Yatırımcı Arıyorum

Nasıl Genç Girişimci Olunur?

Girişimci Olmak

Girişimci olmak istiyorsun ancak nasıl başlayacağından emin değil misin?  Hiç kendi işini kurmayı, kendi şartlarınla çalışmayı veya sınırsız kazanç potansiyeline sahip olmayı hayal ettiniz mi?

Çoğumuz için yanıtın evet olduğuna eminim ancak genellikle bunu çok uzun süre düşünmüyoruz. Ancak eğer sabit bir işiniz varsa ama artık bir girişimci olmak ve 9’dan 5’e sabit işinizden ayrılmadan önce, başarılı bir girişimci olmak için ne yapmanız gerektiği konusunda gerçekçi bir fikriniz olduğundan emin olmalısınız.

Girişimci Nedir?

En basit ifadeyle, bir girişimci, bir işi yaratan ve yeni bir işe başlarken riskin çoğunu alan, işi başarılı olursa da ödülün çoğunu alacak kişidir.

Genç girişimci olarak herkesin girişimci olabileceğini fark etmeniz ilk adımdır. Sonraki adım ise sizin nasıl bir girişimci olacağınızı, bunu nasıl yapacağınızı bulmak olmalıdır. Başarılı girişimcilerin ortak özelliklerine bakacak olursak:

  • Yeni deneyimlere açıklık
  • Dışadönük
  • Yenilikçi
  • Başarı arayışı
  • Kendi kendine motive
  • İyimser
  • Hesaplanmış risk alıcı

Nasıl Girişimci Olunur?

Bir girişimci olmak için;

Düşün – Araştır – Dene – Planla – Yap – Geliştir

1- Düşün

Genellikle bir iş kurmanın en zor kısmı iyi bir fikir bulmaktır. İlk denemenizde doğru fikri bulmak için kendinize çok fazla baskı uygulamamaya çalışın. Kazanan fikrinizi bulmak zaman alacak ve birçok yineleme yapmanız gerekecek. Milyon liralık fikrinizi ortaya çıkarmaya çalışıyorsanız, yapmaktan zevk aldığınız şeyleri düşünerek başlayın.

Muhtemelen “tutkunuzu takip edin” tavsiyesini duymuşsunuzdur ve bu birçokları için işe yarayabilir, ancak başarı tarifindeki tek bileşen bu değildir. Neler sunabileceğinizi düşünmek için biraz zaman ayırın.

Kazanan bir fikir bulmanın püf noktası, yapmaktan hoşlandığınız bir şeyi iyi olduğunuz bir şeyle birleştirirken, aynı zamanda diğer insanların ihtiyaç duyduğu veya istediği bir şey bulmasını sağlamaktır.

Arkadaşlarınıza ve ailenize danışın. Bazen size en yakın olan insanlar, nerede başarılı olduğunuz veya olmadığınız konusunda tavsiyelerde bulunma konusunda gerçekten anlayışlı olabilir. Bu yüzden aileniz ve arkadaşlarınızla yüksek sesle düşünmekten korkmayın. Bu, girişiminiz için faydalı veri toplamanın ve fikir envanterinize eklemenin başka bir yoludur.

Ek niteliklere ihtiyacınız var mı? Bazı uygulanabilir fikirler üzerinde beyin fırtınası yaptıktan sonra, işinizi başlatmak için herhangi bir ek eğitime, sertifikaya veya deneyime ihtiyacınız olup olmadığını düşünün.

Örneğin, kendi sıhhi tesisat işinize sahip olmak istiyorsanız, potansiyel müşterilerinizin çoğunun sizin bir sıhhi tesisat eğitim belgeniz olup olmadığını bilmek isteyeceklerini biliriz. Hiç kimse tuvalet tıkandığında ya da borular patladığında bir amatörle uğraşmak istemez.

Bir akıl hocası bulun. Eğer aradığınız, yapmak istediğiniz şeyi kimin yaptığını biliyorsanız, onlara ulaşın ve nasıl yaptıklarını sorun. İyi bir akıl hocası sizi motive edebilir, ilham verebilir, bağlantı kurabilir ve rehberlik edebilir. Ayrıca, bir bürü gereksiz hatadan kaçınmanıza da yardımcı olabilirler.

2- Araştırın

Harika bir iş fikri buldunuz, şimdi kendinize bazı zor ama çok önemli sorular sorma zamanı:

  1. Bu uygun bir iş fırsatı mı?
  2. Sunduğunuz ürün veya hizmet için bir pazar var mı?
  3. İşletmeniz hangi sorunu çözecek?
  4. Ne tür bir değer katıyorsunuz?
  5. Bunu yapan çok fazla insan var mı?

Ya da kimse yapmıyorsa, neden? Fikri ilk bulduğunuz için mi yoksa kötü bir fikir olduğu için mi? Araştırmanız size ikincisi olduğunu söylerse, sorun değil, o zaman çizim tahtanıza geri dönme zamanı.

  • İşletmenizi İlerletmenin Maliyeti Nedir?

Başlamanın ne kadara mal olacağına dair bir tahminde bulunmak için, gerçek rakamlarınızın nasıl görüneceğini belirlemek için, olabildiğince fazla spesifik ile başlangıç maliyetlerinizi hesaplamanız gerekir.

  • İşletmenizi Nasıl Finanse Edeceksiniz?

İşletmenizi kurup çalışır hale getirmenin maliyetini nasıl karşılayacaksınız?

Belki yıllardır girişimcilik maceranızın hayalini kuruyorsunuz ve biraz para harcadınız. Gençsiniz, sınırsız enerjiniz var. Bu enerjinizi yönetebilirseniz, hayallerinizi finanse etmenize yardımcı olacak bir veya iki iş bulun.

Harcanabilir bir miktarda birikiminiz yoksa aile üyelerinden veya arkadaşlarınızdan destek isteyebilirsiniz. Ancak bazen para bu ilişkilerin önüne geçebilir. Koşullar söz konusu olduğunda bazı şeylerden emin olmalısınız. Örneğin paranın ne zaman geri ödeneceği ve sizden faiz isteyip istemeyecekleri gibi.

İyi bir kredi puanınız varsa, işinizi finanse edebilmek için kişisel kredi imkânından yararlanabilirsiniz. Paraya hızlı erişimin yollarından biri, bu imkânınızı değerlendirmektir. Yüksek limitli bir kredi kartınız varsa, bunu kullanmayı düşünün. Ancak, girişiminizi finanse etmek için bir kredi kartı kullanmaya karar verirseniz, yüksek ve beklenmedik bir faturadan kaçınmak için faiz ücretlerini kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.

Kitle fonlaması, bir diğer finans yöntemi. Halka tonlarca değer katacak bir fikriniz varsa, neden onlardan bağış istemiyorsunuz? Kitle fonlaması, son on yılda popüler hale geldi ve birçok girişimcinin iş fikrini hayata geçirmesine neden oldu. Kitlesel Fonlama Nedir?

Devlet hibeleri, geri dönüşümsüz para sağlar. Yani hibe kredilerde geri ödeme zorunluluğu yoktur. Kurmayı umduğunuz işin türüne bağlı olarak, bir devlet hibesi olmaya hak kazanabilirsiniz. Ancak, genellikle katı kriterleri vardır ve başvuru süreci sıkıcı olabilir.

3- Deneyin

Tebrikler, bir iş fikri buldunuz, kendinize bazı zor sorular sordunuz ve batta bir bütçe buldunuz. Şimdi fikrinizi gerçek potansiyel müşterilerle test etme zamanı. Ancak bunlar kesinlikle anneniz ve babanız değil.

Arkadaşlarınızın ve ailenizin ötesine geçin ve yabancılara ( diğer değişle potansiyel müşteri) ürününüzü satın alıp almayacaklarını sorun. Somut bir ürününüz varsa, onu bir ticaret fuarına götürün. İlgi alanınızdaki insanlarla tanışmak için bir kongre ve konferansa katılın.

  • Beyin Fırtınası

Benzer fikirlere sahip bir grup kişiyle birlikte olun ve fikirlerin beyin fırtınası yapmasına yardımcı olun, zorlukların üstesinden gelin ve uzmanlıkları paylaşın.

4- Planlayın

Girişimci olmanın yolu doğrusal değildir, yüzlerce beklenmedik dönüşler vardır ve esnek olmanız gerekir. Bununla birlikte, bir tür plana sahip olmak hala önemlidir.

  • İşletmeniz İçin Bir Eylem Planı Oluşturun

Bu, gelecek yıl hedeflerinizi not etmek kadar basit veya tamamen teferruatlı bir iş planı kadar karmaşık olabilir. Seçim tamamen sizin. Neye karar verirseniz verin, planınıza düzenli olarak başvurduğunuzdan ve gerektiğinde güncellediğinizden emin olun.

5- Yapın

Bir planınız var ve şimdi harekete geçme zamanı. İlk adımınızı atın. Bu herkes için farklıdır ve benzersiz girişimcilik girişiminize bağlı olacaktır.

  • Satış Yapmak

İlk satışınızı almak için ne gerekiyorsa yapın. Kapı kapı dolaşın. Potansiyel müşterileri arayın, göz ardı edilmeyecek kişiselleştirilmiş e-postalar oluşturun.

  • Ağ Kurmaya Devam Edin

İşletmenizle ilgili konferansları, ticari fuarları ve yerel buluşmaları araştırın. Potansiyel müşteriler, ortaklar veya olası çalışanlarla yüz yüze tanışmaktan daha değerli bir şey yoktur. Ayrıca, sosyal medyada aktif kalın.

6- Geliştir

Her girişimde başarısızlık ve eleştiri kaçınılmazdır. Bu yüzden, bunu kendi yararınıza kullanın.

Tüm eleştiri ve geri bildirimleri öğrenmek ve daha iyi olmak için bir fırsat olarak alın. İlk başta başaramazsanız, yineleyin, yineleyin, yineleyin. İlk girişiminiz muhtemelen nihai ürün/hizmet olarak sonuçlanmayacaktır. İlerledikçe ince ayar yapmanız ve iyileştirmeniz gerekecek.

Büyümek

  1. Daha çok büyümenin ve gelişmenin yollarını düşünün
  2. Yeni başlayanların zihnini koruyun
  3. Tavsiye isteyin veya farklı bakış açılarına sahip kişileri işe alın
  4. Yaratıcılığa devam edin ve değişimi kucaklayın
  5. Büyümek için fırsatlar aramaya devam edin
  6. Yeni mentorlar bulun, işinizi başarılı kılmak için gerekli becerileri öğrenmek için dersler alın

Genç Girişimciler İçin İpuçları

Girişiminizi hayata geçirmek ve başarılı olmak için bazı ipuçlarını ele almanız gerekir.

Günlük Tam Zamanlı İşinizi Bırakmayın

İlk olarak, hâlihazırda bir işiniz varsa, günlük işinizi bırakmamanız gerekir. Zira bu işiniz size finans desteği sağlayacaktır. Bir girişimi kurmak, biraz maliyetli olabilir. Bu nedenle bir ek işe sahip olmanız önerilir. Örneğin bir web sayfası açmak gibi.

Günlük çalışma hayatınızı sürdürürken, kendinize hem bir ek iş kurmak, hem de bilgi hazinenizi artırmak için bir blog sayfası kurabilirsiniz. Bu, hem sizin blog sayfanızdan kazanç elde etmenize hem de başkalarının sizin bilgilerinizden yararlanma imkânına sebebiyet verecektir.

Girişimciliğe giden yol, çok sıkı çalışmaktan geçer. Ama aynı zamanda çok zevk almayı ve gitmeniz gereken yolun bu olduğunu da bilmenizden geçer. Tam zamanlı işinizde çalışırken, yan iş olarak girişiminizin hazırlıklarını yapmaya başlayabilirsiniz. Bu, günlük işinizden hala bir gelir elde ederken, işinizi kurmanıza izin verecektir.

Hem günlük bir işi yönetmeniz, hem de işinizi kurmanız gerekeceğinden, bu yolu seçmeniz çok daha fazla saat çalışmanızı gerektirecek, ancak birçok olumlu yöne da olacaktır. Olumlu yönler, bir işe girmeden önce, işin sizin için uygun olup olmadığını belirlemeyi, günlük işinizden gelir elde etmenin istikrarına ve faydalarına sahip olmayı ve daha fazlasını içerir. Girişimcilik Fikirleri

Rakiplerinizi İnceleyin

Hangi işi yapacak olursanız olun, karşınıza sizi zorlayacak rakipler çıkacaktır. Bu yüzden, rakiplerinizi dikkatle incelemeniz ve buna göre tüm planlarınızı yapmanız gerekir. Günlük işinizde çalışırken, günde bir iki saat ayırarak, size rakip olacak kişi ve işletmeleri araştırmanız gerekir.

Nasıl başladıkları, nasıl para kazandıkları, işletmeleri için nasıl teşhir ettikleri, sosyal medyalarını nasıl kurdukları, nerede reklâm verdikleri ve daha fazlası hakkında araştırmalar yapın. Bu, başarınızı garanti etmese de, kendi işinizi yürütürken size bir yol haritası verecektir.

Aykırı Değerlere Odaklanmayın – Modellere Odaklanın

Başarılı girişimcilerin hayat hikâyeleri, girişimlerini hayata geçirirken hangi yolları izledikleri ve hangi yöntemleri uyguladıkları en büyük kılavuzunuz olacaktır. Birçok girişimci, girişimlerine genç yaşlarda başlamıştır. Bu insanların başarı hikâyeleri, sizin hangi yolu izleyeceğinize dair fikirler verecektir.

Ürün Fiyatlandırması

Hizmetlerinizi veya ürünlerinizi fiyatlandırmak ve fiyatlandırmanızın gerekçesini eleştirel bir şekilde incelemek önemlidir. Kendinize değer verme duygularına mı yoksa sunduğunuz şeyin gerçek değerine göre mi fiyatlandırma yapıyorsunuz? Müşterilerinize kaliteli işler sağladığınıza inanmanız ve yaptığınız iş için adil bir ödeme almayı hak ettiğinizi düşünmeliniz.

Başlamak İçin İdeal Zaman: Hazır Hissettiğiniz Her Zaman

Başlamak için en iyi zaman aslında yoktur ancak ne zaman kendinizi iyi hissediyorsanız, o zaman girişiminize başlayabilirsiniz. Genç girişimciler, cesurdur ancak bir süre sonra zorluk yaşandığında cesaretlerini kaybederler.

Hayat her zaman telaşlıdır. Sürekli meşgul olacaksınız. Mazeret üretmeyi bırakıp ve geleceğinize yatırım yapmanız gerekir.

Genç Girişimcilerin Karşılaştığı Belirli Zorluklar

İş doğasına bağlı olarak, her girişimcinin birçok zorlukla karşılaşması garantidir. Bazıları da genç girişimcinin kendisine özgüdür.

Okuldan yeni mezun olunduğunda, bazılarının kişinin girişimini ciddiye almama ihtimali çok yüksektir. Ancak, bunun sizi yıldırmasına izin vermemelisiniz. Genç olmak, günümüzde olumsuz bir durum değil. Geçmişte başarı büyük ölçüde yaşa ve kıdeme dayanıyordu ve mutlaka sıkı çalışma ve yeniliğe bağlı değildir. Neyse ki, devir değişti.

Bugün, harika fikirler üretebilirsiniz! Kaç yıl geçirdiğimiz önemli değil, her yaşta başarıyı yakalayabilirsiniz.

Tecrübe eksikliği, konu bir iş kurma olduğunda, bu bir engel gibi görünebilir. Bununla birlikte, deneyim eksikliği değerli bir varlık olabilir.

Yeni başlayanların zihni kavramını duydunuz mu? Bu, Zen Budizmden gelen bir kavramdır ve bir konuya açıklık, heyecan ve önyargılı kavramlardan yoksun (yeni başlayanlar gibi) yaklaşma yeteneğini ifade eder. Yeni başlayanların zihninin harika yanı, sınırsız olasılıklar ve fikirler için potansiyel getirilmesidir.

Bir diğer zorluk ise mali engellerdir. İş kuran insanların daha fazla parası olması muhtemeldir. Ancak, her işletmenin devam etmek için bir ton sermayeye ihtiyacı yoktur. Önemli miktarda paraya ihtiyacınız varsa, işinizi finansa etmek için kullanabilecek stratejiler vardır.

Genç Girişimci Olmanın Faydaları

Genç girişimci olmanın zorlukları yanında faydaları da mevcuttur. Her şeyden önce kendi kendinizin patronu olacaksınız. Bu da, kendinizden başka kimseye karşı sorumlu olmadığınız anlamına gelir.

Çalışma saatleriniz esnektir. Sabahın erken saatlerinde en yaratıcı mısınız? Sorun değil. Bir girişimci olarak istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden çalışmaya karar verebilirsiniz. Yani pek çok bakımdan özgürsünüz.

Tam zamanlı bir işte çalıştığınızda, kazancınız belli bir bordroya bağlıdır. Ancak, bir girişimci olarak işinizi kurduğunuzda, sınırsız kazanca sahip olacaksınız. Girişimcilik, sınırsız kazanç potansiyeli sunar.

Genç girişimci olarak iyi bir enerjiniz var ancak yaşınız ilerledikçe enerjiniz tükenmeye başlayacak. Bu yüzden enerji potansiyelinizi iyi değerlendirin. Ayrıca, işinizi iyileştirmek, öğrenmek, büyümek ve nihayetinde başarılı olmak için çok zamanınız olacak.

Bir girişimcinin hayatı özellikle genç girişimci iseniz pek kolay değildir. Genç girişimci olarak sahip olduğunuz en iyi şey, zamandır. Artık sizin için de, bir şeyleri deneme, karışıklık, öğrenmeye devam etme ve nihayetinde başarılı olma zamanı.

Öyleyse, bir girişimci olmayı hayal ederek bir kenarda oturmayı bırakın ve her zaman istediğiniz hayata ulaşmak için ilk adımı atın.

Girişimcilik Rehberi

Eğer sizde girişimciliğe yeni ve yavaş yavaş adım atıyorsanız, bilgilerinizi derinleştirecek merak ettiğiniz birçok soruya yanıt bulabilecek girişimcilik rehberini inceleyebilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz