Yatırımcı Arıyorum

Konteyner Taşımacılığı İş Fikri

Konteyner Taşımacılığı İşi Yapmak

Konteyner taşımacılığından bahsetmeden evvel konteynerin tanımına bir bakalım. Konteyner, denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu ile taşıma işi yapılabilen, taşıma esnasında doldur, boşalt derdi olmadan taşınabilen, bir yük taşıma aracıdır.

Konteyner taşımacılığı, dünya genelinde yüzde 80 kullanım oranına sahipken, ülkemizde konteyner taşımacılığı yüzde 90’lık bir orana sahiptir. Konteyner taşımacılığı en çok deniz yolunda kullanılmaktadır. Deniz yolu taşımacılığı dünyanın en eski taşıma sistemlerinden biridir. Yüzyıllar boyunca denizlerde ülkeler arasında mal taşımacılığı yapılmış ve limanlarda gelişmeler yaşanmıştır.

Gelişen teknoloji, konteyner taşımacılığında da ilerleme kaydedilmesine neden olmuş, limandan limana olan taşımacılık hizmetleri kapıdan kapıya verilmeye başlanmıştır.

Konteyner Taşımacılığının Avantajları

Tüm ulaşım hizmetlerinin avantajları ve dezavantajları vardır ancak konteyner taşımacılığının diğer taşıma sistemlerine oranla avantajları çok fazladır. En büyük avantajı, diğer taşıma sistemlerine göre daha emniyetli ve güvenli olmasıdır.

Daha az maliyetlidir çünkü tak seferde çok fazla yük taşınabilir.

Güvenilir, ekonomik ve hızlıdır. Bu özellikler konteyner taşımacılığına olan ilgiyi artırmaktadır. Konteyner taşımacılığının bir avantajı da birbirine karayolu ile bağlı olmayan ülkeler arasında ticarete olanak sağlamasıdır.  Küresel ticaret açısından oldukça önemlidir. Çin’den ya da Japonya’dan bir ürün getirtileceği zaman malları getirtmenin en ekonomik yolu, konteyner taşımacılığıdır.

İlk Konteyner Taşımacılığı

1956 yılında Malcolm McLean, ilk konteyner gemisinin patentini almış ve konteyner taşımacılığı başlamıştır. 1961 yılında da Uluslararası Standardizasyon Örgütü, ticaret ve taşımacılıkta kullanılacak konteynerler için standart boyutlar getirmiştir. Gemide taşınan konteynerdeki mallar bir gemiyle taşınmış daha sonra tren ya da tırlarla yola devam edilmiştir.

Konteyner Boyutları Nelerdir?

Konteynerler, uluslararası standartlara göre üretilmektedir. Bu standarda göre;

  • 20 feet – 6.06 Mt.
  • 40 feet – 12.18 Mt.
  • 45 feet – 14.6 Mt.
  • 53 feet – 16.15 Mt.

boyutlarında konteynerler kullanılmaktadır.

Konteyner tipleri ise; düz raflı, modüler, standart kuru kargo, yarı yükseklikte, tank (sıvı yapılı) tipleri bulunmaktadır. Standart nakliye konteynerleri kullanılarak, trenler, gemiler ve römorklar, verimli bir şekilde yüklenip boşaltılabilir. Mallar, her durakta konteynerler aracılığı ile daha ekonomik yüklenip boşaltılır.

Bir malın konteyner ile nakliyesi yapılacağı zaman, malın özelliklerine göre konteyner seçimi yapılır. Bu önemli bir detaydır ve uyulması gerekir. Çabuk bozulan meyve ve sebze gibi mallar, soğutucu özellikli konteynerlerle, eğer bitkisel yağ ve kimyasallar gibi sıvı bir ürün gönderilecekse, tank yani sıvı yapılı konteynerler kullanılmalıdır.

Ürünlerle doğru orantıda seçilen konteynerler sayesinde taşıma sırasında herhangi bir aksama yaşanmayacaktır.

Üstü açık konteynerler kütük taşımacılığında, makineler ve tek boyutlu ürünlerin taşımacılığında kullanılır.

Düz raflı konteynerler ise; endüstriyel ekipmanlar, makineler ve araçları taşımak için idealdir. Açık ağızlı konteynerler, soğan ve patates taşımak için idealdir.

Yük Konteynerleri Hangi Şekillerde Taşınır?

Yük konteynerleri taşıma biçimleri şunlardır:

Kargo Gemileri: sabit tarifelerde belirlenen rotalarda seyahat eden gemiler tarafından taşınmaktadır.

Hava Kargo Uçakları: uçaklar oldukça hızlıdır ancak belli bir limite kadar taşıma yapabilmektedir ve diğer yollara göre daha pahalıdır.

Yük Taşımacılığı: ürünler, bir konteyner ile doğrudan bir kargo gemisinden, bir traktör römorkuna yüklenebilir ve bunun için fiziksel olarak dokunulmak zorunda kalınmaz.

Demiryolu Taşımacılığı: Özellikle liman kentlerinin demiryolu bağlantısı da varsa, ülke içinde yük taşımacılığı yapmak için en etkili yollardan biridir.

NAVLUN NEDİR?

Navlun, bedeli resmi bir sözleşmeye ya da tarifeye göre tahakkuk eden, nehir ve deniz yolunda taşınan mallar için verilen hizmet için gemi şirketine ödenen bedeldir. Bu bedel alıcıya ya da satıcıya ait olabilir. Varış limanında da ödenebilen navlun, peşin olarak da ödenebilir.

Navlun Sözleşmesinde;

  • Taşıyıcı tarafından yapılan bir taşıma taahhüdü
  • Malın gemiyle taşınmasına elverişli olduğu
  • Taşıma işinin denizde yapılması
  • Taşıma işinin gemi özelliği taşıyan araçlarla yapılması
  • Taşıma işinin ücretli olması hususları yer almaktadır

Gemi ile taşınan mallar doğrudan üreticiye yüklenip mühürlenir ve alıcının deposuna ulaşana kadar bu şekilde kalır. Üreticiler, nakliye şirketleriyle birlikte çalışır. Nakliye şirketi, üreticiye ulaşır ve ürün standart bir konteynere yüklenir. Kapalı bir konteyneri sadece gümrük görevlileri muayene amaçlı açabilir.

Konteyner Taşımacılığında Fiyatlandırma

Konteyner taşımacılığında dikkat edilmesi gereken bir husus, nakliye firmasının ürünleri başarılı bir şekilde nakleden bir firma olmalıdır. Bu konuda itibarlı firmalarla çalışılması daha yararlı olacaktır.

Konteyner taşımacılığı belirttiğimiz üzere en çok deniz yolunda kullanılır ve diğer taşımalara göre daha az maliyetlidir. Ancak, limanların birbirine uzaklığı, konteyner taşıma fiyatları gibi ücretlendirmeler, fiyatlara etki eder.

Lojistik Sektöründe İş Kurmak

Lojistik ve taşımacılık sektörü hakkında elimizden geldiğince detaylı bilgileri size aktarmaya çalıştık. Bu sektörde iş kurabilmek için en önemli kriterlerden birkaçını sizinle paylaşmak istiyoruz;

  • Öncelikle bu işi yapabilmek için eğer mümkünse Türkiye’de limanı bulunan şehirlerden birinde işyeri bulmanız gerekiyor. Elbette limanı olmayan şehirlerde de iş kurulabilir ancak, daha fazla müşteri potansiyeline sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz,
  • Üniversitelerin lojistik bölümlerinden mezun en az 2 kişi ile çalışmanız gerekmektedir,
  • Ekibinizde en az 1 tane yabancı dil bilen yetkili bir kişinin olması önemlidir,
  • Eğer aracı bir firma olacaksanız, büyük taşımacılık şirketleri ile çok iyi anlaşmalar (fiyat anlamında) yapmanız gereklidir,
  • Sadece Türkiye’de değil, yurtdışından hizmet vereceğiniz ülkelerde de bu işi yapan firmalar ile bağlantıda olmanız gerekir,
  • Elbette reklam ve pazarlama bu işin bel kemiğidir.

Not: bu sektörde daha fazla benzer iş modeli arıyorsanız, lojistik iş fikirleri sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Özetle

Hemen her gün gündelik hayatta hepimizin kullandığı ürünlerin birçoğu yurtdışı menşeili ürünlerdir. Bu ürünlerde tıpkı konteyner taşımacılığı yapan şirketler ve bu şirketlerden taşıma işlemini isteyen ticari firmalar aracılığıyla ülkemize gelmektedir. Ne kadar büyük ve devamlılığı olan bir iş modeli olduğunu elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık.

Bizim size naçizane önerimiz, şayet bu alanda yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız ilk etapta işin acemiliğini atmak için detaylı araştırmalar yapın. Kapsamlı bir fizibilite çalışması yapın. Ardından küçükte olsa bir portföyü sağladıktan sonra, iş kurma adımlarına devam edin.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz