
Doğru Yatırımı Yapmak
Ülkemiz iş hayatı üzerinde çeşitli sektörler üzerinde birçok yatırımcıya rastlayabiliyoruz. Zamanla oluşmuş birikimler üzerinden gelir sağlanması amacı ile uzun vadede değerlenebilen işlemlere yatırım denir. Kişinin elde etmiş olduğu gelirleri, uzun vadede değerlenmesi için birçok yere ve de kişilere yatırım yaparak paralarının belli bir kısmını yatırımcılara ayırırlar. Ayrılan bu kısmın ardındaki kalan kısım ise, kişinin yatırım üzerinden arttırdığı para ile tasarruf yapmasına olanak sağlanır. Çevremizde gözlemlendiği kadarıyla birçok yatırımcı ve girişimci tasarruflarını bir takım yatımlar ile değerlendirmek istiyor. Bu yatırımların birkaç çeşidi mevcuttur.
Bunlardan bazıları;
- Finansal Yatırımlar
- Sermaye Yatırımları
Sermaye Yatımlarının Etkileri
Bu yatırım türleri genel anlamda incelendiğinde sabit değerler üzerinde yapılan yatırım çeşididir. Sabit değerlere örnek verecek olursak, kişi kendisine ait bir firma ya da işletme kurarak makinaları, yapıları ve tesislerini, donanım ya da teçhizat gibi aletlere yatırımlar uygulayarak gelişim kaydedebiliyor. İşletme üzerine yapılan bu tarz yatırımların üretim ya da hizmet üzerindeki artışı ve de elde edilmiş olan kar parasal sermayeye dönüşmesinden oluşabilecek karların da kişinin tekrar tasarruf yapabileceği durumuna geliyor. Bu açıklamalara bakacak olursak, varlıklar üzerindeki yapıların yatırımların çoğu zaman menkul kıymet taşımasına önem veriliyor ve de ev ya da arsa gibi gayrimenkuller üzerinde yatırımcılar gelirlerini değerlendiriyor.
Finansal Yatırımlar
Bu yatırım türü daha çok kişinin tasarruf için ayırdığı bir miktar para ile yatırımlarını değerlenmesine olanak sağlar. Bu gibi durumlarda finansal enstrümanlar kullanılarak yatırımlar gerçekleştirilir. Genel anlamla bakıldığında finansal yatırımcıların kısaca akıllarına yatan ürünlerin değer değişimleri üzerinden kar elde etmek gibi bir takım mantıklar üreterek kar elde edilmeye çalışılıyor. Buradaki asıl amaç ise kişinin tasarrufundaki olan parayı daha da kazançlı hale getirmek oluyor. Siz de yeni bir yatırım yapmak istiyorsanız; Kobi Vadisi platformunda yer alan yüzlerce ilana göz atıp, size en uygun olan iş modelleri sahipleri ile iletişim kurabilirsiniz.
Bir yatırımcının yatırım kararı aldıktan sonra uygulaması ve de düşünmesi gereken birkaç durum ortaya çıkıyor. Eğer bir sermayeniz var ise ve bunu değerlendirmek istiyorsanız öncelikle hangi vadede yatırım yapacağınıza karar vermelisiniz. Sonraki aşamada ise ne kadar risk alacağınızı düşünmelisiniz. Son olarak ise hangi yatırım araçları üzerinden kar elde edecek ve de hangi finansal enstrüman üzerinden gelir elde edeceğinize karar vermelisiniz. Genel olarak baktığımızda her yatırımcının kendisine özel bir strateji belirlemesi gerekiyor. Bu açıklama sonrasında ise yatırımcının kendi kişiliğini iyi tanıyarak, profilini oldukça güçlü ve güvenilir bir şekilde karşıya aktarmalıdır.
Yatırım ve Riskler
Bir yatırımcı kendi profilini düzenledikten sonraki yapması gereken aşamalardan bir tanesi de yapacağı yatırım üzerindeki riskleri düşünmesi gerekiyor. Yatırımlar üzerindeki riskler kişisel faktörlere, yaşa ve de karakteristik özellikler gibi maddelere bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Bazı yatırımcılar genel anlamda bakıldığında risk gibi konuları üzerinden etkilenerek tercihlerini çok fazla para kaybetmemek için belli yatırım enstrümanlarını tercih ederler. Bu yatırım enstrümanları ise uzun vadede getirisi az ürünler olarak listelenir. Risk almaktan korkan insanların aksine, risk alma konusunda korkuları ya da düşünceleri olmayan kişilerin özgüven destekleri ise risk alma istekleri oldukça fazladır. Çünkü genel anlamda bakılacak olursak türev ürünlerin birçoğu risk konusunda en çok yüksek miktar veren yatırımcıların taleplerine geri dönüş yapmaktadırlar.
–
–
Yatırımcılar Açısından Yaş Faktörü
Günümüz yatırımcılar ya da girişimciler üzerinde etki sahibi olan bir konuda yaş konusu olarak gözlemleniyor. Yatırımda yaş konusu oldukça etkili olup, yatırım yapacak kişinin risk iştahı konusunda belirli bir faktör olarak düşünülüyor. Genel anlamda bu konuyu örneklendirecek olursak 20 ya da 30 yaşlarında olan bir kişinin risk alma olasılığı çok daha fazla olduğu gözlemleniyor. Bu yaş grubundaki girişimci ya da yatırımcıların en riskli ürünler üzerinde işlemler yapmayı tercih ediyorlar. 30 ya da 40 yaşındaki yatırımcı ya da girişimcilerin ise piyasa üzerindeki bilgileri ve de tecrübesi sayesinde genel açıdan risk düzeylerini birkaç kademe düşürdükleri gözlemleniyor. Genellikle bu yaş aralığında olan yatırımcılar kısa vadeli pozisyonlar üzerinde etkileşim gösterdiği günümüzce gözlemleniyor. 40 ya da 50 yaş grubundaki yatırımcıların birçoğu aile kavramlarının oluşumu ile daha çok tasarruf kaynaklarını yatırıma dönüştürmek gibi konular üzerinde etkileşim gösteriyor. Bu tarz etkileşimler sayesinde ise çok daha az risk getirebilecek ürünler üzerinde yatırımlarını sürdürüyor. 50 ya da 60 yaş grubundaki kişiler yatırımları söz konusunu olduğunda risk almayı tercih etmiyor. Maliyeti düşük ve de uzun vadeli yatırım araçları üzerinde etkileşim gösteriyor.