Organizasyon Şirketi Kurmak
İçindekiler
Organizasyon şirketi kurmak düşük maliyette yüksek kar oranları yakalayabileceğiniz iş fikirlerinden birisidir. Ortalamanın altında bir ofis kurulumundan sonra ilk masraflarınız yeni iş anlaşması süreçlerinde başlayacaktır. Yeni iş anlaşması süreçleriniz birçok farklı sektörden olabilir.
Bu sektörlere, kendi ilgi alanlarınızdan ve yetenek sahibi olduğunuz noktalardan başlarsanız avantaj sahibi olursunuz. Bunun en büyük sebebi; organizasyon iş modelinde çevre faktörüdür.
Organizasyon Şirketi Nasıl Kurulur?
ÇEVRE FAKTÖRÜNÜ İYİ KULLANMAK
Yeni iş anlaşması sürecinizde organizasyon hizmetlerinizi yürütmek amaçlı ihtiyaç duyacağınız;
- mekan kiralama
- yiyecek içecek giderleri
- ekipmanlar
- ses ve ışık sistemleri
- konaklama ücretleri
gibi birçok gider olabilir. Bu giderlerinizi ne kadar minimum seviyeye indirgerseniz sürece o kadar karlı başlarsınız. Bu giderlerin azaltılmasının en büyük ölçütü, çevre faktörünü ne kadar iyi kullandığınızdır. Özellikle kendi çevrenizden ve ilgi duyduğunuz bir alanda iş yapmaya başlarsanız, giderlerinizi azaltma hususunda büyük bir zaman kaybından kurtulmuş olursunuz. Unutmayın; bir organizasyonda kar elde etmenin ilk adımı giderlerinizi azaltmaktır.
PAZARLAMA STRATEJİLERİ OLUŞTURMAK
Organizasyonda pazarlama stratejilerini oluştururken en çok dikkat edeceğiniz unsur, insan unsurudur. Çünkü hizmet sektöründe pazarlama için önemli olan husus değer yaratmaktır. İnsanlara ne kadar kaliteli hizmet verirseniz o kadar değer yaratabilir ve karşılığını alabilirsiniz. Karşılığını aldığınız süreçte pazarlama sürecinin içindedir.
Bu değeri yaratmak için:
- Dijital mecraları ve sosyal medya kanallarını etkin kullanma
- Ağızdan ağıza pazarlama
- Potansiyel müşterilerinize doğrudan pazarlama
- Doğru reklam stratejileri ile doğru hedef kitlesine ulaşma
- İnsanların zihninde basit ve anlaşılır bir marka algısı yaratma
ZAMAN YÖNETİMİNİZ İYİ OLMALI
Organizasyon bir nevi, zamanla yarışma oyunudur. Özellikle büyük hacimli bir organizasyon yapıyorsanız zaman konusunda her zaman disiplinli olmak zorundasınız. Mutlaka bir zaman çizelgesi oluşturmalısınız ve her şeyi planlı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Çünkü göreceksiniz ki, zamanı etkin kullanmadığınızda işin verimini doğrudan düşürürsünüz. Özellikle; pazarlama, reklam ve satış bir süreç doğrultusunda ilerlediği için doğru zamanlama ve programlama organizasyon sürecinizin temelini sağlamlaştırır ve veriminizi arttırır.
SOMUT BİR İŞ PLANINIZ OLMALI
Şirketinizin gelecek planlarını detaylı bir şekilde analiz edebileceğiniz, güçlü ve zayıf yanlarınızı gerçekçi bir şekilde ortaya koyabileceğiniz somut bir iş planı oluşturun. Bu iş planı gerçekçi olması adına özellikle riskleri göz önünde bulundurmalı ve bir yandan da yatırımcı adaylarınız için dikkat çekici pazarlama unsurlarıyla donatılmalıdır. İş planı hazırlarken özellikle destek duyacağınız nokta finansal yapının belirlenmesidir. Çünkü finansal yapı belirlenirken hata kabul etmez ve doğrudan kazancınızla ilgilidir.
Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan organizatörlük iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.
PROFESYONEL BİR EKİBİNİZ OLMALI
Organizasyonun her biriminde farklı bir iş kolu olabileceği için ekibinizde çalışan insanlar sıradan ve tecrübesiz insanlar olmamalıdır. Çünkü söz konusu, insanlara hizmet vermek olduğu için amatör bir ekip işlerinizin aksamasına sebep olur ve şirketinizin kötü bir imaja sahip olmasına neden olur. Personel konusunda hem profesyonel hem de birbirine uyumlu insanlarla çalışmanız, şirketiniz için büyük önem taşımaktadır.
MALİYETLERİNİZİ İYİ HESAPLAYIN
Öncelikle genel yönetim giderlerini iyi hesaplamanız gerekir.
Genel yönetim giderleri; ofis kirası, ofis içi giderler, elektrik su faturaları, çalışanlarınızın maaşları, sigorta giderleri.
Sonra hizmet giderlerinizi iyi hesaplamanız gerekir.
Hizmet giderleri; mekan kirası, yiyecek içecek giderleri, ekipmanlar, ses ve ışık sistemleri, catering hizmetleri.
Hizmet giderleri yaptığınız işe göre değişkenlik gösteren giderlerdir. Organizasyon sürecinizde çok daha farklı giderlerle de karşılaşabilirsiniz. Örneğin büyük bir konser organizasyonu planladığınızda ambulans giderleri, güvenlik giderleri, biletleme ve operasyon giderleri gibi daha farklı giderler eklenebilir. Karşılaşacağınız organizasyon ne kadar büyükse o kadar insana hizmet veriyorsunuz demektir. Ve maliyet hesaplamanızı ona göre yapmanız gerekir. Büyük bir organizasyon yönetirken unutmamanız gereken en önemli maliyet hesaplaması KDV, kredi kartı komisyon oranı, gelir vergisi ve bilet satış firmasının komisyonunu hesaba katmaktır.
Bu giderleri hesaba katmazsanız kar oranınızı dengeli bir şekilde yönetemezsiniz.
SEKTÖRÜ İYİ ANALİZ EDİN
Hangi işi yapıyorsanız yapın rekabet piyasasında olduğunuz için, pazar araştırması yapmadan işe başlamak doğru bir hareket olmaz. Özellikle organizasyon sektöründe rekabet büyük orandadır. Bunun en büyük sebebi: bu işe düşük maliyetlerde girilebilmesidir. Sizin yapmanız gereken; rakiplerinizin fiyat politikalarını, kalite standartlarını, mekan seçimlerini, yönetim politikalarını, kar zarar analizlerini her daim takip etmek ve bunlara göre stratejiler kurmaktır.
Unutmayın: yaptığınız işte tek değilsiniz. Bu yüzden, her zaman rakipleri iyi analiz etmek gerekiyor. Özellikle de pazarın yapısını iyi analiz edin ve ona göre stratejiler kurun.
DİJİTAL MECRALARI ETKİN KULLANIN
Gelişen dünyamızda her şeyde olduğu gibi organizasyon sektöründe de dijital dinamikleri iyi kullanabilmek çok önemli bir ölçüttür. Özellikle son dönemde sosyal medyayı aktif kullanmak müşteri taleplerinizi arttırır ve müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi analiz etmenizi sağlar. Artık dijital dünyanın bize sağladığı çeşitlilikle hem rekabet piyasası genişledi hem de müşteri memnuniyeti ön plana çıkmaya başladı. Bu değişimleri, dijital dünyanın dinamiklerine ayak uydurarak yakalayabilirsiniz.
İyi düşünülmüş ve tasarlanmış bir web siteniz olmadan, başarılı sosyal medya sayfalarınız olmadan bu işte öne çıkmanız zor olabilir. Özellikle kurumsal iletişim biriminizin de, doğru ve anlaşılır bir şekilde çalışması gerekir. Dijital mecralar aynı zamanda nasıl bir marka algısı yaratacağınızı göstermenin merkezidir. Çünkü insanların tüketiminin büyük bir kısmını kaplamış durumdadır ve pazarlama- reklam kanallarınızın ana hatlarını belirleyecek noktadadır. Tüm bu sebepleri düşündüğümüzde hangi işi yaparsanız yapın dijital dinamikleri kullanmak sizin için bir artı değil mutlaka ayak uydurup entegre olmanız gereken bir iştir.
Organizasyon Şirketinde Yapılabilecek İşler
Organizasyon işi çoğu insanın kafasında düğün, nişan, kına vb. gibi düşünülerek kısıtlı bir algı oluşturur, fakat göründüğü gibi değildir. Kurumsal organizasyon çeşitlerinden tutunda etkinlik ve konser organizasyonlarına kadar çeşit çeşit organizasyon işleri vardır.
Kurumsal organizasyon çeşitleri
- Fuarlar
- Panel
- Bayilik toplantıları
- Şirket etkinlikleri
- Seminerler
- Konferanslar
Diğer kurumsal organizasyonlar
- Tanıtım (lansman)
- Road Show
- Sponsorluk gecesi
Sosyal ve kültürel organizasyonlar
- Düğün (Düğün, Davet, Organizasyon İşleri Yapmak)
- Nişan
- Kına gecesi
- Nikah
- Balayı
- Sünnet
- Doğum günü
Kültürel organizasyonlar
- Milli bayramlar
- Festivaller
- Gezi ve seyahat organizasyonları
- Konserler
Ulusal ve uluslararası organizasyonlar
- Tüketici fuarları
- Entegre fuarlar
- Ulusal fuarlar
- Bölgesel fuarlar
- Sergiler
- Spor organizasyonları
- Sempozyumlar
- Kongreler
- Seminerler
- Ulusal birlik kongreleri
Organizasyon Firması Kurmanın Maliyeti
Bulunduğunuz şehirde yeni bir şahıs veya ticari şirket açarak, iş hayatınıza adım atabilirsiniz. İşyeri kirası, demirbaşlar, şirket kurulum giderleri, internet sitesi, sosyal ağ yönetimi vb. giderlerin toplamı olarak ilk 3 aylık süreçte ortalama 150.000 TL civarı harcama yapabilirsiniz. Elbette bu rakam, işletmenizin büyüklüğü ve bulunduğunuz şehre göre değişkenlik gösterebilir.
Organizasyon Şirketlerinde Karlılık
Bu soru, oldukça farklı şekillerde cevaplanabilir. Sizin dikkat etmeniz ve önceden hesaplamanız gereken en önemli etken: iş başlangıcınızdan sonraki süreçte, şirketinize karlılık sağlayacak yeni iş anlaşmaları yapmak olacaktır.
Örneğin; 1 doğum günü partisinden 5.000 TL’de kazanabilirsiniz, bir fuar organizasyonundan 50.000 TL’de kazanabilirsiniz.
Burada bir diğer önemli etken ise; yapılan işlerin karlılığından ziyade, isim bilinirliğinizi arttırmak için yapacağınız iş birlikleri de firmanız için uzun vadede bir karlılık sağlayacaktır.