye satılmayan her şeyin üretici tarafından geri alınacağına dair güvence vererek, ürünlerini bu endüstrilerde tanıtabilirler. Tedarikçi Firma Arayanlar
Konsinye satışta dikkate alınması gereken en ciddi mesele, mallara ilişkin sorumluluk meselesidir. Eğer başka bir anlaşma yoksa gönderici mal sahibi olarak kaldığından ve mülkiyet alıcıya geçmediğinden, yasal olarak sorumluluk göndericiye aittir.
Konsinye Yetkileri Nelerdir?
Gönderici, herhangi bir zamanda malların iadesini talep etme yetkisine sahiptir.
Mülkiyet mallar satılıncaya kadar göndericiye aittir, bu noktada mülkiyet doğrudan alıcıya geçer.
Alıcı, malları yalnızca belirli bir fiyattan veya fatura tutarından az olmamak üzere satmaya yetkilidir.
Alıcının, tamamen sahip olunan veya mülkiyet ya da menfaat iddiasıyla elde tutulan mallardan ayrılması gibi malların korunmasında belirli standartları karşılaması gerekir.
Alıcının satış gelirlerini derhal göndericiye iletmesi veya özel bir hesaba yatırılması gerekir.
Mülkiyet konusu kritik hale gelir çünkü alıcının alacakları, alıcıya bir satış veya iade durumunda geçerse mal üzerinde hak iddia edilebilir.