Yatırımcı Arıyorum

Nasıl Girişimci Olunur?

Girişimci Olmak

Son yılların belki de en çok ilgi gören trendlerinden biri de girişimcilik gibi gözükse de aslında girişimci olabilmeniz için işletme sermayesi dışında daha birçok özelliğe sahip olmanız gerekir. Girişimcilik bir ruh ve tutku işi olmakla birlikte girişimciler normal yapıda bir insandan daha fazla risk alma özelliğine de sahip kişilerdir. Girişimcilik son yılların deyimiyle bu kadar trend iken ve arama motorlarında en çok araştırılan konulardan biriyken biz de nasıl girişimci olunur? Sorusunun yanıtını bulmaya çalıştık. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde girişimcilerin özelliklerini ve girişimciliğin tarifini bulabileceksiniz.

Gelelim, nasıl girişimci olunur? sorusunu yanıtlamaya:

“Girişimci” tatmin edici paralar kazanan ve ödüllendirici bir kariyere sahip olmak anlamına gelebildiği gibi birçok kişi için heyecan verici bir unvan olarak nitelendirilebilir. Girişimcilik aslında harika bir fikrinizin olması ile başlar. Arkadaşlarınızla konuştuğunuz harika fikrinizi hayata geçirmek ve gerçekleştirmek için gerek duyduğunuz kaynaklara ve teknolojiye yönelmenizle devam eder.  Girişimcilikle ilgilenenler iyi bir plan oluşturmalı ve aşağıda sıralanan özelliklere de sahip olmalıdır.

Girişimcilerin Özellikleri

  • Öncelikle bir sorunu tanımlamalısınız
  • İlgilendiğiniz konu ile ilgili eğitiminizi genişletin
  • Ağınızı oluşturun
  • Finansal istikrara ulaşın
  • Sorunu bir iş fikriyle çözün
  • Fikri test edin
  • Para toplayın

Girişimciliğin özelliklerini sıraladıktan sonra konuyu daha fazla açarak ayrıntıları inceleyelim:

  1. Sorunu Tanımlayın: Kurye teslimat hizmeti, köpek eğitim çiftliği, restoran vb. gibi bir sürü harika fikriniz olabilir. Ancak her harika fikir bir sorunu tanımlamayabilir. Örneğin köpek sahipleri ile konuşurken civarınızda ya da şehrinizde yeteri kadar köpek eğitim çiftliği olmadığını keşfedebilirsiniz. Daha fazla araştırarak çevre ilçelerde de aynı sorun olduğunu bulabilirsiniz. Kısacası, girişimcilerin harika fikirleri, tüketicilerin hayatını kolaylaştıracak ve buna ihtiyaç duydukları süreçleri kapsamalıdır.
  2. Eğitiminizi Geliştirin: Yapmak istediğiniz işle ilgili üniversite eğitimi alabileceğiniz gibi işi ustalarının yanında öğrenip her aşaması ile ilgili deneyim kazanmayı tercih edebilirsiniz. Burada esas olan ilgilendiğiniz konu hakkında eğitim ve deneyim kazanmanızdır.
  3. Ağınızı Oluşturun: Teknolojinin ve dijitalleşmenin geliştiği günümüzde kendinize ve fikrinize ait bir ağ oluşturmak size ve girişiminize destek olacaktır. Ağ kurmak ve yeni bağlantılar kurmak için zaman ayıranlar değerli avantajlar elde edebilir. İrtibatlar yardımcı başlangıç kredileri, ilgili tavsiyeler sağlayabilir veya yeni ve daha büyük fırsatlar sunabilir. Ayrıca, melek yatırımcılar ve girişimciler için finansman ve küçük işletme hibeleri hakkında bilgi edinmek için zaman ayırın.
  4. Finansal İstikrara Ulaşın: Yeni girişiminiz sayesinde ek gelir elde edecek olsanız da sabit maliyetleri ve masrafları karşılayacak sermayenin tasarruf hesabınızda bulunması işleri sizin için kolaylaştırır. Bununla birlikte girişiminizin ilk 3 yılında güzel paralar kazanabilir ve yeni fırsatlar elde etme eşiğinizin yüksek olabileceğini bilmeniz de yarar var. Ayrıca girişiminizi gerçekleştirmeden önce uzmanla görüşüp bir iş planı yapmanız yolunuz daha net görmenizi sağlar.
  5. Sorunu iş fikrinizle Çözün: İlk sıradaki adımda bulunan sorun ilçede ve civar bölgelerde köpek eğitim çiftliğinin bulunmamasıydı. Köpek eğitim çiftliği açmak demek bir sorunun giderilmesini ve bulunduğu bölge ve civar ilçelerde müşteri potansiyelinin yüksek olması anlamına gelir. Bu da çok sayıda müşteri ve gelir var demektir. Girişimci artık iş planını formüle edebilir.
  6. Fikri test edin: Girişimcinin fikri sağlamdır, ancak bunu test etmeleri gerekir. Yerel işletme sahipleri başlamak için en iyi yerdir. Bu nedenle, girişimci bölgedeki birden fazla işletme sahibiyle görüşebilir hem eksikleri ve ihtiyaçları öğrenir hem de rakip analizi yapmış olur.
  7. Para Toplayın: Girişim için para sahibi olmak iyi olsa da girişimci için daha fazla paraya ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle para bulmanın temel olarak üç yolu bulunur. Bunlardan ilki girişimcinin masrafları kısarak kendi parasını kullanması ya da yakın çevresinin desteğini alması olabilir. İkinci yol ise tabii ki kredi kullanmaktır. Krediye başvurmak işletme için erken olsa da girişimciler başlangıç için girişim kredilerine başvurabilir. Üçüncü yol ise ağlar sayesinde iş fikrinize bir melek yatırımcı bulmaktır. Böylece başlangıç masraflarınız için destek alabilirsiniz
  8. Ölçeklendir: Sermayenizi arttırın ve bu sermaye ile başarınızı çoğaltmak ve işinizi ölçeklendirmek için kullanın. Başarılarınızı çoğaltın, yeni pazarlara açılın, stratejik olarak diğer şirketleri satın alın, işe alımlarınızı artırın.

Girişimcileri Engelleyen Ortak Sorunlar

Girişimcileri engelleyen en önemli sorunlardan biri ise işe yarar bir iş fikri bulmaktır. Makul bir iş fikrini birçok faktör etkiler. Bu faktörleri konum, hedef kitle, genel ihtiyaç olarak sıralayabiliriz. Çoğu girişimcinin en büyük eksikliği bu faktörleri göz önünde bulundurmadan fikirlerini gerçek değerinde görmelerinden kaynaklanır. Girişimcileri engelleyen ortak sorunların bir diğeri de fırsat eksikliği olarak nitelendirilebilir. Fırsat eksikliği genel olarak makul olduğu düşünülen iş fikrinin uygulanacağı alan ya da bölgede karşılığı olup olmadığıdır. Kısacası iş fikrinizin uygulanabilir olup olmadığını ve Pazar araştırmasını yapmanız girişiminiz için önemli konulardan birisidir. Nasıl Genç Girişimci Olunur?

Bunun yanında girişimciliğinizi kısıtlayan bir diğer faktör ise günlük ihtiyaçlarınızı karşılayan bir işinizin olması ve girişim fikrinizi ek iş olarak yapmanızdır. Bu bazı girişimcilere göre başlangıç masrafları için faydalı olsa da bazı girişimcilere göre tutkunuz olan iş fikrinize gereği kadar ilgilenmemeniz ve vakit ayıramamanız anlamına gelir. Girişimciliğin en önemli aşaması ağ kurmaktır. Yeni işinizin başarılı olması için birden fazla desteğe ihtiyacınız olacak, bu nedenle potansiyel ortaklar, yatırımcılar, müşteriler, satış veya teknoloji uzmanlarıyla konuşmak için zaman ayırdığınızdan emin olun.

Girişimcilikte Doğru İş Fikri

İyi bir iş fikri, doğru pazar ve hedef kitlenin yanında girişiminizin başarıya ulaşabilmesi için reklam çalışmalarının da önemi büyüktür. Hedef kitlenizin işletmenizin varlığından haberdar olması ürün ya da hizmetinizi satabilmenizin tek yoludur. Bu durum göz önüne alındığında hedef kitlenizin yaş aralığı da önemlidir. Y ya da Z kuşağı yaş aralığı içinde bir hedef kitleniz bulunuyorsa reklam çalışmalarınızı ağırlıklı olarak sosyal medya mecralarına kaydırmanız hedef kitlenize ulaşmanız açısından önemli olacaktır. Geleneksel reklam araçları bu yaş aralığındaki hedef kitlenize ulaşmanızda bir tık etkisiz kalabilir. Ayrıca girişiminizin başarıya ulaşabilmesi için bir diğer önemli konuda dijitalleşme oranınızın yüksek olmasıdır. Dijital pazarlamaya ağırlık vermeniz modern dünyada dijitalleşmenize olanak sağlayarak sınırsız biçimde işletmenizden herkesi haberdar etmiş olacaktır. İş Fikri Nedir?

Girişimcilik konusunda gelişmiş bir ruhunuz ve uygun bir iş fikriniz ve tabii yeterli sermayeniz var ise girişimci olmanız kendi işinizin patronu olma fırsatının yanında güzel paralar kazanmanıza da olanak sağlar. Tutkunuzla işini bir araya getirmeniz sizi daha farklı bir konuma taşır. Girişimcilik son derece popüler olsa da yukarıda bahsettiğimiz özellikleri taşıyor olmanızın yanı sıra iyi bir iş planı ile girişim fikrinizle başarıya ulaşmanız yüksektir. Bu durum göz önüne alındığında girişimciliğin risk almak olduğunu hatırlatmakta fayda var ancak aldığınız olası risklerin kabul edilebilir ve makul olmasına da dikkat etmeniz sizi batma riskine karşı da korur.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz