Yatırımcı Arıyorum

Lojistik Sektöründe Girişimci Olmak

Değerli girişimci adayları; yatırım yapmayı düşündüğünüz sektörler hakkında ön bilgiye sahip olmanız, araştırmalarınıza kolaylık sağlaması açısından sektörler ile ilgili tüm yazılarımızda sektörle ilgili basında çıkan haberler, Resmî açıklamalar, Üniversitelerin araştırma sonuçları, sektörün ilgili odalarının basında yer alan açıklamaları gibi kaynaklardan araştırmalar yapılarak derlenen bilgiler sizlerle paylaşılmaktadır.

Lojistik otomotiv gibi kendisi ile birlikte pek çok sektörü harekete geçiren bir dinamizme sahip, 2015 yılında 7,2 Trilyon civarında Pazar büyüklüğüne sahip olan sektörün 2020 yılında ulaşması beklenen Pazar hacmi 9,5 Trilyon Dolar olarak belirtiliyor.

Lojistik Sektörünün Sağladığı Katkılar

  1. Dış Ticaretin temel unsurlarından biri olarak görülüyor
  2. Döviz getirisi yüksek
  3. Üretim-Yatırım-İhracat ile bağlıdır
  4. Türkiye lojistik merkez üssü olarak nitelenebilecek coğrafi konumdadır
  5. Lojistik açıdan ülkemiz önemli bir üs olduğundan dünyanın en büyük firmaları yatırım yapmak istemektedir.
  6. En büyük 20 firmadan 19 tanesinin ülkemizde yatırımları olduğu belirtilmektedir.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği 2017 açıklamalarında sektörde %10 büyüme beklediklerini belirtmişler. Türkiye’nin 2023 yılı kalkınma hedefinde belirlediği rakam 500 Milyar Dolar olarak ifade ediliyor. Sektör önü açık büyüme potansiyeli yüksek olarak tanımlanıyor.

Dünya Lojistik Depolama Fuarı 15 Nisan-5 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuarlar tüm ticaret alanlarında büyük önem taşıdığı gibi Lojistik sektöründe de önemini koruyor. Depolama Lojistik hizmetlerin en önemli hizmet aşamalarından birini oluşturuyor.

Lojistik Hizmetleri

LOJİSTİKTE DEPOLAMA HİZMETİ

Depolamada geleneksel yöntemler yerini yeni çözümlerin üretildiği modern uygulamalar bırakmaya başladı. Geleneksel yöntemde farklı satış noktaları için ayrı teslim planları hazırlanırken yeni uygulamalarda tek bir noktadan dağıtım yapılarak taşıma maliyetleri düşürülmekte, teslim süresi kısalmaktadır. Depolama hizmetleri kalite kontrol, iade, stoklama gibi faaliyetleri de profesyonelce gerçekleştirmeyi gerektiriyor. Gümrükleme, ambalajlama, dağıtım süreçlerinden oluşuyor.

LOJİSTİKTE PAKETLEME

Taşınacak ürünlerin zarar görmesini engellemek, ürünün taşınması ve nakliyesinde sağladığı kolaylık ile maliyetleri düşürmesi lojistik faaliyette paketlemenin önemini artırmaktadır.

LOJİSTİKTE GÜMRÜKLEME

İthalat ve ihracat faaliyetlerinde bir ürün ülkeye giriş yapmadan önce yasal mevzuat gereği önce gümrük işlemlerinin yapılması gerekir bu süreçte ürünler zarar görmeyecekleri genellikle gümrüklere yakın depolarda bekletilirler bu süreç lojistik faaliyetin bir aşamasıdır ve lojistikteki adı Antrepodur. A dan F ye kadar sıralanabilecek türde antrepo çeşidi bulunmaktadır.

İthalat uygulamalarında,

  • Siparişlerin takibi
  • Yükleme planlaması
  • Nakliye sigorta işlemleri
  • Mesai ücretleri
  • Depolama
  • Banka işlemleri
  • Dağıtım planlaması
  • Rapor çıkarma

İhracat uygulamalarında,

  • İhracat belgesinin onaylanması
  • Sigorta
  • İhracat belgelerinin takibi
  • Teminat mektubu ve diğer finans işlemlerinin takibi
  • İhracat raporlarının çıkarılması

Antrepolarda ürünlerin depolarda tutulması ile ilgili zaman sınırlaması bulunmazken diğer depolama ürünlerinde belirli bir süre söz konusudur.

Antrepo Açmak İçin Gerekenler

Depolama yeri açmak isteyen kimseler öncelikle Gümrük Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvuruda bulunuyorlar.

  • Adli sicil kaydı
  • İkametgâh
  • Kira kontratı veya Tapu
  • Ticaret sicil gazetesi
  • İmza sirküleri
  • İş yerinin krokisi
  • Ruhsat

Antrepo işletecek olan girişimci adayı nakliye için gerekli olacak iş gücü ve teknik malzemeleri önceden temin etmek ve depo faaliyetini beklenen koşul ve standartlarda göstermek yükümlülüğündedir ayrıca yangın önlemleri ile ilgili mevzuatları da yerine getirmek zorundadır.

LOJİSTİKTE İSTİHDAM

Lojistik, hizmet ağırlıklı yapı sergileyen bir sektör. Teknolojik yenilikler de yaygın ve yoğun biçimde bu sektörde kullanılmakta lojistik planlama, lojistik analiz, satın alma, denetleme, nakliye gibi istihdam alanı geniş ve çeşitli. Sektörde eğitim gereklilikleri İlköğretimden Lise ve yüksek lisansa kadar çeşitlilik sergilemekte.

Lojistik sektörü büyüme gösteren ve yüksek istihdam potansiyeline sahip bir yapıya sahip olduğundan sektörün yetişmiş konusunda uzman iş gören ihtiyacı bulunmakta değişik aşamalar için farklı konularda uzmanlaşmış personelin yetiştirilmesi sektörün en temel ihtiyaçlarından biri olarak göze çarpmaktadır.

Bu alanda mesleki eğitim verilen fakülte, Meslek Lisesi ve Yüksek Okulların tanıtılması, sektörün tanıtılması buradan hareketle ihtiyaç duyulan iş gücüne ulaşılması gerekmektedir. Girişimci adaylarının sadece sektörel teşvikleri değil ülkemizin destek verdiği diğer teşvik konularını da incelemeleri bu konularda bilgi sahibi olmaları yararlarına olacaktır. Kadın istihdamını artırma desteği, AR-Ge teşvikleri, İşsizlik ödeneği alanların istihdamı teşviki, kalkınmada öncelikli bölgelerde istihdamın teşviki gibi pek çok teşvik hakkında bilgi sahibi olmanız detaylı bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumlar(2)

  1. Cevap yaz
    aydın yorumu:

    Bunui beğendim aslında denemek lazım

Yorumunuz