Renklerin Anlamları ve Kullanım Alanları
İçindekiler
Renk, insan hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır ve kişileri yakından etkilemektedir. Kişinin çevresinde olan renkler ruh halini etkileyebilir, enerji düzeyini değiştirebilir, anıları harekete geçirebilir ve hatta vereceği kararları bile etkileyebilir. Durum böyle olunca markalar açısından bakıldığında renk hedef kitlelerin markaya ilişkin algılarında güçlü rol oynamaktadır.
Yapılan bir araştırmaya göre insanların %60’ının yalnızca renge dayanan bir mesaja ilgi duyarak karar verdikleri ve rengin marka bilinirliğini %80’e kadar artırdığı tespit edilmiştir. Mesele şu ki, renk müşteriler üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır. Google’ın, hangi mavinin en iyi performansı gösterdiğini belirlemek için logosunda 41 farklı mavi tonunu test etmesinin nedeni de işte tam da budur. Reklam ve Pazarlamada Renklerin Önemi
Marka İçin Renkler Neden Önemlidir
Hemen hemen bütün bankaların marka unsurlarında kullanılan baskın renklerden biri mavidir. Finansal kurumlar ya da para ile ilgili şirketler marka kimliklerini oluştururken maviyi seçmeleri elbette tesadüf değildir. Tüm bu firmalar renk teorisini iş ile nasıl birleştirecekleri konusunda profesyonelce bir yaklaşımda bulunmakta ve bir marka inşa ederken, tıpkı bir ev ya da mobilya inşa ederken olduğu gibi tüm araçları nasıl kullanılacağı iyi bilmektedirler.
Duygular güçlüdür ve karar verme sürecini yönlendirir. Bir marka eğer müşterileriyle arasında güçlü bir duygusal bağ oluşturmak istiyorsa marka unsurlarında renk kullanması gerekir. Çünkü bir şirketin tüm yaşam öyküsünün veya amacının sadece marka logosuyla müşteriye aktarılması veya mağazaya gelen her müşteriye anlatılması imkânsızdır. İşte bu manada renk devreye girer ve müşteri ile doğrudan bir bağ oluşturur.
Marka Renk İlişkisi
Birçok markanın, kolayca tanınmasını sağlayan rengi veya renkleri vardır. Ve müşterileri tarafından bir marka logo renkleriyle birlikte hatırlanır. Mesela McDonalds’ın logosunda olan altın kemerleri kimse parlak mor renkte hayal bile etmez. Çünkü bu logo artık müşterilerin hafızasında rengiyle beraber yer etmiştir. Mcdonalds örneğindeki gibi Starbucks’ın logosu yeşil ve beyaz, Pepsi’nin logosu mavi ve kırmızı, Barbie’nin logosu pembe ile bütünleşmiştir. Ve küçük mavi f harfini gören herkes bunun Facebook’a ait oluğunu bilmektedir.
Ancak, marka da renk tanımlanabilecek tek yer elbette logo değildir ve bir rengi markaya dahil etmenin birçok farklı yolu vardır. İşte bir markaya renk ilave etmenin yolları:
- Reklâm
- Kartvizitler
- Çalışan üniformaları
- Perakende satış noktalarında (ve ofiste) iç tasarım
- Antetli kâğıt
- Pazarlama materyalleri
- Ürün paketleme
- Tabela
- Sosyal medya grafikleri
- İnternet sitesi
Uzmanlara göre bir markanın pazarlama faaliyetleri müşterilerin markayla etkileşimde olduğu her unsurda olumlu deneyimler yaratmaya odaklanılmalıdır. Renk marka ile müşteri arasında oluşturulması hedeflenen etkileşimde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle marka unsurlarında hangi rengin kullanılacağına karar verilirken, müşterilerin kim olduğunun göz önünde tutulması gerekir.
Bir markanın herkese hitap edemeyeceği gerçeğinden yola çıkılırsa marka rengi de herkese hitap edemez. Bu yüzden markada renk kullanımı planlanırken, hedeflenen kitleye göre renk seçimi yapılmalıdır. Mesela kullanılan renk, web sitesinin benzer web siteleri arasında öne çıkmasını sağlama gücüne sahiptir. Reklam ve Pazarlamada Hangi Renkler Daha Etkilidir?
Marka İçin Renk Seçimi
Marka için hangi rengin kullanacağını tespit etmeden önce, öncelikle hangi rengin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Renklerin psikolojik olarak karşıdaki kişide ne ifade ettiği konusuna vakıf olunursa, marka için doğru rengi, seçmek daha kolay olacaktır.
İşte renklerin psikolojik olarak ifade ettiği anlamlar:
Kırmızı
Kırmızı renk, yoğunluk, duygu ve aciliyet duygusu ile ilişkilidir. Aktif enerji, tutku, güven, sevgi, yoğunluk, saldırganlık, heyecan ve iştah duygularını harekete geçirebilir.
Kırmızı kullanan markalar: McDonald’s, Audi, Coca-Cola, CNN, Lego, Canon, KFC, TLC, ESPN, Target, Levi’s, Virgin ve Netflix olarak gösterilebilir.
Mavi
Mavi tonlarına göre birçok anlam içerse de, mavi genellikle derinlik ve istikrar ile ilişkilidir. Muhafazakâr yargı, güven, gerçek, düzen ve anlayışla tanımlanabilir. İnsanlar genellikle mavinin tonlarında rahat, inanç, netlik, sakin, güven, uyum, huzur, birlik ve düzeni hisseder. Güvenlik duygusu uyandırabilir, iştahı azaltabilir ve üretkenliği teşvik edebilir.
Mavi kullanan markalar: United Airlines, Chase Bank, Dell, Ford, General Electric, Twitter, Oreo, Lowe’s, AT&T ve Samsung olarak gösterilebilir.
Sarı
Sarı, pozitif enerji, güneş ışığı ve tazelik ile ilişkili parlak ve canlı bir renktir. İnsanlara kendisini canlı, enerjik, neşeli ve iyimser hissettirebilir.
Sarı kullanan markalar: Metro, Shell, Post-it, Lay’s, Denny’s, Hertz ve Snapchat olarak gösterilebilir.
Bej ve fildişi
Bej ve fildişi marka unsurlarında çok sık kullanılmasa da, bej ve fildişi basitlik, sakin ve hoş bir istikrar hissi uyandırabilir.
Bej ve fildişi kullanan markalar: Tilemark olarak gösterilebilir.
Gri
Gri güvenlik, güvenilirlik, haysiyet, pratiklik, muhafazakâr yargı, sakinlik ve zekâ ile ilişkilidir.
Gri kullanan markalar: Wikipedia, Swarovski, Lexus ve Nissan olarak gösterilebilir.
Yeşil
Yeşil renk, doğanın, çevrenin ve yenilenmenin uyumu ile ilişkilidir. Yeşile bakarken, insanlar kendilerini genellikle sakin, rahat, güvenli, huzurlu, umutlu ve sağlıklı hissederler.
Yeşil kullanan markalar: Holiday Inn, Starbucks, Animal Planet, Spotify, Land Rover, John Deere, Tropicana, Tik Tak ve Hulu olarak gösterilebilir.
Mor
Mor, lüks, telif, cazibe, güç, nostalji, romantizm, içgözlem, asalet, maneviyat ve bilgeliğin simgesidir. Aynı zamanda yaratıcılığı ve problem çözmeyi de teşvik etmektedir.
Mor kullanan markalar: Yahoo, Marketo, FedEx, Syfy, Taco Bell, Purplebricks, Purple, Hallmark ve Wonka olarak gösterilebilir.
Turuncu
Turuncu rengi, mutluluk, güneş ışığı, narenciye ve tropiklerle ilişkilidir. Turuncu, insanları coşkulu, yaratıcı ve kararlı hissettiren eğlenceli bir renktir. Zihinsel aktiviteyi uyarır ve enerji, canlılık ve sıcaklığı destekler.
Turuncu rengi kullanan markalar: Home Depot, Nickelodeon, Firefox, Izze, Amazon, Fanta, Payless ve Harley Davidson olarak gösterilebilir.
Beyaz
Beyaz temizlik, barış, masumiyet, gençlik, basitlik, saflık ve güvenliği simgelemektedir. Renklerin farklı kültürlerde farklı şeyler ifade ettiğini hatırlatmak için, beyazın birçok Asya kültüründe ölüm ve yas çağrışımları taşıdığını belirtmek yeterlidir.
Beyaz renk kullanan markalar: The North Face, Tesla ve Vans olarak gösterilebilir.
Siyah
Siyah, lüksü ve gecenin gizemini simgeler. Cesur, ciddi, güçlü, zarif, zengin, şık ve sofistike olarak tanımlanır.
Siyah kullanan markalar: Chanel, Nike, Adidas, Louis Vuitton, Prada, Puma ve Lamborghini olarak gösterilebilir.
Pembe
Pembe aşk, romantizm, hassasiyet, sevecenlik, tatlılık, sıcaklık ve gençlik eğlencesini simgeler.
Pembe kullanan markalar: Barbie, Baskin-Robbins, T-Mobile, Lyft, LG ve PINK olarak gösterilebilir.
Kahverengi
Kahverengi toprak, güvenilirlik, destek, dış mekan, basitlik, dayanıklılık ve destek ile ilişkilidir.
Kahverengi kullanan markalar: UPS, Hershey, M&Ms, Gloria Jean’s Coffee ve Cracker Barrel olarak gösterilebilir.
Markalama da kullanılan renklerin etkisi, kullandıkları stil, tasarım ve seçilen renk kombinasyonlarına bağlı olduğunu değişebilmektedir. Örneğin, çok fazla sarı kullanıldığında bu müşterinin gözünde endişeye neden olabilir. Bu karmaşıklık hakkında daha fazla bilgi edinmek isteniyorsa rengin duyguları ve davranışları nasıl etkilediğiyle ilgili tam bilgi sahibi olunması faydalı olacaktır.
Sektör Renkleri
Marka çalışmaları içerisinde üzerinde titizlikle durulması gereken konuların başında marka rengi gelmektedir ve bunun yanında renk seçerken sektör renkleri de dikkate alınmalıdır. Doğru seçilen bir renkle müşteri ile oluşturulacak güçlü bir bağ, sürdürülebilir bir marka bilinci sağlamada önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma sadece markanın amblem ve logosu ile sınırlı değildir ve süregelir bir strateji ile titizlikle takip edilmelidir. Renk müşterilerin dikkatinin çekilmesi, fark edilmesi, duygu ve algı yaratılması ve tabi ki marka akılda kalması için önemlidir.