Yatırımcı Arıyorum

Online Pazaryerleri

Online Pazaryeri Nedir?

İnternetin ve telefonların gelişmesiyle birlikte girişimciler için yeni bir satış yeri olan online pazar yerleri ortaya çıkmıştır. Online pazaryeri alıcı ve satıcılar fiziksel bir ortamda değil sanal bir ortamda üçüncü bir taraf ile bir araya gelmesini ifade etmektedir. Bu sayede sanal bir ortamda internet üzerinden satıcılar ürünlerini sunabilmektedir. Hem satıcıların hem pazar yerlerinin gelir elde ettiği bu sistemde alıcılarda oldukça fayda sağlamaktadır.

Online pazaryerlerine olan ilgi özellikle pandemi zamanında artmıştır. Bunun nedeni online satışlarda alıcıların fiziki bir mağaza kullanmak zorunda olmamasıdır. Alıcılar istedikleri anda, istedikleri yerden satıcıların sunduğu ürünleri alabilmektedir. Pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte online satışa olan ilgi oldukça artmıştır. Bu nedenle online satış yapmanın en iyi yollarından biri olan online pazaryerlerine olan ilgi artmıştır.

Online pazaryerlerinde; oyuncak, giysi, gıda ürünleri, otomobil parçaları, mobilya gibi vb. pek çok ürün tüketiciye sunulmaktadır. Tüketiciler mağazalara gidip zaman kaybında bulunmadan direkt olarak online bir pazaryerinden talep ettiği ürünü sağlayabilmektedir. Aranılan her ürünün online pazaryerlerinde bulunabilmesi her geçen gün tüketicilerin ilgisinin artmasına neden olmaktadır. Tüketicilerin ilgisinin artmasıyla birlikte girişimcilerinde online pazaryerlerine ilgisi artmaya başlamıştır. Online pazaryerlerinin tüketicilere, satıcılara ve aracılara sağladığı pek çok avantaj söz konusudur.

Online Pazaryerlerinin Avantajları

Online pazaryerlerinin avantajlarına hem satıcılar hem de tüketiciler için ayrı şekilde avantajlar sunmaktadır.

Ürün satışında bulunan satıcılar için online pazaryerinin avantajları şu şekildedir;

  • Online pazaryerleri 24 saat boyunca hizmet sunmaktadır. Bu durumda satıcıların ürünleri 24 saat boyunca beğenilme ve alınabilme ihtimalini taşımaktadır.
  • İnternet üzerinden satış yapmak isteyen girişimciler için en kolay olan yöntem online pazaryerleridir. Online pazaryerlerine satıcı olarak kayıt olma koşulları oldukça kolay yerine getirilebilecek koşullardır.
  • Satıcılar yalnızca markasını bilen müşterilere hitap etmek yerine daha geniş bir müşteri kitlesine online pazaryerleri sayesinde hitap edebilmektedir.
  • Satıcıların ürünleri için kullandıkları pazarlama yöntemlerine kıyasla online pazaryerleri daha az maliyetli bir pazarlama sunmaktadır.
  • Online pazaryerlerinde satış yapan kişiler elde ettikleri tecrübeler sonucunda kendi e ticaret sitesini kurabilecek seviyeye gelebilir.
  • Marka bilinirliği olmayan satıcıların ürünlerinin marka bilinirliği kazanmasına yardımcı olacaktır.
  • Online pazaryerlerinin koruma politikaları dahilinde alıcı ve satıcıların zarar görmesinin önüne geçilmesi hedeflenir.
  • Online pazaryerleri belirli bir bilinirlik seviyesine ulaşmış oldukları ve müşteri kitleleri oluşmuş olduğu için pazaryerinde satıcı olan markalara tüketiciler daha kolay güven duyabilecektir.
  • Online pazaryerleri satıcılar için özel eğitim seçenekleri sunabilmektedir. Girişimcilerin bu eğitimlerden yararlanarak kendilerini geliştirmeleri mümkündür.
  • Online pazaryerleri lojistik anlamda kargolarla anlaşmalı oldukları için satıcıların kargo konusunda sorun yaşamasının önüne geçilebilir.
  • Online pazaryerlerinde satıcılardan daha önce aldıkları ürünler alan tüketicilerin olumlu yorumlarda bulunması halinde diğer tüketicilere güven sunabilmektedir.

Online pazaryerinden alışveriş yapan tüketicilere sunulan avantajlar şu şekildedir;

  • 24 saat açık olan pazaryerinde müşteriler istedikleri saatte, istedikleri yerden ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapabilir.
  • Müşterilerin ihtiyacı olan ürün için tek bir markadan değil pek çok markanın ürünlerini görmesini sağlar. Bu sayede müşteriler belirli bir kritere göre mağazalar arasında seçimde bulunabilme fırsatını yakalamaktadır.
  • Pek çok online pazaryeri müşterilerine kredi kartı ve banka kartı yoluyla ödeme imkânı sunmaktadır. Tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları ödemelerde taksitlendirme yapma seçenekleri bulunmaktadır. Sunulan bu avantajlarla müşterilerin daha rahat alışveriş yapabilmesi mümkündür.
  • Online pazaryerleri müşterilerin ürünleri beğenmemesi veya herhangi bir nedenle geri iade etmek veya değiştirmek istemesi halinde müşterilerine güvence sunmaktadır.
  • Kargo konusunda sunulan avantajlar müşterilere yardımcı olmaktadır.

Online Pazaryerlerinin Dezavantajları

Online pazaryerlerinin sunduğu avantajların yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar şu şekildedir;

  • Online pazaryerleri kâr sağlayabilmek için girişimcilerden belirli bir komisyon almaktadır. Pazaryerinde ürünlerini satmak isteyen girişimciler ürünlerinin listelenmesi ve satın alınması halinde komisyon ücretini ödemek zorundadır.
  • Çapraz satış yapmak isteyen girişimciler için online pazaryerlerinde kısıtlı imkânlar bulunmaktadır.
  • Online pazaryerlerinde satıcı olma koşullarının kolaylıkla sağlanabilmesi nedeniyle satıcıların sayısı artmaktadır. Bu durumda rekabet gücü yükselmektedir.
  • Pazaryerleri hem satıcıların hem de alıcıların güvenliğini sağlayabilmek için belirli bir kural ve politikalar sunar. Satıcılar bu kural ve politikalara uymak zorundadır.
  • Pazaryerleri müşteri memnuniyeti ön planda tuttukları için bazı durumlarda satıcıları zor durumda bırakabilir.

Online Pazaryeri Modelleri

Online pazaryerleri girişimcilere pek çok konuda avantaj sağlamaktadır. Girişimcilerin sağlanan avantajlardan doğru şekilde yararlanabilmesi için pazaryeri modellerini bilerek en uygun olan pazaryerini seçmelidir. Online pazaryerlerinde alıcılar tüketicilerle buluşurken pazaryeri modellerini bilmek oldukça önemlidir.

  • B2B Modeli

B2B ticaret modeli işletmeden işletmeye yapılan ticaret modelini ifade etmektedir. Bu yöntemde ürünler son tüketiciye ulaştırılmaz. İşletmeler arasında yapılan ticaret modelinde alınan ürünler son tüketiciye belirli bir kâr oranı uygulanarak sunulur.

  • B2C Modeli

B2C ticaret modelinde ürünler işletmelerden tüketicilere ulaştırılır. Online pazaryerlerinin büyük bir çoğunluğu bu şekilde hizmet vermektedir. İşletmeler ürünlerine uyguladıkları kârlarla son tüketicilere pazaryerinde ürünlerini sunmaktadır.

  • C2C Modeli

Online pazaryerlerinde gerçekleşen bir diğer ticaret modeli C2C olarak isimlendirilen ticaret modelidir. Bu ticaret modelinde müşteriler müşterilere ürünlerini satmaktadır. Bu online pazaryeri ticaret modeline örnek olarak ikinci el eşya satımının yapıldığı siteler verilebilir.

Online ticaret modellerini yalnızca bu kadar değildir. Ancak online pazaryerlerinde en çok kullanılan ticaret modelleri bu modellerden oluşmaktadır. Girişimciler kendilerine en uygun olan ticaret modeline göre seçtikleri online pazaryerini belirleyerek satışlarına başlayabilir. Satışa uygun ticaret modelinin seçilmesiyle birlikte girişimcilerin kârlılık oranları daha çok artacaktır.

Online Pazaryerlerinde Satış Yapmak

Türkiye’de aktif olarak yaklaşık 50’den fazla online platformda, mağazanızı oluşturarak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Her farklı platformun kendine özgü kuralları veya istemiş olduğu evraklar vardır. Bu içerikleri inceleyerek, web siteleri üzerinden başburu yapabilirsiniz.

Arama motorları üzerinden araştırma yaparak, bu tip pazaryerlerine ulaşabilirsiniz.

Unutmamanızda fayda olacaktır, pazaryerlerinin 4 farklı çalışma sistemi vardır:

1- komisyona dayalı çalışma sistemi

2- komisyon + mağaza ücretli çalışma sistemi

Örneğin: mağazanızı açtıktan sonra, her satış üzerinden bağlı olduğunuz platform satış tamamlandıktan sonra belirlemiş olduğu komisyon ücretini sizden tahsil ederek kalan bakiyeyi belirli günlerde hesabınıza yatırır. Ayrıca bazı platformlarda yine komisyon ücretine ek olarak, aylık/yıllık mağaza tahsis ücreti içinde sizden ücret talep edebilir.

Not: eğer sizde ürünlerinizi pazaryeri sitelerinde satış yapmak istiyorsanız, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan online satış yapmak adlı içeriği inceleyebilirsiniz.

Online Pazaryerlerinde Satışı Arttırmak

Online pazaryerlerinde ürün satmak isteyen girişimcilerin uygun iş modeli doğrultusunda seçtikleri pazaryerlerinde satışa başlayabilirler. Ancak rekabetin yoğun olduğu pazaryerlerinde girişimcilerin satışlarını arttırmak için izlemesi gereken yollar bulunmaktadır. Girişimcilerin online pazaryerlerinde satışlarını arttırmak için dikkat etmesi gereken noktalar vardır.

  • Ürün açıklamaları

Online pazaryerlerinde diğer satıcılar arasında fark yaratabilmek adına girişimciler ürünlerin açıklamalarını kullanabilirler. Satışa sunulan ürünler hakkında bilgilerin net şekilde verilmesi, açıklayıcı olması, tüm özelliklerini belirtmesi halinde müşterilerin aklında soru işaretleri kalmayacaktır ve güvenle alışveriş yapabilecektir. Ancak ürün açıklamalarını yazarken gereksiz detaylarda bulunarak müşterileri açıklamaya boğmak üründen çıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle girişimcilerin yalnızca ürün hakkında olan bilgileri detaylı şekilde vermesi gerekmektedir.

  • Ürün fotoğrafı

Online pazaryerlerinde satış arttırma yolları arasında en önemli yol ürün fotoğraflarıdır. Kalitesi kötü olan ve net olmayan ürün fotoğrafları müşterilerin ilgisini çekmeyeceği gibi ürün hakkında kötü düşünmesine neden olacaktır. Bu nedenle girişimcilerin sattıkları ürünün önden, arkadan gibi farklı açılardan yakından ve uzaktan duruşunu çekerek müşterilerine sunması gerekiyor. Görüntü kalitesi güzel olan ve ürünün ayrıntılarını gösteren fotoğraflarla müşterilerin dikkatini çekerek satışlarını arttırması ve rakiplerinin önüne geçmesi mümkündür.

  • Müşteri yorumları

Online pazaryerlerinden alışveriş yapan tüketiciler genellikle ürünleri daha önce almış kişilerin yorumlarını ve değerlendirmelerini okuyarak karar vermektedir. Bu nedenle girişimciler ürünlerini alan müşterilere online pazaryerlerinin değerlendirme alanlarını kullanmalarını isteyerek yorumlarını alabilir. Olumlu yorumların ve değerlendirmelerin olduğu ürünü diğer müşterilerin alması daha kolay olacaktır. Bu sayede girişimciler rakiplerinden sıyrılarak satışlarını arttırabilecektir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments