Yatırımcı Arıyorum

Kriz Zamanında Para Yönetimi

Krizde Parayı Doğru Yönetebilmek

Mart 2020’den bu yana tüm dünya çapında görülen Covid-19 salgını hem mali hem de sosyal bir kriz yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Her ne kadar aşı bulunmuş ve dünya genelinin çoğunluk aşılanmış olsa da Covid salgını sürüyor ve sürmeye devam edecek gibi gözüküyor. Ülkemizde, tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınından etkilenmesinin yanında yasaklar ve kapanma dönemleri sayesinde sağlığımızı korumaya çalışırken mali anlamda da hem bireysel hem de ticari açıdan etkilenmiş oldu.

Covid salgını, dünyada yaşayan herkesin ister bireysel ister ticari olarak olağanüstü krizler ya da salgınlar için bir acil durum fonu oluşturmasının zorunlu olduğunu da göstermiş oldu. Hal böyle olunca sektörlere göre değişmekle birlikte mesai saatleri değiştiği gibi çalışma şekilleri de değişiklik gösterdi. Genel olarak ofiste çalışılan bir sektörde iş yapıyorsanız evden ya da uzaktan çalışma sistemine geçilirken üretim sektörüne durum biraz daha farklı biçimde yansıyarak, üretim miktarı yarıya indirildi ve çalıştırılan işçi sayısı azaltıldı. Bunun yanında bazı sektörlerde de işyerleri kapanınca birçok kişi işsiz kaldı.

Tüm bunlar devam ederken kişisel bütçenin ani dalgalanmalara ve değişimlere hazır olmasının önemi bir kere daha ortaya çıktı. Bununla birlikte ticari yönden de sabit masraflar dikkate alındığında işletme bütçesinin acil durum fonu oluşturma gerekliliğinin önemi de gözler önüne serilmiş oldu. Doğal olarak bu durum herkesi yakından ilgilendirdiğinden internet ortamında en çok araştırılan konu kriz zamanlarında paranızı nasıl yöneteceğiniz konusudur. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde kriz dönemlerinde paranızı yönetmenin ipuçlarına rastlayabilirsiniz.

Girişimciler İçin Kriz Döneminde Parayı Yönetmenin İpuçları

Covid-19 sonrası yaşanan ekonomik sıkışıklığa ait korkular, girişimcilerin nakitlerini güven altına almalarının yanında gelecekte olası likidite krizlerini önlemek için şirketlerini yeniden yapılandırmalarına neden olur. Bu durun göz önüne alındığında bu tip krizler, paradoksal olarak size iş modelinizi yeniden düşünmek için eşsiz bir fırsat sunar. Öncelikle büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldığınızda en kötü durum senaryonuz bile en iyimser olandır. KOBİ’ler Koronavirüs Sürecini Nasıl Yönetebilir?

Genel olarak kimse büyük sanayi ve endüstrilerin aniden haftalar boyu durmasını beklemez. Müşterileriniz ve müşteri talepleri azaldığında başlangıç bütçenizi tamamen unutmanız ve ticari finansal tahminlerinizi büyük ölçüde gözden geçirmeniz gerekir.

Kriz Döneminde Girişimcilerin Karşılaşabileceği Zorluklar

Pandemi ile birlikte kriz dönemlerinde girişimcilerin karşılaşabileceği zorluklar neler olabilir hep birlikte bir göz atalım:

  • Yukarı ve aşağı akışı güvence altına almak: Üretim zincirinin bozulmamasını sağlamanız gerekir bu zincire tüm tedarikçileriniz de dahildir. Ürün zinciriniz bozulduğu anda hiçbir şey satamazsınız ve bunun yanında var olan tüm müşterilerinize daha fazla özen göstermeniz gerekir.
  • Şirketinizi yeniden boyutlandırmak: Kriz döneminde şirketin yeni iş modeline ve yüküne uyum sağlaması için şirketi yeniden boyutlandırmanız gerekir. Bu boyutlandırma cironuz yarıya bölünse bile başabaş noktanıza ulaşmak için sabit maliyetlerin azalmasına neden olur.
  • Yeni endüstriyel trendlere uyum sağlama: Pandemi ya da ekonomik kriz durumlarında genel olarak uzaktan çalışma modeline ve esnek çalışma saatlerine dönüş yapmanız gerekebilir. Bu da dijitalleşme oranınızı arttırmanız anlamına gelir.
  • Likidite Krizlerini Önleme: Likidite krizi yaşamanız durumunda işletme sermayenizi güçlendirmeniz ve işletme sermaye gereksinimlerinizi sınırlamanız gerekir. Eğer sermayeyi güçlendirip, sermaye gereksinimlerinizi sınırlandırmazsanız kimse size sabit masraflarınızı karşılayacak kadar nakit sağlamaz. Kredi limitlerinizin güvence altına alınması ve nakit akışların günlük olarak izlenmesi demektir. Likidite Nedir
  • Temel Olanı Korumalısınız: Bir şirket hayatta kalmak için mücadele verirken sadece kısa vadeli gelir getiren stratejik projeleri sürdürme kararı almayı tercih eder. Çalışanların motivasyonu ve yönetimin bir vizyona ve net bir eylem planına sahip olduğuna dair inancı da dâhil olmak üzere, bir şirketin kilit varlıklarını korumak için hayati öneme sahiptir. Sağlam bir iş modeli, önemli bir ekonomik, sosyal ve/veya çevresel etkiye sahip olmak ve aynı zamanda mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yinelenen serbest nakit akışları oluşturmak anlamına gelir.

Operasyonel ve Finansal Kaldıraçlar

Koronavirüs salgını gibi aniden ortaya çıkan doğal afet ya da ekonomik ve sosyal krizlerde maliyetleri azaltma ya da düşürmek amacınız olmamalıdır. Aynı durum yeni krediler ya da yeni öz sermaye için de geçerli olması gerekir. Kısacası ana finansal destekçilerimiz, müşterilerinizin olması önemlidir. Şirketin başarısı müşterilerinin ödediği paradan başka bir kaynağı olmadan büyümeyi başarabilir. Bu nedenle ana finansal destekçiniz bankalar ya da yatırımcılardan değil müşterileriniz olmalıdır.

Özel sermaye iddialı girişimler için mükemmeldir ancak ölçeklenebilir kazanan her şeyi alır iş modeli küçük bir azınlığa yarar sağlar.

Nakit Akışı Sağlayan Yöntemler

  • Marj ve/veya ciro artışı: Müşterinize sunduğunuz teklifinizin sağladığı değeri gerçekten ölçebiliyorsanız ve bu değer çok büyükse (örneğin olmazsa olmaz bir ürün veya hizmet), fiyatlandırma gücünüz yüksek olur.
  • Müşteri başına artan satışlar: Yeni müşterilere ulaşmaya çalışmadan önce , yeni müşterilere kıyasla ek satın alma maliyeti olmadığından mevcut müşterilere ek hizmetler satmak genellikle daha karlı olur.
  • İşletme sermayesi gereksinimlerinizi optimize etmek: İşletme sermayesi gereksinimlerinizin iki ana bileşenini azaltmak her zamankinden daha fazla gereklidir. Envanteriniz ve alacaklarınız. Büyük bir kriz, 120 günden fazla ödeme yapan müşterilerinizden kurtulmaya bakın.
  • Sosyal ücretlerin ve diğer son tarihlerin ertelenmesi: Şirketinizin yakında nakit sıkıntısı varsa, sosyal ücretlerin veya diğer vergilerin ertelenmesi hayati bir adımdır. Bu tür ertelenmiş ödemeler, mevcut nakit yakmanızı hafifletir, ancak bu işletme giderlerini ödemek için mümkün olan en kısa sürede ek ücretsiz nakit akışları oluşturmak için her zamankinden daha fazla çalışmanız gerekir.
  • Yoğun olmayan dönemlerde kısmi faaliyet ve tatiller: şirketinizin bordro giderlerini ekonomik bir gerilemeye göre ayarlamak, işten çıkarmaları önlemenin iyi bir yoludur. Çalışanları yoğun olmayan dönemlerde daha fazla tatil yapmaya teşvik etmek de bir şirketin gerektiğinde müşterilere hizmet verme yeteneğini optimize etmek ve neredeyse hiç iş olmadığında yükü azaltmak için iyi bir yoldur.
  • Yeni hisse senedi veya dönüştürülebilir tahviller: Gerekirse, yeni hisseler ve/veya tahviller çıkarmayı da deneyebilirsiniz
  • Devlet garantili banka kredileri: Bu tür krediler şirketinizin kısa vadede bu paraya gerçekten ihtiyacı olmasa bile, gelecekteki likidite krizlerini önlemek için nakit güvence altına almak için bu tür kredileri almak olacaktır.

Krizlerde Planlı Olmak

Tüm bu yöntemleri uygulamanız doğal olarak önemlidir ancak esas olan sonuçta müşterileriniz için yarattığınız değerdir. Bu nedenle bu tür dönemlerde yalnızca bilançoları ya da kar – zarar hesaplarını analiz etmeniz yeterli olmaz. Unutmamanız gereken nokta ise, sağlam bir pazarlama planı olmadan iş planlaması genel olarak hayal kurmanız anlamına gelir. Planlama süreci çok önemli olmasının yanında sınırlarını mükemmel bir biçimde tanımlar.

Tahminler ise planları uygulamanız için ortak bir vizyon ve irade yaratmanızı sağlayan bir eylem olarak da bilinir. Yeni kovid düzenine hem finansal hem de iş modeli söz konusu olduğunda uyum sağlamanız girişiminizi olası köü sondan kurtarabilir. Ayrıca esas olanın nakit akışını sağlamanın yanı sıra sabit masrafları bir parça azalmasını sağlamak olduğunu da bilmeniz önemlidir.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments