Yatırımcı Arıyorum

Evde Mantar Yetiştirerek Para Kazanmak

Evde Mantar Yetiştiriciliği Yapmak

Evde mantar yetiştiriciliği yaparak para kazanmanız mümkün. Üstelik düşük sermaye ve az tecrübeye sahip olarak mantar üretimi yapabileceksiniz.

Evde yapılacak iş fikirleri denilince akıllara birçok iş fikri gelebilir. Bunların arasında bazıları yüksek yatırım bedelleri isteyebilir, bazıları da düşük bütçeyle yapılabilir. Bazıları ise çeşitli işverenler tarafından karşılanan malzeme ve çeşitli alet edavatlarla yapılabilir. Bunların arasında az bir tecrübeyle ve düşük bütçe yapılabilecek bir iş fikri olan evde mantar yetiştiriciliği işinden bahsedeceğiz.

Öncelikle mantar işindeki yüksek karlılık bu sektörün tercih edilmesindeki en büyük etken diyebiliriz. Neredeyse sıfıra yakın masraf çıkarması da bu sektörü cazip yapan etkenlerin başında gelmektedir. Kolayca yapılabilmesi de evde iş yapmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği popüler iş fikirleri arasındaki yerini hızlıca almasına sebep diyebiliriz. Siz de evde bu işi yapmak istiyorsanız devlet destekli olarak evde iş yapmak isteyenlere sunulan mantar yetiştiriciliği kursuna katılarak adım atabilirsiniz.

Tabi ki bu kursa giderek sadece evde değil, bir üretimhane kurarak işyerinizde de ürün yetiştirebilirsiniz. Girişimciler de mantar yetiştiriciliği destek programları ile devlet destekli olarak bu işe yatırım yapabilirler. Girişimcilere bu destek 2014 yılından bu yana verilmektedir. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekli olarak “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu” tarafından verilen hibelerle yatırımlarınızı arttırabilirsiniz.

Evde Mantar Yetiştirme Yöntemleri

Öncelikle yapmanız gereken ne tür mantar yetiştireceğinize karar vermek olmalıdır. Buna karar verirken yatırım maliyetleri, karlılık, gider ve harcamalar göz önüne alınabilir. Genel olarak tercih edilen mantar türleri kültür ve istiridye mantarlarıdır. İstiridye mantarı yetiştirmek için yapılan masraflar ve maliyetinin az olması, kültür mantarına göre daha çok karlılık sağlaması daha çok tercih edilmesini sağlıyor.

Kararınızı verdikten sonra yapmanız gereken bir diğer işlem ise mantar yetiştiriciliği yapacağınız bir kap (yaklaşık olarak 30-50 cm derinlikte) ve de mantar sporuna sahip olmaktır. Bunlara sahip olduktan sonra evinizin herhangi bir yerinde mantar yetiştiriciliği yapabilirsiniz. İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

Evinizde mantar üretimi için ne kadar büyük bir alan ayırabilirseniz o kadar çok üretim yapabilirsiniz. Alanınızı ve kaplarınızı ayarladıktan sonra kaplara gerekli olan malzemeyi doldurmaya geldi sıra. Meyvelerin atıkları ve suyla hazırlanan gübre hazırladığınız mantar kaplarına mantar sporları ile yerleştirilerek işlem tamamlanır. Bu adım ile mantar yetiştiriciliğine ilk adımı atmış bulunmaktasınız. Daha sonrasında ise günlük bakım çalışmaları yapılmalıdır. Günlük olarak 3 kez ılık suyla ekilen mantarlar buğulandırılmalıdır. Aynı zamanda turf yosunu yeterli düzeyde mi kontrol edilmelidir.

Turf yosunu yeterli düzeyde tutularak üretimin sağlıklı bir şekilde olması sağlanmalıdır. Bu şekilde mantarlardaki büyüme hem daha sağlıklı olacak hem de daha hızlı olacaktır. 1 kaptan yaklaşık olarak 3 ay süreyle yaklaşık olarak 10 günde bir ürün alınabilmektedir. Yani 3 aylık sürede yaklaşık olarak 9 kez ürün mahsulü alabilmemiz anlamına gelmektedir. Buraya kadar yetiştiriciliğinden bahsettik. Peki bu iş karlı mıdır?

Mantar Yetiştiriciliği Karlı Bir İş midir?

En çok sorulan soruların başında mantar yetiştiriciliği karlı mıdır sorusu gelmekte. Besleyici özelliği çok olmasına rağmen düşük kalorili olması sofraların vazgeçilmez sebzesi olmasını sağlamaktadır. Lezzet ve sağlık yönünden elverişli oluşu, sofralarda tercih edilmesi mantar yetiştiriciliği işine olan ilgiyi arttırmaktadır. Bu da yatırımcıların bu alandaki yatırımlarını arttırmasını sağlamakta. Bu da karlı bir iş olanağı olarak değerlendirilebilir. Mantar Yetiştiriciliği İş Fikri

Mantarların bazı zehirli çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak kültür mantarı zehirsiz ve en çok tercih edilen türüdür. Ancak büyük gıda firmaları ile küçük işletme veya evde yetiştiricilerin rekabet etmesi zordur. Bu nedenle daha değişik mantar türleri yetiştirmek daha mantıklı bir yatırım olacaktır. Kültür mantarında büyük firmalarla rekabet etmek istiyorsanız yatırımlarınızı da büyütmeli, yetiştirme alanınızı büyük tutmalı, kısacası siz de büyük bir firma olma yolunda yatırımlarınızı yönlendirmelisiniz.

İstiridye mantarı ise kültür mantarına oranla daha az maliyet gerektiren, daha karlı bir yatırım olanağıdır. Aynı zamanda yetişme süresi olarak da daha kısa sürede yetiştiğinden çok fazla beklemeden kar sağlanabilir. Dilerseniz kendi pazarınızı oluşturabilir, dilerseniz de büyük firma ve marketlere bu ürünü pazarlayabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak mantarın kalitesi ve verimliliği yetiştirme yapılan ortama ve de kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ortamdaki sıcaklık, nem miktarı ve havalandırma oldukça önemlidir. İdeal yetiştirme alanı olarak 100 m2 seçilmelidir.

Kapalı alanlarda ise hava akışının daha sağlıklı olması açısından çatı ile yer arasında 80-100 cm boşluk bulundurulmalıdır.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments