Yatırımcı Arıyorum

Mikro Girişimcilik Nedir?

Mikro Girişimcilik Ne Demektir?

Mikro işletme olarak da bilinen mikro girişimcilik, az sayıda insanı istihdam eden küçük bir işletme anlamındadır. Bir mikro girişim, genellikle 10 kişiden daha az kişiyle çalışır ve bir banka veya bir başka kuruluştan yatırılan az miktarda sermaye ile başlar. Mikro girişimlerin çoğu, yerel alanları için ürün veya hizmet sağlama konusunda uzmanlaşmıştır.

Mikro girişim yeni bir kavram değildir. Dünyanın dört bir yanındaki bazı kültürler, mikro girişimi süslü terimler ve dil ile tanımlar ancak, Haiti, Uganda ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde bu, birçok aile için hayatta kalma anlamına gelir.

Tanım olarak mikro girişim, minimum çalışanı ve sermayesi olan küçük işletmelerdir. Gelişmekte olan ülkelerde, yoksulluk içinde olan insanlar için kaliteli eğitim, iş ve eğitim eksikliği nedeniyle mikro işletmeler, küçük işletme fırsatları yaratarak, geliri artırarak ve ticareti teşvik ederek, ekonomiye ve yaşama değer katmaktadır.

Mikro Girişimciliğin Ortaya Çıkışı

Mikro finans ve mikro işletmeler fikri, Bangladeş’teki Grameen Bank’ın kurucusu Mohammad Yunus tarafından 1970’li yılların sonunda geliştirilmiştir. 1976 yılında Bangladeş’te ihtiyaç sahibi insanlara, kendilerini finansal ve ekonomik olarak ayakta tutmanın bir yolu olarak geliştirilen mikro girişimcilik, Mohammad Yunus tarafından, çoğu kadın olan, yoksul insanlara mikro kredi sağlamak için geliştirildi. O zamandan beri, birçok kuruluş gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara hizmet veren, mikro girişim programları geliştirdi.

Mikro Girişimciler Kimlerdir?

Bağımsız çalışma, birçok yönden özerklik ve bağımsızlığın, herhangi bir finansal etken kadar önemli olduğu girişimciliğe yeni bir yaklaşımı temsil eder. Birçoğu işlerini kendi başlarına yönetebilecekleri bir ölçekte tutmak ister.

Bağımsız profesyoneller ve serbest meslek sahipleri, tipik olarak mikro girişimciler ya da tek başına girişimciler olarak adlandırılan yeni bir girişimci modelini temsil eder ve bunların temel özellikleri şunlardır.

  • Çalışanları işe alma ve/veya daha büyük bir şirket olma niyeti olmadan işlerini yönetebilir bir boyutta tutarak kendi başlarına çalışırlar.
  • Altyapılara, herhangi bir fona, bir iş planına ihtiyaç duymadan hemen ticarete başlayabilirler ve genellikle iş becerilerini ilerledikçe öğrenebilirler.
  • Gelir üretimini iş özerkliği, esneklik, uzun vadeli özgüven ve kişisel refah ile dengeleyerek büyümeyi alışılmadık yollarla ölçer.

Mikro girişimcilik, belirli işçi gruplarının işgücü piyasasına entegrasyonu üzerinde olumlu etki potansiyeline de sahiptir. Bu, temel olarak, örneğin çocuk bakımı sorumlulukları, eğitim arayışı veya sağlıksızlık nedeniyle tam zamanlı bir işi yapamayan veya yapmak istemeyen kişilerle ilgilidir ya da sınırlı iş fırsatlarına sahip, uzak veya kırsal alandaki işçiler için yararlıdır.

Bu bağlamda serbest meslek girişimciliği çok çeşitli popülasyonlar için erişilebilir ve düşük riskli hale getirir. Bağımsız profesyoneller özenli girişimcidir. Serbest meslek sahibi olarak çalışmak ve hem projeler içinde hem de projeler arasında aksama süresinin riskini ve maliyetini üstlenmek anlamına gelir.

İnovasyon odaklı işletmelerin değişken maliyet temelinde çeşitli yeteneklerden yararlanmasını sağlar. Bu da işletmeleri çevik, esnek, ileriye dönük ve uluslar arası düzeyde rekabetçi kılar. Küçük ve büyük işletmelerin, özellikle durgunluktan çıkarken daha uygun maliyetli performans göstermelerine ve başkaları için yeni kalıcı işler yaratmalarına yardımcı olurlar.

Dahası, bağımsız profesyoneller ve serbest meslek sahipleri sadece bir üretkenlik ve büyüme kaynağı değildir. Kendi patronu olmak aynı zamanda daha fazla iş tatmini, refah ve iyileştirilmiş iş-yaşam dengesi ile ilişkilidir.

Temel Nitelikler

Mikro girişimler az sayıda, genellikle 10 kişiden az çalışan istihdam eden küçük işletmelerdir.

Mikro girişimler, teminat kredisi geçmişi veya istihdamı olmayan kişilere verilen bir tür kredi olan mikro kredi ile finanse edilmektedir.

Bu işletmeler, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur ve genellikle topluluklarında bir mal veya hizmet sağlarlar.

Mikro Girişimleri Anlamak

Mikro girişimler, teminat kredisi geçmişi veya istihdamı olmayan kişilere verilen bir tür kredi olan mikro kredi ile finansa edilen küçük işletmelerdir. Bu işletmeler, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaşam kalitesini iyileştirmede hayati bir amaca hizmet eder ve genellikle giyim, ayakkabı üretimi veya tarım gibi topluluklarda bir mal veya hizmet sağlar.

Mikro girişimler, sadece işletme sahibinin yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yerel ekonomiye değer katar. Satın alma gücünü artırır, geliri artırır ve ayrıca iş yaratır.

Mikro finans, mikro girişimlere küçük miktarlarda sermaye ödünç vererek, mikro işletmelere yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu, orta, düşük veya hiç gelir olmayan bireylerin veya ailelerinin kendi işlerini kurmalarına, gelir elde etmelerine ve topluluklarına fayda sağlamalarına olanak tanır.

Birçok banka ihtiyacı olanlara mikro kredi verir ancak, büyük bir kısmı özellikle bir mikro girişim başlatmak isteyen kişilere hitap eden kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. Normal krediler gibi fonları zaman içinde faizle geri ödemeleri gerekir.

Mikro girişimler küçük olduğu için, agresif bir strateji uygulanmadıkça büyük olasılıkla önemli bir boyuta ulaşamayacakları varsayılmaktadır. Operasyonun kapsamı, çok sıkı bir şekilde odaklandığından, operasyon daha büyük bir operasyona dönüşmekte zorlanabilir. Büyüklükleri ve kaynakları göz önüne alındığında, mikro işletmeler finansal danışmanlara ve işlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilecek uzmanlıklara erişimlerinde de sınırlı olabilir.

Kendilerine ve personeline faaliyet göstermeyi ve gelir sağlamayı karşılayabilecek durumda olsalar da, gelişmelerine yardımcı olacak diğer hizmetleri satın alacak likiditeye sahip olamayabilirler.

Mikro girişimlerin daha küçük köklü işletmelere ve daha büyük işletmelere dönüşmesinin yolları vardır. Finansal kaynakları güvence altına alabilirlerse, bir yaklaşım birden fazla karşılaştırılabilir işletme satın almak ve daha sonra bunları birkaç şirkette faaliyet gösteren daha büyük bir varlıkta birleştirmektir. Bu, bir pazarda farklı bölgelere sahip olan rakiplerin satın alınmasını gerektirebilir.

Mikro Girişim Türleri

Buyot ve kapsam olarak bireysel olarak küçük olsalar da, mikro girişimler toplu olarak ekonominin ve istihdamın önemli bir bölümünü temsil edebilir. Mikro girişimler olarak kabil edilen işletme türleri şunları içerir.

  • Çim ve peyzaj firmaları
  • Sokak satıcıları
  • Marangozlar
  • Tesisatçılar
  • Bağımsız mekanik
  • Makine atölyesi operatörleri
  • Ayakkabıcılar
  • Küçük çiftçiler

Fırın sahipleri, yemek tedarikçileri, terziler, kuru temizlemeciler ve özel terziler de mikro girişimci sayılırlar.

Mikro Girişimlere Getirilen Eleştiriler

Mikro işletmeleri ve mikro krediyi destekleyen insanlar, bu fırsatların insanlara yoksulluktan kaçış sağladığını, onlara uygulanabilir istihdam fırsatları ve düzenli bir gelir sağladığını söylüyor. Ancak eleştirmenlere göre de mikro girişim kavramının insanları borç almaya zorlayabileceğini iddia etmekteler.

Kredilerin faiz oranları genellikle yüksektir çünkü alıcıların herhangi bir teminatı ya da kredi geçmişi olmayabilir. Bu da onların ödeme yapmasının daha uzun süreceği anlamına gelir. Bazı alıcılar, fonları kendi işini kurmak dışında başka bir amaçla da kullanabilir. Mikro girişimi eleştirenler, yüksek faz oranlarının insanların kaçamayabilecekleri bir borç döngüsüne itebileceğini belirtmektedir.

Mikro Girişime Örnek

Gelişmekte olan bir ülkedeki bir kadın, kredi almak ve dikiş makinesi almak için mikro kredi kullanabilir. Makineyi terzilik konusunda uzmanlaşmış bir mikro girişim kurmak için kullanabilir, servetini artırıp, bir hizmet sunarak topluma hizmet edebilir.

Mikro Girişim Sahiplerinin En Belirgin Özellikleri

İşlerinin boyutunu ve kapsamını yönetilebilir tutarlar ve işle ilgili tüm sorumlulukları kendileri yerine getirirler.

Çok fazla çalışanı işe almadan görevlerini tamamlamayı tercih ederler. Dünyanın en başarılı mikro girişimlerinin bile kendileri için çalışan 10 kişiden az çalışanı vardır.

Mikro girişimciler, herhangi bir alt yapı, finansman ve iş planı olmadan bile ticarete başlayabilir. Bu girişimciler genellikle işlerini yürütürken iş becerilerini geliştirirler.

Mikro girişimciler, işlerinin büyümesini alışılmadık bir şekilde ölçer. Örneğin gelir üretimini esneklik, iş özerkliği, kişisel refah ve kendine güven gibi faktörler dengeleme eğilimindedir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    fuaterknbyz yorumu:

    Sitenin ambiyansı ve içeriği mükemmel bilgiler için teşekkürler hocam daima takipteyiz 🤍

Yorumunuz