Yatırımcı Arıyorum

Oto Lastik Kaplama İş Fikri

Kaplama Lastik İşi Yapmak

Araç sahipleri için lastiklerin zaman içinde aşınması ve değiştirilmesi önlenemez bir durumdur. Yeni lastik fiyatları göz önüne alındığında bu mecburiyet bütçeler için zorlayıcı bir giderdir.

Bu, özellikle büyük araç filolarına sahip şirketler açısından düşünüldüğünde ise birim maliyeti yükselten bu unsurdur. Lastik kaplaması nispeten yeni bir teknolojidir ve teknoloji bir kez daha yeni bir girişime hayat vermektedir.

Oto Lastik Kaplama Nedir?

Lastik kaplama; isminden de anlaşılacağı gibi lastik yüzeyinin yeniden kaplanması işlemidir. Gelişen teknoloji sayesinde, lastiklerin sırt kısımlarının birkaç kez yenilenmesine yenilenmesi yeni lastik fiyatlarına nazaran %50’den daha az maliyetle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla kilometre başına maliyeti düşürmeye yardımcı bir çözümdür. Bu da lastik kaplama işlemini, lastik tedarikinde tercih edilen bir işlem haline getirmektedir.

Lastiğin yol ile temas eden yüzeyi lastik sırtı olarak bilinir ve bu alan, lastiğin ayrılmaz bir parçasıdır çünkü lastiğe çekiş gücü sağlar. Zamanla bu sırt bölgesi aşınarak yıpranır ve kullanılamaz hale gelir. İşte bu kaplama yöntemi ile eski lastiklerin bakımı yapılarak tekrar kullanılabilir duruma getirilebilir. Gün geçtikçe ekonominin daha da büyümesi ile birlikte, taşıtların yanı sıra yolcu araçlarında da artış görülmekte ve dolayısıyla daha fazla lastik gereksinimine ihtiyaç doğmaktadır. İşte bu işlem; lastik değişimini öteleyerek büyük araç filoları olan şirketler veya bireyler için maliyet düşürücü bir çözümdür.

Kaplama Lastik Kullanmak Ne Kadar Güvenilirdir?

Tüketiciler ilk dönemlerde kaplanan lastiğin tekrar kullanmasının güvenilirliğinde tereddütler yaşarken, günümüzde artık bu güven problemi aşılmış durumdadır. Çünkü eski bir lastiğe uygulanan kaplama işleminden sonra yapılan testler sonucunda güvenli olduğu belirlenmiştir. Bu yöntemle kaplanan uçak lastiklerinin 6 defa tekrar tekrar kaplama yapılarak toplamda 200 kez iniş ve kalkış yaptıkları bildirilmektedir. Tabi bu güvenlik sorgulaması yapılırken, bu işlem yapan işletmenin ne kadar işinin ehli olduğu önemli bir detaydır. Lastiklerin performansına bakıldığında, güvenilir bir işletmede yaptırılan bu işlemden sonra lastiklerin yeni lastik performansıyla aynı düzeyde olduğu ayrıca belirlenmiştir.

Lastik Kaplamanın Tarihçesi Ve Pazar Payı

Lastik kaplama sektörünün ilk adımları 1915’te lastiğin sırt bölgesine basitçe deri parçalarının kaplanması ile atılmıştır. 1925 yılında ise sıcak kaplama yapılmış ve daha sonra 1940’ta soğuk kaplamanın geliştirilmesi ile lastik sektörüne yeni bir ivme getirilmiştir. Daha sonraları desen zenginliği, yüksek performansın düşük maliyetle sağlanması gibi avantajlar yanında soğuk kaplamanın bulunmasıyla birlikte, ısının verdiği zararların ortadan kaldırılması sayesinde, bu iş kolu dünya pazarında bu sektörde %70 gibi pazar payına sahip olmayı başarmıştır.

Gelişmekte ve gelişmiş olan tüm ülkelerdeki araç sayıları göz önüne alındığında, lastik atığını azaltan bu iş aynı zamanda çevre dostu olmasıyla da trend iş fikirleri arasında gösterilmektedir. Bir kamyon lastiğinde 50’den fazla hammadde ve 10’dan fazla karışım mevcuttur. Bir lastik atık duruma geçtiğinde yaklaşık 60 kg civarında zararlı atık oluşturmaktadır. Bu lastikler geri dönüşüme alındığında dörtte biri tekrar geri dönüşüm yapılmakta ve geri kalanı yakılarak imha edilmektedir. Tabi yakıldıktan sonra da zehirli gazlar ve yanık atık olarak çevreye zarar vermektedir.

İşte bu açıdan bir lastiğin bu kaplamalarla ömrünün mümkün olduğu kadar uzatılması ve kullanımının güvenli olması, bu işin başarılı olması için önemli avantajlar olarak görülebilir. Yer altı ve enerji kaynaklarında sağlanan tasarruf ve toksik maddelerin daha az tüketimi ile daha yaşanabilir bir dünya için üzerinde durulması gereken bir iş alan olduğunu da belirtmek gerekir.

Lastik Kaplaması Nasıl Yapılır?

Lastik kaplaması yapılırken her işte olduğu gibi belirli adımları takip etmek gerekir. Bu işin adımlarını basitçe tanımlamak gerekirse şu şekilde sıralanabilir:

  • Lastik seçimi ve kontrol işlemi: Öncelikle kaplama yapılacak olan lastiğin kaplamaya uygun olup olmadığının kontrolü yapılır ve uygun olan lastikler seçilerek işleme başlanır.
  • Lastiğin tamir işlemi: Tamir işleminde amaç lastiğin orijinal esnekliği ve mukavemeti korunmak koşulu ile onarımının yapılmasıdır.
  • Raspalama işlemi: Lastiğin yüzeyindeki yıpranmış ve oksitlenmiş olan kauçuğun formu bozmadan temizlenmesidir ve lastiğe tekrar balans kazandırılır.
  • Krater açma işlemi: Karkas üzerinde bulunan hasarlar, yırtılmalar tamir edilerek, karkasa orijinal dayanıklılık kazandırılır.
  • Solüsyon işlemi: Lastikteki kaplama sabitlenene kadar, kaplamanın lastiğe yapışık kalmasının sağlanması için solüsyon uygulanır.
  • Extruder işlemi: Lastik hasarların temizlenmesinden sonra oluşan çukurların doldurulması ile yüzey düzgünlüğü sağlanır.
  • Sırt geçirme işlemi: Yeni kauçuğun raspalanan ve solüsyonlanan lastiğe geçirilmesi işlemidir.
  • Sabitleme işlemi: Sırt kauçuğu yenilenen lastiğin, kimyasal bir teknik olan vulkanizasyon ile sabitlenmesidir.
  • Kontrol işlemi: İşlemi tamamlanan lastiğin kullanıma hazır olup olmadığını ve güvenliğinin kontrol edilmesidir.

Not: merak edenler lastik nasıl üretilir adlı videoyu izleyebilirler.

Lastik Kaplamasının Avantajları Nelerdir?

Bir işe girerken o işin avantajları hakkında bilgi sahibi olmak, verilecek girişim kararında daha net bir yaklaşım sergilemeye faydası olacaktır. Lastik kaplamanın sağlayacağı avantajlara göz atacak olursak şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaplamalar oldukça güvenlidir ve günümüzde her türlü araçta kullanılmaktadır. Taksiler, kamyonlar, okul otobüsleri, askeri araçlar gibi her araçta uygulanabilir. Fakat maliyet olarak büyük araçlarda uygulanması daha avantajlıdır.
  • Kaplama işlemi son derece çevre dostudur. Mevcut lastikler daha fazla kullanıma hazır hale getirildiğinde, üreticiler depolama alanından tasarruf sağlarlar. Ayrıca, karbondioksit salınımını azaltır ve yeni lastikler üretmek için gereken milyonlarca ham maddeden tasarruf sağlar.
  • Kaplanmış lastikler, yeni lastiklere kıyasla daha ucuz olduğundan, kaplamanın ekonomik açıdan birçok faydası vardır. Bu kesinlikle önemli miktarda para tasarrufu sağlar.
  • Kaplanan lastikten yollara ve otoyollara büyük lastik parçaları fırlama riski yoktur. Bu da yollardaki tehlikeleri azaltır.
  • Yeni bir lastiğin fiyatından neredeyse %30-50 daha ucuza mal olmaktadır.
  • Düşük maliyetli bir üretim sürecidir ve yeni lastiklerin %80’i doğal kauçuk yapmak için kullanılırken, doğal kauçuğun sadece %25’i kaplama için tüketilir.
  • Düzgün kaplanmış lastikler yeni lastiklerle neredeyse aynı ömre sahiptir.
  • Yatırım için gerekli sermaye nispeten daha azdır. Yatırımın büyük kısmı pahalı makine ve kalıp satın almakla ilgilidir.
  • 6 defaya kadar ulaşabilen tekrar kaplama sayısı kullanılmış lastiklerin ömrünü uzatır, böylelikle lastiğin tümü geri dönüşüm sürecini tamamlamış olur.

Lastik Kaplama İşinin Maliyeti

Lastik kaplama işi çevre dostu olmasıyla sürdürülebilir bir iş fikri olarak düşünülmektedir. Bu işe girmeyi düşünenlerin öncelikle bu iş için gerekli depolama alanı, raspalama ve vulkanizasyon işlemini yapan makine parkurundan oluşan tesisi oluşturması gerekir. Bunun için gereken alan kişinin tercihine göre 200-500 metrekare arası değişebilmektedir. Tabi; daha büyük veya lüks işletme düşünenler çok daha büyük mekânlar seçebilirler.

Yatırım maliyeti olarak; gereken makine parkuru, kaplama yapılacak olan hammadde, personel, işyeri alanı ve küçük ekipmanlar düşünüldüğünde 100-150 bin TL arasında değişebilmektedir. Özellikle büyük araçlarda tercih edilen bu işin karlılığı ve geri dönüşü işin ne derece iyi yapıldığı yanında pazarlamasının da ne derecede başarılı yürütüldüğüne bağlıdır. Mesela büyük araç filolarına sahip firmalarla yapılan bağlantılar yatırım geri dönüş süresini kısaltabileceği gibi işin sürdürebilirliğini de garantileyebilmektedir.

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, ülkemizde de lastik kaplaması, kamyon ve otobüs gibi ticari araçlar için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Her ne kadar küçük araç lastikleri için uygulanabilir görülse de maliyet açısından çok avantajlı olmayabilir. Bu yüzden büyük araç lastiklerinde yoğun olarak uygulama yapılmaktadır.

Bunun yanında lastiğin hammaddesi olan petrol kaynaklarının gün geçtikçe tükenmesinden dolayı, petrol kaynaklarında tasarruf sağlaması ile çevre dostu iş fikirlerinden biri olmaktadır. Bu da tabi ki, işin sürdürülebilirliği açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Lastik Kaplama İşi Karlı mıdır?

Lastik kaplamaları bir yedek parça olarak çok geniş bir kapsama sahiptir. Ticari araç segmentine yönelik lastik kaplama işi; lastik endüstrisi, araç sayısındaki artış, artan lastik maliyetleri, radyal lastiklerin ortaya çıkışı, daha iyi yolların sağlanması ve çok dingilli ağır hizmet araçlarının piyasaya sürülmesi nedeniyle büyüme gösteren bir iş alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da karlılığı ve sürdürebilirliğini kanıtlayan bir durumdur.

Dünyada her yıl bir milyardan fazla kullanım ömrü dolmuş lastik çıkmaktadır. Ömrü bitmiş lastikler tipik olarak aşınma veya hasar nedeniyle artık işlevsel olmadıklarında geri dönüşüme gitmektedirler. Fakat geri dönüşümden kalan atıklar ve salgılanan zehirli gazlar da düşünüldüğünde, lastik kaplama işi çevre ve tüketici dostu bir iş fikri olmasının yanında sürdürebilir bir iş olmasıyla da düşünülmeye değerdir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Huseyn
Huseyn
3 yıl önce

Selam ben Azerbayanda yasiyorum.Ben bu urunleri nasil ala bilirim?yani bu isi yapmak icin ne yapmaliyim?