Yatırımcı Arıyorum

KYK İşletici Seçimi Nedir, Nasıl Faydalanılır?

Kredi ve Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) işletici seçimi yönetmeliğinde, başvuru yapacak kişilerde aranacak nitelikler ve başvuru şartları belirtiliyor. Küçük işletmeler için sunulan işletici alımları, Resmi Gazete’de yayınlanan ilanlara göre her yıl düzenli olarak yapılıyor.

Peki KYK işletici seçimi nedir, nasıl yapılır? KYK işletici seçimi için başvuru şartları nelerdir?

KYK İşletici Seçimi

KYK’ya bağlı üniversite yurtlarındaki işletmelerin faaliyet etmesi için yapılan seçim, işletmecinin belirlenmesi içindir. İşletici seçimi; üniversite yurtlarında yer alan küçük çaptaki işletmeler için görev alacak kişilerin belirlenmesi olarak nitelendirilebilir. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı tüm yurtlarda bulunan restoran, kuaför, kantin, halı saha gibi farklı işletmeler için işletici belirlemesi başvurular ile yapılıyor.

İşletici seçimleri ihale yöntemiyle değil, kurumun belirlediği başvuru şartlarına göre değerlendirme ve puanlama usulüyle yapılıyor. Girişimciler için sunulan işletmeci seçimlerinde, KYK tarafından yayınlanan ilanlara göre müracaat edilebilir. Kurumun belirlediği kriterlere uygunluk gösteren kişilerin başvurusu kabul edilerek, tüm adaylar arasında değerlendirme yapılıyor.

KYK İşletmelerinde Neler Var?

Kredi ve Yurtlar Kurumu kapsamında hizmet veren üniversite yurtlarındaki tüm küçük işletmeler, KYK işletici seçimine sunuluyor. Türkiye genelindeki tüm yurtlarda bulunan; lokanta ve kantinler, market ve tuhafiyeler, kafeterya ve büfeler, kuaför ve güzellik salonları, kırtasiye ve fotokopi büfeleri, çamaşırhane ve kuru temizleme gibi işletmeler bulunuyor.

İşletici seçiminde başvuru kabul edilen diğer işletmeler ise; internet salonu, berberler, halı saha ve spor salonları, terzi ve ayakkabı tamir dükkanları, bilardo salonu ile sinema ve tiyatro salonları bulunuyor. Ayrıca KYK yurtlarında bulunan her nitelikteki market, işletici seçimine tabiidir.

Yapılan başvurular, seçim komisyonlarınca değerlendiriliyor ve yüksek puan alan girişimciler işletici olarak seçiliyor.

KYK İşleticisi Olmak İçin Gerekli Şartlar

Gerçek ve tüzel kişiliğe sahip olan ve yönetmelikte yer alan niteliklere uygun olan kişiler, KYK işletici seçimi için başvuru yapabilirler. Taksirli suçlar hariç sabıka kaydı bulunmayan, sicili temiz kişilerin başvuruları kabul edilmektedir. İşletici olmak isteyen kişilerin; Ticaret Odası ve / veya ilgili meslek kuruluşlarına kayıtlı olması aranan başvuru şartları arasındadır.

Kredi ve Yurtlar Kurumu işletici seçimi özel başvuru şartları ise şu şekildedir;

  • Yemek Fabrikası, Lokanta, Kantin, Pastane ve Kafeterya çalıştıran kişilerden, Ticaret Odası veya ilgili meslek kuruluşlarına kayıtlı olanlar
  • Gıda maddesi toptan ve perakende satıcıları ile gıda maddesi imalatçılarından Ticaret Odasında kaydı olanlar

Başvuru yapabilirler. Yapılan ilanlara ve belirtilen başvuru şartlarına göre, ticari kaydı bulunan işletme sahipleri işletici olabilirler. KYK ilanı yayınlarında belirlenen kantin, lokanta, kuaför veya halı saha gibi küçük işletmelere göre başvuru olanağı sağlanıyor.

KYK İşletici Seçiminden Nasıl Yararlanılır?

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı üniversite yurtlarında işletici olmak için, sektörel faaliyet belgesi olması gereklidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru yapabildiği işletici seçimlerinde, sabıka kaydının olmaması en önemli başvuru şartları arasındadır.

KYK tarafından yayınlanan ilan tarihleri ve başvuru şartlarına göre yararlanım sağlanabilir. İşletme sahiplerinin oda kayıtları ve meslek kuruluşu kayıtları ile işletici seçimine dahil olunabilir.

Başvuru için gerekli belgeler şu şekildedir;

  • Adli Sicil Belgesi
  • Diploma
  • İkametgah Belgesi
  • Vergi Levhası
  • C Kimlik Belgesi
  • Ticaret Odası Kayıt ve Faaliyet Belgesi

İle KYK ilanlarında sunulan diğer başvuru belgeleri talep edilmektedir. İşletici seçimi başvurularının şahsen yapılması gereklidir. Başvuru niteliklerine uygunluk gösteren kişiler, seçim komisyonu tarafından değerlendirmeye alınarak puanlanıyor.

Şehirler, ilçeler ve üniversite yurtlarında bulunan işletmelere göre başvuru yapılabiliyor. Genellikle Temmuz aylarında yapılan KYK işletici seçimi ilanları, her yıl belirlenen başvuru şartları ile sunuluyor.

KYK Yurtlarında İşletme Seçimi

KYK’ya bağlı öğrenci yurtlarındaki işletmeler, Yurt İdaresi ve İşletme Dairesi Başkanlığınca belirleniyor. Yeni açılacak olan yurtlar, yapılacak olan düzenlemeler ve yurtlarda faaliyet gösterecek olan işletmelerin belirlenmesi için KYK tarafından yönetmelik yayınlanmaktadır.

İşletici seçimi ve işletici başvuruları için hazırlanan yönetmeliklerde; yurt ihtiyaç ve önceliklerinin belirlenmesi için maddeler sunuluyor. Tespit ve koordinasyonlar neticesinde yurtların işletme ihtiyaçları belirlenerek, faaliyete açılıyor.

Bu kapsamda; yurtların kontenjanı, yurt konumları ve öğrenci sayıları, binaların genel özellik ve fiziki durumları, kalkınma planı ve bölgesel unsurlar gibi pek çok değerlendirme yapılıyor. Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen işletme ihtiyaçlarına göre ilan, başvuru ve seçimler yapılıyor.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments