Yatırımcı Arıyorum

Ne İş Yapabilirim?

Hangi İşi Kurabilirim

Ne İş Yapabilirim? Bu soru hayatımızın pek çok döneminde kendimize sıkça sorduğumuz bir sorudur. Özellikle ekonominin çalkantılı olduğu, işsiz kaldığımız, emekli olduğumuz zamanlarda ya da mevcut işinizden memnun olmadığınızda hangi işi yapıp gelir sağlarım diye sıkça düşündüğümüz olmuştur.

Bu soruyu kendinize sormadan önce, bir iş yapmak için yeterli donanıma sahip olup olmadığınızı anlamanız gerekir:

  • Becerilerimle ne iş yapabilirim?
  • Hangi işler için nitelikliyim?
  • Hangi işleri alabilirim?
  • Hangi işe başvurmalıyım?

İş Yapmanın Yolları

Bir iş yapmanın en büyük adımı, kendinizi iş yapmaya hazır hissetmek olmalıdır. Hazır olmadan bir işe kalkışmak, olumsuz sonuçlar getirebilir.

Bunun için ne gibi çalışmalar yapmalısınız?

Güçlü Yönlerinizi Belirleyin

Becerilerinize odaklanmanın en iyi yolu, güçlü yönlerinizin bir listesini yapmaktır. Sırf hangi kariyeri istediğinizi bilmiyor olmanız, hangi konuda iyi olduğunuzu bilmediğiniz anlamına gelmez. Nelerde iyi olduğunuza ve sizi kişiliğe göre harekete geçiren şeylere aktif bir şekilde bakmak, bu güçlü yönlere uyacak ve iltifat edecek bir kariyer yolunu değerlendirmenin güçlü bir yoludur.

Yeterince çabalarsanız ve yeterince zaman ayırsanız, elbette her şeyde iyi olabilirsiniz. Ancak, kendinize gerçekten uymayan bir kariyere zorlamak yerine, güçlü yönlerimizin sizi yapmanız gereken şeye yönlendirmesine izin verirseniz, çok fazla zaman kazanabilir ve hayal kırıklığını önleyebilirsiniz.

Ön yargılı fikirlerin sizi başarılı bir teknoloji kariyerinden alıkoymasına izin vermek kolaydır. Ancak güçlü yönlerinize bakmak için biraz zaman ayırırsanız başarılı olabileceğinizi kolayca görebilirsiniz.

Geçmişinizi Değerlendirin

Geçmişinizi değerlendirmek, işinizden memnun olmadığınızı açıkça ortaya koyacak, gözden kaçırmış olabileceğiniz önemli anları hatırlamanıza yardımcı olabilir. Geriye dönüp bakmak, belirli bir iş veya kariyer türü ile ilgili olumsuz kalıpları ortaya çıkarmaya başlarsa, bu devam etme zamanını geldiğini anlamanın bir yoludur.

İhtiyaçlarınıza ve yeteneklerinize çok daha uygun olacak başka yerlerdeki çok iyi fırsatları kaçırıyor olabilirsiniz. Geçmişi analiz etmek, en iyi işinizi ve en mutlu halinizi ortaya çıkartacak durum türlerini keşfetmenin kilit bir bileşenidir.

İlgi Alanlarınızda Çalışan İnsanlarla Konuşun

Kariyer yolları hakkında bilgi edinmek ve tavsiye alma için, ilgilendiğiniz alanlardaki kişilerle bilgilendirici görüşmeler talep etmek ve programlamak için biraz zaman ayırmaya başlayın. İşlerini, profesyonel geçmişlerini, isteklerini ve sektörü sorun.

Kendinizi tanıdığınız veya bağlantı kurduğunuz insanlarla sınırlamayın. Konferanslara, atölyelere, Twitter sohbetlerine ve Facebook gruplarına katılın. LinkedIn’e girin ve insanların iş tanımlarını – kariyerlerini okuyun. Beğendiğiniz işlerdeki veya şirketlerdeki kişilerle ilgili röportajları ve makaleleri okuyun.

Kurs ve Eğitim Alın

Fırsatınız olduğunda yeni şeyler deneyin. Online derslere katılın, atölyelere katılın. Kitap okuyun. Youtube eğitimlerini izleyin. Bu fırsatları değerlendirerek, ilgilenebileceğiniz alanları belirleyebilirsiniz.

Mesele şu ki; günümüzde yeni beceriler öğrenmek için pek çok seçenek var ve bunlardan yararlanarak yeni bir kariyere dönüştürebileceğiniz bir tutku bulmak için harika bar fırsata sahipsiniz.

İhtiyacınız Olan Çalışma Ortamına Dikkat Edin

  • İşyerindeki insanlar birbirleriyle rekabet halinde mi yoksa işbirliğine dayalı mı çalışıyorlar?
  • Ofisin dışında da arkadaşlar mı?
  • Takım olarak mı yoksa tek başına mı çalışıyorlar?
  • Uzaktan çalışılabilir mi yoksa ofiste mi çalışmaları bekleniyor?
  • İş yaşam dengeleri nasıl?
  • Maaş beklentileri neler?

Tüm bunlar, yeni bir kariyer yoluna başlamak için rüya işinizi ararken, potansiyel işyerleri ve işverenler için önemli sorulardır. Bazı Google aramalarını ve iş ilanlarını kullanarak, kendi başınıza hem genel olarak sektörler hem de özel olarak işverenler hakkında bazı başlangıç araştırmaları yapabilirsiniz.

Bir ekibin parçası olarak iyi çalışacağınızı biliyorsanız, o zaman işbirlikçi bir yaklaşıma öncelik veren bir işyeri bulmanız önemlidir. Yalnız çalışırken daha üretken iseniz, kendinizi yönetmenize ve kendi şartlarınızı belirlemenize olanak tanıyan serbest veya sözleşmeli çalışmayla daha iyi hizmet verebilirsiniz.

Sizi Mutlu Eden İşi Yapın

Kariyeriniz söz konusu olduğunda göz önünde bulundurmanız gereken 2 kritik soru şunlardır.

1. Sevdiğiniz bir işi ücretsiz yapmaya istekli misin?

Bir düşünün. Bir şeyi para almadan yapacak kadar çok seviyorsunuz. Bunun için para almak rüya iş tanımıdır. Yani hem sevdiğiniz işi yapacaksınız hem de karşılığında para alacaksınız. Bu ücretsiz işin ne olduğunu hayal etmeye çalışın ve ardından onu aynı alandaki ücretli olanaklara bağlamaya çalışın.

2. Sizi en çok ne mutlu eder?

Hepimizin faturaları ödemesi gerekiyor ve umarız ki faturalardan arta kalanı biriktirip, o çok istediğimiz arabayı alabiliriz ve tatile çıkabiliriz. Bunun için de prestijli bir iş seçmeniz gerekir. Bunun için sizi mutlu eden, büyümenize ve öğrenmenize izin verecek bir iş seçmelisiniz. Öyleyse, sizi gerçekten ilgilendiren şeyleri düşünün. Kâğıt üzerinde en kârlı veya en yüksek güce sahip olanı değil. Sizi meşgul eden şeyleri, kariyer yoluna doğru yönlendirmek için kullanabileceğiniz bir şekilde tespit etmeye çalışın.

Hayalinizdeki bir işi bulmak, asla neyi temsil ettiğinizden veya iş hayatından ne istediğinizden ödün vermek anlamına gelmemelidir. Ve iyi haber şu ki, buna gerek yok. İpuçlarını izleyerek, sizi iş açısından neyin tetiklediğine dair net bir fikir geliştirebilir, böylece isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza gerçekten uyan işi bulabilirsiniz.

İmkânlara Göre İş Kurmak

Bir iş kurmanın iki gidiş yolu vardır. Ya bir iş kurmak için eldeki mevcut imkânlarınızı kullanırsınız ya da imkân yaratırsınız.

Sermayesiz Ne İş Yapabilirim?

Sınırlı Sermaye ya da Sermayesiz İş Kurmak

Kendiniz için bir iş kurmak istiyorsunuz ama sermaye olarak ortaya koyabileceğiniz çok az paranız var ya da hiç yok. Yeni kurulan işler için finans seçeneklerinin ciddi şekilde kısıtlandığını hepimiz biliriz. Hatta yeni bir girişim başlatmak için dışarıdan önemli miktarda fon arayan insanların sadece belli bir yüzdesinin, ihtiyaç duyduğu sermayeyi artırdığını duymuş olabilirsiniz.

Sınırlı sermaye ile iş kurmak, zihniyette bir değişiklik gerektirir. Geleneksel olarak pazarda nerede bir boşluk var ve bu boşluğu nasıl doldurabilirim? diye sorarak yeni iş fırsatları arama sürecine başlamaya koşullanırız. Bu boşluk, doldurulmamış bir müşteri ihtiyacı veya henüz piyasaya sürdürülecek yeni bir buluş olabilir.

Ardından bu boşluğu dolduracak bir girişim yaratmak için bir hedef belirlenir ve hedefleri gerçeğe dönüştürmek için gerekli kaynakları aramaya çıkarız. Bir iş planı yazar ve finansörleri ararız.

Üzerinde etkili olduğunuz kaynakları ve ilişkileri dikkatlice inceleyin. Piyasanın ihtiyaç duyduğu veya istediği bir teklif oluşturmak için bunları hızlı ve etkili bir şekilde nasıl çalıştırabileceğinizi düşünün.

Bir işe başlayacağınız zaman en büyük sermayeniz, becerileriniz, bilgileriniz ve deneyimlerinizdir. Para ise iş kurmak için sadece bir araçtır. Hiçbir sermayeye ihtiyaç duymadan ya da kıt sermaye ile bir iş kurma olasılığı artık günümüzde imkânsız değildir. Neye sahip olduğunuzu düşünmelisiniz.

  • Beceriler – Ne yapabilirsiniz?
  • Deneyim – Geçmişte ne yaptınız?
  • Bilgi – Ne biliyorsun?
  • Somut Kaynaklar – Neye sahipsiniz ve neye erişiminiz var?

Bu sorulara vereceğiniz yanıtları dikkatlice düşünün. Hemen aklınıza gelenlerin ötesine geçin ve elinizde olan şeyler hakkında biraz daha derin düşünün. Verdiğiniz yanıtları not edin. Bu yazılı yanıtlar, yeni bir iş kurarken ilginç, yeni ve değerli bir şey yaratmak için birleştirilebilecek bir eser koleksiyonu olacaktır. Girişimcilik Fikirleri

Kaybetmeyi göze alabileceğinize yatırım yapın. Bu meblağı yatırıyorum ve yüzde 40 getiri bekliyorum perspektifiyle başlarsanız, bu kadarını kaybetmeyi göze alabilirim diye düşünür ve işe başlamak için atılım yaparsınız. Yalnızca kaybetmeyi göze aldığınız şeyi koyduysanız, iş esnekliğini korur ve yönetim stresini en aza indirmiş olursunuz. Yalnızca belirli bir getiri elde edeceğinizi umduğunuz da yatırım yapmaya istekliyseniz, sahip olmayı hayal ettiğiniz işi başlatamazsınız.

Dükkanım Var Ne İş Yapabilirim?

Dükkânı Olanlar için İş Kurmak

Bir dükkânınız varsa, iş kurma açısından +1 konumdasınız demektir. İş kurmak isteyen pek çok kişi kendilerine uygun işyeri yapmak için bir dükkân ararken, siz bu fırsata en bayından sahipsiniz ki bu da sizi öne geçirir.

Aklınızda bir iş var ve dükkânınız bu işe uygun mu, onu belirlemeniz gerekir. Dükkânın büyüklüğü, işin gereklerine uygun olup olmadığı, lokasyonu, insanların yaya yürüme mesafesinde olup olmadığı gibi durumlar önemlidir. Tüm bunları karşılayan bir dükkâna sahipseniz, aklınızdaki işi yapma şansına da iyi fırsatlarla sahip olursunuz.

Bir dükkânınız varsa ve yeterli sermayeye de sahipseniz gıdadan sağlık ürünleri satışına, yedek parça satışından giyim satışına kadar her işi yapabilirsiniz. Bunun için dükkânın iç dizaynını yapılacak işe göre düzenlenmesi ve gereken tüm ekipmanların, yasal izinlerin ve satış yapılacak ürünlerin alınması yeterlidir. Şayet işinizi bir yetenek üzerine kuracaksanız, bununla ilgili düzenlemeleri de yapmanız gereklidir. Ayrıca yeterli sermayeye sahip olmanız gerekir.

Mesleğim Yok Ne İş Yapabilirim?

Mesleği Olmayanlar İçin İş Kurmak

Bir iş kurmak için diploma olması şart değildir. Lakin, gerekiyorsa yapılacak işin eğitimi almak da önemlidir. Eğitim almak, işin gereklerini iyi bildiğinizi ve o alanda bir deneyim ve uzmanlığınız olduğunu gösterir.

İşsizlik, çoğu kişi için stresli bir dönem olabilir ancak iş kurmak için harika bir dönem olmasının çeşitli nedenleri vardır. İşinizi kaybetmek, diğer kariyer seçeneklerini gözden geçirme ve kendi patronunuz olmayı test etme zamanı sağlar.

Hangi alanlara ilginiz var, aklınızdaki iş düşüncesi ne? Bunu iyice düşünüp tartmalısınız. Ülkemizde pek çok işi kurmak için genelde bir diploma veya sertifika gerekirken, bazı işler izin böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Bir girişimci olabilirsiniz. Fikrinizi size finansal destek sağlayacak insanlarla paylaşıp, fikriniz kabul gördüğünde işinizi kurabilirsiniz. İşinizi yeteneğiniz dâhilinde kurduğunuzda hem başarılı olur hem de iyi kazanç elde edebilirsiniz. Özellikle son yıllarda bilgisayar dünyasında iş imkânları artmaktadır. Yazarlık ya da satış yeteneğinizi değerlendirebilir, internetin ya da gerçek dünyanın nimetlerinden yararlanabilirsiniz.

Bir İşten Ayrılıp Ne İş Yapabilirim?

İşten İstifa Edip Kendi İşini Kurmak

Bir insanın bir işte çalışma nedeni bellidir. Evini geçindirmek, ihtiyaçları karşılamak ve eğer mümkün ise birikim yapıp, emekliliğinin tadını çıkartabilmek…. Kısacası hayatını idame ettirmektir. Ancak bazen işlerinde yaşanan stres, kişinin işe olan ilgisizliği, başkasından emir almak istememesi ya da kazancın artık yetmemesi gibi durumlarda, işten istifa edip kendi işini kurabilir.

Yapılan araştırmalar ve insanlarla yapılan görüşmelerde göstermiştir ki, bir işte çalışan kişiler, imkânları olduğu takdirde kendi işlerini kurmak istemektedir. İşinizden istifa edip yeni işinizi kurmadan evvel pek çok şeyi iyice düşünüp tartmanız önemlidir. İşinizi kurdunuz ancak başarılı olamadığınız takdirde, geri dönebileceğiniz bir işte çalışıyor olmanız önemlidir.

İşiniz uzman olduğunuz alanla ilgili ise, sevdiğiniz bir iş ise ve belli bir eğitiminiz varsa, iş kurmak sizin için daha kolay ve avantajlı olacaktır. Günümüzde bazı işletmelere baktığınızda, bu işyerlerini çalıştıran iş sahiplerinin, daha önce çalıştıkları işyerlerinden istifa ederek kendi işlerini kurdukları ve işlerini sevip çok çalışmaları sayesinde bugünkü başarılarına ulaştıklarını görebiliriz. Yani sevdiğiniz bir işi kurmanız sizi işinizde mutlu edecek ve daha zevkli çalışmanıza yardımcı olacaktır.

İşi Kurmak mı? Bayilik Almak mı?

Ne iş yapabilirim? diye düşünüp hala bir karar veremediniz. Belirli bir sermayeniz var. Bir işi kurmak sizin için uzun zaman, emek ve vakit harcayacağınız bir olaysa ve tüm prosedürlerle fazla uğraşmak istemiyorsanız, bir seçeneğiniz daha var. Bayilik almak.

Bir markanın bayiliğini almak, size zamandan ve ilk iş kurma maliyetlerinden daha avantajlı iş imkânı sağlayacaktır. İlgilendiğiniz sektörde yüzlerce bayi, kendilerini temsil edecek ve işi kendi işi gibi sahiplenecek kişileri ilanlarla aramaktadır. Hala iş konusunda bir kararsızlığınız varsa, bayilik veren firmaları araştırabilirsiniz.

İş Yapmadan Önce Fikir Sahibi Olmak

Mutlaka sizlerde sokağa, çarşıya çıktığınızda veya bir avm ziyaretinizde görmüşsünüzdür. Her gün birçok yeni işletmenin açıldığını. Peki bunca insan yeni bir iş kurarken sizce de araştırmalar yapmıyor mu?

Eğer sizde yeni bir iş kurmayı veya dükkan açmayı düşünüyorsanız bu süreçte çok kapsamlı araştırmalar yapmanız gerekmektedir. Çünkü bugün gözünüze güzel gözüken bir iş model, belki de yarın çok faydalı olmayacaktır. İşte bu ve buna benzer durumlarda hem yanılgıya düşmemek adına hemde geleceğinizi garanti adına almak adına ülkemizde yapabileceğiniz iş modelinin devamlılığa sahip olmasından ve sizin kriterlerinize uygun olduğundan emin olmak için tıpkı diğer iş kuran insanlar gibi emek vermeniz gerekiyor.

Aktif olarak ülkemizde ortalama 50 civarı sektör ve bu sektörlere bağlı yaklaşık 200’den fazla alt iş modeli ile insanlar ticari hayatlarını devam ettirmektedirler.

Tam bu aşama da size bir haber vermek istiyoruz. Türkiye’nin en büyük iş fikirleri platformu olan Kobi Vadisi web sitesinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Şimdi tek yapmanız gereken; uzman editörlerimiz tarafından hazırlanan birbirinden farklı yüzlerce iş modelini araştırmaya başlayabilirsiniz. Yeni iş fikirleri sayfamızı ziyaret ederek, hem yeni iş sektörleri hakkında bilgi edinebilirsiniz hemde iş kurmak isteyen insanların yaptığı yorumları okuyabilirsiniz.

Ne İş Yapabilirim ile İlgili Yorumlar

Bir iş kurmak eskilerin kıt imkânlarına oranla günümüzde çok farklı imkânlar sağlamakta. İş kurmak için çok yüksek sermayeye ihtiyacınız olmadığı gibi, istediğiniz finans desteğini değişik kanallardan sağlama imkânına sahipsiniz.

  • 50 bin TL sermayem var, ne iş yapabilirim?
  • Hiç param yok, hangi işi yapabilirim?
  • Emekli ikramiyemle iş kurmak istiyorum, ne yapabilirim?
  • Okuldan mezun oldum, bölümümden mi bir işte olmalıyım?

Çevremizdeki insanlara sorduğumuzda hepsi ortak bir hayal taşır. Kendilerine ait bir iş kurmak. Ancak kiminin sermaye sorunu varken, kimi de hangi işi yapmaları gerektiği konusunda kararsız kalmaktadır. Kiminin de en büyük sorunu cesaretlerinin olmamasıdır. Ne iş yapacağınıza karar verdikten sonra yanınıza almanız gereken şunlardır.

Cesaret, kararlılık ve destek.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
muharrem Atlı
muharrem Atlı
3 yıl önce

Ne iş yapabilirim? diye sormadan önce, ne işi severek yapabilirim diye düşünmek gerekir. Eğer bir iş yapacaksanız, çok para kazanacağınızdan ziyade, severek yapabileceğiniz ve ilerde sıkılmayacağınız bir işi, sektörü belirlemeniz lazım sayın yeni iş kurmayı düşünen girişimci arkadaşlarım. Eğer bir… Devamını oku »