Yatırımcı Arıyorum

Marka Olmak ya da Olmaya Çalışmak

Marka olmak, büyük veya küçük, perakende veya B2B, her işletmenin en önemli özelliklerinden biridir. Etkili bir marka stratejisi, gittikçe daha rekabetçi olan pazarlarda önemli bir avantaj sağlar. Peki, markalaşma tam olarak ne anlama geliyor? Sizinki gibi küçük bir işletmeyi nasıl etkiler?

Basitçe söylemek gerekirse, markanız müşterinize söz verir. Onlara, ürünlerinizden ve hizmetlerinizden neler bekleyeceklerini anlatır ve tekliflerinizi rakiplerinizden farklı kılar. Markanız kim olduğunuzdan, kim olmak istediğinizden ve insanların sizi kimlerden algıladıklarından kaynaklanmaktadır.

Marka Olma Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Sektörünüzde yenilikçi misiniz? Ya da deneyimli, güvenilir olanı? Ürününüz yüksek maliyetli, yüksek kaliteli seçenek mi, yoksa düşük maliyetli yüksek değerli seçenek mi? İkisi olamazsınız elbette. Kim olduğunuz, bir dereceye kadar hedef müşterinizin kim olmasını ve sizin nasıl olmanız gerektiğini temel almalıdır.

Markanızın temeli logonuzdur. Web siteniz, ambalajınız ve promosyon malzemeleriniz, hepsi logonuzu entegre etmelidir.

Marka Stratejisi ve Eşitlik

Marka stratejiniz, marka mesajlarınızı kime, nerede, nasıl ve ne zaman iletmeyi planladığınızdır. Reklâm verdiğiniz yer, marka stratejinizin bir parçasıdır. Dağıtım kanallarınız da marka stratejinizin bir parçasıdır. Genel ve sözlü olarak iletişim kurduğunuz şey de marka stratejinizin bir parçasıdır.

Tutarlı, stratejik markalaşma güçlü bir marka değerine yol açar. Yani şirketinizin ürünlerine veya

hizmetlerine, markanız için aynı, markasız ürünlerden daha fazla ücret almanıza olanak tanıyan katma değer anlamına gelir. Bunun en açık örneği sodaya karşılık Cola. Coca-Cola, güçlü marka değerini inşa etti ve müşterilerinin kendi ürünleri için fazla fiyat ödemesini sağladı. Marka değerine özgü katma değer, genellikle algılanan kalite ve duygusal bağlanma biçimindedir. Örneğin, Nike, müşterilerinin duygusal bağlarını sporcudan ürüne aktaracağını umarak, ürünlerini yıldız sporcularla ilişkilendirir.

Markanızı Tanımlama

Markanızı tanımlamak, işin kendisini keşfetme yolculuğuna benzer. Zor, zaman alıcı ve rahatsız edici olabilir. Şu soruları cevaplamanız gerekir:

  • Şirketinizin misyonu nedir?
  • Ürün veya hizmetlerinizin avantaj ve özellikleri nelerdir?
  • Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz şirket hakkında ne düşünüyor?

Şirketinizle hangi nitelikleri ilişkilendirmelerini istersiniz?

  1. Araştırmanızı yapın. Potansiyel müşterilerinizin ve mevcut müşterilerinizin ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını ve isteklerini öğrenin.
  2. Markanızı tanımlamak ve bir marka stratejisi geliştirmek karmaşık olabileceğinden, kâr amacı gütmeyen küçük işletme dayanışma grubunun uzmanlığından yararlanmayı düşünün.

Harika bir logo oluşturun. Marka mesajınızı yazın. Markanız hakkında iletişim kurmak istediğiniz temel mesajlar nelerdir? Her çalışan marka özelliklerinizin farkında olmalıdır. Markanızı entegre edin. Marka bilinci oluşturma, işletmenizin her yönüne, telefonlara nasıl yanıt verdiğinize, satış temsilcinize, sizin veya satış temsilcilerinizin ne giydiğine, e-posta imzanıza kadar, her şeye uzanır.

Şirketiniz için markanızı yansıtan bir “ses” oluşturun. Bu ses, yazılı iletişimle uygulanmalı ve çevrimiçi ve çevrimdışı tüm materyallerin görsel görüntülerine dâhil edilmelidir.

Kısa açıklama geliştirin. Markanızın özünü yakalayan akılda kalıcı, anlamlı ve özlü bir ifade yazın. Pazarlama materyalleriniz için şablon tasarlamanız ve marka standartları oluşturmanız gerekir. . Aynı renk şemasını, logo yerleşimini kulanın. Süslü olmasına gerek yok, tutarlı olmanız yeterli.Markanıza sadık olun. Marka vaadinizi yerine getirmezseniz, müşteriler size geri dönmez veya başka birine yönlendirmez.Markalaşma, küçük isimler için büyük isimler kadar önemlidir. Gerçekten de birçok kurumsal marka, bağımsız markaları desteklemeyi tercih eden tüketicilere hitap etmek için daha çok küçük firmalara benzemeye çalışıyor.

Başarılı işletmeler ve güçlü markalaşma arasındaki bağlantıyı tanırlar ve kendileri için benzer başarılar yaratan bir marka oluşturmayı hedeflerler. Markanın sadece logodan ibaret olmadığını ya da işlerin dışarıdan nasıl algılandığını anlarlar. Ancak çok azı, başarılı markaların, bu markanın işin merkezinde olduğunu fark eder. Öyle ki, birçok yönden neredeyse marka kelimesini iş yerine koyabilirsiniz.

Marka Olmaya Çalışmak İçin Yapılacaklar

İşletmeniz için markanızı nasıl başarılı bir şekilde uygulayabilirsiniz.

  • Markanızı Tanımlayarak Başlayın

İşletmenizin sunduğu ürün veya hizmeti inceleyin. Pazardaki alanı tespit edin ve müşterilerinizin duygusal ve rasyonel ihtiyaçları ve endişelerini araştırın. Marka karakteriniz işletmenizi tanıtmalı, müşteri tabanınızla bağlantı kurmalı ve sizi pazarda farklılaştırmalıdır.

  • Markanızı Oluştururken Onu Bir Kişi Olarak Düşünün

Her birimiz, kim olduğumuzu ve kiminle bağlantı kurduğumuzu tanımlayan inançlardan, değerlerden ve amaçlardan oluşan bir bireyiz. Kişiliğimiz, farklı durumlarda nasıl davrandığımızı, nasıl giyindiğimizi ve ne dediğinizi belirler. Elbette insanlar için sezgiseldir ve kendi karakterinizin ne olduğunu bile düşünmeniz nadirdir. Marka oluştururken de bu anlayışa sahip olmak çok önemlidir.

  • İşinizi Neyin Yönlendirdiğini Düşünün

Neye inanıyor, amacı nedir ve marka kahramanları kimlerdir? Bu şeyler, duygusal marka konumlandırmanızı oluşturmanıza ve marka etkileşimi için kimlik ve karakteri bilgilendirmenize yardımcı olabilir.

  • Müşterinize Dürüst Marka Bilincini Yaratın

Müşterilerinize dürüst marka bilinci ile güven yaratın ve şirketinizin kim olduğunu netleştirin. Her gün yönlendiren değerlere sadık olun.

Marka Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Küçük bir işletme sahibi olarak, markalaşmanın Apple, Google ve McDonalds’a bırakılan en iyi şey olduğunu düşünebiliriz. Ama gerçek şu ki, şirketinizin ne kadar büyük veya ne kadar küçük olduğu önemli değil, iş içindeyseniz, işletmenizi markalaştırmayı düşünmeniz gerekir.

Daha büyük şirketlerin markalaşmaya harcamak için daha büyük bütçeleri vardır. Ancak, baştan sona etkili bir marka stratejisi oluşturmak için, Apple boyutunda bir banka hesabına ihtiyacınız yoktur. İşletmenizin öne çıkmasına, müşterilerinizin dikkatini çekmesine ve bütçenizi sarsmadan işletmenizi unutulmaz kılmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır.

Marka stratejileri, marka olmaya çalışan işletmelerin uygulamaları gereken stratejilerdir. Şu stratejileri uyguladığınızda, etkili bir marka yaratmış olacaksınız.

Marka Kimliği

Marka bilinci oluşturma, işinizi kendinize, ekibinize ve harici kitlelerinize tanımlamanın bir yoludur. İş kimliği olarak adlandırabilir. Stratejik olarak tanımlanmış bir markanın getireceği faydalar oldukça fazladır. Müşteriler duygusal olarak bağlandıklarında, marka ile aynı değerleri ve inançları paylaştıkları için, daha yüksek satışlara ve daha iyi marka farklılaştırmasına yol açar.

Markanız, size ideal bir platform da sunabilir.

Marka Kimliğinizi Tanımlamak

Markalama, web sitenize uyguladığınız bir logodan daha fazlasıdır. Markanız şirket olarak kim olduğunuz; bu sizin değerleriniz ve göreviniz, müşterilerinize davranış biçiminiz, görsel görünümü ve hissi. Dolayısıyla, marka stratejinizdeki daha taktiksel adımlarla (logonuzu tasarlamak gibi) ilerlemeden önce, şirket olarak kim olduğunuz veya başka bir deyişle marka kimliğiniz hakkında gerçekten netleşmek için zaman ayırmanız gerekir.

Bu sürecin adımları;

Kim Olduğunuzu Anlayın

Marka olarak kim olduğunuz hakkında zaten net bir fikriniz varsa, bu harika bir şeydir ancak bilmiyorsanız bu da iyidir. Küçük bir şirket ruhu aramanın zamanı geldi.

Kendinize daha derin sorular sormak, marka olarak kim olduğunuzu ve kim olmak istediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Marka kimliğinizi tanımlarken kendinize şu soruları sorun.

  • Şirketimi üç kelime ile tanımlamam gerekirse, bunlar ne olurdu?
  • Pazarda ne ile tanınmak istiyorum?
  • Şirketimin temel misyonları ve değerleri nelerdir?
  • Sektörümde nasıl bir fark yaratmak istiyorum?

Kim olduğunuza ve neyle ilgili olduğunuza ne kadar açıklık getirirseniz, o kimliği markanıza daha fazla aktarabilirsiniz. Markanız bunun sonucunda herkesin daha çok dikkatini çekecektir.

Hedef Müşterilerinizin Kim Olduğunu Bulun

Kulağa bariz gelebilir, ancak kim olduklarını ve ne tür ürünler veya hizmetler sunmak, istediklerini anlamaya çok fazla odaklanan tonlarca küçük işletme var. Bu işletmeler, ürünlerini kime satmaya çalıştıklarını anlamayı ihmal ediyorlar ve markalaşmaları da yok olmaya başlıyor.

İdeal müşterinizi tanımak için biraz zaman ayırın:

  • Onlar kim?
  • Kaç yaşındalar?
  • Ne tür bir gelirleri ve eğilimleri var?
  • Çoğunlukla bir cinsiyet midir?
  • İş yaptıkları şirketlerde ne arıyorlar?
  • Onlar için ne önemi var?
  • Ürününüzü veya hizmetlerinizi ne zaman kullanırlar ve neden buna ihtiyaç duyarlar?

Hedef pazarınızın kim olduğunu bildiğinizde, bunu marka bilinci oluşturma stratejimize yönlendirmek için kullanabilirsiniz ve sonuçta en çok çalışmak istediğiniz müşterilerle gerçekten bağlantı kuran bir marka olacaktır.

Markanızın öne çıkmasını ve farklı olmasını istiyorsunuz. Ancak en etkili marka bilinci oluşturma stratejisine sahip olmak istiyorsanız, endüstrinizde neyin işe yarayıp neye yaramadığının nabzını tutmanız gerekecektir.

Rakiplerinize ve yaptıklarına dikkat edin. Herhangi bir trend fark ettiniz mi?

Örneğin, yeni bir finansal danışmanlık şirketi kurduğunuzu varsayalım ve rakiplerinize baktığınızda hepsinin logo tasarımında nötr renk paletleri olduğunu veya pazarlama çabalarını Instagram yerine Facebook’a odakladıklarını fark ettiniz.

Son Olarak;

Siz (açıkça) rakiplerinizin markalarını çalmak veya parçalamak istemeseniz de, endüstri trendlerini değerlendirmek, size ideal pazarınızla neyin bağlantılı olduğunu hissetmenizi sağlayabilir. Marka kimliğinizi buna göre oluşturun.

Kim olduğunuzu, müşterilerinizin kim olduğunu, sizi neyin özel kıldığını ve sektörünüzde neyin işe yaradığını belirledikten sonra, markanızı tasarlamaya başlayabilirsiniz. Bu adım, küçük işletmenizi markalaştırmak için daha büyük işletmeler için olduğu kadar önemlidir.


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments