Yatırımcı Arıyorum

Mortgage Kredisi Nedir?

Mortgage Kredisi Ne Demek?

Tutulu satış kredisi veya İpotekli Konut Kredisi isimleriyle de bilinen Mortgage Kredisi, taşınmaz mülkün ipotek verilmesi şartıyla sağlanan kredi çeşididir. Kredi ödemeleri bittikten sonra taşınmaz mülk üzerindeki ipotek de kalkmış olur. 1 ile 20 yıl arasında değişen vadelerle sağlanan Mortgage Kredisinin belirli başlı türleri vardır. Bunlar ev kredisi, işyeri/ofis kredisi, arsa kredisi, konut geliştirme kredisi, inşaat kredisi ve refinansman kredisi olarak gösterilebilir.

Bankalardan teklifler alarak siz de en uygun Mortgage kredisini bulabilirsiniz. En düşük faiz ve en az masrafa sahip kredi türü, sizin için en uygun olandır diyebiliriz. Türkiye’de 2007 yılından beri konut kredisi ile Mortgage kredisi arasında bir fark yoktur. Önceleri 5 yıla kadar uzayabilen kredi vadesi, o zamandan bu yana 30 yıla kadar yayılabiliyor. Uzun vadeli olmasının yanı sıra, düşük faizle sağlanan bir kredi türü olduğunu söyleyebiliriz.

Günümüzde pek çok insan kira ödemektense kredi çekip konut kredisi ödeyerek, yılların sonunda ev sahibi olmayı planlıyor. Uzun vadeye yayılmış ödeme imkanları ve düşük faiz oranlarıyla oldukça tercih edilebilir olan konut kredisi için Türkiye’de çeşitli bankalar kredi hizmeti vermektedir.

Mortgage Kredisinin Avantajları

Mortgage kredisi ile uzun vadeye yayılan taksit imkânı ile kira ödermiş gibi ev sahibi olabilirsiniz. Sağlanan Mortgage kredilerinde uygulanan faiz değişken, sabit ya da ikisi de olabilir. Ama genel olarak bakıldığında Türkiye’de hizmet veren bankalar eşit taksitli olacak şekilde ödemeleri düzenliyor.

Mortgage Ödeme Planlama

Öncelikle kredi çekmeden önce kredi teklifleri arasında bütçenize en uygun olanını seçmelisiniz. İlk başta seçeceğiniz ödeme planında ise dikkat etmeniz gereken kimi hususlar bulunuyor. Belirlenen taksitleri düzenli bir şekilde ödemek ise çok önemli olmakla beraber, gecikme durumlarında faiz işletiliyor. Zamanında ödenmeyen taksit tutarının, geciken ana miktarı baz alınarak, geciktirdiğiniz süre boyunca, belirlenmiş olan aylık faiz oranın %30 fazlası kadar faiz ekleniyor.

Bunun yanı sıra eğer art arda iki taksit ödemezseniz, kredi borcunuz “derhal ödenmesi gereken borç” statüsüne düşüyor ve 30 gün içinde kredinin tamamını sizden ödemenizi bekliyor. Yine de borç ödenmezse kanuni işlemler başlatılıyor. Bu gibi sebepler göz önüne alındığında, kredi araştırması yaparken ödeme planınızı, gelirinize göre uyumlu bir şekilde düzenlemelisiniz.

Her Ev için Mortgage Kredi Başvurusu Yapılabilir Mi?

Satın alacağınız ev için kredi çekmek istiyorsanız, almak istediğiniz evin Mortgage kredisi için uygun olup olmadığını da bilmeniz gerekiyor. Bankalar konut kredisini verirken deprem sigortası, kat mülkiyeti, iskân, kat irtifakı ve tapu bilgilerini istiyor. Bankanın talep edeceği belgeleri önceden bilmeniz ve bunları başvuru sürecinde hazır tutmanız gerekmektedir. Diğer yandan bankanın vereceği kredinin de ipotek edilen mülkün değeriyle eş değer olması gerekir. Aksi takdirde, yani ipotek edilen mülkün değeri çekilmek istenen kredi kadar değilse konut kredisi alamazsınız. Konut Kredisi Alabilmek İçin Gerekli Olanlar

Mortgage Değerlendirme Başvuruları Nasıl Yapılıyor?

Bankaların size konut kredisi sağlamaları için yerine getirmeniz gereken belirli başlı kriterler vardır. Bunların en başında belgelerinizin eksiksiz olması ve kredi notunuzun yeterli olması gibi sebepleri sayabiliriz. Diğer yandan gelirinize bağlı olarak ödeme gücünüzün krediyi ödeyip ödeyemeyeceğinizin bir değerlendirmesi yapılır ve son olarak evin kredi için uygun olması beklenir.

Konut Kredisi Başvuru İpuçları

Aylık gelirinize göre, kredi taksitlerinizi belirlemek hayati önem taşıyor. İyi planlanmamış bir ödeme planı zor zamanlar geçirmenize sebep olabilir. Kredi çekmeden önce internet üzerinden konut kredisi faiz oranları arasında karşılaştırmalar yapmalı ve bankalardan teklif almalısınız.

İlk olarak maaşınızın yattığı banka üzerinden bu başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Size özel kredi seçenekleri olup olmadığını mutlaka sorun. Banka şubelerine giderek bizzat görüşmeler gerçekleştirebileceğiniz gibi, internet üzerinden form doldurarak da kolay ve hızlıca gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz. Eğer ilk onayı alırsanız gerekli bazı belgelerle sizi banka şubelerine davet edeceklerdir.

Peki, Başvuru İçin Hangi Belgeler Gerekir?

  • Gelir belgesi
  • Kat irtifakı tapusu ya da kat mülkiyeti tapusu
  • Son 3 aya ait faturaya da ikametgâh
  • Nüfus Cüzdanı belgeleri yeterli olacaktır

Mortgage Konut Kredisi Faiz Oranları

Mortgage kredisi çekmeden önce gerek banka şubelerine giderek, gerek internet üzerinden araştırmalar yaparak ya da müşteri hizmetleri aracılığıyla geniş bir araştırma yapılmalı. Ödeme planları, bütçe sarsılmayacak şekilde dengeli bir biçimde oluşturulmalı. Her bankanın vereceği faiz oranı birbirinden farklı olacaktır. Çalışmak istediğiniz, size cazip gelen bankayla çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

Ağustos 2020 verilerine göre Ziraat Bankası 120 ay vadeli %1,05 faiz oranlı kredi verirken Yapı Kredi Bankası yine 120 ay vadeli %1,20 faiz oranlı kredi vermektedir. Diğer yandan Garanti BBVA 120 ay vadeye %1,29 faiz oranı belirlerken Halkbank %1,05 faiz oranıyla karşımıza çıkıyor.

Not: belirtilen kredi faiz oranları dönemlere ve bankanın koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.

Konut Kredisi Yapılandırma

Konut kredisi ödemesi devam ederken yapılan ödeme değişikliklerine kısaca konut kredisi yapılandırma denmektedir. Günümüzde en çok konut kredisi yapılandırması tercih ediliyor çünkü bu ödemeler çok uzun yıllara yayılmış halde. Kredinizi çektikten sonra, bir zamanda taksitleri ödemekte kimi zorlukla başlarsa, o zaman bankanızla görüşerek yapılandırma gerçekleştirebilirsiniz. Borcunuzun güncel haline göre faiz miktarları belirlenerek yeni bir ödeme planı ortaya konacaktır. Kredi Ön Onayı Nedir?

Ödemekte zorlandığınız taksitlerinizi bankanıza başvuru yaparak yapılandırmaya gidebilirsiniz ancak unutmamanız gereken kimi hususlar bulunuyor. Krediyi geri ödeyeceğiniz vade ne kadar uzarsa, ödeyeceğiniz faiz miktarı da o kadar artacaktır. Yapacağınız yapılandırmanın doğuracağı maliyetlerin yanı sıra, tekrar hesaplanan faiz oranları ile birlikte borcunuzun biraz daha artacağınız da göz önünde bulundurmalısınız.

Not: yazı içerisinde belirtilen tüm rakamlar günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments



bayilik veren firmalar
iş planları
Yatırımcı Bul
"Kobi Vadisi; 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK tarafından onaylı Yer Sağlayıcı'dır. Bu sebeple içeriklere yapılan yorumları araştırma yükümlülüğü yoktur. Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz yorumları iletişim sayfasından bildirebilirsiniz."
Uyarı: bu sayfada bulunan; bilgiler, içerikler veya yorumlar yatırım tavsiyesi değildir.
google news icon
Google News üzerinden bizi takip ederek, en yeni içeriklerden haberdar olabilirsiniz