Yatırımcı Arıyorum

Nasıl Yatırımcı Olunur?

Yeni bir yatırım yapmak, finansal varlıklarınızı büyütmenin heyecan verici bir yolu olabilir. Yatırım kararları vermek için ekonomik eğilimleri anlamak zor görünse de, yeterli uygulama, güven ve risk alma isteği olan herkes yatırımcı olabilir. İster işletmeler için fon yöneten bir şirkette çalışın, ister hisse senedi satın almak için tasarruf eden bir kişi olun, amacınız varlıklarınızı daha büyütmekse sizde bir yatırımcısınız demektir.

Bu yazımızda, kendi paranızın bireysel bir yöneticisi olarak veya kurumsal düzeyde yatırımın nasıl yapabileceği konuları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Yatırımcı Nedir?

Yatırımcı, finansal kazanç elde etmek için belirli bir hesaba, ticari girişime veya diğer finansal fırsatlara para koyan kişiye denir. Yatırımcılar çeşitli geçmişlerden gelir. Belirli bir finansal hesaba veya girişime fon (para) verme konusunda karar veren herkes yatırımcıdır.

2 ana yatırımcı türü vardır: kurumsal ve bireysel yatırımcılar.

  1. Kurumsal yatırımcılar, profesyonel yatırım şirketleri yardımıyla yatırımlarını yöneten finansal profesyonellerdir.
  2. Bireysel yatırımcılar, kişisel tercihlere ve fonlara dayalı olarak yatırım yapan bir kişidir.

Bir Yatırımcı Ne Yapar?

Bir yatırımcı, maksimum kar getirebilecek fonları belirlemek amacıyla para biriktirir. Yatırımcılar, fonlarını akıllıca nasıl yatıracaklarına karar vermek için seçilen piyasaların ekonomik ortamını inceler. Başarılı yatırımcılar, çeşitli varlıklara veya tek bir hesaba veya işletmeye daha fazla satın almak, satmak veya yatırım yapmak için stratejik planlar kullanarak riski en aza indirmeye çalışırlar.

Kurumsal yatırımcılar, riskten korunma fonlarını ve diğer büyük hesapları yönetmek için genellikle bir kurum (banka, yatırım danışmanlık şirketi vb.) ile çalışırlar. Profesyonel yatırımcıların piyasa koşullarını değerlendirmeleri ve kâr fırsatlarını tanımaları beklenir.

Bireysel yatırımcılar, finans dünyasında bireysel yatırımcılar olarak anılmaktadır. Bireysel yatırımcılar genellikle daha az miktarda parayı yönetir ve daha az çeşitlendirilmiş hesaplara sahiptir. Bireysel bir yatırımcı genellikle az miktarda hisse senedine, yatırım fonuna, tahvillere veya son yıllarda popüler olan kripto para birimine para yatırır. Bireysel yatırımcılar; kişisel araştırmalara, belirli bir nedene veya markaya duygusal bağlılık veya getiri sağlayabilecek düşük riskli fırsatlara dayanarak paralarını koymak için belirli yerleri seçerler. Örnek: döviz, altın vb. Yatırımcılık

Bireysel Yatırımcı Nasıl Olunur?

Bireysel yatırımcı olmak için belirli bir eğitim yolu yoktur, bunun yerine portföyünüzü güvence altına almak ve maksimum getiri elde etmek için atabileceğiniz bir dizi adım vardır. Fonlarınızı yatırmaya başlamak için aşağıdaki maddeleri takip edebilirsiniz:

  1. Paranızı biriktirin

Bazı insanlar işe bir kumbarayı kullanarak ve fırsat buldukça içine bozuk para koyarak başlar. Bazı insanlar da banka kanalı ile bir yatırım/birikim hesabı oluşturur ve her ay para aktarır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yatırımınıza başlamak için bir miktar nakit ayırmanız iyi bir fikirdir.

  1. Pazarı araştırın

Kitaplar, bloglar, finansal podcast’ler veya videolar ve hatta eğitim kursları aracılığıyla paranızı yatırmak hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Paranızı yatırmadan önce, zamanınızı uzmanların ve finans uzmanlarının tavsiyelerini okumaya veya dinlemeye ayırın. Paranızı nasıl yatıracağınızı seçtiğinizde seçenekleriniz hakkında daha geniş bir anlayış kazanacaksınız.

  1. Nereye yatırım yapmak istediğinize karar verin

Finansal piyasayı araştırdıktan sonra, nasıl ve nereye yatırım yapmak istediğinize dair bir plan yapın. Herhangi bir fon için, yatırımınızla ilgili getiri oranını, fonlarınızı ne kadar süreyle hesabınızda tutmak isteyeceğinizi ve para bozdurma gibi finansal ücretleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bireysel yatırımcılar için ana yatırım seçeneklerden bazıları şunlardır:

  • Yatırım fonları
  • Vadeli banka hesabı
  • Hisse senetleri
  • Kripto paralar
  • Tahviller
  • Bireysel Emeklilik Fonu
  1. Küçük başlayın

Başlamak için az sayıda yatırım seçerek risklerinizi yönetin. Yatırım bilginiz ve güveniniz arttıkça, fonlarınızla daha fazla risk alabilirsiniz. Bu amaç için ne biriktirdiğinize bağlı olarak başlamak için makul bir miktara karar verin. Örneğin: kişisel servetiniz 100.000 TL ise, ilk etapta bu rakamın 1/10’luk kısmı ile yatırım çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

  1. Sonuçları düzenli olarak değerlendirin

Bir fona para yatırmayı ve uzun süre çekmemeyi planlasanız bile, yatırımlarınızın değerini izlemek yine de iyi bir fikirdir. Bazı yatırımcılar, hisselerini satmayı planlamaları durumunda, her gün yükselir ve düşerken hisse senedi değerlerini kontrol eder. Bireysel emeklilik fonlarını planlayan yatırımcılar, özellikle emeklilik yaşına yaklaştıkça yatırımlarının nasıl performans gösterdiğini kontrol edebilirler. Bankalar tarafından sunulan vadeli hesaplar da takip edilebilir.

  1. Stratejik değişiklikler yapın

İlk yatırımlarınızı güvence altına aldıktan sonra, fonlarınızı nasıl ayarlayacağınızı dikkatlice seçin. Parayı elden çıkarmak veya bir hisse senedini tasfiye etmek gibi duygusal kararlar, portföyünüz için daha az getiri sağlayabilir. Bazı yatırımcılar, daha fazla hisse satın almak için temettüleri yeniden yatırım yapmayı düşünür. Böylece, yatırımlarından onu büyütmek için çekerler.

Kurumsal Yatırımcı Nasıl Olunur?

Kurumsal yatırımcılar, şirketleri için büyük ölçekli yatırımları üstlendiğinden, daha spesifik eğitimlere ihtiyaç vardır. Bu eğitimin çoğu, finans ve ekonomi odaklı bir eğitim aldıktan sonra iş başında öğrenilir. Bir yatırımcı olarak kariyerinize başlarken şu adımları göz önünde bulundurun:

  1. Derece kazanın

Finans veya işletme alanında lisans veya ileri derece kazanmak, profesyonel yatırım için temel sağlar. Finansal strateji, ekonomi ve muhasebe kursları, bir yatırımcı olarak bir kariyere hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Bazı finans uzmanları ayrıca daha fazla bilgi edinmek ve kendilerini bir kurum için fonları yönetmeye hazır mükemmel adaylar olarak ayırt etmek için MBA (iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlik derecesidir) yaparlar.

  1. Bir yatırım alanına odaklanın

Mesleki bilgi edindikçe, olmak istediğiniz yatırımcı türüne karar verebilirsiniz. Kurumsal yatırımcılar genellikle belirli bir finansal alanda veya fon türünde uzmanlaşır:

  • Gayrimenkul: Gayrimenkul yatırımcıları, ticari ve konut mülklerinde hisse sahibidir. Bir yapı için başlangıç ​​sermayesi sağlamaya ve ticari yatırımlardan kar elde etmeye yardımcı olabilirler.
  • Borsa: Hisse senedi komisyonculuğu yapan yatırımcılar, müşteriler için portföyleri yönetir, getirileri en üst düzeye çıkarmak için kararlar alır ve hisse satıp satın alarak fonları kaldıraçtır. Hisse senetlerinde uzmanlaşan yatırımcıların özel lisanslara veya sertifikalara ihtiyacı olabilir.
  • Girişim kapitalisti: Bir girişim kapitalisti, bir şirketin kârındaki bir hisse karşılığında gelişmekte olan işletmelere fon sağlar. Genellikle, büyük getiriler sağlayabilecek girişimleri finanse etme fırsatlarını analiz eden diğer yatırımcılarla birlikte bir firma için çalışırlar.
  • Melek yatırımcı: Bir melek yatırımcı, bir risk sermayedarına benzer, ancak bunun yerine, işletmedeki hisse payları karşılığında daha küçük başlangıç ​​​​şirketlerine veya bireysel girişimcilere fon sağlar. Melek Yatırımcı
  1. Bir finans kurumuyla iş deneyimi kazanın

Kurumsal yatırımcılar genellikle üst düzey yatırımcılardan işi öğrenmek için bir firma ile çalışmaya başlar. Getirilerini en üst düzeye çıkarmak için çalışarak kurumsal varlıklar için finansal seçimler yapmayı öğrenirler. Giriş seviyesinde bir yatırımcı olarak, size çeşitli sektörlerin finansal çıkarlarını yönetme deneyimi kazandıran birçok farklı sektörde hesaplar atanabilir.

Yatırımcı Becerileri Nelerdir?

Bir yatırımcı olarak çalışmayı seçerseniz, şu profesyonel yeteneklere ihtiyacınız olacak:

  • Eleştirel düşünme: Yatırımcılar, bir yatırımın potansiyel faydalarını ve risklerini belirlemek için mantıksal akıl yürütmeyi kullanır.
  • Kararlılık: Yatırımcılar, piyasaları incelerken geliştirdikleri bilgi ve araştırmalara dayalı olarak hızlı kararlar vermelidir.
  • Matematiksel yetenekler: Yatırımcılar, faiz, temettüler ve pazar büyümesi veya durgunluk gibi faktörleri kullanarak bir finansal fırsat hakkında basit ila karmaşık hesaplamalar yapar.
  • İletişim: Bir yatırımcı, fon tahsis etme, bir yatırımın durumunu belirleme ve yatırım amacıyla para çekme sürecinde müşterilere ve diğer profesyonellere finansal bilgileri iletir. Hem şimdiki hem de gelecekteki yatırım stratejilerini ve piyasa menkul kıymetlerinin performansını net bir şekilde açıklayabilmelidirler.
  • Müzakere: Yatırımcılar, bir müşteri ile bir finans kurumu arasındaki para alışverişini müzakere eder. Çeşitli pazarlarda yatırım fırsatlarına girmek için güvene ihtiyaçları vardır.

bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz