Yatırımcı Arıyorum

Masayoshi Son’un Hayat Hikayesi

Masayoshi Son’un Başarı Hikayesi

Başarı hikayeleri çoğu zaman bizleri motive etmeye yeter. Fakat bir başarı hikayesinden çıkaracağımız dersler motivasyondan çok daha önemlidir.

Azim – Israr

Son, henüz on altı yaşındayken rol modeli ve Japonya’daki McDonalds’ların sahibi Den Fujita ile görüşmek istedi. Fakat Japonya’nın en önemli yatırımcılarından biri olan Fujita ile görüşmek o kadar kolay olmayacaktı. Son sürekli olarak Fujita’nın sekreterine ulaşmaya çalışıyor ve randevu koparmak için ısrarla iletişime geçmek istiyordu. Fakat Fujita’nın Son’a ayıracak zamanı yoktu. Bunun üzerine Son Tokyo’ya Fujita’nın ofisine gitti.

Masayoshi Son son çare olarak şu cümleleri sarf etmiştir: Benle konuşmak zorunda değilsiniz. Bana bakmak zorunda değilsiniz. Siz işinize devam edin. Ben sadece sizi izlemek istiyorum. Yalnızca üç dakikalığına… Bu azim ve kararlılık karşılığında Fujito’nun sekreteri, Son’a on beş dakikalık bir randevu ayarladı. Son, henüz on altı yaşında istediklerini almak konusunda ne kadar başarılı bir yatırımcı olacağını insanlara göstermişti.

2013 yılında Hindistan’daki üç e-ticaret şirketinin üçüne de yatırım yapmıştı. Bu rekabet ortamında Son için kimin kazanacağının çok da önemi yoktu. Tek yapması gereken bu sektöre can vermekti. Bu doğrultuda adımlarını atan Son her şirketten kar elde etmeye başladı ve Hindistan e-ticaret sektörünün en zengin insanları arasında anıldı.

Masayoshi Son’un Eğitim Süreci

Peki, bu başarı hikayesine gelinceye kadar Son nasıl adımlar attı, nasıl para kazanmaya başladı? Son 16 yaşında İngilizce öğrenmek için Amerika’ya gitti. Burada iki sene lise okuduktan sonra Berkeley Üniversitesi’nde ekonomi okumaya başladı. Üniversite yıllarında bile içindeki girişimci ruhu bastıramayan Son, atari salonlarının popülerleşmesini görerek bu tür yerlere oyun satışında bulundu. Bu işi daha da büyüterek barlar ve restoranlarla da anlaşan Son video oyunu satarak ilk bir milyon dolarını kazandı.

Ekonomi alanında eğitim almasına rağmen genelde teknoloji alanındaki ürünlerin pazarlamasını yaparak para kazanan Son, üniversite yıllarında fizik profesörü Forrest Mozer ile tanıştı. Mozer bu sıralarda telaffuz edilecek sözcüğün nasıl telaffuz edildiğini gösteren bir cihazın patentini almıştı. Son bu cihazı havalimanlarına pazarlamak istediğini Mozer’e belirtti. Mozer, Son’un fizik ya da teknoloji konusunda herhangi bir bilgisinin olmadığını ancak onun gözlerinde bir yatırımcı ışığı olduğunu gördüğünü söylüyor. Bu satış Son’a bir milyon dolar kazandırmıştı.

Son daha sonraki dönemlerde tekrar Japonya’ya dönme kararı aldı. Burada Softbank’ı kurdu. Softbank ilk başlarda insanlara part-time işler sunan bir yazılım distribütörüydü. (Distribütörlük Nedir?) Daha sonraları bu işle yetinmeyen Softbank, yayıncılık sektörüne de giriş yaptı ve teknoloji hakkında bir dergi çıkardı. Bir süre sonra da asıl büyüme sebebi olacak adımı attı ve telekomünikasyon sektörüne giriş yaptığını insanlara duyurdu. İnsanlara oldukça uygun fiyatlı tarifeler sunan Softbank, kısa sürece sektördeki adını büyüttü. Daha sonra ABD’deki Ziff Davis teknoloji dergisini de satın alan Softbank yayıncılık sektöründe de ilerleme kat etmeye başladı.

Masayoshi Son’un Yaptığı Yatırımlar

Teknoloji ve telekomünikasyon sektörlerindeki yatırımları ile hızla büyüyen Softbank, internet çağının da başlaması ile Yahoo’ya yatırım yapmaya başladı. Bir dönem Yahoo’nun en büyük hissedarı bile olan Son, Yahoo Japan’ı kurdu. Hatta internetin yeni popülerleştiği dönemde Son, üç günlüğüne dünyanın en zengin adamı olarak bile ilan edilmişti.

İşler bu hızda ilerlerken 2000 yılındaki internet siteleri arasında yaşanan krizle birlikte Son bir gece de 70 milyar dolarlık servetini kaybetti. Softbank %99 gibi devasa bir yüzdede değer kaybetti. İnsanlar Son’un tarihin en büyük kayıplarından birini yaşadığını bile söylediler.

Her yazıda belirttiğimiz üzere önemli olan düşmemek değil düşünce daha güçlü ayağa kalkabilmektir. Son, kayıplarını telafi etmek şirketlerini tekrar eski şaşalı dönemlerine kavuşturmak için yollar aradı. Alibaba’ya (Aliexpress) 30 milyon dolarlık yatırım yapan Son, bir süre sonra hisselerinin 2250 kat değer kazanarak 130 milyar değerine sahip olduğunu gördü. Düştüğü yerden daha güçlü kalkmayı bilen Son ve Softbank, bir yatırımcının startuplara ne kadar fayda sağlayabileceğini de öngörerek dünyadaki startuplara yatırım yapmak için bir fon oluşturdu. Dünyadaki Başarılı Girişimcilerin İbretlik Hayat Hikâyeleri

Masayoshi Son’un Son Azmi

Son azmi, kararlılığı ve geleceği tahmin etmekteki başarısı ile büyük oynamayı seven yapısını birleştirerek birçok başarı ve başarısızlık kazandı. Bir ay sonra 61 yaşına girecek olan Son, başarı ve başarısızlıklarıyla birlikte hala çalışmakta ve zirveye oynamaktadır.

“Hayat küçük oynamak için çok kısa. MASAYOSHİ SON”



kobi vadisi

Yorumunuz