Yatırımcı Arıyorum

Marul Yetiştiriciliği İş Fikri

Marul Yetiştiriciliği Yapmak

Tarım sektörü yatırımcısını yanıltmayacak en cazip alanlardan biri. Dünya gıda ihtiyacının karşılanması ve gelecek nesillere yetecek kaynakların korunması çabaları göz önünde bulundurulduğunda Türkiye gibi tarıma elverişli alanlar ile dolu bir ülkede hangi ürünün ihracat değeri var? Hangi ürünün pazarı nerede daha cazip gibi soruların cevaplarını aramaya kalıyor.

Tarım tanımı geniş bir ifade elbette içeriğinde Tohumculuk, Seracılık, Organik Tarım, Topraksız Tarım gibi pek çok seçenek bulunuyor. Üretilecek ürünün yelpazesi ise çok daha geniş seçeneklerden oluşuyor.

Tarım ürünleri içinde marul yetiştirilmesi de satışı da en kolay ürünlerden biri. Tek yıllık serin iklim bitkisi 2-3 ayda yetişiyor ve salatalık türleri ile birlikte 12 ay boyunca üretim yapmak mümkün olabiliyor. Üstelik ülkemizin her bölgesinde yetişebiliyor.

Piyasaların genel durumu, birbirinin talep edilirliğini tetikleyen sektörlerin yakın takibe alınması yeni yatırım yapacak girişimci adaylarının gözden kaçırmamaları gereken önemli ayrıntılar. Çiğ köftenin tüm Türkiye’de bir Pazar yaratması marul tüketimini ayrıca hızlandıran önemli bir unsur. Ülkemizde marul, kıvırcık gibi yeşil salata tüketim oldukça yaygın olsa da yeni tüketim alanlarının doğması pazarını güçlendiren önemli gelişmeler olarak değerlendirilebilir.

Marulda İhracat Fırsatları

İhracat yapılacak ülkeleri tanımak araştırmak yine girişimcinin iyi gelir elde etmek için çalışması gereken önemli ders konularını oluşturuyor. Avrupa’da sert geçen kış dönemlerinde marketlerde marul brokoli gibi ürünlerin satışlarına sınırlamalar getirilmişti. Türk ihracatçısı sebze meyvesini ithal etmek durumunda kalan ülkelere %100 oranında ihracat gerçekleştirmişti bu dönemde. Potansiyel pazarları iyi takip etmek mesleğin gerekli birliklerine üye olmak yine girişimin başarıya ulaşması yolunda önemli etkenler.

2017 Kışında Avrupa’ya 405 Ton marul ihracatı gerçekleştirmiş ülkemiz. İstatistiklere gelince ulaşılan rakamlar oldukça cazip bir çiğ köfte zincirinin yılık marul tüketimi 2 Milyon TL olarak verilmiş. Yılda iki kez ürün almak mümkün diyor mesleğin ustaları hazır salata sektörünün doğması marul tüketiminin tetikleyici bir başka alan. Bir günde tonlarca salata tüketen şirket ve otellerde göz önünde bulundurulduğunda Pazar hacminin oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkün.

Türkiye 500 Bin Tona yaklaşan tohum üretim miktarı ile bölgemizin ve dünyanın önemli tohum üreticisi ülkelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kaynak Türkiye Tohumcular Birliğinin basında yer alan açıklamaları.

MARUL ÜRETİMİNDE İNOVASYON

Balık dışkılarının Antalya’da gübre olarak değerlendirilmeye başladığı su ürünleri araştırma merkezi tarafından sazan yetiştirildiği bu sırada oluşan atıkların marul ve patlıcan üretiminde kullanıldığı bilgisi paylaşılmış. Bulunan yöntem. Tarımda İnovasyon

Topraksız Marul Üretimi

Ülkemizin birçok bölgesinde topraksız tarım faaliyetleri uygulanıyor, akan su kültüründe topraksız tarım üretimi ile oldukça verimli üretim sağladığı bilgisi yetiştiricileri tarafından paylaşılıyor. Gıda Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinde bu alana yatırım yapmak içi cazip nedenlerden biri elbette fakat dünya için de durum aynı dünya genelinde gıda sektörü dünya ticaretinin lokomotif sektörlerinin başında yer alıyor. Avrupa’da gıda sektörü 289 Bin girişim ve 1089 Milyar Avro Pazar hacminden söz ediliyor. Topraksız Tarım İşi Yapmak

Marul Üretiminde Seracılık

Sera üretiminin yaygınlaştırılması teşvik ediliyor kış döneminde ısıtmalı sera faaliyetinin 4.000 Lira ısıtmalı olmadığında rakamın 2.000 Lira olduğu ifade edilirken tarla üretim maliyetinin yine 2.000 Lira civarında olduğu belirtiliyor.

Seracılık ülkemizin her bölgesinde gerçekleştirilebilecek getirisi yüksek yatırım faaliyeti olarak yorumlanıyor.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan seracılık iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Tarım Girişimlerine Destek Uygulamaları

2023 Yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almaya hazırlanan ülkemizde tarım yatırımları ivme kazanmış. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bugüne dek tarıma 394 Milyar lira yatırım yapmış. Organik tarım yapacak olan girişimciye ise alanların %4’e çıkarılması kararlaştırılmış. Araştırma merkezlerinin sayısı yükseltilerek sertifikalı ürün yönetimine geçilmiş.

Tarım faaliyeti günümüzün ve geleceğin en önemli getirisi yüksek, sürekli iş alanlarından biri olma özelliğini sürdürmeye devam edecek. Tarım sektöründe girişimci olmayı düşünen bu alanda deneyimli ya da bu alanda kendisini geliştirmeyi düşünen girişimci adayları, Kobi Vadisi’nin aktardığı bilgiler ışığında daha araştırmalarını geliştirerek faaliyet gösterecekleri üretim türünü seçebilirler. Marul cazip ürünlerden biri bu yazımızda marul ve salatalık üretimin, tanıttık.

Tarımsal faaliyetin cazip taraflarını ve getirisi yüksek ürünlerini tanıtmaya devam edeceğiz Dünyayı besleyecek tarım alanlarına ve çeşitliliğine sahip muhteşem coğrafyamız ile dünya tarım gündemindeki yerimizin büyümesi kaçınılmaz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments