Yatırımcı Arıyorum

Kosgeb Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır?

Kosgeb girişimcilik desteği kapsamında, girişimcilere 50.000 TL’lik hibe ve 100.000 TL’lik faizsiz kredi desteği sağlıyor. 50.000 TL’lik hibe olan destek geri ödemesiz olarak verilen paradır. 100.000 TL’lik faizsiz kredi desteği ise ilk başlarda verilen ve sonrasında belirli periyotlarda ve zamanlarda faizsiz olarak geri ödenen paradır. Kosgeb’in bu desteğinden yararlanabilmek için her türlü işi tercih edebilirsiniz. Normalde hibe desteğinden %70 yararlanılabiliyor. Lakin kadın girişimciler, gazi girişimciler ya da engelli girişimciler bu hibe desteğinden %80 oranında yararlanabiliyorlar.

Kosgeb Girişimcilik Başvuru Şartları

Kosgeb’te Tübitak’ın aksine hali hazırda kurulmuş bir şirketiniz var ise bile katılabiliyorsunuz. Lakin bununda süresine ilişkin bir şart bulunmaktadır. Şirketinizin kuruluşu 24 ayı geçmiş ise Kosgeb’e başvuruda bulunamıyorsunuz. Özellikle bir şart daha var. Bu da eğer bir şirkete ortaksanız Kosgeb’den destek alabilmek için en az %25’lik bir hisse oranına sahip olmanız gerekiyor. Bir de Kosgeb’e başvurmuş olduğunuz şirketinizden başka şirkete sahip olmanız durumunda Kosgeb’den hibe ya da faizsiz kredi alamazsınız. Ve birde bir başvuru yaptıktan sonra destek almadan önce Kosgeb’in bir ön şartı bulunmaktadır. Kosgeb’in hazırlamış olduğu 70 saatlik eğitim programını başarı ile tamamlayıp sonunda bulunan sınavı kazanabilmeniz gerekiyor. Bu eğitimin 28 saati uygulamalı olarak ve geriye kalan saatlerde ise teorik eğitimler verilmektedir.

Peki ya bu eğitimlerde neler veriliyor:

  • Stratejik iş planı nasıl hazırlanır?
  • İş planının başvuruya dökülmesi nasıl olmalıdır?
  • İş planında dikkat edilmesi gereken şeyler nedir?
  • Şirket kurulduktan sonra devamlılığı sağlayacak ögeler nelerdir?

gibi vb. eğitimler düzenleniyor. Ayrıntılar: Kosgeb Girişimcilik Eğitimleri

ŞİRKETİ KURDUKTAN SONRAKİ SÜREÇ

Peki şimdi; çalıştık, belgelerimizi aldık ve Kosgeb’ten destek almaya hak kazandık. Bunun sonrasında neler olacak? Öncelikle Kosgeb’de aşamalı bir ödeme sistemi bulunmaktadır. İlk başta şirket eğer kurulmamışsa şirketin kuruluş masrafları ile ilgili 2.000 TL’lik herhangi bir karşılığı olmadan fatura veya dekont istemeden parayı veriyor. Bunun sebebi ise girişimci önce bir kurulumu gerçekleştirsin diye. Yani özetle: girişimci evrak ve proje hazırlama ücretlerini karşılasın, geliş gidiş ücretleri karşılansın gibi maksatla verilmektedir. Sonrasında 30.000 TL’lik bir kısım bulunuyor. Peki ya bu kısım nasıl kullanılıyor? Eğer şirketiniz önceden kurulmuş ve 24 ay geçmeden Kosgeb’e başvurulduysa Kosgeb, şirketinizin kuruluş tarihine kadar bulunan malzeme, teçhizat, bilgisayar ve yazılım gibi ana masraflar için otuz bin liralık bir bütçe ayırabiliyor. Ek olarak da projenin kendi süresi boyunca bulunan genel giderlere de 18 bin liralık bir destek sağlanıyor.

Peki ya genel giderlerden kasıt nedir?

Çalıştırdığınız personel ve alanınızın kira masrafı olarak adlandırılıyor. Burada 18 bin liralık bir bütçeniz olmuş oluyor. Bir aylık kiranız ve personel masrafınız 18 bin lira olsa sadece 1 ay veriliyor bu. Yani toplamda 18 bin liralık bir bütçe kadar size destek sağlıyor. Kosgeb Tubitak’a göre daha kapsamlı daha belgeci ve daha evrakçı bir tutum gösteriyor. Bu yüzden bütün harcamalar raporlu olarak gösterilmek zorundadır. Çok önemli bir konu daha bulunmaktadır. Kosgeb’e başvururken bir iş planı ile başvuracaksınız. Bu iş planını hazırlarken “Şöyle çok kazanacağım, böyle çok kazanacağım” diyerek bir iş planı hazırlamayın. İş planınızı hazırlarken tutumlu olun ve oldukça verileri olduğundan fazla göstermemeye çalışın. Çünkü iş planınıza örneğin; “İşi açtıktan 3 ay sonra aylık 6.000 TL gelir sağlayacağım” gibi ithamlarda bulunmayın. Böyle bir ithamda bulunursanız ve o hazırladığınız plandaki rakamlar gerçekleşmezse Kosgeb desteğini anında sonlandırır. Daha önce Kosgeb’in başka bir desteğinden ya da Tubitak’ın bir desteğinden yararlandıysanız bu desteklerden yararlanamazsınız. Kosgeb’in bunlardan farklı olarak vermiş olduğu onlarca destek türü bulunmaktadır. Bu desteklerle ilgili bilgi almak ve başvurular yapabilmek için Kosgeb web sitesini ziyaret ederek hem gerekli detayları öğrenebilir, hem de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Kosgeb İçin İş Planı / Proje Dosyası Hazırlama

Sizde takdir edersiniz ki, devlet bile olsa kimse kimseye kolayca bir şey vermez. Hele ki konu para ise. Kosgeb’in destek içeriği tamamen projelere, sunumlara bağlıdır.

Kısaca özetlemek istiyoruz:

Örneğin şu ana kadar hiçbir iş kurmadınız ve adınıza kayıtlı hiçbir ticari işletme yok. Kosgeb eğitimleri tamamlandıktan sonra, mutlaka emsal bir dosya baz alınarak yapacağınız iş hakkında proje / sunumunuzu A’dan Z’ye hazırlamanız gerekmektedir.

İşi kuracağınız bölge, yatırım analizi, demirbaş tutarları, personel giderleri, açılış masrafları, kar zarar oranları gibi birçok içeriği bahsetmelisiniz. Özellikle giderler kısmında yer alan demirbaş vb. ürünlerin proforma faturasını ekleyebilirsiniz. Dosyanızı kapsamlı olarak hazırladıktan sonra bu içeriği kosgeb yetkilisine teslim ediyorsunuz. Ardından yetkililer dosyayı inceledikten sonra uygun görmeleri durumunda sizi sunum yapmanız için davet ediyorlar. Bu aşamaları da bitirdikten sonra, işyeri kurma aşamanıza geçiyorsunuz. İş bunla da bitmiyor. Sonraki 6 aylık süreçte (tarih konusunda tam olarak emin değiliz) kosgeb yetkilileri ve denetmenleri sürekli olarak sizi / işletmenizi kontrole geliyorlar. Ta ki işletmenin tam olarak oturduğu ve proje dosyasına belirtmiş olduğunuz içeriklerin yerine getirildiği konu hakkında emin olmak için.

Not: KOSGEB tarafından talep edilen iş planı projesi hakkında destek almak istiyorsanız, Kobi Vadisi olarak size profesyonel hizmet vermekteyiz. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: KOSGEB İş Planı sayfasını inceleyebilirsiniz.

Kosgeb Başvurusunda Danışmanlık Desteği Almak

Örneğin şu an internete girin, arama motorunu açın: “kosgeb destek almak istiyorum” yazın. En az 3 tane reklam göreceksiniz 🙂

Bunun sebebi nasıl piyasada emlakçılar, komisyoncular, aracılar var ise bu işin danışmanlık firmaları da size kosgeb’den destek alma konusunda destek oluyorlar ve bunun karşılığında bir miktar para talep ediyorlar. Genellikle bu rakam, yukarıda bahsettiğimiz kosgeb’in ilk başta size vereceği 2.000 TL’lik bir rakamdır. (fazlası da olabilir)

Elbette bu kişi/kurumların size faydası olabilir. Ama unutmayın, 50.000 TL’lik destek alsanız bile, 2.000 TL’de bu rakamın içindedir. Yani elinize 48.000 TL geçecektir.



kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    İbrahim yorumu:

    Genç girişimci olarak başvuru yapmak istiyorum yardımcı olabilme şansınız var mi

Yorumunuz