Yatırımcı Arıyorum

Ne Üretebilirim?

Üretim Yapmak

Bir girişimci olabilmek için, sadece ben girişimci olacağım demek yetmiyor, bunun için gerekli atılımları yapmak da gerekmektedir. Girişimci olmak, bir ürünü üretmek ya da hizmeti insanların talep ve isteklerine uygun hale getirmektedir.

Yeni bir ürünü pazara sunma süreci uzun ve göz korkutucu olabilir. Ancak üretim ve üretime geçiş safhaları hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, hem üretiminizi yapabilir hem de işletmenizde istediğiniz ürünü üretebilirsiniz.

Üretime Geçiş Aşamaları / Safhaları Nelerdir?

Ürün Kavramı

Burası temel fikrinizi almaya başladığınız yerdir. Ürününüzün ne olmasını istediğinizi, kullanımının ne olduğunu ve kimin kullanacağını düşünün. İlk konseptinizin taslaklarını ve notlarını oluşturun.

Araştırma

Bu aşamada araştırılacak işi şey vardır. Birincisi taleptir. Ürününüz bir sorunu çözüyor mu? Birçok kişi sorununa bu ürünle mi çözüm arıyor? İkincisi ise, sizin ürününüze benzer ürünler var mı? Öyleyse bu fikrinizin başarısız olacağı anlamına gelmez, ancak mevcut ürünü nasıl geliştireceğinizi araştırmanız gerekir.

Ürün Tasarım Geliştirme

Bu aşamada ürün tasarımınızı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Burada dikkate almanız gereken bazı noktalar vardır.

  • Ürününüzün işlevi hakkında sağlam bir girişiminiz olsun.
  • Ürününüzün ne kadar güçlü ve uzun ömürlü olacağını düşünün.
  • Ürününüz ne kadar güvenilir?
  • Üretim maliyetleri ne olacak ve bu alıcıları engelleyecek bir fiyat olmadan, kar için yer açar mı?
  • Ürününüz tek kullanımlık mı yoksa uzun ömürlü mü?
  • Her birimini kaç parçadan oluştuğunu hesaba katarak, üretimin karmaşıklığını hesap edebilir misiniz?
  • Üretim için gerekli malzemeler nelerdir? Bu nokta daha fazla araştırma gerektirir.

Nihai Tasarımın Araştırılması ve Geliştirilmesi

Tasarımlarınızı gerektiği gibi düzenleyin. Boyutları ve malzemeleri dâhil edin, tasarımları yüksek standarda göre geliştirin ve tüm hayati ayrıntıları ekleyin. Ürününüz birden fazla parçadan oluşuyorsa, üretim maliyetini düşürmek ve montajı hızlandırmak için, bunları minimumda tutmaya çalışın.

Bilgisayar Destekli Tasarım

Tasarımlarınızı bilgisayar destekli yaptığınızda, herhangi bir sorun ya da eksiklik halinde düzenleme şansı olacaktır. Ayrıca ürün tasarımının kendisinde belirgin olmayan olası sorunları ortaya çıkarmada da yardımcı olur. Son tasarım aşamasına geri dönmek ve şimdi herhangi bir sorunla başa çıkmak için bu fırsatı kullanın.

Bilgisayar Destekli Üretim

Burası, bilgisayar güdümlü bir sistem tarafından üretilen ürününüzün fiziksel bir prototipini görebileceğiniz yerdir.

Prototip Testi

Testinizin kapsamlı ve kritik olduğundan emin olun. Tasarımınızla ilgili herhangi bir sorun veya kusur hakkında kendinize karşı dürüst olmaktan korkmayın çünkü bu, sadece ürününüzün en iyi kalitede olmasına yardımcı olur. Eğer gerekiyorsa 3. adıma yani ürün tasarım geliştirmeye geri dönün ve her şeyi baştan gözden geçirin.

Üretim Aşaması

Üzerinde çalışılması gereken herhangi bir problem ortaya çıkmadan prototip testinizi yaptıysanız, ürününüzü üretmenin zamanı gelmiş demektir. Burada malzeme, parti numaraları gibi kararlar alınabilir. İstediğiniz kaliteyi korurken, maliyetleri düşük tutan şeyleri düşünün, böylece karı en üst düzeye çıkartabilirsiniz.

Montaj

Bu aşamada yapılacak önemli seçimler, montaj gibi işlemleri de içerebilir. Maliyetleri aklınızda bulundurun, ancak etkisiz malzemeler bulundurmanın nihai satışlarınızı olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Kalitenin düşmesine izin vermeyin.

Geri Bildirim ve Test

Ürününüz üretildi ve monte edildi, titizlikle test etmeye devam edebilirsiniz. Test aşamasında odak noktanız aileniz ve arkadaşlarınız olmalıdır. Geri bildirimleri not edin ve dürüst eleştirilere izin verin. Bu, ürününüzü geliştirmeye devam etmek için mantıklı bir hareket olacaktır.

Önemli iyileştirmeler yapmanız veya öngörülemeyen sorunları ele almanız gerekiyorsa, ürünü geliştiren şirkete geri dönün, zira imalat şirketinizin şimdiye kadar ciddi sorunları size bildirmesi gerekirdi. Ürününüzü doğru elde etmek için zaman ayırmaktan çekinmeyin.

Son Ürün

Artık ürününüzü konseptten, parlak bir ürüne dönüştürdünüz. Dikkatinizi pazarlamaya dönüştürmeye ve müşterilerin eline geçmesine yoğunlaştırmanız gerekecektir. Ne kadar çok ürün satarsanız, bir sonraki seferde, daha büyük bir kar anlamına gelen, daha büyük partilerin üretimine daha çok para harcayabilirsiniz.

Not: ürün üreticiliği yapmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan ürün üretim rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz

Üretim Bütçesinde Başlangıç Envanteri Nasıl Anlaşılır?

Başlangıç envanterinde kaç birim olduğunu bilmek, bir üretim bütçesi geliştirmek için çok önemlidir. Üretim bütçeniz, müşteri taleplerinizi karşılamak için, kaç birim üretmeniz gerektiğini tahmin eder. Üretim bütçesi, planlanan ilk satış rakamını satış bütçenizden almaktadır. Satış bütçesi, gelecekteki satışlarınızı tahmin etmek için geçmiş ve en son satışlara bakar. Başlangıç envanteriniz, üretim ve satış bütçenizi karşılamak için üretmeniz gereken birim sayısını azaltır.

Üretim Kotasını Belirleme

İhtiyacınız olan brüt birim sayısını belirlemek için, öngörülen satış rakamını, envanterinizde yedek tutmak istediğiniz birimlere ekleyin. Öngörülen satış rakamı, satmayı umduğunuz birim sayısıdır.

Son stoktaki birimler, müşteri talebinin öngörülen batış miktarını aşması durumunda, bir destek görevi görür. Örneğin, öngörülen birim satışlarınızın 10.000 birim olduğunu ve envanteri bitirirken, yüzde 20 veya 2000 birim tutmak istediğinizi varsayalım. Üretim kotanızı karşılamak için elinizde 12.000 tamamlanmış birim bulunmalıdır.

Başlangıç Envanteri

Bitiş envanterini, başlangıç envanter figürünüz olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, 31 Kasım’daki bitiş envanteriniz 6.000 birim ise, 1 Aralık’taki başlangıç envanteriniz 6.000 birimdir. Bitiş envanteri genellikle öngörülen bitiş envanterinizden farklıdır. Bütçelenmiş satışlarınız 20.000 birim ise, öngörülen bitiş envanteri 4.000 birimdir ve başlangıç envanterinde 6.000 birim varsa toplam 24.000 birime ihtiyacınız vardır.

Başlangıç envanterindeki 6.000 birimi, 24.000 adet gerekli üniteden çıkarttıktan sonra 18.000 birim daha üretmelisiniz.

Doğrudan İş Bütçesi Üretim Bütçesi ile Nasıl Çalışır?

Satış bütçesi oluşturmak, doğrudan işgücü gereksinimlerinizi belirlemenize yardımcı olur. Satış bütçesi gelecekteki satışlarınızı, geçmiş satışlara göre tahmin eder. Bu bilgiler üretim bütçenizi geliştirmek için kullanılır. Üretim bütçesi, belirli bir dönemde kaç birim üretmeniz gerektiğini tahmin eder.

Doğrudan işgücü bütçesi tahmini üretim rakamlarını alarak doğrudan işgücü maliyetini tahmin etmektedir. Bu bilgi ile üretim hattında kaç çalışana ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz.

Üretim İhtiyaçlarının Tahmini

Üretim bütçesi, öngörülen satış kotanızı karşılamak için, kaç birim üretmeniz gerektiğini tahmin eder. Üretim tahmini, önceki satışlarınıza, beklenen müşteri talebine ve işyerinizin üretim kapasitesine dayanır. Tahmini satışlarınızı istediğiniz bitiş envanterine ekleyerek, üretmeniz gereken toplam birim sayısını hesaplarsınız. Ardından üretmeniz gereken tahmini birim sayısını elde etmek için, başlangıç envanterini çıkartırsınız.

Ortalama İşgücü Maliyeti

Doğrudan işgücü bütçeniz, üretim bütçesi tahmininin karşılanmasının doğrudan işgücü maliyetlerini tahmin etmektedir. Tahmini doğrudan işgücü maliyeti, önceki üretim işlemlerinden elde edilen gerçek doğrudan işgücü maliyetine dayanmaktadır. Ortalama saatlik doğrudan işgücü maliyetini elde etmek için, saatlik ücreti birlikte ekleyin ve kullanılan ücretlerin sayısına bölün.

Örneğin, 1.000 birim üretmek için önceki doğrudan işçilik maliyetinizin saatte 20 TL, 30 TL ve 40 TL olduğunu varsayalım. 100 TL elde etmek için, 20 TL +30 TL + 40 TL ekleyin ve ardından bu tutarı 3’e bölün. Bu da size ortalama 100 TL doğrudan işçilik maliyeti verir.

Maliyetleri Gidere Nasıl Dönüştüreceksiniz?

Gider ve maliyet kavramları arasında oldukça yakın bir ilişki bulunmaktadır. Yapılan harcamaların bir kısmı, varlık maliyetini oluşturur ve bilânçoda raporlanır bir kısım harcamalar da gider olarak doğrudan sonuç hesaplarında izlenerek, gelir tablosunda raporlanır.

Varlık olarak muhasebeleştirdiğiniz kalemler kullanıldıkça ve faydaları tükendikçe, yararı tükenen maliyet olarak gidere dönüşür ve sonuç hesaplarına aktarılır. Yararı tükenen maliyet, mamul ve hizmetlerin alıcıya teslim edildiği dönem hâsılatıyla doğrudan doğruya ilgilidir.

Yararı tükenen maliyetler, finansal raporlama dönemiyle ilgili bulunmaktadır. Bir maliyetin harcanmasının gider olarak kabul edilmesi için, söz konusu maliyetin yararının o dönemde tüketilmiş olması gerekmektedir.

Varlık maliyetine ait faydalar, ölçülebilir bir şekilde tükenmiş olmakla birlikte dönem hâsılatının elde edilmesiyle ilgili değildir.

Bütçeye Göre Üretim Sektörünü Seçmek

Her girişimci, içinde bir iş kurma azmi taşısa bile, herkesin belli bir bütçesi vardır ve bu bütçesi dâhilinde işini kurmaya çalışır. Bütçesini yatırımcı bularak, kredi destekleri alarak büyütebilir elbette ancak bütçenin çok üstünde bir iş yatırımı yapıldığında, işlerin yolunda gitmemesi sonucunda bütün birikimini kaybedebilir ve büyük bir borç yükünün altına girebilir.

Bu yüzden hangi üretimi yapacağını seçerken, bütçesini daha çok göz önünde bulundurabilir. Özellikle üretim yapılacak hammadde ve maddelerin, maliyetlerini ve işçilik maliyetlerini göz önünde bulundurmalıdır. Yani sadece işi kurmak için bütçeyi planlamak yetmez, gelecek zamandaki giderleri de tahmini bütçelemek ve göz önünde bulundurmak gerekir.

Her işletmenin temel amacı kar elde etmektir. Kar elde etmek için ise, hangi alanda üretimin kazandırdığını belirlemek gerekir. Bunun için işe başlamadan evvel, bir piyasa araştırması yapılması, hangi ürünlerin en çok talep gördüğünü ve bu ürünlerin ileride geliştirebilir özellikte olup olmadığını belirlemek gerekir.

İnsanlar, her zaman yenilikçi ürünleri tercih ederler. Satın aldıkları ürün, bir sorununa çözüm üretmelidir ve müşteriyi tatmin edebilmelidir. Bu yüzden girişimcinin ilk yapacağı şey, etkili bir araştırma ile insanların taleplerinin yoğun olduğu ürün ve hizmetlere odaklanmaları ve girişimlerini bu yönde yapmaları gerekir.

Kullanılan Malzemeye Göre Üretim Sektörünü Seçmek

İyi bir pazarlama ve satış stratejisi gerçekleştirdiğinizde, üretmiş olduğunuz üründen iyi bir kar elde edebilirsiniz. Düşük bütçe ile yapacağınız işler sınırlı olmakla birlikte, elde ettiğiniz kar ile yaptığınız birikimle, ilerine daha büyük bir yatırım yapma imkânını kendinize yaratabilirsiniz.

Diyelim ki çocuklar için pelüş oyuncak işi yapmak istiyorsunuz. Bunun için küçük bir atölye kurup imalat yapabilirsiniz. Bu küçük iş, emin olun kazandıracaktır çünkü sert plastiklerden yapılan oyuncaklar, çocuklara zarar verdiğinden bahisle, anneler tarafından pek tercih edilmemektedir. Bunun için pelüş oyuncak atölyesini açıp ileriki dönemlerde daha büyük bir yatırıma dönüştürebilirsiniz.

Orta bir bütçeniz varsa ve bir üretim veya hizmet sektöründe değerlendirmek istiyorsanız, belirttiğimiz üzere iyi bir pazar araştırması yaparak karar vermeniz daha yararlıdır. Size maliyetlerini, getirilerini bildiğiniz bir işi yaptığınızda daha çok yarar sağlarsınız.

Eğer plastik ürünlerle ilgili bir iş yapmak istiyorsa, bir girişimcinin kimya sektörünün yoğun olduğu, ya da yeme-içme işi yapan yerlerin yoğun olduğu yerlerde, plastik şişe veya kap üretimi yapması uygun olacaktır ve kazanç getirir.

Yüksek bütçeli üretimler ise fabrika kurmak ya da tesis kurmaktır. Çok yüksek bir bütçeniz varsa, bölgesel araştırma yaparak işinizi belirleyebilirsiniz. Bir liman kentinde yaşıyor iseniz, bütçenizle bir tersane kurabilir ve gemi yapabilir, bir tekstil ya da otomotiv bölgesinde iseniz, bu sektörlere yönelebilirsiniz.

Girişimcinin Yeteneğine Göre Üretim Yapmak

Girişimci kişinin iş yapabilmesi için sadece bütçesinin olması yeterli değildir. Belli bir yeteneğinin ve bilgi birikiminin de olması gerekir. Bir işi kurmak, büyümesini sağlamak bir el becerisi, bir yönetim becerisi ve girişimcilik becerisi gerektirir. Üretim Yönetimi Anlayışı, İşlevleri ve Önemi

İşi kurmak kolaydır ancak geliştirmek, büyütmek, işten kar edilmesini sağlamak zordur. Bunun için girişimcilik ruhunun yanında yetenek de gerekir. Girişimci olarak iş kurma düşüncesinde iseniz, ilk olarak yetenekleriniz ve bilginiz dâhilindeki işlere yönelmeniz olacaktır. Deneyimli olmak iyi bir özelliktir ve bunun kullanılması gerekir.

Diyelim ki daha önceden bir tekstil atölyesinde çalıştınız, atölyede çalışırken de hemen hemen dikişten ilik açmaya, zımba dikiminden işlemeye kadar her şeyi öğrendiniz. İş kurmak istediğinizde de bu alanda iş kurmanız sizin yararınıza olacaktır. Biraz tasarım yönünden de yeteneğiniz varsa, işinizi rahatça kurabilir, personelinizi kendiniz yetiştirebilirsiniz.

Üretim Yaparken Hangi Bölge Seçilmelidir?

Üretim yaparken, bütçenizi ve yeteneklerinizi değerlendirmek amaçlı seçilecek bölgede işinizi geliştirmeniz de büyük önem arz eder. Yaşadığınız bölgede bir iş kurmayı düşünüyorsanız, o bölgedeki kaynakların ne olduğunu bilmeniz gerekir. Zonguldak ve Bartın illeri taş kömürünün çıktığı ve tesislerin kurularak kömürün işlenerek kullanıma hazır hale geldiği illerdir. Gerekli yasal izinleri alıp bu bölgede kömür üretimi yaptığınız zaman, özellikle kış aylarında bölge halkına satış yaparak ya da kömür ile faaliyet yapan tesislere satış yaparak iyi bir kazanç elde edebilirsiniz.

Demir madeni, Türkiye’nin hangi bölgesine giderseniz gidin, birkaç ilinde çıkartılabilen bir madendir ve iyi kar getirir. Çukurova, pamuk cennetidir ve verimli pamuk üretimi önem arz eder.

Önceleri, girişimciler kendi bölgelerinde iş kurmayı düşünürken artık, kendi bölgeleri dışındaki bölgelere de yönelerek yatırım yapmaktadır. Örneğin İzmir’de yaşayan bir girişimci Diyarbakır’da, Mardin’de yaşayan bir girişimci ise İstanbul’da kendine iş kurup, üretim yapabilmektedir.

Üretim Tipinizi Belirlemek

Üretim kelimesi tek bir anlam gibi görünse de aslında üretimin çok farklı çeşitleri vardır. Kitle tipi üretim, seri üretim, sipariş üzerine üretim ve hizmet üretimi gibi.

Kitle tipi üretimde, tek tip ürün, kitleler halinde ve çok büyük miktarlarda üretim yapılmasına verilen addır. Üretim çok hızlı bir şekilde ve büyük miktarlarda yapılır. Üretimin yapıldığı hatlardaki makineler ve tüm teçhizat, bu ürünün üretimi için özel amaçlı kullanılmaktadır. Çeşit azdır ama oldukça geniş kitle için üretim yapılır.

Seri üretim; Ürünün montaj hattı aracılığıyla hızlı ve çok sayıda üretiminin yapılmasıdır. Yani aynı maldan çok sayıda üretim yapılmasıdır.

Sipariş üzerine üretim, müşterinin talebi doğrultusunda gerçekleşir. Stok bulunmaz. Müşterinin istediği sipariş üretilip teslim edilir. Mallar daha kalitelidir ve maliyeti yüksek olmaktadır. Fiyatlandırma siparişin maliyetine ve işçilik baz alınarak belirlenir.

Hizmet Üretimi; Üretim demek sadece mal üretmek anlamına gelmez ayrıca hizmette bir çeşit üretimdir. Pansiyon işletmek, seyahat acentesi işletmek de birer üretimdir buradaki fark hizmetin üretilirken tüketilmiş olmasıdır.

Üretim Planlaması Yapmak

Üretim planlaması yapmak, girişimci kişinin, yapacağı işle ilgili maliyet, malzeme alımı, işçilerin giderleri, işletmenin ekipman, teçhizat ve gereç alımı, tesis kurulumu, merkez binasının kiralanması gibi tüm giderlerinin bir planlamasının yapılmasıdır.

Plansız ve programsız yapılan işler, yolunda gitmez. Bu yüzden bir işe başlamadan evvel, her türlü planlamanın yapılması gerekmektedir.

Yapılan planlar, gerektiğinde değiştirilebilir. Planlar haftalık, aylık ya da yıllık yapılabildiği gibi bağlayıcı özellik taşımaz ancak, başarılı olmak için detaylı bir plan yapıp, bu plana sadık kalmak gerekmektedir.

Hangi Sektörlerde Yapılan Üretimler Kazandırıyor?

Her iş doğru planlama yapıldığında kazandırır ancak üretimden kazanç elde etme de bir unsur daha çok dikkat çeker. Doğru sektörü bulmak.

Üretimden daha çok doğru sektörde yatırım ve üretim yaptığınızda çok iyi kazanç elde edebileceğiniz de bir gerçek. Otomotivin yoğun olduğu yerde bir bebek bezi üretimi yapamazsınız ancak bir yeme-içme sektöründe ya da otomobil parçaları üretimi yapan bir iş kurmanız yararlı olacaktır. Yeme-içme sektörü ise, otomotiv sektöründe çalışanların çok fazla olduğuna bakarsak ve temel ihtiyaç kategorisinde olduğunu düşünürsek, iyi kazanç getirecektir.

Bu yüzden sektör tercihi yaparken, yan sektörleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Otomotivle ilgili her türlü iş, bebek ve çocuk ürünleri, kırtasiye ürünleri, gıda sektörü, sağlık sektörü, giyim sektörü, mobilya üretimi, sağlıklı plastik ürünlerin üretimi ve satışı iyi kazanç getirmektedir.

Şayet bu alanda kararsız kaldıysanız, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan: üretim alanındaki iş fikirlerini de inceleyebilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz