Yatırımcı Arıyorum

Müşteri Profili Ne Demek?

Müşteri Profili Nedir?

Girişimcilerin ve işletmecilerin pazarlama faaliyetlerinden doğru sonuçlar elde edebilmesi için müşteri profili kavramını bilmeleri gerekir. Müşteri profili işletmelerin veya girişimcilerin sahip olduğu müşterilerin özelliklerini ifade etmektedir. Müşterilerin ilgi alanlarını, satın alma davranışlarını, yaşlarını, cinsiyetlerini ve daha pek çok bilgiyi içermektedir. İşletmelerin müşteri profili oluşturmasının nedenleri arasında doğru pazarlama stratejisini belirlemek, işletmenin büyümesini sağlamak gibi sebepler vardır.

İşletmeler sahip olduğu müşteri profiline göre yeni bir ürün veya hizmet sunulması halinde müşterilerinin bu ürüne ihtiyacı olup olmadığını tahmin edebilir. Aynı zamanda müşterinin satın alma davranışlarını tahmin edebilir. Müşteri profilleri pek çok gruplandırma içinde değerlendirilebilir. İşletmenin tercihine göre yalnızca bir veya iki grup olarak ayrımda yapılabilir. Müşteri profilini oluşturmuş olan bir işletme belirlediği hedeflere daha kolay ulaşabilecektir.

Müşteri Profili Oluşturmanın Faydaları

Müşteri profili oluşturmanın işletmelere pek çok faydaları bulunmaktadır:

  • Daha ekonomik reklamlar yapılmasına yardımcı olur.

İşletmelerin veya girişimcilerin reklam verebilecekleri platformalar bulunmaktadır. Bu platformların en başında sosyal medya ve arama motorları gelmektedir. İşletmelerin hedef kitlesi ürünleri veya hizmetlerini satın almadan önce, ihtiyaç halinde belirtilen platformlar üzerinden arayacaktır. İşletmeler sahip oldukları ürünleri satın alacak müşteri profillerini oluşturarak reklamlarını yalnızca belirlenen kitleye gösterebilir. Bu sayede reklamların maliyetlerini azaltmış olacaktır.

  • Müşteri profilleri müşteri sadakati yaratılmasına yardımcı olur.

Müşterilerinin genel özelliklerini bilen bir işletme neyi sevip neyi sevmediği bilgisine de ulaşacaktır. Doğum günlerinde atılan mesajlar gibi bir strateji ile müşterilerin markanıza duyduğu olumlu düşünceleri arttırabilirsiniz. Bu sayede müşteriler kendilerini değerli hissederek markaya duyduğu sadakati arttıracaktır. Aynı zamanda müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını bilmek işletmelerin daha iyi bir alışveriş fırsatı sunulmasına yardımcı olur. Herhangi bir olumsuzluk halinde sorunların çözülmesi oldukça kolay olacaktır.

  • Ürün ve piyasa arasında uyum sağlanır.

Bazı işletmeler sahip olduğu ürünlere göre müşteri profilleri oluşturmaktadır. Ürünleri çeşitli olup pek çok müşteri profiline hitap eden işletmeler bulunmaktadır. Bu nedenle ürünlere göre çeşitli müşteri profilleri oluşturmak daha avantajlı bir durum olacaktır. Böylelikle ürünleri uygun piyasaya uygun müşterilere sunabileceksiniz.

  • Rakiplerinizin önüne geçilmesine yardımcı olur.

Müşteri profili oluşturmak işletmeler için rekabette öne geçme fırsatı sunmaktadır. Girişimciler ile aynı ürünü aynı müşteriye sunmaya çalışan pek çok işletme bulunabilir. Bu nedenle işletmelerin sahip oldukları ürünü rakiplerinden farklılaştırması gerekir. Bu farklılaştırma müşteri profilleri ile yapılabilir. Oluşturulan profile göre müşterilerini anlamaya çalışan işletmeler rakiplerinden biradım öne çıkacaktır. Müşterinin dikkatini çekmeniz, iletişime geçilen müşterinin memnun edilmesi oldukça önemlidir. Girişimcilerin memnuniyet ile alışveriş yaptığı işletmeyi tekrar tercih etme ihtimali oldukça yüksektir.

  • Pazarlama kampanyalarında en doğru sonucu elde etmenize yardımcı olur.

Müşteri profiline göre belirlenecek olan pazarlama stratejileri en doğru sonucu elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle işletmelerin müşteri profili oluşturması oldukça önemlidir. Pazarlama stratejileri doğrultusunda pek çok hedef kitlesini ve potansiyel müşterisini kazanması mümkündür.

  • Müşterilerin belirli bir grup altında toplanmasına yardımcı olur.

İşletmelerin müşteri profilleri oluşturarak sahip olduğu kitlenin ortak özelliklerini belirlemesine yardımcı olur. Müşterilerinin ortak özelliklerini bilen bir işletme sahip olduğu departmanlara ve görevli personelleri bu bilgileri vererek daha doğru bir büyüme elde edebilecektir.

Müşteri Profili Sınıflandırması Nasıl Yapılır?

Müşteri profili oluşturan işletmeler pek çok sınıflandırma yapabilir. Bu duruma aynı zamanda müşteri segmentasyonu ismi verilir. Müşteri profilleri demografik, ekonomik, psikografik olmak üzere pek çok sınıflandırma ile oluşturulabilir.

  • Demografik Bilgiler

İşletmelerin müşterilerini demografik bilgilere göre sınıflandırması halinde pek çok ortak nokta bulması gerekmektedir. Cinsiyet, yaş, medeni durum, gelir düzeyi, meslek, konum gibi bilgiler demografik sınıflandırma içinde yer almaktadır. Bu sayede işletmeler müşterilerinin genel olarak belirli özellikleri arasında ortak bir nokta bulmuş olur. Yalnızca kadınlara veya yalnızca 20-24 yaş arasında bulunan müşterilere hizmet sunan işletmeler için en doğru sınıflandırmalar arasında demografik sınıflandırma bulunmaktadır.

  • Davranışsal Bilgiler

İşletmelerin müşterilerinin profillerini oluştururken davranışsal bilgilere göre sınıflandırma yapma fırsatı bulunmaktadır. İnternet üzerinden satış fırsatı sunan işletmeler için davranışsal bilgiler oldukça önemlidir. Müşterilerin kullandıkları cihaz, mail alma tercihleri, mobil veya bilgisayar kullanımı, çevrimiçi veya çevrim dışı, tarayıcı tercihleri davranışsal bilgiler arasında yer almaktadır. Bu bilgilere göre sınıflandırma yapan işletmeler farklı seçeneklere göre müşterilerine daha kaliteli reklam ve alışveriş deneyimi sunabilecektir. En iyi alışveriş deneyimini sağlayan işletmelere müşterilerin sadakati oluşacaktır.

  • Yaşam Tarzı

İşletmelerin müşteri profillerini belirli yaşam tarzlarına göre belirlemesi mümkündür. Hobiler, yaşam değerleri ve stilleri, hayalleri ve korkuları yaşam tarzı sınıflandırmasında yer almaktadır. İşletmeler bu müşteri profiline göre internet üzerinden dizi veya film izlenmesi, haftasonunun evde veya dışarıda geçirilmesi, ürün alırken müşterilerinin korkusunun ne olduğu gibi pek çok bilgiyi edinilebilir. Bu sayede haftasonu dışarıda olan bir müşterisi için pazarlama kampanyaları yönetebilir.

  • Sosyoekonomik Faktörler

Yapılabilecek müşteri profilleri arasında sosyoekonomik faktörler yer almaktadır. Müşterilerin eğitim düzeyine, gelir durumuna veya semt bilgilerine göre sınıflandırmasını içermektedir. Üst gelir sınıfı, orta gelir sınıfı, işsiz grup gibi sınıflandırmalar yapılabilmektedir. Yapılan sınıflandırmalara göre işletmelerin farklı fiyatlandırma stratejisi gibi stratejileri izlemesi mümkündür. Aynı zamanda müşterilerin özellikleri doğrultusunda beklentilerini karşılamak daha kolay olabilecektir.

  • Lokasyon Özellikleri

İşletmeler müşteri profilini belirli lokasyon özellikleri doğrultusunda oluşturabilecektir. Müşterin yaşadığı ülke, şehir, ilçe gibi bilgilerin ve sahip oldukları özelliklerin belirlenmesi mümkündür. Bu sayede işletmelerin belirlenen konumda bulunan satın alma davranışlarını ve genel özelliklerine göre sınıflandırma yapması mümkündür.

Girişimciler ve işletmeciler belirli özellikler doğrultusunda oluşturdukları müşteri profillerini, pek çok alanda kullanabilir. İşletmeler için müşteriler oldukça önemlidir. Bu nedenle müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati gibi kavramlar ön plana çıkmaktadır. Özellikle rekabetin yoğun olduğu pazar yerlerinde rakiplerin arasından sıyrılmak oldukça önemlidir. Müşteri profilleri ile ayrı kampanyalar, ayrı bir iletişim dili ile farklı gruplar hitap edilebilir. Diğer bir seçenek ise tüm müşterileri bir grup altında toplayarak tek bir müşteri profili oluşturmaktır. Bu durumda ortak özelliklere dikkat edilmeli ve farklılıklar göz ardı edilmelidir. Müşteri profilini tek bir grup halinde oluşturmak işletmeler için daha geniş bir hedef kitleye hitap etmesine neden olmaktadır.

Müşteri Profili Oluşturmak

Müşteri profili oluşturmak isteyen işletmelerin doğru bir zaman aralığını beklemesine gerek yoktur. İstenildiği her an müşteri profili oluşturulabilir. Oluşturulan profiller çeşitli alanlarda kullanılabilir. Tek bir grup altında toplanan profil doğrultusunda işletmeler hedeflerini belirleyebilir. Aynı zamanda oluşturulan kampanya ve reklamlar için çeşitli alt gruplar haline gelen müşteri profillerinden yararlanılabilir. Aynı zamanda müşteri profili oluşturmak için izlenebilecek pek çok yöntem bulunmaktadır.

İşletmeler müşteri profili faydalarından yararlanarak pek çok açıdan avantajlı konuma geçebilir. Müşteri profillerinde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bilgilerin sürekli güncel tutulması yer almaktadır. Müşterilerinizin konum bilgileri, yaş bilgileri gibi pek çok özelliği değişim gösterebilecektir. Bu nedenle sürekli olarak revize edilen bilgiler daha doğru bir iletişim dili, müşterilerin tercihlerinin takibinin daha doğru yapılmasına yardımcı olur. Girişimcilerin veya işletmelerin dikkat etmesi gereken müşteri profilleri oldukça önemlidir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için: Müşteri Profili Oluşturmak adlı içeriği inceleyebilirsiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz