Yatırımcı Arıyorum

Mentor Nedir?

Mentor Ne Demek?

Belli bir bilgi, beceri ve deneyime sahip kişilerin, bu özelliklerini başkası üzerinde de gerçekleştirerek, kişilerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunan kişidir. Mentor aslında, iyi bir akıl hocasıdır.

Mentorluk yapan kişi, pek çok konuda tecrübeli kişilerdir ve bu tecrübelerini insanlara aktarırlar. Kişilerin iş hayatında yaptığı yolculuğunda, deneyimlerini paylaşır, ne yapması gerektiğini söyler ve kişinin hayatını düzene sokar.

Hepimiz, karmaşık ve stresli profesyonel dünyayı anlamamıza yardımcı olacak bir rehber elin olmasını isteriz. Bazı durumlarda ne yapacağımızı, ne gibi bir yol izleyeceğimizi bilemeyiz. Bu gibi durumlarda yardımcı olacak bir akıl hocası arayışımız başlar.

Mentorluk yapacak kişinin bilgili ve eğitimli olması zorunludur. Özellikle mentor seçerken, işinin uzmanı kişilerden mentor seçilmesi, hem iş hem de kişisel yaşantınıza sihirli dokunuşlar yapmak adına gerekliliktir.

Not: TDK’ya göre doğru kelime yazılışı mentör değil mentor’dür.

Mentor Nasıl Olunur?

Bir akıl hocası olmak için, birisine mentorluk yaptığınız alanda deneyim sahibi olmak esastır. Gerçekten de yaşamadığınız, uygulamadan öğrendiğiniz alanlarda, aynı prensipleri kendiniz uyguladıysanız, iyi bir mentor olamazsınız.

İnsanların beceri ve bireysel düzeyde öğrenim yeteneğine sahip olmaları da önemlidir. Mentor olmayı öğrenmek, profesyonel olarak liderliğin doruğudur. İletişim, dinleme ve öğretme etkili mentorluğun önemli bileşenleridir. İyi bir mentorluk için empati şarttır. Başarınız, bir mentinin liderlik sergilemesi ile gerçekleşir.

İyi bir mentordeki bazı önemli özellikler sabır ve dinleme becerilerini içerir. En etkili mentorlar, danışanlarının durumunu değerlendirerek, kişiyi doğru yola yönlendirir. Mentorluk, bilgi ve liderlik becerilerini aktarmak kadar danışmanlık ile de ilgilidir. İyi bir mentor olmak için aşağıdaki yöntemleri izleyebilirsiniz.

Mentorlük

Mentor kelimesinin kökeni mitolojiye kadar uzanmaktadır. İthaka Adası’nın kralı Odysseus, oğlu Telemakhos’u, bildiği her şeyi öğretmesi için en yakın arkadaşı Mentor’a emanet eder. Mentor, hem bildiklerini öğretir hem de yol gösterici kılavuzluk yapar.

O zamandan bu zamana, akıl hocalığı, yol göstericilik yapan kişilere Mentor adı verilir. Mentor, artık günümüzde en çok iş hayatında kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkar.

Mentor Olmak İçin Hangi Niteliklere İhtiyaç Vardır?

İletişim Kurun ve Dinleyin

Mentorluk yaptığınız kişinin kendi kariyer yolunu denetlemesi gerekir. Onların istedikleri her şeyi elde etmelerine yardımcı olursunuz. Onlara isteklerini ve beklentilerini sorun. Yaklaşımınızı hedeflediğinizden emin olun. Örneğin, sizinle benzer durumları yaşayan kişiye yardım etmek veya birilerinin erişemediği fırsatları vermek isteyebilirsiniz.

Siz ve mentorluk yaptığınız kişiyle umutlarınızı ve isteklerinizi paylaşırsanız, karşılıklı olarak değerli bir dinamik oluşturabilirsiniz. Mentorluk tek taraflı bir konuşma ya da anlaşma değildir, düşünce, soru ve endişelerinde tartışıldığı bir açık tartışmadır. Ayrıca mentorluk yapacağınız kişinin de size güven duyması önemlidir. Kişinin güvenini kazanmak ve güveni artırmak için yol bulmanız gerekecektir.

İletişim, kaliteli bir mentor- mentee ilişkisinin yüzde 99’udur. Eğer ikiniz fikirleri, düşünceleri ve geri bildirimleri açıkça paylaşmazsanız, ilişkinin amacını yok edersiniz. Güven olmadan ilişki başarılı olmaz.

Bir metninin zorluklarını, hedeflerini, arzularını ve duygularını en iyi şekilde destekleyebilmeniz, onlarla ilişki kurabilmeniz ve cesaretlendirebilmeniz için anlamak önemlidir. Mentörlüğün Önemi Hakkında

Yapıcı Eleştiri Sunun

Mentorluğunu yaptığınız kişide olmaması gereken bir durumla karşılaştığınızda, kendisini yargılamak ya da kırmak yerine, kendisine geri dönüşlerinizi uygun dille yapmalısınız. Güvenlerini kırmadan da eleştiri yapmanın yolları vardır.

Deneyimlerinizi paylaşmak, doğrudan eleştirmeden mesaj göndermenin harika bir yoludur. Örneğin yaptığınız bir hatayı ve o hatadan ne öğrendiğinizi anlatın. Mentiniz anlayışlı ise karşılaştırmayı anlayacak ve gerekli mesajı alacaktır. Mesele kişiyi yıkmak değil, eğitmektir.

Danışmanlığını yaptığınız kişinin hatalarını ve eksikliklerini belirtmek yerine, olumlu şeylere dikkat edin. Daha sonra çalışmalarını geliştirmek için rehberlik sağlayın.

Mentorluk yaptığınız kişi, her şeyi ilk denemede doğru yapamayacaktır. Bu yüzden hatalarını belirtmek yerine, iyileşmelerini ve ilerlemelerini sağlamak için yapıcı ve etkili bir şekilde geri bildirim yapmanız gerekir. Kendi deneyimlerinizden yararlanın ve kişiyi ilerlemeye ve başarıya yönlendirin.

Empati Uygulayın

Mentilerinizle ilişki kurmak ve bakış açıları ile duygularını anlamak önemlidir. Kötü bir gün geçiriyorlarsa, negatif enerjilerini alarak onlara yardımcı olmaya çalışmalısınız. Empati, iyi bir akıl hocasının hayati bir karakter özelliğidir.

Empatinin öğretilemeyeceğini düşünebilirsiniz, ancak uygulama ile daha yüksek empati düzeyleri elde edebilirsiniz. Bu çaba gerektirir. Daha fazla dinlemek, başkalarını merak etmek, sizden farklı olanları takdir etmek gerekir.

Herkesin aynı hızda ilerlemesini bekleyemezsiniz. Fakat güçlü yönleriniz, ilgi alanlarınız, geçmişiniz ve deneyiminiz var, danışanınıza acil beklentiler yansıtmamaya dikkat edin. Teknik alanlarda mentorların yaptığı en büyük hata, aynı alanda yükselen bir yıldız mentinin, mentorun yaptığı gibi çalışacağını, düşüneceğini ve davranacağını varsayar.

Metninizin Karar Vermesine İzin Verin

Mentor olarak göreviniz, bir mentinin rolünü öğrenmesine izin vermek olmalıdır. Mentinin, rehberliğinizde geliştirmesi gereken en önemli becerilerden biri, rakip talepler ve yüksek baskı ile yerinde düşünme yeteneğidir. Bazıları buna sağduyu, bazıları da yaratıcılık demektedir. Önemli olan danışanlarınızın sorunları hemen çözebilmesidir ve mentor olarak sizin rolünüz, bu becerileri geliştirmenize yardımcı olmaktır.

Kendinizi bir sürüş eğitmeni olarak düşünün. Sürücünün yanında oturuyorsunuz ve danışanınızın yolculuğu tam olarak yönetmesine izin veriyorsunuz. Bununla birlikte, tavsiye ve talimatlar vermek ve gerekirse acil frenini çekmek için yanında olursunuz. Onlara sorumluluk verin ve işin belirli yönlerinde kendi kararlarını vermelerine izin verin. Bu, kendileri için düşünmeye ve güvenlerini geliştirmeye teşvik ederek, onlara güvendiğinizi gösterin.

Mentor Nasıl Bulunur?

Mentor genellikle size işte, okulda veya hayatınızın diğer alanlarında rehberlik eden gönüllü bir danışman veya öğretmendir. Bazen mentorluk, bir profesyonel ve bir acemi arasında resmi organize bir ilişkidir ve bazen bir rol modeliyle arkadaşlık gibi gayri resmi bir ilişkidir.

Bir mentor seçmenin de yolları vardır. Öncelikle mentorun rolünü anlamanız gerekir. İyi bir akıl hocası, bir şeyler yapmayı öğrenmenize yardımcı olur ancak bunları sizin için yapmaz. Bir akıl hocası örnek olur.

İyi Bir Akıl Hocası Bulmak İçin;

  • Güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirin
  • Karar verme yeteneğinizi artırın
  • Ticaretin püf noktalarını öğrenin
  • Yeni perspektifler sunun ve yanlış düşünceleri düzeltin

Akademik Bir Akıl Hocası Bulmak;

Bu tür mentorluk, genelde eğitim gördüğünüz bölümle ve ilgi alanınız olan konularla ilgili, bu konularda mükemmel biriyle yüz yüze görüşmelerden oluşur.

Profesörler, eğitmenler, öğretim üyeleri, daha büyük sınıflarda eğitim gören deneyimli öğrenciler ya da ailenizde iyi eğitim almış aile üyeleri de iyi bir mentor olabilir.

Spor Kariyeri İçin Mentor Bulmak;

Geliştirmek istediğiniz spor dalında başarılı olan danışmanları düşünün. Atletik yetenek bir spor akıl hocasının önemli bir parçası olsa da, atletik hoca düşünürken, ilişkinin insani kısmını da düşünün. Örneğin; iyi bir futbol akıl hocası, iyi bir sporcu, zeki bir atlet ve çok yönlü bir insan olmanın yanı sıra olağanüstü bir de futbolcu olacaktır.

Kendinize iyi bir mentor, koçlar ve yardımcılar, ekibinizdeki ya da diğer takımlardaki deneyimli oyuncular, eğitmenler, profesyonel sporcular veya emekli sporcular arasından bulabilirsiniz.

Bir İş Danışmanı Bulmak

İş ve diğer profesyonel mentorlar, genellikle size iş yapmayı planladığınız alanda, ticaretin bazı tekniklerini öğretecek başarılı çalışanlardır. İş arkadaşları, eski bir patron, bir süpervizör hatta iyi bir üne sahip bir usta işçi dahi mentor olabilir.

Kişisel Bir Akıl Hocası

Kişi, iş yaşantısının yanı sıra, özel hayatını düzenleyecek ve kişisel gelişimini destekleyecek kişilere de ihtiyaç duyar. Bu kişiler yaşam koçu olarak da tanınırlar. Yeme-içme biçiminizden giyim tarzınıza kadar her şeyinizi onlara danışırsınız. Kişisel stil ikonunuz, bir sağlık uzmanı, bir spor hocası de size mentorluk yapabilir. Ya da iş dünyasında başarılı olmuş bir kişi de mentorünüz olabilir. Mentörlük İhtiyaç Mıdır?

Akıl hocanızın hangi rolü üstlenmesine karar vermeniz gereklidir. Bir mentorden beklediğiniz özellikleri belirlemeniz gerekir. Mentorünüzden ne beklentiniz var? Hangi sıklıkta görüşmek istersiniz? Mentorünüzden neyi öğrenmek istiyorsunuz? Tüm bunları belirlemeniz gereklidir.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz