Yatırımcı Arıyorum

Marka Geliştirme Süreci Nedir?

Marka Geliştirme Süreci Ne Demek?

Marka geliştirme süreci yani marka bilinci oluşturma, bir logo oluşturmaktan, bir web sitesine veya bir otobüs yanına reklâm vermekten çok daha fazlasıdır. Marka, tüketicinin şirketinizi algılaması ile ilgilidir. Olumlu bir algı, müşterinin şirketinize kalite, değer ve güven duygusuna sahip olduğu anlamına gelir. Olumsuz bir algı bunun tem tersi demektir.

Duygusal bir markayla bağlantı kurmak, bir marka lideri ve stilini takip ederek adanmışlık, kurallar ve yönergeleri takip eder bu nedenle, marka geliştirme sürecini ve bunun nasıl başarılı bir şekilde yapacağınızı anlamanız gerekir.

Markalaşma Süreci

Marka geliştirme, nihai hedefi bir tüketicinin zihninde marka değeri oluşturmak olan çok aşamalı bir süreçtir. Marka değeri, bilânçoda izlenmeyen, maddi olmayan duran varlık grubudur. Ancak, bu hisse senedinin değeri, bir şirketin sahip olabileceği en değerli varlıktır. Amazon, Apple, Starbucks gibi markaları düşünün. Bu markalarla hangi duygusal bağlarınız var?

Bir marka geliştirmek, şirket için daha büyük pazarlama planının bir parçası olmalıdır. Bu, genellikle en büyük zorluktur ama en kritik olanıdır. Markanızı geliştirmek için milyonlarca lira yatırım yapmak zorunda değilsiniz, ancak çaba göstermeniz işe yarayacaktır.

Hemen hemen her şeyi markalayabilirsiniz. En yaygın olanları kişi, şirket, ürün veya hizmettir.

Markalama sürecinin kritik bir parçası, tam olarak ne markaladığınızı belirlemek, markayı konumlandırmak, markanızla ne vaat ettiğiniz, hikâyeniz, unsurlarınız ve tarzınızdır. Bu süreç çok zor olabilir, ancak bir pazarlama ekibinin yardımı ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ticari Markadaki Sınıf Nedir?

Markanın Var Olduğu Hedef Pazarı Araştırmak

Hedef pazarınıza yönelik pazar araştırması, etkili marka geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Birçok girişimin göz ardı ettiği bir adımdır, çünkü izleyicilerini tanıdıklarını düşünürler. Gerçek şu ki, profesyonel pazar araştırması size hedefin kim olduğunu, neyi sevdikleri / sevmedikleri, zorlukların ne olduğu ve onlara nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda kritik bilgiler verecektir.

Markanız hakkında herhangi bir karar vermeye başlamadan önce, mevcut pazar, yani potansiyel müşterilerinizin ve mevcut rakiplerinizin kim olduğunu anlamanız gerekir.

1. Hedef Pazar Araştırma Yolları

Google’a ürün veya hizmet kategorinizi ekleyin ve ortaya çıkan doğrudan ve dolaylı rakipleri analiz edin.

Müşterilerinizle ilgili altyazıları kontrol edin, konuşmalarına ve ürün önerilerine kulak verin.

Hedef pazarınızın bir parçası olan insanlarla konuşun ve alanınızda hangi markaları satın aldıklarını sorun.

Hedef kitlenizin takip ettiği ilgili sosyal medya hesaplarına veya sayfalarına bakın.

Çevrimiçi veya çevrimdışı alışveriş yapın ve müşterilerin ürünlerinize nasıl göz atacakları ve satın alacakları konusunda fikir edinin.

Araştırmanıza devam ederken şunları da not almayı unutmayın.

En kolay satış yapabileceğiniz müşteriler kimlerdir?

Akılda kalıcı rakipleriniz kimlerdir? (pazarda kurulmuş ve bilinen markalar)

Müşterilerinizin sahip oldukları ilgi alanları ve ifade ettikleri dil.

Markanızın neye odaklanması gerektiğini ve kendisinin rakiplerinden nasıl ayrılabileceğini bildireceğinden, ilerlemeden önce bu konuda başa çıkmak önemlidir.

2. Odağınızı ve Kişiliğinizi Seçin

Markanız, özellikle başlangıç zamanlarında, herkes için bir anlam ifade etmeyebilir. Odak noktanızı bulmak ve markanızı oluştururken, tüm diğer parçalarını bilgilendirmek önemlidir.

Markanızın odak noktasını belirlemek için hangi sorular sorularak, marka alıştırmaları nasıl yapılmalıdır.

Konumlandırma İfadeniz Nedir?

Konumlandırma ifadesi, pazardaki talebinizi belirleyen, bir veya iki satırdır. Bu, web sitenize ya da kartvizitinize koyduğunuz bir şey değildir. Sadece markanızla ilgili doğru soruları yanıtlamanıza yardımcı olur ve markanızın sloganını oluşturmanıza yardımcı olur.

Alternatif olarak, başlatmak istediğiniz bir şirketin özünde bir nedeni varsa, örneğin sosyal bir girişime başlıyorsanız, bunu dünyaya ve müşterilerinize net bir söz veren bir misyon bildirimi olarak da yazabilirsiniz.

Markanızla Hangi Kelimeleri İlişkilendirirdiniz?

Marka oluşturmaya bakmanın bir yolu, markanızı bir kişi olarak hayal etmektir. Nasıl olurdu? Müşterileriniz nasıl bir kişiliğe ilgi duyar?

Eğlenceli ve yararlı bir markalama alıştırması, kitlenizle rezonansa girebilecek bir marka türünü tanımlayan üç ila beş sıfat oluşturmaktır.

Markanızı Hangi Metafor ve Kavramlar Tanımlar?

Markanızı bir metafor olarak düşünmek veya kişiselleştirmek, sahip olmasını istediğiniz bireysel özellikleri tanımlamanıza yardımcı olabilir. Bu, bir araç, bir hayvan, bir spor takımı gibi herhangi bir şey olabilir. Zihninizde markanızın vazgeçilmesini istemediğiniz türden bir itibara sahip olması da önemlidir. Markanız bir hayvan olsaydı, hangi hayvan olurdu ve bunu seçme sebebiniz ne?

Örnek verecek olursak, girişimcileri hedefleyen bir marka oluşturmak istediğinizde, bir tilki başlangıç noktası olarak kullanılabilir. Tilkiler, kurnaz hayvanlardır ve girişimcilerin de özellikle günümüz şartlarında kurnaz olması gerekir.

Marka Bilinirliğini Arttırmaya Çalışmak

Marka Tanımınızı Derleyin

Bir sonraki adım, net bir marka tanımı gerçekleştirmektir. Bu tanım, markanızın neyle ilgili olduğunu açıkça yansıtan bir hikâye veya ifade şeklinde olabilir. Pazarlama ekibiniz ne sunduğunuzu, hedef kitlenizin bundan nasıl yararlanacağını, hangi garantileri sunduğunuzu ve benzersiz satış teklifinizin ne olduğunu tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

3. İşletme Adınızı Seçin

Bir marka, bir isimden çok daha fazlası olsa da, işletmenizin diğer işletmelerden ayrılması için bir adının olması gereklidir. Markanızın kişiliği, eylemleri ve itibarı, gerçekten de piyasada isim anlamına gelebilir.

Küçük bir işletme sahibi olarak, şirketinizin adı, muhtemelen yapmanız gereken ilk büyük taahhütlerden biridir. Bu rotaya girme kararı verirseniz logonuzu, alanınızı, pazarlamanızı ve ticari marka kaydınızı etkiler.

İdeal olarak, taklit edilmesi zor ve hatta piyasadaki mevcut oyuncularla karıştırılması daha zor bir mağaza adı istersiniz. Sunduğunuz ürün gruplarını genişletme planlarınız varsa, işletme kategorinizi, ürün kategorinize göre bir marka adı seçmek yerine, daha geniş düşünmelisiniz. Şirkete İsim Bulma

Örnek Markalar

Pepsi gibi bir kelime uygundur.

Bilgisayarlar için Apple gibi alakasız bir kelimeyi yeniden çerçevelendirin.

Meraklı bir kelime ya da metafor kullanın. Örneğin; Star.

Ayakkabı şirketi gibi, kelimenin tam anlamıyla açıklayın.

Harfleri kaldırarak, harf ekleyerek ya da harflerin yerlerini değiştirebilirsiniz. İkea gibi.

IBM (İnternational Business Machines) gibi uzun bir addan bir kısaltma oluşturun.

İki kelimeyi birleştirin: Pinterest (pin + ilgi alanı) gibi.

4. Bir Slogan Yazın ve Markanızın Renklerini Seçin

Bir işletme için, akılda kalıcı bir slogan olması güzel bir varlıktır. Sosyal medya biyografilerinizde, web sitesi başlığınızda, kartvizitinizde ve büyük etki yaratmak için çok az kelimenin olduğu, başka bir yerde kısa açıklama olarak kullanabileceğiniz, kısa ve açıklayıcı kelimelerdir.

Pazarlama için yeni açılar bulduğunuzda, sloganınızı her zamana değiştirebilirsiniz. İyi bir slogan, akılda kalıcıdır ve güçlü bir izlenim bırakır. Kendi sloganınızı yazmanın yolları;

  • Talebinizi belirtin
  • Metafor yapın
  • Müşterilerinizin tutumunu benimseyin
  • Etiketlerden yararlanın
  • Bir kafiye yazın – Rahat uyumanın adı, … Yatakları, gibi
  • Kelimenin tam anlamıyla açıklayın

Bir adınız olduğunda, markanızı görsel olarak nasıl temsil edeceğinizi, yani renklerinizi ve tipografinizi düşünmeniz gerekir. Web sitenizi oluşturmaya başladığınızda bu etkili olacaktır.

Renkler markanızın görünümünü tanımlarken, aynı zamanda insanlarla iletişim kurmak istediğiniz hissi taşır. Yaptığınız her şeyde tutarlı hale gelmenize neden olur. Müşterilerinizin karıştırmaması için, sizi doğrudan rakiplerden ayıran renkler seçmelisiniz. Markalar ve Renkler

Markayı İş Modeline Uyarlamak

5. Markanızı İşinize Uygulayın

Markanızı işinizde uygulamak, ona uyumlu bir marka hikâyesi yazdırır. Bir marka hikâyesi, işletmenizin kim olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini temsil eder. Müşterilerin, mağazada ve çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği her etkileşim için zemin hazırlar. İşletmenizin bir marka hikâyesi varsa paylaşın, çünkü alışveriş yapan kişinin güvende hissetmesini sağlayabilir. Bu meşru bir iştir.

Marka hikâyesi hazırlamak için kendinize sormanız gerekenler;

  • Beni, işime başlamak için motive eden nedir?
  • Şirket neden var?
  • Dünyaya nasıl katkıda bulunuyoruz?
  • Müşterinin bilmesi gereken, işimin arkasındaki hikâye nedir?

Her işletme görev odaklı değildir. Ancak sizin bir misyonunuz ve değerleriniz varsa, marka öykünüzü paylaşın ve müşterilere işletmenin neden başladığını anlatın. Şirketinize bir isim, bir logo, bir slogan vermek, marka geliştirme sürecinin eğlenceli bir parçasıdır ve son adımını ise markayı başlatmak ve yönetmek olmalıdır.

Tam marka geliştirme süreci zaman alır.



kobi vadisi

Yorumunuz