Yatırımcı Arıyorum

Marka Konumlandırma Nedir?

Marka Konumlandırma İfadesi

Bir şirket için, içerikten satışa kadar her temas noktasının markayı yansıtması önemlidir. Bunun yanında yeni bir ürün, pazarlama kampanyası veya işletmeyle ilgili herhangi bir çalışma söz konusu olduğunda, pek çok yeni karar alınması gerekebilir. İşte tüm bu kararların düzgün bir şekilde hizalanması zor olabilirken burada marka konumlandırma ifadesi devreye girmektedir. Bilinmelidir ki, Marka konumlandırma, strateji, pazarlama kampanyaları veya ürünler hakkında karar vermek gerektiğinde yararlı bir referans noktasıdır.

Marka Konumlandırma Ne Demektir?

Marka konumlandırma, bir markanın tüketicinin zihnine bir metaforu veya kavramı çağrıştıracak şekilde yerleştirilmesine denir. Bu kavram, markanın hangi kategoride faaliyette bulunacağını, hedef kitlesi tarafından nasıl algılanması gerektiğini ve nerede duracağını ifade etmektedir. Kısaca marka konumlandırma kavramı, bir markayı özetleyen kısa ve öz bir açıklamadır.

Ve bu ifade şunları içerir:

  • Marka vaadi
  • Kategori veya pazar
  • Müşteri tabanı (ve onların sıkıntı yaşadıkları noktalar)
  • Avantajların üst düzey açıklaması
  • Markanın kim olduğu

Bir marka konumlandırma ifadesi dahili olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, kurum içi içerik yazarları, serbest çalışanlar veya yaratıcı ajanslar tarafından oluşturulan herhangi bir içerik içinde yararlı bir bağlam sağlayabilir. Bu ifadenin mutlaka çok uzun olması gerekmese de, yine hazırlamak için sıkı ve dikkatli bir çalışma yapmak gerekir.

Bir konumlandırma ifadesi oluşturmanın yanı sıra, bir değer teklifi de yazılmalıdır. Bir değer teklifi, ürününün, hizmetin, marka stratejisinin veya yaklaşımın faydalı özelliklerini tanımlamalıdır. Bir değer teklinde şunlar bulunmalıdır:

  • Ürün ve hizmetlerin en büyük yararı nedir?
  • Müşteri sıkıntı noktaları nasıl çözülebilir?

Konumlandırma Kavramı İle Değer Teklifi Arasındaki Fark Nedir?

Bir marka konumlandırma ifadesi ile bir değer teklifi arasındaki temel fark kim, ne, ne zaman, nerede, nasıl ve neden sorularının içinde yatmaktadır. Teorik olarak bakıldığında, her ifade aşağıdaki soruları cevaplamalıdır.

  • Marka kim?
  • Ürün ve hizmetlerin faydaları nelerdir?
  • Hedef kitle kim ve sıkıntı noktaları nelerdir?
  • Şirket müşterilerin sıkıntı noktalarını nasıl çözmeyi planlamaktadır?
  • Marka hangi kategoriye veya pazara uymaktadır?
  • Şirket müşteriye nasıl bir fayda sağlamalıdır?

Başka bir deyişle, bir değer teklifi, ürün veya hizmetin sağladığı faydalara kısa bir genel bakışı gösterir. Bir konumlandırma ifadesi ise, markanızın müşterilere sunduklarına ve rekabette nasıl farklılaştığına odaklanır.

Marka Konumlandırma İfadesinin Önemi

Marka konumlandırma ifadesi, markanın kimliğini ve kişiliğini tanımladığı için genel marka stratejinin dahili bir yönüdür. Ayrıca, olası ticari kararların test edilmesine yardımcı olmak için bir nevi korkuluk görevi görür, hatta bazı firmalar birden fazla marka konumlandırma ifadesi seçmeyi tercih ederler. Sonuç olarak bakıldığında, bir marka konumlandırma ifadesi önemlidir, çünkü ne yapılırsa yapılsın, her çalışmanın markayla tutarlı olmasına yardımcı olur. Her reklam öğesi marka konumlandırma ifadesine göre ölçülür, bu nedenle konumlandırma ifadesini oluşturmak için zaman ayrılması gerekir.

Marka Konumlandırma Bildirimi Nasıl Yazılır?

Bir marka konumlandırma ifadesi yazmak için bazı temel öğeleri belirlemek gerekir.

Belirlenecek temel öğelere örnek vermek gerekirse:

  • Kişilik: Marka kişiliği nedir ve nasıl tasvir edilmek istenmektedir?
  • İzleyici: İzleyiciler kimlerdir ve sıkıntı noktaları nelerdir?
  • Pazar: Marka hangi pazar kategorisine uymaktadır?
  • Marka sözü: Marka müşterilerine ne sunmayı vaat etmektedir? Markanın sunduğu avantajlar nelerdir?
  • Kanıt: Marka vaadinde neler sunulabilir?

Daha önce hiç marka konumlaması ifadesi oluşturmayanlar için ilk aşama zor olabilir. Şu hazır şablon doldurularak bir fikir sahibi olmak mümkündür.

[Hedef pazar] + [hedef pazarın birincil ihtiyacı] + [markayı rakiplerinden ayırmak markaya yapılması gereken ayar] + [markanın ne vadettiğini dair kanıtlar]

Çoğu marka, genellikle yukarıdaki şablonu bu iki örnekte olduğu gibi hedef kitlenin zevklerine uyacak şekilde ayarlar:

  • Lüks Amerikan aileleri için Volvo, maksimum güvenlik sağlayan aile otomobilidir.
  • Harley Davidson, çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri’nde, kişisel özgürlüğün azaldığı bir dönemde bir kovboy çetesine katılmak isteyen sert erkekler için büyük, yüksek motosikletler üreten tek motosiklet üreticisidir.

Sonuç her kadar birkaç cümleden oluşan bir çalışma olsa da bunu bulmak birkaç haftayı hatta bazen daha uzun zaman alabilir.

Ve unutulmamalıdır ki, değer teklifi müşterilerin ürünlerinden alacağı belirli faydalara odaklanırken, konumlandırma ifadesi markanın neden kitle için doğru olan olduğu ile ilgilidir. Sağladığı benzersiz değeri ve bunun markayı rakiplerinizden nasıl farklılaştırdığından emin olunmalıdır.

Marka Konumlandırma Yazarken İpuçları ve Püf Noktalar

Marka konumlandırma ifadesi yazılırken ve değerlendirirken, ifadenin amacına hizmet edeceğinden emin olmak için dikkatlice kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrol yapılırken, amaca hizmet edip etmediğini belirlemek için şu soruları sormak yardımcı olabilir.

  • Bu açıklama gelecekteki pazarlama kararlarını bilgilendirecek mi?
  • Bu açıklama markayı rekabette karşı nasıl farklılaştırmaktadır?
  • Marka büyüdükçe ve değiştikçe bu beyanın değiştirilmesi gerekir mi? Gerekirse hangi sıklıkla?
  • İfade benzersiz olduğu kadar anlaşılması kolay mı?

Bu soruların cevapları kısa ve ilgi çekici bir ifade yazmak için gereken netliği ve zemini sağlayabilir. İlk yazılan taslak tabi ki geçerli konumlandırma ifadesi olmayacaktır. Yazıldıktan sonra, yukarıdaki sorulara cevap verip vermediği kontrol edilmesi ve ince ayar yapılması gerekebilir. Şayet göze batan hatalar veya boşluklar bulunursa, uygun görüldüğü şekilde düzenlenmeli veya yeniden yazılmalıdır.

Bir markanın konumlandırmasına sonsuz, doğru veya başarılı bir marka konumlandırması demek için temel bir kontrol noktası vardır. Markanın reklam ve pazarlama öğeleri değiştiğinde, marka konumlandırma bunları yine de bilgilendiriyorsa bu kriterler geçerlidir denilebilir.

Marka Konumlandırma Örnekleri

Güçlü Konumlandırma Stratejisine Sahip Örnek Markalar

Bazı büyük şirketlerin markalarını nasıl ele aldıklarına incelendiğinde reklamlarının ve marka öğelerinin arkasında duran marka konumlandırma ifadelerini de açıkça görülebilir. İşte güçlü markalaşma ve hatta arkalarında daha güçlü marka konumlandırması olan en iyi markalardan bazıları:

Amazon

Amazon hemen hemen tüm sektörlere hakim,çok hızlı bir şekilde online perakende firmasına dönüşmüş bir markadır. Çoğu kişi hemen hemen her şeyi satın almak için Amazon’dan faydalanmaktadır. Site, geniş bir ürün yelpazesine tek bir yerden erişmek isteyen herkese sunduğu hizmetler yanında birlikte, bu hizmete ulaşımda kolaylıklar sunulmaktadır. Amazon, müşterilerini ilk sıraya koyarak, yenilikçi ve operasyonel mükemmelliğe bağlı kalarak kendisini diğer e-ticaret markalarından ayırmaktadır.

McDonalds

McDonald’s, verimli müşteri hizmetleriyle eşleştirilmiş, fast food isteyen aileler için uygun fiyatlı, kaliteli yemek seçenekleri sunmaktadır. Her konumda katı standartlara uyarak dünya genelinde binlerce yerde tutarlı bir hizmet sağlarlar. Hem servis hem de operasyonları sürekli iyileştirme kararlılıkları nedeniyle diğer fast food restoranlarından ayrılırlar.

Walt Disney Dünyası

Walt Disney Dünyası, unutulmaz, büyülü deneyimler arayan aileler (ve yetişkinler için) İçindir. Amaçları her yaştan insanın hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olmak ve eğlenceli, heyecan verici bir ortam yaratmak ve teşvik etmektir. Bir şirket olarak Disney, birçok nesilde nostalji olarak anılacak kadar uzun süreli bir şirkettir. Sadece bir Walt Disney Dünyası vardır ve birçok insan onu çocukluklarıyla ilişkilendirmektedir.

Markayı Doğru Konumlandırmak

Özet olarak bakıldığında bir marka konumlandırması, hedef kitlelerini, iş kararları hakkında en az birkaç yıl boyunca bilgilendirmelidir. Yazarken acele etmek yerine markanın neler sunabileceğini gerçekten özetleyen bir ifade bulmaya çalışılmalıdır. Yazdıktan sonra, şirketin herkesin ona erişebildiğinden, kullanabildiğinden ve markayı yükseltmenin yaratıcı yollarını bulabildiğinden emin olunmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; marka çalışmalarının başarılı olması için tüm marka unsurlarının tutarlı olması gerekir ve istikrar şarttır. Konumlandırma ifadesinin de bu tutarlılığın içinde yer alması gerektiği aşikârdır. Marka Tutarlılığını Sağlama


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments