Dünyada Dijital Dönüşüm
İçindekiler
Tüm dünya olarak Koronavirüs salgını ile dijital dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu anladık. Yıllardır konferanslarla, konuşmalarla ve makalelerle yapılmasının gerekli ve daha ekonomik olduğu yönündeki çabalara rağmen dijital dönüşüm herkesin ilgisini çekmiyordu. Ancak içinde bulunduğumuz Pandemi bunun ne kadar büyük bir zorunluluk olduğunu bizlere gösterdi.
Artık herkes evinden derslerini takip ediyor, eğitim sertifikalarını online eğitimler sayesinde alıyor, iş toplantılarını Zoom üzerinden evinde oturarak gerçekleştiriyor. Hatta kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için arkadaşlık sohbetlerimizi dahi görüntülü konuşma programları aracılığıyla yapıyoruz. Böylesine internete bağımlı hale geldiğimiz bir günde, dijital dönüşüm elbette kaçınılmaz olacak.
Dijital dönüşüm, şirketlerin sürdürülebilirliği için artık en temel koşul. Kaygılardan uzaklaşabildiğimiz ölçüde değişmek, geliştirmek ve dönüşmek için elimizde büyük bir fırsat var. Yıllardır dijital dönüşümle ilgili yazılıp çizilmesine rağmen aslına bakılırsa hiç de hızlı bir ilerleyiş yoktu. Pandemi süresince her ne kadar fabrikalarda üretim devam ediyor olsa da, yönetim ve satış ekipleri departmanları mobil dünya ve internet toplantıları üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Bu bakımdan düşünüldüğünde gerek pandemi süresince, gerekse pandemi sonrasında çalışma düzenimizi yeni dijital dünyanın normallerine göre ayarlamalıyız.
Dijital Dünyanın Dönüşümü
Pandemi süresinde dijital dönüşme imkânı olmayan birçok markanın oldukça zor zamanlar geçirdiğini gördük. Yeni normale geçiş yaparken, bu salgın dönemi işletmelerin ve markaların teknolojik bakımdan nelere ihtiyaç duyduğunu belirlemekte yol gösterici olacak. Karantina sürecinde iş süreçleri etkilenen pek çok firma e-ticaret, sosyal medya ve dijital medya üzerinde yoğunlaşmaya başladı. Çünkü artık şirketler ileride tekrar dünyayı sarabilecek bir pandemi için, hazırlıklarını yapıyor. Dijital olarak varlık göstermek, artık şirketlerin ve markaların geleceği için olmazsa olmaz bir husus.
Teknolojik alt yapılar ne kadar iyi ve sağlıklı ise, iletişim kanalları da anı ölçüde doğru ve iyi kullanılmalıdır. Şirketlere yapılabilecek en büyük tavsiyelerden birisi de müşteri işbirliklerinin kurulması ve sürdürülmesidir. Herhangi birine 2019 yılı Nisan ayında ne gibi ihtiyacı olduğunu, neler satın aldığını sorarsanız muhtemelen hatırlamayacaktır, ancak pandemi zamanında nelere ihtiyacı olduğunu ya da kimlerin ona destek olduğunu sorarsanız işte o zaman bir cevap alabilirsiniz. Bu gibi hayati önem taşıyan zamanlarda insanlara boş eğlence sunmak yerine, kaygı ve korku içindeki insanları anlayarak fayda sağlamaya çalışmak, oldukça akıllıca bir hamle olacaktır.
Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijital dönüşüm özetle; iş süreçlerinin ve bilgi teknolojilerinin dijital ortama taşınması denebilir. Yoğun kullanılan bilgi teknolojilerinin sağlık bir biçimde bu dünyaya taşınması gerekiyor. Diğer yandan taşınacak olan iş süreçlerinin de zaman ve para tasarrufu sağlaması ve hızlı olması gerekiyor. Bu dönüşüm, artık eskisine göre çok daha hızlı olan dijital dünyaya iş hayatımızı da entegre ederek bize yardımcı olur.
Bir alışveriş merkezine gitmektense, ya da kitapçıya gidip kitap araştırmaktansa internet üzerinden sipariş etmek zaten uzun süredir alışkanlıklarımız arasına girmişti. Ancak bu yeni dönemde alışveriş iyiden iyiye e-ticarete kayıyor ve güvenli ödeme şekilleri de hızla önem kazanıyor. Artık alışık olduğumuz belge saklama, belgeleme, evrak ve dosyalama gibi yöntemlerin hepsi değişirken, belki de tarihe karışırken, şirketlere zamandan tasarruf sağlayan ve maliyet avantajları doğuran bir dijital dönüşüm rekabet için oldukça iyi bir artı puan.
Konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için: Dijital Dönüşüm Nedir inceleyebilirsiniz.
Neden Dijital Dönüşüm?
Alışverişin e-ticarete kaydığı, home-office çalışmanın günümüz trendi olduğu bu zamanda, şirketlerin rekabette bir adım öteye geçebilmesi, sürdürülebilirliklerini arttırması için dijital dönüşüm hayati bir öneme sahip. Bildiğimiz anlamda klasik evrak, dosya ve depolama işleri tarihe karışıyor ve zaman tasarrufu sağlayan ve mali açıdan avantajlar doğuran bir dönüşümün içinde buluyoruz kendimizi.
Şirketlerde Dijital Dönüşüm
Şirketler, sürdürülebilirlikleri için dijital dönüşümü bir an önce gündemlerine almak durumundadır. Gerek çalışanların çalışmalarını sürdürebilmeleri için, gerekse dijital dünyada görünürlüklerini arttırmak için oldukça elzem olan bu konu, rekabet de doğuruyor. Rakip şirketleri dijital dönüşüm yatırımları yaparak pek çok alanda kazanımlar sağlarken, müşterileriyle iletişim kanallarıyla çok daha sağlam bir ilişki kurarken, dijital değişim ve dönüşüme direnen şirketler ne yazık ki fonksiyonlarını yitireceklerdir.
Pandemi Dönemi ve Sonrası Dijital Rekabet Artacak
Gelecekte yeni çalışma normalinin mobil çalışma, home-office çalışma olacağını düşünen uzmanlar, yeni çalışma ağları ve sistemleri geliştirilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Normal şartlarda 2030 – 2035 yıllar arasında dijital dönüşümü yaşayacağımız öngörülürken, Koronavirüs salgını sebebiyle bu dönüşüm acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Artık ihtiyaç olmaktan çıkıp, bir zorunluluk haline gelen bu dönüşüm trendi, rekabet avantajı için oldukça elzem bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Turizm, sağlık, finans, perakende, hizmet, üretim ve sanayi gibi sektörlerde artık yapay zekâ temelli otonom sistemlerin kullanılacağı, bunun büyük bir zorunluluk olarak algılandığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Dijital dönüşüme en açık olan, bu alanla ilgili yatırımlarına öncelik veren firmaların ve kuruluşların rekabet avantajını yakalayacağı, rekabet konusunda çok büyük adımlar atmış olacağı aşikâr. Geleneksel yöntemlerle çalışmalarını sürdürmekte direnen şirketlerin, kuruluşların ya da kişilerin zamanın ruhuna karşı gelemeyeceği, rekabet yeteneklerini önemli ölçüde yitireceği, sürdürülebilirliklerini kaybedeceği ve zamanla yok olmaya gideceğini söylemek mümkün.