Yatırımcı Arıyorum

Ne İş Kurabilirim?

Kişinin bir iş kurması kendisine pek çok avantaj sağlayacaktır. Esnek çalışma saatleri ve harcanan maliyetlerin bir süre sonra misliyle geri dönüşü ve bağımsız iş yapmak pek çok girişimci için cezbedicidir.

Bir iş kurmadan önce bazı önemli kararlar almak zorundasınız. Bu kararlar iş kurma aşamasında size yol gösterici kararlardır.

İş Kurma Değerlendirmesi Yapmak

Bir iş kurmaya geçmeden evvel bir değerlendirme yapmanız gerekecektir. Değerlendirme derken sadece maliyetler ve lokasyondan bahsetmek doğru olmaz. Kapsamlı bir planlama yapmak gerekir.

Bu planı yaparken de gözden geçirmeniz gereken ana unsurlar bulunmaktadır.

  • Hangi sektörde iş kuracağınızı belirlemek
  • Faaliyetlerinizi ürün mü yoksa hizmet ağırlıklı mı yapacağınızı belirlemek
  • Fiziki mi yoksa sanal ortamda mı kuracağınızı belirlemek
  • Bağımsız mı çalışacaksınız yoksa bayilik mi düşünüyorsunuz?

Hangi Sektörde İş Kuracağınızı Belirlemek

Bir iş kurmak aslında yeteneğinizi satmakla aynı ölçüde değerlendirilmelidir. İşin en önemli değerlendirme ölçütü yetenektir. Kişisel bir yeteneğiniz mi var yoksa belli bir sektöre ilginiz mi mevcut. İşte yetenek işin temelidir.

Hangi sektörde faaliyet göstereceğinize karar vermek, işinizi kurmanın ilk adımıdır. Her iş risklidir ancak yatırımınızı yanlış sektörde değerlendirirseniz, para kaybının yanında emeğiniz ve belki doğru işi yapma için harcayacağınız zamanınızı da heba edebilirsiniz. Bu yüzden iş ve sektör kararını ilk önce almalısınız.

Ürün mü – Hizmet mi?

Hangi sektörde çalışmak istediğinize karar verdiyseniz almanız gereken bir karar da ürün ağırlıklı mı yoksa hizmet ağırlıklı mı çalışacağınıza da karar vermeniz gerekmektedir. İmkânlarınızı gözden geçirin ve alanınıza karar verin.

Fiziki mi – Sanal mı?

Kurmak istediğiniz iş için fiziki bir ortamda mı çalışacaksınız yoksa internet üzerinden mi faaliyet göstereceksiniz? Bunun kararını da vermeniz gerekecektir. Fiziki ortamda bir iş kuracaksanız, işyeri merkezi için iş ofisi kurmanız, mobilya ve diğer ihtiyaçlar için düzenleme yapmanız, işletme faaliyetleri için gereken kayıtları yaptırmanız ve bununla birlikte tüm maliyetleri yüklenmeniz gerekecektir.

Sanal olarak kullanacağınız işinizde de evinizin bir odasını işletme merkezi olarak gösterebilir ve home ofis tarzı iş kurabilirsiniz. Bu da bir işyeri kiralama, elektrik, su ve ısınma gibi genel giderlerden kurtaracaktır. Evinizde kullandığınız tüm bu giderlerin yarısını şirket gideri olarak gösterebilirsiniz.

Bayilik mi – Bağımsızlık İşletme mi?

Her ne kadar bağımsız bir iş kurmak cazip gelse de, pek çok maliyetle başa çıkmak zorunda kalacaksınız. Esnek çalışma saatleri, kazancın cebinize kalması size daha da uygun gelecektir. Bir dezavantajı ise sektörde tutunamayarak ya da adınızı duyuramayarak, asla büyümeyen bir işletmeye sahip olabilirsiniz.

Ancak bayilik sektörüne baktığınızda pek çok maliyetler azalacak ve hazırda tanınmış bir markanın adını taşıyarak faaliyetlerinize devam edebileceksiniz. Bu yüzden iş kararınızı gözden geçirirken bağımsız çalışmayı mı tercih edeceksiniz yoksa bir bayilik alma düşünceniz mi var. Bunu iyi gözden geçirmelisiniz.

Not: yeni bir iş kurma aşamasında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını öğrenmek için; İş Yeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler adlı içeriği inceleyebilirsiniz.

Yüksek Sermaye Gerektirmeyen Örnek İşler

Bir iş kurmak istiyorsunuz ancak bütçeniz kısıtlı. Eskiden iş olanakları ve mali imkânların kısıtlı olması yüzünden pek çok kişinin iş hayali gerçekleşmese de artık çok düşük bütçelerle iş kurma olanaklarına sahibiz.

Şimdi bu işlere kısaca bakacak olursak;

Danışmanlık Hizmeti

İşletmeler ile ilgili bir eğitiminiz ve bilgi birikiminiz varsa, bunu başkalarının yararına sunmak için danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Kendinizi duyurmanın yolu ise yakın çevrenizi ve sosyal medyayı kullanmak. İlk önceleri küçük işletmelere pazarlama ve insan kaynakları yönetimi gibi konularda danışmanlık yapabilir daha sonraları şirket olarak faaliyet gösterebilirsiniz.

Ancak tek kişi olarak çalışıyor bile olsanız, bir avukatın yardımıyla işlerinizi yapın. Danışmanlık yapacağınız işletmelerle yapılacak olan iş sözleşmesini bir avukat yardımıyla düzenlediğinizde yasal haklarınızın da kaybolmaması için gereken tedbirleri almış olacaksınız.

Temizlik Şirketi

Hayatınızı sürekli temizlik yapan titiz bir insan olarak geçirdiniz. Bu yeteneğinizi neden bir işe harcamıyorsunuz. Temiz ve titiz olmak bile artık yetenek gerektiriyor bu devirde. İlk önce kendi başınıza çalışmaya başlayabilir ve sonra birkaç kişi ile birlikte çalışacağınız bir temizlik şirketi açabilirsiniz.

Ayrıca ilk aşamada bir sermaye de gerekmiyor. Kendiniz çalışıp birikim yaparak bu işi şirketleştirebilirsiniz. Kurumların ve okulların temizliğini de almış olsanız iyi bir kazanç elde edebilirsiniz.

El İşi Ürünler Yapıp Satmak

Özellikle evde olup bir işte çalışamamaktan şikâyet eden kadınlarımız için oldukça yararlı bir uğraş. Hem bir şeyler üretip hem de gelir elde edebilecekleri ortada. Son zamanlarda el işi ürünleri yapıp sosyal medya aracılığı ile satan kişilerin sayısı da artış görülüyor.

İnsanların otantik ürünleri tercih ettiğini biliriz. Biraz örgü işini stoklayıp, sosyal medyadan bir satış sayfası oluşturup, satış yaparak iyi kazanç elde edebilirsiniz. Maliyetiniz ise sadece örgü ipliği ve el işinizin gereği olan malzemelerden oluşuyor.

Pansiyon İşletmeciliği

Turistik bir bölgede yaşıyorsunuz ve 5 oda ve üzeri bir ikametgâha sahipsiniz. Bu iş kurmanız için güzel bir avantaj. İkametgâhınızı bir pansiyona çevirmek için gerekli tadilatları yapıp, bir lobi oluşturup, bahçeli bir ikametgâhta iseniz bahçenizi mini dinlenme ve yemek alanına çevirip pansiyon hizmeti verebilirsiniz. Bunun içinde gerekli izinlere ve belgelere sahip olmanız gereklidir.

Ayrıca bölgenize ait mini bir yöresel ürünler standı kurup, satış yapıp ek gelir elde edebilirsiniz. Bu da kazancınızı artıracaktır. Yeteri kadar oda ve banyo bulunma zorunluluğu var ve restoranınızın 3.sınıf olması da gerekli. Geri kalan yaratıcılık sizin elinizde.

Drone İşleri

Teknolojik anlamda belki de en çok faydalanılan hizmet artık drone’ler. Drone’ler emniyet teşkilatından jandarmaya kadar tüm güvenlik birimlerinde güvenlik amaçlı, düğün çekilerinde ve belgesel çekimlerinde, konserlerde ya da spor aktivitelerinde ticari amaçlı kullanılıyor.

Drone pilotluğu eğitimi alarak, bir drone satın alıp siz de iyi para kazanabilirsiniz. Drone fiyatları kullanım alanlarına ve özelliklerine göre değişmekte. Ancak çekim amaçlı kullanacağından kameralı bir drone almanız iyi olacaktır. Drone fiyatları 180 TL. ile 11.000 TL. ye kadar değişebiliyor.

Lisanslı bir drone kullanıcısı bir çekim için 4 saatlik bir çekim için 1000–2000 TL. arası bir ücret kazanabiliyor. Sürekli iş aldığınızda geliriniz kat kat artacağından kendinize bir şirket kurma olasılığınız bile yüksek.

Çiçekçi Dükkânı Açmak

Biraz sermaye ile açacağınız bir çiçekçi dükkânı, iyi bir kazanç elde etmek için iyi iş fikirleri arasında. Özellikle önemli günlerde çiçek satışlarının kat kat artığını göz önüne alırsak, çiçekçi dükkânı açmak iyi gelir elde etmenizi sağlayacaktır.

Küçük bir dükkân ya da stand açtığınızda sadece en yüksek maliyet olan ekipman ise çiçeklerin tazeliklerini yitirmemesi için bir soğuk hava deponuz olması gereklidir.

İkinci El Ürün Satışı Yapmak

Giyim, aksesuar, eşya ya da kitap. Devir artık ekonomi devri ve insanlar ikinci el piyasasına rağbet gösteriyor. Küçük bir dükkân kiralayarak ikinci el eşya alım- satım işi yapabilirsiniz. Oldukça kazançlı işlerden biri

UZMAN GÖRÜŞÜ

Bir iş kurmak istiyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken, iş hakkında gerekli bilgiye sahip olmak, gerekli eğitimleri almak ve belgelerinizi almak olmalıdır.

Bütçenizi çok aşan işler, eğer iş sizi başarısızlıkla sonuçlandığında dara sokacaktır. Bu yüzden kesin karar vermeden bir işe başlamayın.

Diyelim ki bir drone satın aldınız ama kullanmayı tam manada bilmiyorsanız, bu sizin yararınıza değil zararınıza olacaktır. Bu yüzden;

  • İlk önce çalışmak istediğiniz alanları belirleyin.
  • İşiniz için gereken eğitimleri ve belgeleri alın. Belgeler işi kurmanızda maliye ve ruhsat açısından da önemlidir.
  • Sermaye gerektiren bir iş yapacaksanız, kaynaklarınızı değerlendirin. Çok gerekmedikçe borç almamaya, kimseye borçlu kalmamaya dikkat edin.

Ne iş yapacağınıza hala bir karar verememiş iseniz de, Kobi Vadisi’nin sunmuş olduğu İş Fikirleri kategorisinde yer alan iş modelleri birçok sektör hakkında size bilgi desteği sunmaktadır.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz