Yatırımcı Arıyorum

Kuru Buz Temizliği İşi Yapmak

Kuru Buz ile Temizlik İş Fikri

Yeni bir girişime girmek üzere olanların en büyük isteği; az para ile yatırım yapıp, milyonlar kazandıracak bir iş fikri bulmaktır. Bunun için internette araştırmalar yapılır, dostlara danışılır ve daha farklı yöntemlerle fikir sahibi olmaya çalışılır.

İşte tam da bu noktada Kobi vadisi iş fikirleri kategorisi yardımınıza koşar. Her zaman olduğu gibi bu içeriğimizde de ülkemizde bilinirliği oldukça az olan ama aynı zamanda karlılığı yüksek olabilecek iş modelini ele alıyoruz.

Son yıllarda az bilinen ama gittikçe dikkat çeken sektörlerden birisi de; Kuru buz üretme ve kuru buz temizliği sayesinde yüksek paralar kazanabileceğiniz işlerden biri olarak rağbet görüyor.

Peki; Kuru buz nedir? nerelerde kullanılır? gibi vb. konuları da öğrenmek isteyenler için elimizden geldiğince detaylandırmaya çalışacağız.

Kuru Buz Nedir?

Kuru buz, karbondioksitin donmuş hali olarak tanımlanmaktadır. Bir başka tanımlama ise; kuru suyun donmuş hali olarak da karşınıza çıkar. Ancak her ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın kuru buzun en önemli özelliği ise erime süresi daha uzun olan bir buz türüdür.

Kuru buz laboratuvar ortamında üretilmesinin yanında kokusuz, tatsız ve renksizdir. Hava yoğunluğundan 2 kat daha yoğun bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla, yüksek basınç ve düşük sıcaklık ortamında bulunduğu zaman kuru buz oluşur. Kuru buzun tam bir zararı bulunmasa da kuru buza dokunurken koruyucu bir eldiven giymek gerekir. Kuru buzun özelliklerinin çok farklı olmasına rağmen en iyi soğutucu madde olduğu da bilinmektedir. Kuru buzun özelliklerinden biri de hiçbir su bırakmaması ve gıdalara uygun bir biçimde üretilmiş ve dondurulmuş ürünler için kullanılır.

Gramajı kilogram bazında ne kadar yüksek ise o kadar dayanıklıdır ve dayanıklılık süresi saklama koşullarına göre değişmekle birlikte birkaç gün sürebilir. Miktara bağlı olarak kuru buzun 7 güne kadar dayandığı bilinirken, 15 ila 20 kg arasındaki donuk ürünler için 6-7 kilo kuru buz gerekir. Kuru buz genel olarak dondurulmuş ürünlerde, endüstriyel temizleme işlerinde yoğunlukla kullanılmaktadır.

Neden Kuru Buz Temizleme İşi Yapmalısınız?

Yeni nesil girişimcilik yapmak isteyenlerin büyük çoğunluğunun milyonlar kazandıran işlerle ilgilenmesi kelimenin tam anlamıyla para gibisi yok düşünce tarzını benimsediklerini de gösterir.  Hepimiz az bir yatırımla çok büyük paraları kazanmayı arzu ederiz. Bununda yollarından biri de farklı ve yeni iş kollarına girmek olabilir.

Kuru buz temizleme işi son yıllarda koronavirüsün de etkisiyle genellikle yurtdışında ilgi gören ve milyonluk para kazandıran işler arasında yer alırken, ülkemizde de bu işi yapan firmalar da oldukça sınırlı olduğundan pazarın payı da büyüktür. Kuru buz temizleme işi ile para kazanmanın birçok farklı yolu olduğu bilinmelidir.

Örneğin; boya sektöründe boya çıkarmak için kuru buz püskürtme tercih edilmektedir. Bunun bir nedeni de, kum püskürtmekten daha az sert olmasıdır. Kuru buzla temizleme işinde en çok para kazandıran alanlardan birisi de, gıda işleme ekipmanlarının temizlenmesidir. Kuru buz temizleme firmanız olduğunda gıda işleme ekipmanlarını temizlemek size çok para kazandırabilir.

Kuru buz, salmonelle ve koli basili içerme ihtimali olan yüzeyleri dekontamine edebilir. Ayrıca kuru buz hiçbir kalıntı ve iz bırakmadan temizleme özelliğine sahiptir. Bu özelliği yüzünden çevre koruma bilinci gelişmiş ya da çevre dostu kurumlar kuru buzu pek çok solvent bazlı temizleyiciye tercih eder. Bunun yanı sıra size iyi para kazandıracak kuru buz temizleme işlerinden biri de havacılık endüstrisi olarak karşınıza çıkar. Havacılık endüstrisinde de temiz yarı iletkenler gibi hassas ekipmanlara kuru buz püskürtme işlemi uygulanır. Kuru buzla temizleme ekipmanlarının bakımını yapmanın yanında ekipmanların arıza sürelerini önemli ölçüde azaltır. Bu sektör dalı da kuru buzla temizleme işinizde size çok fayda sağlayabilir.

Özellikle otomotiv alanında, kuru buz temizliği iş modeli ile çok ciddi gelirler elde edebilirsiniz. Herhangi bir sanayi ortamında küçük bir işletme içinde gerekli altyapıyı yaptıktan sonra, otomotiv alanında bulunan tüm araç parçaları, donanımları veya makinelerin temizliğini çok hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz. Böylece hem işi yaptıran için büyük bir zaman tasarrufu sağlamış olursunuz hem de isminizi yoğun kitlelere rahatlıkla duyurabilirsiniz.

İnşaat alanında da bu iş modelini rahatlıkla yapabilirsiniz. Örneğin; yapıların zorlu temizlik alanları, havuz temizliği, baca temizliği, mermer fayans gibi vb. alanların etkili temizlik alanlarında da çalışmalar yapabilirsiniz.

Not: youtube video portalında, “dry ice cleaning” arama terimi ile bu alanda hazırlanmış olan birçok video içeriğine erişebilirsiniz.

YouTube video player

Kuru Buz Temizleme İşi Kurarken Nelere İhtiyacınız Var?

Kuru buz temizleme işletmenizi kurarken; teknik ekipmanlara, eğitim almış birkaç personele ve kuru buz temizleme yaparken güvenliğinizi sağlayan iş elbiselerine ihtiyacınız olacaktır. Kuru buz çok zarar vermese de, çıplak elle tutmak uygun olmaz. Bu nedenle kuru buz temizleme işi işletmeniz için öncelikle kuru buz temizleme işinde kullanacağınız bir kuru buz püskürtme işlemini yapacak bir kuru buz püskürtme makinesi satın almanız gerekiyor. Hangi sistem daha iyi diye sorarsınız, günümüzde birçok sistem tek hortum teknolojisi olup, tek hortum sisteminin avantajlarından biri de hızlı bir döngüye sahip hava kilidini kullanması ve basınçlı bir hazne olası tehlikeleri önler.

Ayrıca tek hortumlu sistemler daha çok güce sahip olduklarından daha uzun hortum kullanılabilir. Birkaç farklı kuru buz püskürtme ekipmanlarından biri olan dondurucu jet, yaklaşık 3000-5000 USD aralığındaki fiyat aralıklarında bir kuru buz püskürtme makinesi almanız mümkün olur.

Kuru buz püskürtme uygulamalarında güvenlik ekipmanları da önemli gereçler arasında bulunur. Tipik güvenlik ekipmanlarının arasında bir pozitif basınçlı hava başlığı ya da kask mutlaka bulunmalıdır. Hava hortumları kanunlara uygun olarak zorunlu kılınan D sınıfı basınçlı hava kaynağına bağlanır. Ayrıca işitme kaybı yaşanmaması için işitme korumasını da yapmanız gerekir. Bu nedenle de işitme korumasını sağlamak için kulak tıkaçlarının da mutlaka kullanmanız gereken olağan güvenlik ekipmanlarının arasında yer alır. Vücut korumanızı sağlamanız da son derece önemlidir. Giyilebilir güvenlik ekipmanlarınız eldiven ve tulumlardan oluştuğu gibi deri bir ceket ve türevlerini de içerir. Tüm bunları sağladıktan sonra kuruluş yerinizi belirleyip seçmeli ve yasal izinleri almak durumundasınız. İşletmenizde personel çalıştıracaksanız personelinize kuru buz püskürtme ile ilgili gerekli eğitim ve bilgilendirmeyi yapmanız gerekebilir.

Kuru buz temizleme işletmeniz için hedef kitle ve sektörünüzü doğru seçmeniz işletmenizin başarısı için son derece önemlidir. Bu nedenle kuru buz temizleme işinizde hangi sektörle çalışacağınıza karar vermeniz kazanacağınız para miktarını da etkileyeceğini unutmayın!

Ancak kuru buz temizleme iş fikri çok miktarlarda para kazandıran iş kollarından biri olma yolunda ilerliyor.

Kuru Buz Temizleme İşi Alanında Tanıtım

Bazı iş modelleri vardır ki, tanıtım yapmanız için yıllar gerektirebilir. Bazı iş modellerinde de bu durum tamamen müşterilerin hayranlığı ve beğenisiyle kendi kendini pazarlamaya yeterli olacaktır. İşte bu iş modeli de tamamen bu şekilde ilerler.

Kimi müşteri zorlu araç parçalarını temizletmek için farklı farklı ürünler denese de bir çözüm bulamaz. Ya da kimi müşteri şirketinde bulunan ekipmanları temizletmek için çok büyük harcamalar yapmak zorunda kalabilir.

İşte tam olarak yapmanız gereken; bu alanda tam profesyonel bir makine tedarik edip ardından özellikle internet aracılığıyla yapmış olduğunuz işi bulunduğunuz il ve komşu illerde duyurmanız ilk etapta yeterli olacaktır.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz