Yatırımcı Arıyorum

Ortak Girişim Nedir?

Ortak Girişim Ne Demek?

Ortak girişim, 2 veya daha fazla tarafın belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla kaynaklarını bir araya getirmeyi kabul ettiği bir iş çalışma biçimidir. Bu; görev, yeni bir proje veya başka bir iş faaliyeti de olabilir.

Bir ortak girişimde katılımcıların her biri işle ilişkili kar, zarar ve maliyetlerden sorumludur. Bununla birlikte; girişim, katılımcıların diğer ticari çıkarlarından ayrı olarak kendi varlıklarıdır.

Girişimci Olarak Ortaklık Kurmak

Kendi işinizin sahibi olma planları kuruyor ve bunun için yeterli sermayeye sahip iseniz bir şirket kurma yoluna gitmeniz olağandır. Bazı girişimciler ortaklık kurarak ilerlemeyi uygun görürken, bazı girişimciler iş biraz daha oturup işi genişletme aşamasında ortaklık kurma planları yaparken, bir kısım girişimciler de tek başına ilerleme yolunu tercih edebilir. Ortaklık kurmak ya da kurmamak kişisel bir tercih gibi gözükse de bazı durumlarda ortaklık zorunlu olarak gerekebilir. Bazı durumlarda ise girişimciler kendi tercihleri doğrultusunda ortaklık kurmak isteyebilir. Ortaklık kurmak ticari hayatın gerçeklerinden birisidir.

Durum böyle olunca aklınıza gelen en önemli soru olan işe ortakla mı başlamalı ya da yalnız mı olmalı? Cevabını sizler için araştırdık. Eğer ortaklık yapılacaksa ortak olma şartları, ortaklık payları nasıl olmalı ve en önemlisi ortaklar nasıl seçilmeli gibi sorular cevaplanması gereken önemli sorular arasında yer alır.

Genellikle girişimciler kendi işlerinin sahibi olma hayalini gerçekleştirmek istediklerinden ortaklık konusunda farklı bakış açıları geliştirmiş durumdadır. Bu açıdan düşünüldüğünde ortaklık birçoklarına göre mutlaka yapılması gereken bir olay iken bazı girişimciler için ortaklık yaklaşılması tehlikeli olaylardan biri olarak görülür. Her iki farklı bakış açısına rağmen ortaklık kurmanın bazı yönlerden size sağlayacağı birçok avantaj söz konusu olabildiği gibi size dezavantajda getirebilir.

Bu itibarla işinize ortak alma kararını size getireceği olumlu ya da olumsuz yönlerini göz önünde bulundurarak ve iyi değerlendirerek sizin almanız gerekir.

İş Ortağı Seçimi Nasıl Yapılabilir?

Ortaklık karar alan bir girişimcinin öncelikli olarak ortak seçiminde doğru ve düzgün olması gerekir.

  1. Arkadaşlar arası Ortaklık

Genel olarak ortaklık kurulurken ortaklar arkadaşlar arasından seçilme eğilimindedir Özellikle okul arkadaşları ortaklık için ilk düşünülen kişilerdir ve bu nedenle de uyum ortak noktalar ve bakış açılarına sahip kişiler tercih edilir. Okul arkadaşları ile yapılan ortaklıklar arkadaşlar birbirlerini ve dolayısıyla kabiliyetlerini iyi bildiklerinden takım ruhuna daha yatkın olma ihtimalleri de fazladır. Bu da ortaklık ilişkilerinin verimli olmasını getirir. Bununla birlikte arkadaşlık ilişkilerinizi bir kenara bırakma profesyonelliğine sahip olarak tercih ettiğiniz kişilerin işinize nasıl bir katkı sağlayacağını da düşünmeniz önemli bir detay olarak karşınıza çıkacaktır.

Bununla birlikte okul arkadaşları arasından ortak seçerken önceliklerinizi ve hedeflerinizi henüz başlangıç aşamasında tam ve net olarak belirlenmesi ortaklığın sonradan bozulma ihtimalini azaltır. Ancak bunun aksi durumunda girişimcinin tek başına kalması yüksek bir olasılık olarak göze çarpar.

  1. Yatırımcı ile Ortaklık

Girişimcinin işini kurma aşamasında ya da işini geliştirme aşamasında sahip olduğu sermayeden fazlasına ihtiyaç duyabilir. Yatırımcılar zaman zaman sermaye ihtiyacınızı karşılayarak size ortak olmak isteyebilir. Eğer işinizin kuruluş aşamasında ve iş fikrinizin çok başarılı olacağını düşünüyorsanız bu durumda bu teklifi kabul etmek isteyebilirsiniz. Ancak eğer yatırımcı ile ortaklık yapacaksanız bunun çok dikkat isteyen ve detaylı bir konu olduğunu bilmeniz önemlidir.

Bu nedenle yatırımcı ile ortaklık yapacaksanız bazı sorulara cevap vermeniz gerekir.

Bu sorular aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Yatırımcının beklentisi nedir?
  • Yatırımcı sizin iş fikrinize neden destek olmak istiyor?
  • Yatırımcıların işe nasıl katkısı olacak?
  • İşinize para yatırmak dışında yönetim ve işleyişte de yer alacak mı?

Bu ve buna benzer soruları yatırımcıya düzgün biçimde sormanız ve yanıtlarını almanız önemlidir. Ayrıca yatırımcı ile ortaklık dışında başka seçenekleri de düşünmeniz gerekebilir. Örneğin banka kredisi çekmek ve aile ya da yakın arkadaşlardan para istemek gibi, bu seçenekler sizin için daha olasıdır.

Yatırımcı ile ortaklık kurma aşamasında öncelikle ortada bir yatırımcı olması gerektiğini mutlaka biliyorsunuzdur. Peki bu yatırımcıya nasıl ulaşacağınızı biliyor musunuz? Tam da bu aşamada size yardımcı olmak için devreye Kobi Vadisi giriyor ve yatırımcı ortak arayanların desteğine koşuyor. Konu hakkında daha detaylı bilgi için: iş ortağı arıyorum sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ortaklık İlişkileri Nasıl Olmalıdır?

Girişimci olarak işinizi bir ortak ile yapma kararı aldıysanız o takdirde ortaklık ilişkinizi işin en başından düzenlemeniz ileride ortaya çıkması muhtemel sorunların önlenmesinde etkili olur. Bu itibarla her ortağın görev ve yetki tanımı mutlak surette belirlenmesi çok önemlidir. Özellikle yetki, sorumluluk ve şirket temsili gibi detaylar henüz ortaklığın en başında çok iyi biçimde çizilmelidir. Bununla beraber ortağınız kendi sorumluluğu dışında kalan konularda size destek olmayı sürdürmelidir. Ortaklarda profesyonel bakış açısına sahip olmak birçok konuda size kolaylık sağlayacaktır.

Örneğin; ortaklar zaman zaman fikir ayrılığına düşebilir bu durumda bile şirketin geleceğini düşünmeli, önemli ve büyük kararları birlikte alabilmeniz gerekir. Ortaklık kararını aldıktan sonra ortağınıza ne kadar çok güvenirseniz güvenin aranızda mutlaka bir sözleşme yapmanız gerekir. Üzerinde anlaştığınız tüm konuların yazılarak kesinlikle tarafları bir sözleşme ile bağlayıcı hale gelmesi gerekir. Ayrıca her ikinizin haklarını koruyan ve iyi hazırlanmış bir sözleşme ilerde sorun yaşamanızı engeller. Sözleşmede bulunan maddeler ortağınızla sorunlar yaşadığında bu sorunların daha hızlı ve çabuk şekilde aşmanızı da sağlayacaktır. İş Ortaklığı Nedir?

İşinizin işleyişi ve yönetimi sırasında ortağınızla düzenli olarak toplantı yapmanız karşılıklı olarak tüm sorunları görmenizi sağlarken aynı zamanda birlikte çözüm yollarını aramanızı da olanak tanır. Ortaklar arasında ortaya çıkan ufak sorunların zamanında konuşulup çözülmemesi ileri de daha büyük sorunlara yol açabilir.

Peki ya ortağınız ya da siz hata yaparsanız?

İnsanlar doğaları gereği hata yapmaya yatkın varlıklardır dolayısıyla ortaklığınız sırasında siz ya da ortağınız hata yaptığında konuşarak hataları düzeltme yoluna gitmeniz önemlidir. Bu hatalar şirketin geleceğini etkilemiyorsa ortakların birbirlerine esnek davranması da mümkün olabilir. Dolayısıyla bir girişime başlarken ve sürdürürken iki ortağın şirketi ortak konularında mutlaka anlaşabiliyor olması önemlidir.

Ortaklarda Bulunması Gereken Özellikler

Ortakların anlaşmasının yanı sıra her iki ortakta bulunması gereken özellikler de son derece önemli bir detay olarak karşınıza çıkar.

Bu önemli özellikler aşağıdaki bazı önemli maddeler gibi sıralanabilir;

Vizyon

Fikrinizi geliştirmek için ortak seçiminde en önemli koşullardan biri de ortakların aynı vizyonda olmasıdır. Bu nedenle ortağınızla ilk başta 5 sene sonra hedeflerinizi ve şirketinizi nerde görmeyi planladığını sormanız önemlidir. İkinizin cevapları birbirinizden çok farklı olduğu durumlarda sonraki zamanlarda anlaşmazlıkların çıkabileceğine işaret eder.

Beklentileriniz ve bu beklentilerin yüksek olmasının yanı sıra beklentilerinizi neye göre tespit ettiğiniz şirketin geleceği için önemlidir. Dolayısıyla tüm bu beklenti ve konularda aynı fikirde olmanız gerekir.

Beklentiler

Ortağınızla birlikte bu işi neden yaptığınızı ve neyi hedeflediğiniz gibi konuları konuşmanız gerekir. Girişimin nihai hedefi ne olacak ve şirkete ne katacak? Siz zengin olmak isterken ortağınız farklı bir beklentisi mi var? Tüm bu ve buna benzer soruların mutlaka cevaplanarak aynı fikirde olması zorunludur.

Sorumluluk Duygusu

Sorumluluk duygusu ortaklarda bulunması gereken özellikler arasında ilk sırada olması gereken bir konudur. Ortağınızda ya da siz de sorumluluk duygusu gelişmemiş ise çok yakın bir zaman da aranızda sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Ortağınızın sizinle aynı beklenti ve hayallere sahip olmasının yanında yüksek bir motivasyona sahip olması da önemlidir.

Eğer ortağınız işinize geçici bir merak ile girişiyorsa sizi yolun yarısında bırakması büyük bir ihtimaldir. Bu itibarla ortağınız ve siz işinizi ciddiye almalı ve bu durumun uzun vadeli olarak sürmesi de önemlidir. Çünkü işiniz yaşam tarzınız olacak ve sizin de bunu şimdiden kabullenmeniz gerekir.

Eğer fark ettiyseniz yeni bir girişim sürecinizde bir ortak ile iş kurmayı düşünüyorsanız bu işinizin geleceği açısından hayati bir karar olabilir. Peki bu durumun bir de tam ters açısından düşündünüz mü hiç? Yani siz ortak arayacağınıza var olan bir girişime veya projeye ortak olmak istemez misiniz? Eğer böyle bir düşüncenizde olursa, Kobi Vadisi ortak arayanlar sayfasını ziyaret ederek bazı örnek projeye ve fikirlere göz atabilirsiniz.

Uzmanlık, Deneyim ve Farklı Bakış Açıları

Ortağınızla farklı bakış açılarına sahip olmak ufkunuzu genişlettiği gibi birbirinizin bakış açısını da geliştirir. İki ortağın birbirlerinden farklı uzmanlık alanlarına sahip olmaları ve uzmanlık alanlarının birbirlerini tamamlıyorsa işleri daha hızlı geliştirmenize katkı sağlar. Deneyim ortaklık açısından önemli detaylardan birisidir. Özellikle işinizin ilk kurulduğunda her ikinizde her işe koştururken bilmediğiniz alanlarla ilgili deneyim kazanırken önceki tecrübelerinizden faydalanmanızda önemlidir. Durum böyle olunca farklı deneyimlere sahip ortaklar girişiminin geliştirilmesinde gerekli bir detay olarak ön plana çıkar. Genellikle ortaklar iyi olunan alanlara karşı bir yönelim gösterir.

Ortakların farklı alanlarda yönelimlere sahip olmaları birbirlerini tamamlamalarını sağladığından uzun süre birlikte iş yapabilme kapasitelerine sahip olmaları anlamına gelir. Ayrıca ortağınızla aynı perspektife sahip olup olmadığınızı anlamanız için ortağınızla bol bol sohbet edip ortaklık başlamadan önce vakit geçirin unutmayın ortaklık bir bakıma evliliğe benzer bu nedenle ortağınızı tanımanız önemlidir.



kobi vadisi

Yorumunuz