Yatırımcı Arıyorum

KOSGEB TEKNOYATIRIM 2019

Kobi Teknoyatırım

Kendi işini kurmak isteyen fakat sermaye sıkıntısı çekenlerin imdadına yetişen KOSGEB’in 2019 yılı ile ilgili yapmayı planladığı desteklerde inovasyona öncelik verdiğini açıklamıştır. KOSGEB’in 2019 yılına ait destek programları bir önceki seneye göre üç yeni modelle girişimcilere destek verecektir. Destek programındaki yenileme ile girişimcilerin karşısına çıkan KOSGEB, aynı zamanda destek başvuru sürecini de sadeleştirmiştir. Yeni Başlayan Girişimciler İçin İnovasyon

Elbette herkes kendi işinin sahibi olmak ister istemesine de, harika bir fikir, tutkulu bir işveren, motivasyon olmuş bir işgücü ve hazır bekleyen bir pazarı olsa dahi gerekli sermaye olmadan olmaz bu işler. Bu anlamda küçük veya orta ölçekli bir iş kurmak için sermaye sıkıntısı çekenlerin yardımına KOSGEB koşar. KOSGEB’in bu sene destek programlarındaki hedefinde teknoloji ve iş birliktelikleri vardır. Ve daha önceki dönemlere göre destek programlarında yenilikçi, kolaylaştırılmış ve erken ödemeli seçenekleri ile daha verimli bir çalışma hedeflemektedir.

İş Birliği Destek programı olarak geçen destek programı içerinde, ilk kez teknoloji tabanlı ortaklıklar yer almaktadır. Bu programa göre, KOBİ’lerden teknoloji seviyesi yüksek olanlar büyük bir işletmeyle işbirliği yapma halinde 10 milyon TL’ye varan destekler alabilecekler. Bunun yanında Girişimciyi Geliştirme Destek Programıyla ileri teknoloji içeren bir girişime de 360 bin TL’ye varan fon sağlanması kararlaştırılmıştır. Teknolojik Ürün Yatırım Desteği

Erken Ödeme Avantajı

Bu sene ki KOSGEB desteklerinde, erken ödeme avantajı da getirilmiştir. Bu destek programına göre ödeme desteği olarak; desteğin başladığı tarihten itibaren üç aylık zaman zarfı içerisinde krediye başvuranlar bu erken ödeme avantajından faydalanma hakkına sahip olacaklar ve bu noktada Kredi Garanti kefareti devreye alınacaktır. Erken ödeme tutarları ana tutarın %50’si, iş birlikteliğinde %30’u, teknolojik ürünlerde %25 oranlarında yapılması planlanmış ve bu erken ödemeler yazılım, makine, teçhizat için yapılacağı bildirilmiştir. Ve diğer taraftan KOSGEB başvurularında zorluk yaşayanlar için başvuru sürecini basitleştirilerek dijital platforma kaydırmıştır. Önceleri destekten faydalanmak isteyen firmalardan yaklaşık olarak 400’e yakın evrak istenirken bu evraklar dijital dönüşüme tabi tutularak e-Devlet üzerinden alınacak ve evrak sayısı 88’e düşürülmüştür.

Teknoloji Geliştiren KOBİ’lere Sunulan Fırsatlar

2019 destek programında yer alan Teknoyatırım Destek Programı sayesinde AR-GE ürünlerinin ticarileşmesine ve endüstrileşmesine ayrıca itina gösterilmiştir. 2018 yılında orta-yüksek ve ileri teknoloji alanlarında yer alan 73 projenin yatırım hacminin 490 milyon TL’lik olması beklenmektedir ve KOSGEB bu bütçenin 208,6 milyon TL’sini karşılayacaktır. Bu destekler arasında personel, yazılım, makine, teçhizat, danışmanlık, teknik, kira, eğitim gibi giderler bulunmaktadır. Ayrıca bu programla birlikte yatırım sürecindeki ticarileşmeye dair olan giderler de desteklenecektir.

Desteklenecek Projelerden Bazıları

Destek verilecek olan 73 projeye dair verilen bilgilere göre, bu projelerden bazıları şunlardır;

  • Nanoteknolojik su bazlı radar soğurucu kaplama malzemeleri
  • Milli metro aracı boji iskeleti
  • Askeri kullanım amaçlı yardım güç ünitesi APU
  • Yerli modüler trafik radarı gibi teknolojik ürünler

Yapılacak tüm bu yatırımlardaki diğer bir amaçta; istihdama katkı sağlamasıdır. Yapılan açıklamaya göre bu hususta özellikle ithalatı yüksek olan ara ürünlerin millileştirilmesi için ilanlar verileceği bildirilmiştir. Bu tam kapsamlı yerleştirme programı ile KOSGEB desteklerinde, stratejik ve bütüncül bir yaklaşım amaçlanmaktadır. Şayet hedeflenen amaca ulaşılırsa; KOSGEB’den daha etkin şekilde bir faydalanma sağlanacak, tedarikçi ve üreticiler birlikte çalışabilecekleri bir modelle cari açığın azaltılabileceği bir iş gücü oluşturacaklardır.

Büyük İşletmelerle Yapılacak İşbirliği

2019 yılında yukarıda belirttiğimiz destekler ile birlikte ilk kez KOBİ’lerin büyük işletme sahipleri ile yapacakları iş ortaklıkları destek kapsamına alınmıştır. Büyük firmalarla iş birliği yapan küçük ve orta ölçekli şirketler bu desteklerden faydalanabileceklerdir. İş Birliği Destek Programı kapsamında ilk kez teknoloji düzeyi yüksek KOBİ’ler 10 milyon TL’ye kadar desteklenecektir. Daha önce bu rakam; sadece 1,5 milyon TL idi ve yine önceki versiyonda 5 KOBİ’nin bir araya gelmesi şartı vardı, fakat şimdi bu KOBİ sayısı 2’ye indirilmiştir.

Girişimcilik Programı

Girişimciliği Geliştirme Destek Programıyla KOSGEB’in yeni girişimcilere tanıdığı fırsatlarda da değişikliğe gidilmiştir. Bu yeni girişimci programında hem ileri teknolojiyle üretim yapan imalatçılar hem de geleneksel modelle üretim yapan imalatçıların her ikisi de desteklenecektir. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nın ileri düzeydeki teknoloji eğitimini almış, işletmesini kurmuş ve bu teknolojiyle işini sürdüren girişimcilere 360 bin TL’ye varan destekler sağlanacaktır.



kobi vadisi

Yorumunuz