Yatırımcı Arıyorum

Marka Yönetimi Hakkında Bilinmesi Gereken Ana Hatlar

Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Şayet işletmeler bir birey olsaydı, markada onun kişiliği olurdu. Bir birey zamanla kendini yeni arkadaşlarına tanıtır ve onlarla güvenilir bir ilişki kurar. Markaların da aynı bu şekilde yaşayan, nefes alan bir varlık gibi düşünülmesi gerekirken, büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak gerekir. Buna marka yönetimi denir.

Bir marka yaratmak heyecan vericidir, ancak sadece heyecan duymak gelişmesi için yeterli değildir. İşletmeler ölçeklendikçe, büyüdükçe, değiştikçe ve başarılı oldukça markanın da buna uyması gerekir. Bu gelişimini yapabilmek için marka yönetiminin temellerini bilmek ve belirli araçları kullanmak gerekir. Bu yazımızda marka yönetimi de dair bilgiler bulunmaktadır.

Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi, marka bilinirliğini yönetme ve kitlelerin marka bilinirliğini, eşitliğini ve bağlılığını artıracak şekilde markaya ilişkin algısını iyileştirme sürecidir. Marka bilinci oluşturma, markayı oluşturma süreci iken, marka yönetimi onu izleme ve sürdürme sürecidir. Markanın yaşayan, nefes alan bir varlık olarak sürekli değiştiğini bilmek gerekirken, ayrıca haberler, eğilimler ve güncel olaylar gibi dış etkenlere karşı çok hassastır. Gazetecilerin, etkileyicilerin ve sosyal medya kullanıcılarının neredeyse her anlatıyı etkilediği bir dünyada marka yönetimi, bir işin hikayesini nasıl kontrol edebileceği ile ilgilidir. Marka ve marka varlıklarına değer sağlamak, takipçiler, hayranlar ve müşterilerle sadık ilişkiler kurmak için kullanılmaktadır.

Kısacası, bir markanın başarısını sağlamak için bir yöneticiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle marka yönetimi pazarlamanın çok ötesine uzanmaktadır. Marka yönetimi, satışlar, insan kaynakları ve müşteri hizmetleriyle temel olarak takipçilerine, müşterilerine ve hatta potansiyel çalışanlara dokunan departmanlarla iç içe olmalıdır.

Marka yönetimi etkin bir şekilde uygulandığında, sağladığı yararlar şunlardır:

  • Marka bilinirliğini artırır
  • Ürün veya hizmetlerin daha yüksek fiyatlarla satılmasını sağlar
  • Kitlelerin satın alma kararlarını etkiler
  • Müşteri sadakati oluşturur
  • Satışları artırır
  • Marka savunucusu haline gelen mutlu müşteriler oluşturur

Marka Yönetiminin İlkeleri

Marka yönetimi hem somut hem de maddi olmayan bileşenlerden oluşmaktadır. Maddi olmayan bileşenler ise, marka yönetimi çabalarını ölçmek ve bu başarmak yardım ilkelerini içerir. Örneğin, artan marka bilinirliği marka itibarına katkıda bulunabilir ve marka bağlılığının artması marka değerini eşitleyebilir.

Marka yönetim ilkelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Marka Bilinirliği

Marka bilinirliği, toplumun ve hedef kitlenin markaya ne kadar aşina olduğudur. Marka bilinirliği önemlidir, çünkü tüketiciler farkında değilse bu markalı ürün veya hizmeti satın alamazlar.

Marka Değeri

Marka değeri, tüketicilerin deneyimlerine, algılarına ve ilişkilerine göre markaya nasıl değer verdiğidir. Marka değeri önemlidir, çünkü değerli bir marka yatırımcılar, hissedarlar ve potansiyel alıcılar için daha yüksek fiyatları destekleyebilir.

Marka Sadakati

Marka sadakati, müşterilerin ve takipçilerin markayla ne kadar tutarlı bir şekilde etkileşime geçtiğini ve markadan alışveriş yaptığını ifade eder. Pazarlama bunu mutlaka etkileyecek diye bir kural yokken, müşteri hizmetleri departmanı, memnuniyet ve ilişki kurma üzerine odaklanmak müşterileri tekrar tekrar geri getirebilir. Marka elçileri oluşturulduğundan marka sadakati önemlidir.

Marka Tanıma

Marka tanıma markanın logosu, sloganı, paketlemesi gibi koşullar aracılığıyla ideal hedef izleyici tarafından tanınabilir. Bu kavram, herhangi bir markalama istemini görmeden veya duymadan bir markayı düşünme yeteneği olan marka hatırlama ile beraber yürümektedir. Marka bilinirliği önemlidir çünkü tüketiciler markayı tanıyarak ve anımsayarak akılda tutar ve bir marka rekabetin üzerindeyse müşteri tarafından seçmesi daha olasıdır.

Marka İtibarı

Marka itibarı, genel halkın ve hedef kitlenin marka karakterini, durumunu ve kalitesini nasıl algıladığını ifade eder. İtibar iç faktörlerden (müşteri hizmetleri, ürün kalitesi vb.) ve dış faktörlerden (müşteri yorumları, pazarlama, haber sözleri, vb.) etkilenebilir. Marka itibarı önemlidir, çünkü bazı tüketicilerin markayla ilgili ilk izlenimi olabilir. Markalaşma Süreci

Marka Varlık Yönetimi

Marka varlıkları, marka yönetimi sürecinin somut bileşenleridir, markanın hedef kitlenin görebileceği, deneyimleyebileceği ve hatırlayabileceği bölümleridir. Marka varlıkları, markanın veya pazarlamanın dış dünya tarafından görülen herhangi bir parçasını (müşteriler, çalışanlar veya genel halk) içerir.Marka varlık yönetimi, bu somut unsurları hazırlama ve sürdürmenin yanı sıra markanın ömrü boyunca tutarlı olma sürecidir.

Bu şöyle görünebilir:

  • Marka varlıklarını düzenleme (hem dijital hem de fiziksel olarak)
  • Marka varlıkları için erişilebilir bir dijital ve / veya fiziksel depolama sistemi oluşturmak veya bunu şirket için yapan bir araç kullanmak
  • Ekibin marka varlıklarına nasıl erişeceği ve bunları nasıl kullanacağına bildirmek
  • Marka tutarsızlıkları için rutin kontroller yapmak ve gerektiğinde düzeltmek

Marka varlıkları şunları içerir:

Marka Adı

Marka adı şirketin birincil kimliğidir. Diğer marka varlıkları geliştikçe, marka adı büyük olasılıkla değişmeyecektir. Marka adı bir ticari marka oluşturmadıysa, bunun yapılması önerilir. Marka adına ilişkin haklara sahip olarak, yetkisiz kullanım ve markayı kopyalamaya veya çalmaya çalışan rakipler üzerinde daha iyi bir kaldıraç elde edilmiş olur. Marka adı büyük olasılıkla şirketin web sitesinin alan adına ve sosyal medya sayfalarına da yansıyacaktır. Bu adları, kimlik bilgilerini tutarlı kılarak müşterilerin işletmeyi keşfetmesine ve takip etmesine yardımcı olur.

Logo ve Renk Paleti

Logo ve şirketin renk paleti markanın yaratıcı sunumunu temsil eder. Bu varlıklar, duygusal pazarlama taktiklerine başvurdukları için markanın önemli parçalarıdır. Düzgün tasarlanırsa, müşterileri çekmeye ve satın almalarına yardımcı olabilirler.

Tipografi

Tipografi markada kullanılan yazı tipleri ve metin tabanlı varlıklar da kullanılan karakterlerdir. Bu yönergeler, web sitesi, ücretli reklamlar, sosyal medya gönderileri gibi işletme adına tasarlanan tüm marka veya pazarlama varlıklarında kullanılan harfler arasındaki boşluğa kadar her noktayla ilgili olmaktadır.

Grafik

Grafikler birçok farklı marka varlığını içerirken temel olarak marka veya pazarlama için özel olarak tasarlanırlar. Bunlar dijital pazarlama kanallarında kullanılabilir veya harici slayt desteleri, antetli kağıtlar, basın bültenleri ve hatta pazarlama videoları gibi bağımsız varlıklar olarak geliştirilebilir.Marka grafikleri büyük olasılıkla çok çeşitli kişiler tarafından kullanılacaktır ve bu yüzden iyi organize olmalıdırlar. Ayrıca bunları nasıl kullanacakları hakkında net talimatlara sahip olmalıdır.

Dijital Pazarlama Kanalları

Web sitesi, sosyal medya ve ücretli reklamlar markanın en önemli iterasyonlarından birkaçıdır. Milyonlarca kişi günlük olarak internete erişim sağlamakta ve dijital kanallar muhtemelen potansiyel müşteriler tarafından en çok görüntülenen marka varlıkları olmaktadır. Bu nedenle, bunlar olmalıdır,markayı düşündürmelidir ve tutarlı görünmesini sağlamalıdır.

Bu bölüme ayrıca şirket çalışanlarının ve yöneticilerinin sosyal medya hesapları da dâhildir; bunlar markanın bir yansımasıdır ve kitle gözünde şirketin içten bir görünüm kazandırılmasını ve markayla kişisel bir bağlantı kurmak için harika bir pazarlama fırsatıdır. Şayet çalışanlar işletmenin reklamını yapmak için profillerini kullanmak istiyorsa, hesaplarının marka varlıklarını yansıttığından emin olunmalı ve stil rehberine uyumlu olması sağlanmalıdır.

Paketleme

İşletme fiziksel bir ürün satıyorsa, ambalaj markanın kritik bir parçasıdır. Bazı müşteriler için ambalaj bir markayla ilgili ilk izlenim olabilir. Ayrıca, müşterilerin üçte biri ambalajın kendisinde satın alma kararları aldıklarını belirtmektedirler. Ambalaj, müşterilerin markayla etkileşime girmesinin en somut, deneyimsel yoludur. Bu nedenle, ambalaj markayı yansıtmalıdır ve bu tasarımında, renklerinde, boyutunda verdiği histe bile olmalıdır.

Stil Rehberi

Stil rehberi çalışanlara, tasarımcılara ve diğer işletmelere markayı nasıl kullanacağı konusunda talimat veren bir belgedir. Bu önemli bir marka varlığıdır, çünkü diğer tüm marka varlıklarının nasıl kullanılması, tasarlanması, basılması ve daha fazlası hakkında bilgi vermektedir. Mesela logonun hangi boyutta olması gerektiğine, pazarlama materyallerinde hangi renklere izin verildiğine veya izin verilmediğine dair bilgiler sağlamaktadır.

Markalarda Müşteri Beklentilerini Karşılamak

Günümüzde müşterilerine en iyi hizmet veya ürünü sunmak isteyen şirketler, müşteri beklentilerini daha iyi karşılayabilmek için otomasyon ve yapay zekâ teknolojilerini kullanmaya çaba göstermektedirler.

Çünkü teknoloji en çözümler üretirken, bir önceki güne nazaran kendisiyle bile yarışır durumdadır. Markaların Müşteri Kaybetme Nedenleri


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz