Yatırımcı Arıyorum

Multitasking Nedir?

Multitasking Ne Demek?

İş hayatında pek fazla kullanılmayan bir kavram olan multitasking, aslında gün içerisinde pek çoğumuzun sürekli olarak gerçekleştirdiği bir eylem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aynı anda birden çok alana odaklanmak yani birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak eylemine multitasking denmektedir.

Her ne kadar 2000’li yılların başında gurur duyarak gerçekleştirsek de, bu eylemin aslında zararlı olduğu zamanla ortaya çıkmıştır.

Hani çalışırken odaklanma sorunu yaşarız ya işte bu tamamen multitasking sonucudur.

Multitasking’in İş Hayatına Zararları

Multitasking, en kısa tanımı ile beyni ikiye bölmektir. Telefonla konuşurken televizyon izlemek, yürürken telefonla konuşmak, araç kullanırken telefonla konuşmak, yemek yaparken sosyal medyada beğeni yapmak ve yorum yazmak gibi eylemler, multitasking’in eylemidir.

Kavram yabancı olsa da eylem açısından bakarsak ne kadar tanıdık öyle değil mi?

Multitasking, sadece özel hayatımızda değil, iş hayatımızda da ortaya çıkar. Bu genelde birden fazla işi tek kişinin yapması sonucu meydana gelmektedir. İşi zamanında bitirmek için ayrı faaliyetleri tek seferde yapmaya çalışmak hem beyni hem de kişiyi yorar. İş yoğunluğumuz fazla olmasa bile eve geldiğimizde kendimizi yorgun hissetmemizin başlıca nedenlerinden biridir. Verimli gibi görünen multitasking aslında zarar veren bir durumdur.

Yapılan İşin Yavaşlaması

İş dünyasında yapılan her iş ayrı bir konsantrasyon gerektirir. Bir işi tamamlamadan ikinci bir işe geçmek beynin aşırı güç harcamasını sağlar. İki işi aynı anda yapmaya zorlanan beyin, bu işleri paralel olarak yürütemez. Ve kendi bir sıralama yapar. İki işlem arasına geçiş aşamalı ve yavaş gerçekleştiği için beyin fazla yorularak enerji kaybetmiş olur ve işlerin yavaşlamasına sebebiyet verir. Bu da yapılan işte verim alınmamasını sağlar. Bu yüzden tavsiyemiz, bir işi tamamlamadan asla ikinci bir işe başlamayın. Growth Hacking Nedir?

Stres ve Zincirleme Hatalar

Ne kadar uğraşılırsa uğraşılısın, yarım kalan işler her zaman stres kaynağı olmuştur. İki işin aynı anda yapılmak istenmesi, odaklanmayı güçleştirecek ve hata üzerine hata yapılmasına neden olacaktır. Aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmak işlerin yarım kalmasına, hatalar dizisine ve süre/  kazanç kaybına neden olmaktadır. Bu da iş hayatında stresi oluşturur ki stres her açıdan zararlıdır.

Zekâ Seviyesinin Olumsuz Etkilenmesi

Birkaç işi bir seferde yapmaya çalışan insanların beyin fonksiyonlarında olumsuz etkiler tespit edilmiştir. Beyni çok fazla zorlamamak ve verilen işleri belli bir sıraya koyarak yapmak gerekir.

Beyne iki görev verildiğinde ve birinci görev tamamlanmadan ikinci göreve başlandığında beyin, birinci görevi unutarak ikinci göreve odaklanır. Konudan konuya atlamak beynin Dopamin hormonu salgılamasına neden olur yani kendisini ödüllendirir. Bu da kötü bir alışkanlık olarak karşımıza çıkar.

Yapılan araştırmalar, multitasking uygulandığı durumlarda verimlilik oranının %40’a düştüğünü göstermiştir. Özellikle erkek çalışanlar üzerinde yapılan incelemelerde, multitasking uygulayan bireylerin IQ seviyesinin %18 gerilediği belirlenmiştir.

Verimin Düşmesi

Akşam olup işten eve geldiğimizde o günün muhasebesini yaparız. Tüm gün durmadan çalıştım ancak yine de işleri bitiremedim diye. Bunun sebebi çok basit aslında. Tamamıyla işleri bir anda yapmak isteği yani multitasking. İşyerinde belli bir plan dâhilinde işinizi yapmaz ve aynı anda birkaç iş yapma isteğinizi yenemediyseniz asla işlerinizi zamanında bitiremezsiniz.

Multitasking’den Uzak Durmak

Multitasking, belirttiğimiz üzere stres, verim düşüklüğü ve beyinde zarar görmeye kadar pek çok olumsuzluğa neden olmaktadır. Bunu önlemek için yapılacak birkaç basit ama önemli işi şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Çalışırken dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzak durun. Dikkat dağıtan televizyon ve müziği kapattın.
  • Önemli bir iş yapıyorsunuz ama ortamda çok gürültü var. İş arkadaşlarınıza durumunuzu açıklayın ve sessiz ortam yaratmalarını rica edin.
  • Bir ajanda tutun ve günlük işlerinizi belli bir plan dâhilinde gerçekleştirin. İşinizi önem sırasına göre planlayın ve bir işi bitirmeden asla ikinci işe başlamayın. Önemsiz işlerle vakit kaybetmeyin.
  • Yapmanız gereken basit işleri acil sıralamasına alın. Önce basit işleri yapmanız, zor olan işi yapmanız için size zaman yaratacaktır. Aksi takdirde zor işe harcayacağınız vakit basit görünen işleri yapmanızda gecikmelere neden olabilir.
  • İş yaparken en sık yaptığımız hata sosyal medya ile ilgilenmekte ve bu da zaman kaybına neden olmaktadır. Ayrıca işe odaklanmada güçlük yaratacaktır. Sosyal medya ile ilgilenmek için mesai saatleri dışındaki saatleri tercih edin. Eğer işiniz icabı sosyal medya hesaplarına bakmanız gerekiyorsa bunu acil işlerinizi tamamladıktan sonraya erteleyin.
  • İş yaparken müzik dinlemek. Hepimizin her gün yaptığı bir alışkanlık haline geldi. Yararlı olduğu söylense de aslında dikkati dağıtan, odak güçlüğü yaratan bir durumdur. Sadece iş yaşantısında değil, öğrenci iseniz ders çalışırken müzik dinlemeniz yarar değil zarar verir. Bu yüzden ofis ortamında iş yaparken müzik dinlemeyin.
  • Telefon ya da bilgisayardan gelen bildirimler. Hem konsantrasyonu bozar hem de bildirimlere bakmak zaman kaybına neden olur. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; sosyal medyada ve telefonlarda bildirimin kapatılması işe odaklanma ve verimliliğin artmasında önemli rol oynamıştır. Gelen bildirimler merak konusu olduğundan, bu uygulama kapatıldığında belli bir süre sonra bildirimlere bakma alışkanlığının insanları terk ettiği görülmüştür. Yani kısacası bildirimleri kapatın.

Worldstream’ın kurucusu Larry Kim’e göre beynimiz multitasking’e uygun değil. Beyin tek işe odaklı ve birçok işi aynı anda yapmaya kalkarsak bizi yavaşlatıp kafamızı karıştırabilir. MIT’nin nörobilimcisi Earl Miller’de der ki; beynimiz birkaç işi bir arada yapmak zorunda kalırsa arada bağlantı kurmakta zorlanır. İki işi bir arada yaptığımızı zannederiz ama aslında yapmayız. Yaptığımız şey bir işten diğer işe hızlı bir şekilde geçmektir. Sürekli olarak bir işten başka işe geçmeye çalışmak beyin için zararlıdır.

İş yaşantısının en büyük kuralı, işi hatasız yapmak ve zamanı verimli kullanmaktır. Bu yüzden bir işi tamamlamadan diğerine geçmek ilk işin tamamlanmamasına neden olur. Bu da insan üzerinde strese ve o iş için maddi ve manevi kayıplara neden olabilir.

Beynimiz ne kadar iyi çalışırsa çalışsın bir bilgisayar muamelesi yapmamak gerekir. 9 Liderlik Türü ve Güçleri

Özetle;

  • İki işi aynı anda yapmaya çalışmayın
  • Sosyal medya hesaplarınıza bakmak için mesai bitimini bekleyin.
  • Posta kutusundaki maillerinizi okumak ve yanıtlamak için sabah, öğle ve akşam 15’er dakika ayırın. Ya da öğle molasında bu işi yapın.
  • Zamanla yarışmayın. Bu yarış hata üstüne hata yapmaya sebep olacaktır. Bu yüzden işi bitirdiğinizde bir de kontrol edin ki gözden kaçırdığınız bir hata varsa düzeltme imkânına sahip olabilirsiniz.

yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz