Yatırımcı Arıyorum

Limon Üretimi İş Fikri

Limon Üreticiliği Yapmak

Limonda Üretim ve İhracat

Türkiye, 2017 yılında sadece Rusya’ya 36 Milyar Doları aşan ihracat gerçekleştirdi. Yaş sebze ve meyve ihracatında 2016-2017 yılları karşılaştırıldığında rakamlarda ciddi yükseliş meydana gelirken en büyük farkı limon yaratmış. Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin en fazla üretildiği bölge Doğu Karadeniz olarak açıklanmış.

Doğu Karadeniz’den Güney’e doğru ilerleyip Mersin Limon üreticilerine kulak verildiğinde 2018 yılı verimin ve kalitenin limonda çok yüksek bir yıl olduğu, limon tüketiminin gittikçe arttığı ve kente katkısının yüksek olduğu bilgisi paylaşılmış.

Limon Turunçgiller içinde değerlendiriliyor ülkemizde yetişen toplam turunçgillerin %72 kadar bölümünü Çukurova karşılıyor. Küresel turunçgil ihracatında 2014 yılında lider ülke İspanyadır ardından Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gelmektedir.

Küresel merkezde değerlendirildiğinde dünya turunçgil ihtiyacını Akdeniz ülkeleri karşılamakta ayrıca dünya turunçgil ihracatında ilk on ülke arasında Türkiye’de yer alıyor. Limonun, küresel turunçgil üretimindeki payı 2014 yılında %8 olarak telaffuz edilmektedir.

Limon Üreticiliğinin Geleceği

Limon Ek, Altın Biç

Anavatanı Himalaya dağlarının güney yamaçları limon, oradan dünyaya yayılmış. Ülkemizde, Antalya, Hatay, Mersin, İzmir, Adana en fazla limon üreten kentler. 8 çeşit limon ülkemizde yetişiyor olsa da en fazla bilineni ve en eski olanı Kütdiken türü.

Ülkemiz 2017 yılında limon ihracatından 306 Milyon Dolar kazanç sağlamış. Kütdiken limonu depolamaya dayanıklı olması, kabuğunun kalın olması nedeni ile ihracat sırasında kaybın en az yaşandığı ürün olarak tanınıyor.

Bir başka özelliği ise gübrelemeye ihtiyaç duyması. Sağlıklı, verimli üretim için besleyici toprak, gübre ve doğru sulama şart. İhracat yıldızı limon, küresel düzeyde üretiminin azaldığı dönemlerde, Dolar kadar değer kazanmış bu nedenle iş çevrelerinde ‘Limon Ek Altın Biç’ şeklinde bir söylem bile doğmuş.

Limonda İnovasyon

Turunçgillerde çekirdeksiz üretim tercihi dünya üretim gündemine yerleşmiş durumda. Limon üretiminde çekirdeksiz türün üretilmesi faaliyetinin geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık verilirken çekirdeksiz limon tüketimi de yaygınlaşmakta.

Çin’de çekirdeksiz limon üretimi için Araştırma-Geliştirme faaliyetlerine önem verilmeye çoktan başlanmış küresel pazarda uluslararası fidan firmaları, çekirdeksiz limonu rekabet önceliği olarak değerlendirmeye başlamışlar bile.

Çekirdeksiz Limon Üretimi Çalışmaları

Almanya-Berin’de 27. Fruitlogistica 2018 Tarım Fuarı ocak ayında gerçekleşti. Türk mühendisler tarafından geliştirilen 3 çekirdeksiz limon türü fuarda görücüye çıktı. Mersin limon üretimi ülkemizin limon ihtiyacını %75 oranında karşılayan bölge olma özelliği taşıyor.

Sadece Mersin’den 19 ülkeye ihracat gerçekleştirildiği herhangi bir Pazar daralması durumunda Mersin’de üretilen turunçgilin koruyucu nitelik taşıyacağına dikkat çekiliyor.

Limon Üretimi Yapılabilecek Bölgeler

Günümüzde turunçgil üretiminde, liderlik Çin’e geçmiş küresel ihracatta ülkemiz ikinci sırada bulunurken üretimde 8. Sırada yer alıyor. Avrupa Birliği içinde yer alan üretici ülkeler; Yunanistan, İtalya, İspanya iken Avrupa Birliği aynı zamanda tüketici ülkeleri de bünyesinde barındırmaktadır.

Ülkemiz rakibi Avrupalı üreticiler ile karşılaştırıldığında önemli avantajlara sahip olduğu görülüyor. Avrupa’da yer alan üretici ülkelerin üretim alanları sınıra ulaşmış iken Türkiye üretim alanlarını büyütebilecek potansiyele sahip, ayrıca yeni pazarlar açısından da önünde fırsatlar bulunan Türkiye’nin, yeni pazarlarda yer alarak 2020-2023 yıllarında turunçgillerde dünyanın en önemli üreticilerinden biri haline gelmesi hedefleniyor.

Mersin’de yatırımın cazip yönleri:

  • Tropik ve subtropik bitkilerin yetişmesin uygun koşullara sahip
  • Sebzecilik, örtüaltı yetiştiriciliği gelişmiş
  • Üretici yeniliklere hızlı uyum sağlıyor
  • Serbest bölge olması nedeni ile lojistik olanaklar ve ihracat faaliyetinde avantaja sahip
  • İhracat amaçlı yeni bahçeler oluşturulmasına olanak tanıyan potansiyel bulunduruyor.
  • Su kaynaklarının zengin
  • Hasat sonrası sanayisi gelişmiş

Antalya’da yatırımın cazip yönleri:

  • Araştırma sonuçlarına göre en rekabetçi il olarak tanınıyor
  • Modern teknoloji olanaklarına sahip
  • Tarımsal ürünlerini dünyaya tanıtmak için yoğun çaba sarf etmekte
  • 4 tarım havzası ile verimli üretim gerçekleştiriyor

Adana’da yatırımın cazip yönleri:

  • Adana’da Kırsal Kalkınma yatırımlarının Desteklenmesi, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Kapsamında 80 proje için 37 Milyon 839 Bin 115 Lira destek verileceği duyurulmuş ardından proje sahipleri desteklerini almışlar.
  • Ürün çeşitliliği çok fazla iç tüketim ihracat ve tarımsal sanayi üretimi bulunuyor ilde
  • Adana Türkiye içinde ilk sıraya yerleşmek için mücadele ediyor

Akdeniz Bölgesinde Yapılabilecek İşler

Doğu Karadeniz Tarımsal Yatırım Potansiyeli

Proje Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Samsun, Trabzon, Ordu ve Rize’yi kapsıyor. Bölgenin mevcut durumu ile gelişmesi mümkün olan potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışma kapsamında, bölgede katma değer yaratan üretime ağırlık veriliyor.

Topraksız tarım Doğu Karadeniz’de bir ilk olarak gerçekleşmiş ve sonuç başarılı olmuş. Çekirdeksiz limon ya da topraksız tarım gibi yeni hayata geçirilen yöntem veya ürünler ile ticari yaşamda var olmak, ilk uygulayan girişimcilerden olma fırsatını yakalayarak başarı şansını yükseltmek mümkün. Dikran Masis’in dediği gibi limon satarak zengin olunabiliyor. Doğru zamanda, doğru yerde yeterli bilgi ile başarılı olmak mümkün.

Karadeniz Bölgesinde Yapılabilecek İşler


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz