Yatırımcı Arıyorum

Nostaljik Gazoz Dükkânı İş Fikri

Nostaljik Gazozcu Açmak

Hatır kelimesi dendiği zaman ilk akla gelen genellikle kahvedir. Oysa bir gazoz şişesi, o küçücük kapağının altında, kim bilir kaç neslin hikâyesini barındırmış ve kaç kişinin hatırını yapmıştır, dinlemek gerekir. Peki, 1970’lerde ülkemizde bin civarında gazoz üreticisi olduğunu biliyor muydunuz? İçecek pazarına yabancı dev markaların girmesi ile bu sayı şimdilerde sadece 50 civarında seyretmektedir. Farkında mısınız? Son dönemlerde, sessizce kenara çekilen yerel gazoz markalarımız, yeniden atılım yaptılar ve seslerini duyurarak üretimlerini artırmaya başladılar.

Eski gazozlarımız, yeni neslin yeni tat arayışı, eskiye duyulan özlem ve nostaljik tasarımların ikonik olması sayesinde yeniden seslerini duyurmaya başladılar. Teknolojik gelişmeler ve marka bilincinin yükselişiyle birlikte yeniden hareketlenme görülen yerel gazoz markaları, her kitle tarafından yeniden ilgi görmeye başladı. Nostaljik gazoz satan mekânların açılışı bu firmaların üretimlerinde bir artış yaratırken, bu işletmecilerin gerek yerli üretime katkıları, gerekse kültürü yaşatma çabaları takdire şayandır.

Gazoz Nedir?

Gazoz, muhteviyatında karbon asidi bulunan bir tür şerbettir. Şekerli içecekler arasında yer almaktadır ve su oranı yüksektir. Öncelikle suya karbondioksit ilave edildikten sonra, içine aroma, esans, meyve suyu eklenerek farklı tat ve aromalarda üretilir ve pek çok ülkenin kendine has aromaları olan yerel gazozları bulunur. Genellikle soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir ve hazmı kolaylaştırdığı bilinir. Şeker ve gazlı bir içecek olduğu için çok fazla tavsiye edilmese de, makul tüketildiğinde, her yaştan kişinin zevkle tükettiği bir içecek olarak tanımlanabilir.

Önceleri üretimi manuel olarak yapılmaktayken, teknoloji devrimiyle birlikte fabrikasyon üretimlere başlanan bu içecek, varlığını tarihten günümüze hala devam ettirmektedir. Elle yapılan üretim dönemlerinde şeker şurubu bir tas yardımı ile keçe torbalara aktarılarak süzdürülüyor ve sonrasında da cezve yardımı ile şişelere aktarımı yapılıyordu. Bu şişelerde el arabalarında veya sifonla, bardağa doldurularak satışı yapılmakta ve Beyoğlu gazoz hane cenneti olarak anılmaktaydı.

Gazozun Tarihi ve Yerel Markalar

Gazozun tarihine bakıldığında, kesin tarihi bilinmemekle birlikte, ülkemize ilk girişi 1890 dönemi Osmanlısı olarak belirlenmektedir. Öncelikle ithal madensuyu ile içecek pazarımıza giren gazoz, yerel halkın şerbet ve şurup tatlarına aşina olmasıyla, kolay bir şekilde kabul edilmiştir. Sonrasında da ilk yerli üretim olan Mısırlıoğlu gazozları üretim yapılmış, ardından Hasanbey, Hürriyet, Neptün isimli diğer gazozlar çıkarılmıştır. Tabi ki sonrasında Anadolu’nun birçok şehrinde ardı ardına gazoz fabrikaları açılarak sayıları bin civarını bulmuştur.

Bazı gazoz markalarını ve üretildikleri şehirleri sizinle paylaşmak istiyoruz:

Bağlar (Safranbolu), Laçin, Gençler (Eskişehir), Zaman (Adana), İlham, Meyko (Ankara), Uludağ (Bursa), Çamlıca, Kocataş (İstanbul), Zafer (Denizli), Ender, Huzur (İzmir), Tekir (Kayseri), Aladağ (Kocaeli), Kayısı Kola (Malatya), Dört Mevsim (Manisa), Filiz (Mardin), Ankara (Mersin), Bodrum (Muğla), Niğde, Fertek, Bor, Servet (Niğde), Ufuk (Ordu), Meyvalin (Rize), Neşe (Sakarya), Fuar (Samsun), Poyraz, Çiriş Yudum (Tokat), Aksel (Zonguldak), Ediboğlu (Hatay) Çaldağ (Giresun), Portalin (Gaziantep), Trakya (Edirne), Şifa (Burdur), Uzay (Bolu), Balsa (Balıkesir), Servet (Aydın), Elvan (Antalya).

Gazoz Kültürü Ülkemizde Yaşatılıyor

Şu anda 40’lı – 50’li yaşlarda olup da bir mahalle maçından sonra, bir hamam keyfinin ardından, ya da muhabbetin dibine vurduğunda gazoz yudumlamayan yoktur. Ya da yazlık sinemalarda ellerinde gazozla keyif yapmayan çok azdır. O dönemlerde bir gazozu açarsın tadını yudumlarsın, tadı seni doyurur, kapağı ile çocuklar oyun oynar, şişesi vazo olur kullanılırdı. Bu kültür aynı zamanda 70’li yılların yeşil çam karakterlerinden Nuri Alço ile özdeşleşen bir kültürdür. “Soğuk gazoz içer misin” repliği kişiler arasında hala şakalaşmaya sebep olan bir replik olarak günümüze kadar taşınmış ve gazoz kültürünü öyle ya da böyle yaşatmaya devam etmiştir.

Bu kültürü yaşatmaya çalışan, tarihi mekanlarda açılmış meraklılarına nostaljik gazozları sunan gazozcuları son dönemlerde duymuşsunuzdur. Bu nostaljik gazoz dükkanları, özellikle yerel gazoz tatlarını tarihi bir atmosferde, nostaljik müzik eşlinde ya da bir dergiyi okurken yudumlamak isteyen kişiler için, şu an gözde mekanlar. Bu mekânlar sadece gazozun o şaşalı döneminde yaşayanlar için değil, aynı zamanda yeni neslin yenilik arayışını tatmin etmeyi amaçlayan girişimciler tarafından, bir biri ardına açılmaya devam etmektedir.

Nostaljik Mekânlar ve Ürünler Tercih Ediliyor

Günümüzün hızlı yaşama trendleri içinde koştururken yorulmamak mümkün değil. Toplumumuzun modernleşme çabası her ne kadar hat safhada olsa da, bu hiçbir dönem eskiye olan özlem duygusuna ket vuramamıştır. Girişimciler arasında toplumdaki bu duyguları keşfederek, onların bu duygularına hitap eden bir iş yaratan ve başarılı olanların sayısı az değildir. Nostaljik gazoz dükkânları da bunlardan biridir. Bu mekânlarda farklı konseptlerle sunum yapan birçok işletmeci vardır. Mesela dükkanında 2. el ürünler satandan tutunda, sadece kafe tarzı bir konseptle nostaljik müzik eşliğinde, gazozun yanında leblebi yada patlamış mısır ikramı yapanlarda vardır.

Leblebi, o dönemlerin gazozun yanında klasikleşen bir tat olmasıyla, kişileri o ana götüren bir unsur olarak seçilmektedir. Ayrıca sadece leblebi değil o dönemlere ait atıştırmalıklar olan leblebi tozu, alaska frigo, lokumlu bisküvi, finger bisküvi, leblebi şekeri, mabel sakız, altın çikolata, cino çikolata, aydede bisküvi, elma şekeri gibi nostaljik tatlarda gazozların yanında sunum yapılabilir aynı zamanda bu tip ürünler satılarakda ek gelir sağlanabilir. Bunun yanında o dönemlere ait kaset, broşür, karikatür dergileri gibi materyallerin kullanıldığı süslemeler ambiyansa daha da zenginlik katacaktır.

Klasik sade gazozlar yanında sakızlı, demir hindili, çam ballı, kaymaklı, safranlı, mandalinalı gibi birçok aromalı gazoz bu mekânlarda tüketicilerine sunulmaktadır. Bu nostaljik gazoz dükkanlarında yaklaşık 150’den fazla gazoz çeşidi bulunmasının yanında, kafesinin içinde bir konseptle nostaljik gazozlara yer veren işletmecilerde vardır. Ayrıca internet üzerinden toplu satışları da yapılabilmektedir. Gazoz fiyatları markasına göre 5-30 TL arasında değişiklik göstermekle birlikte yanındaki ikramlıklar, ortamın ambiyansı, verilen hizmete göre fiyat değişebilmektedir. Bunun yanında kasa ile gazoz almak isteyenlere de toptan satış hizmeti verebilmektedirler.

Nostaljik Gazozcu Açmak Karlı Bir İş mi?

Genç neslin sürekli yenilik arayışı içinde, bu mekânlarda rağbet görüyor. Bakıldığında bir hikâyesi olan ürünler daha fazla ilgi çekiyor ve gazozda bu ürünler içinde. Hepsinin kendine has aroması, hikâyesi ve o hikâyeye yansıyan bir ismi var. Ve gençlerin sosyalleşmek adına gittiği mekânlar klasik kafe ve restoranlar yerine daha çok tarihi bir dokunun yansıtıldığı mekânlar olduğu görülüyor. Bu tercihte nostaljik gazozcuları kar ettirecek bir faktör olarak değerlendirilebilir.

Aslına bakarsanız genç neslin bu yenilik arayışı, girişimcinin iyi bir strateji uygulaması ile bir fırsata dönüştürülebilir. Çünkü kabul edilebilirliği ve hedeflenen müşteri kitlelerinin çekilmesini kolaylaştırır. Bu nostaljik gazoz dükkanlarının ne kadar kar edeceğine gelince, kafe ile aynı şekilde değerlendirilebilir. Kafelerin karlılık oranları; %100 – %300 arasında kafenin konumuna, bilinirliğine, verdiği hizmete ve işletmecinin başarısına göre değişmektedir. Bu iş’te aynı kafe işletmeciliği mantığıyla düşünülmelidir. Karlılık oranı, girişimcinin tercihlerine, bilinirliğine ve başarısına bağlıdır.

Nostaljik Gazozcu Açmanın Maliyeti

Nostaljik gazoz satışının yapılacağı dükkanın maliyeti, açılacak olan dükkanın konumuna, büyüklüğüne, konseptine, dekorasyon masraflarına göre değişiklik gösterecektir. Maliyeti girişimcinin seçimine bağlı olarak 30 bin liradan 300 bin TL’ye kadar değişebilmektedir. Mesela sadece gazoz satışı yapmayı düşünen bir girişimle, içinde nostaljik eşyalarda pazarlamayı düşünen bir girişimin maliyeti aynı olmaz. Ya da tarihi bir dükkânın kirası ile ortalama fiyatlarla kiralanacak bir dükkânın masrafları aynı olmaz. İçinde ne tür dekorasyonlara yer verilecek, verilecek hizmetler neler, kaç kişi çalıştırılacak gibi etmenler göz önünde bulundurularak bir maliyet planlanması yapılabilir.

Ayrıca çalışma şekline göre sadece bir ürün satış dükkanı değil, işyerinin şartları ve işletmeciliğine göre bu iş modeli kafeterya olarak da çalıştırılabilir.

Yeni bir girişim yapmayı düşünenler için Nostaljik gazoz dükkânı açma fikri, üzerinde düşünülmesi gereken bir iş fikridir. Çünkü hem soğuk içeceklerin talep göreceği mevsim geliyor, hem yerel ekonomiye ivme kazandırıyor hem de gönüllere dokunuyor. İyi planlandığında kısa dönemde yüksek kar vaat eden bir iş olarak görülüyor.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumlar(2)

  1. Cevap yaz
    Meryem ozgan yorumu:

    Nostaljik gazoz bayilik nasıl alabilirim görüşmek için tel varmı

Yorumunuz